Snel naar pagina
25van 77
  • 195 berichten
  • 18 mei 2022 23:35
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
18 mei 2022 23:35
#2208395

In de NL postzegels staat tussen de Soort=Boekje, 1 item dat tevens ook Prestigeboekje is. Ik snap ook dat een Prestigeboekje een speciaal soort Boekje is, maar:

  1. Waarom dan alleen dit prestigeboekje en niet alle prestigeboekjes?
  2. Als je alle prestigeboekjes dubbel markeert, wat is dan nog het onderscheidend vermogen van 'Boekje'?

Ik kon in het Handboek geen specifieke aanwijzingen vinden op dit gebied. postmaster en ik zijn het, getuige de history, niet eens met elkaar hier. Ik wil best aannemen dat precies ene prestigeboekje ook een boekje moet zijn als iemand mij bovenstaande aannemelijk kan maken. Ook zou ik best enige duiding in het handboek kunnen gebruiken.
  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 10:14
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 10:14
Tiens, ik dacht dat 'Prestigeboekje' een exclusief uitvindingske was van Nederland (een van de vele om verzamelaars geld afhandig te maken).
Ik merk dat België er volgens LD ook heeft ... #1747973 en #3069233

Is duidelijk dat er een Hollandse invulling van 'Prestigeboekje' moet komen en deze 'Soort' wat minder kwistig toegekend wordt.

Er is een rubriek 'Boeken'.  Waarom zoiets moet opgenomen worden in de rubriek 'Postzegels' ... er zijn véél boeken en tijdschriften waarbij ooit wel eens een postzegelafbeelding, een filatelistisch object of zelfs een echte postzegel bij stak.
Bij de NVPH catalogus bv. zit elk jaar een filatelistisch item.  De blauwdruk.  Dan zou de NVPH mét blauwdruk ook in de postzegelrubriek thuis horen?
De OBP (behalve editie 2022) ... NA velletje ...
Mogen die dan dubbel opgenomen worden, of moeten die aangemerkt worden in de rubriek boeken met 'VERKEERDE RUBRTIEK -> Postzegels'.

Omgekeerd: elk 'boekje' of 'prestigeboekje' waar in de postzegelcatalogus enkel de front afgebeeld staat ... dan gaat het toch om het BOEKje?  En er bestaat een rubriek om boeken en boekjes in onder te brengen ...

Volgens mij wordt met 'boekje' veelal een 'mapje' bedoeld.  Een mapje is een soort miniboekje waarin postzegels of aanverwanten zitten.  Met een beschrijving van de zegels en/of achtergrondinformatie mbt het thema.
Er zijn ook mapjes en boekwerken die postzegels, en de achtergrond, beschrijven zonder dat de items (zegels waarover het gaat) aanwezig zijn.

De Belgische post geeft elk jaar een jaarboek uit.  Daar kun je de postzegels van dat jaar in kwijt.  Een soort DAVO geïllustreerd verzamelen.  Maar dan in boekvorm.
Hoort de 'cover' van zo'n boek ook thuis als item in de postzegelcatalogus?  Veel prestige, en heel luxueus.  Met transparante klemstroken waar de zegeltjes in kunnen.  Wordt door bPost ook gevuld verkocht.  Dan zitten de zegeltjes er al in en heb je er helemaal geen werk meer aan.
Dan horen de bladen 'DAVO Geïllustreerd verzamelen' ook wel ergens thuis in de postzegelrubriek, toch?

Wat is nu volgens LD 'Mapje', 'Boekje', 'Prestigeboekje', 'Geïntegreerd hangboekje', 'Hangboekje', 'Hangverpakking', ...
Bij een aantal zou de definitie kunnen beginnen met 'Een typisch Nederlands verschijnsel binnen de filatelie van Joh. ...'.
Een beetje zoals de 'W-enveloppen'.  Wie niet vertrouwd is met Nederlandse rand-filatelie, die snapt er geen kneet van.

Persoonlijk vind ik dat portbetaald een punt heeft.  Als je een speciale soort voorziet voor één land, dan moet je consequent blijven en enkel die soort gaan toekennen.  Vooral voor de bijzaak (kartonfilatelie, maakwerk, commercieel geïnspireerde filatelie-producten, ...

Alternatief is een nieuw veld 'Subsoort Nederland'.  Dan kunnen die dingen de normale 'soort' krijgen die elke verzamelaar op LD, waar die ook woont, kan begrijpen.

  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 10:18
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 10:18
Of ifv land de vele speciale soorten als Soort opnemen in de keuzelijst.  'Niet aangenomen Ontwerpen' (België) bv. als soort.
Of Blauwdruk als soort.  O ja, die is voorzien.  Is iets van Nederland he :)
Morits
POWER
  • Catalogus beheerder
  • 4.226 berichten
  • 19 mei 2022 12:11
1K
added
10K
prices
25K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 12:11
Dit is geen postzegel maar een boek, wat nu als er een strijkijzer op de omslag staat???
Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 19 mei 2022 12:38
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
19 mei 2022 12:38
Raoul62 , deze zijn onderdeel van een hele serie bij strips

(edit: link aangepast, deze was eerst niet goed)



  • 630 berichten
  • 19 mei 2022 13:53
500
added
25
prices
500
posts
19 mei 2022 13:53
mag ik? bron
ik lees 
Basisvorm = boek
  Soortvorm = boekje
    Soortnaam = (bijv. : Prestigeboekje)
(nadelig is dat boekje iets aanduid, maar ook woordelijk relativeert (boekje lezen, formaat enz..).
ps GBR heeft identiek gevalletje #5301233

  • Catalogus beheerder
  • 180 berichten
  • 19 mei 2022 14:57
1K
added
5K
prices
100
info pages
25K
reviews
100
posts
19 mei 2022 14:57
En wat te doen met de jaarboeken (zonder en met zegels) zoals #2602413
nlae
VIP+
  • 233 berichten
  • 19 mei 2022 15:15
10K
added
5K
prices
100
posts
19 mei 2022 15:15

Een postzegelboekje is een boekje in klein formaat waarvan de inhoud gebruikt kan worden als frankering – Een prestige boekje is een boekje met uitgebreide achtergrondformatie over het onderwerp , ontwerp en technische gegevens – Meestal moet je voor die boekjes ook een toeslag betalen – Op de Australische prestige boekjes staat ook “prestige collection “ – Ook de inhoud van deze boekjes kan je als frankering gebruiken – Dus het blijft een boekje met toevoeging van prestige.

Heb zelf al lang geleden jaarboeken ingebracht van Australie – Titel Jaarmap en soort Jaarset – Zonder postzegels heeft zo'n boekwerkje eigenlijk niet tussen de postzegels te zoeken

  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 17:06
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 17:06
Er zitten verschillende 'punten' in.  Dan kan het niet anders dat er een lange tekst over volgt.  Wat ik er van vind als verzamelaar, en gebruiker van LD.

1. Een boek waarin je iets kan stoppen om te verzamelen is een verzamelalbum.  Er is een rubriek 'Verzamelalbums'.  Of er nu plaatjes, sigarenbandjes, stickers, bladeren van bomen of postzegels in moeten ... en of het album volledig opgevuld, deels opgevuld of leeg is ... het is en blijft een verzamelalbum.  Zoiets hoort volgens mij niet in de postzegelrubriek.

In de rubriek Stickers vind je de stickers.  Het verzamelalbum staat bij verzamelalbums.
De sigarenbandjes vind je in de rubriek sigarenbandjes.  Het verzamelalbum staat bij verzamelalbums.
De postzegelrubriek, die al de uitzondering kreeg vwb 'Serie', hoeft niet verder uitzonderingen toe te laten.  Boeken (bv. papieren catalogussen) en verzamelalbums op hun plaats.
Uiteraard, de postzegelrubriek is heel actief en populair.  Maar dat is geen reden om alles waar een afbeelding op staat met tandjes, of waar de titel 'Stamps' bevat, in die rubriek te zwieren.

2. Wie een item toevoegt in de postzegelrubriek legt zelf de klemtoon dmv de afbeelding(en).  Als je enkel een afbeelding van de voorkant van zo'n boek(je) toont.  Wat heeft dat dan te maken met postzegels?  Omdat er in de bijzonderheden wordt vermeld 'Bevat postzegels'?  Ik heb hier heel wat dingen die 'Postzegels' bevatten :)
Er is bij mijn weten geen enkele postzegelcatalogus (die zichtzelf respecteert) die melding maakt van verzamelalbums (bv. de jaarboeken van bPost of PostNL, DAVO voordrukalbums al dan niet geïllustreerd, ...). 
Wel vermelden postzegelcatalogussen overzichtelijk de 'jaarsets' met hun cataloguswaarde (enkel de postzegels!).  Een excuus om naast 'Serie' ook 'Jaarserie' te voorzien?  Zal nogal een afbeelding worden voor bepaalde landen in de recentere jaren lol

3. Er zijn uiteraard dingen gemaakt en uitgegeven (in grote oplage) die op de rand balanceren.  Prestigeboekjes is zo'n randgeval.
De nadruk ligt nog altijd op de zegels (enkele, die verband houden met elkaar), waarrond een verpakking werd gefantaseerd.
Maar kijk goed naar vorm, en inhoud: het is een mapje met daarin tekst, afbeeldingen, en enkele zegels.  Heeft niks met 'boekje' (filatelistisch gezien) te maken.
En het is zeker geen boek, noch verzamelalbum.
Het is een van de vele soorten maakwerk van de commerce.  En het kreeg zelfs op LD een eigen specifieke 'Soort'.  Wat een luxe.

4. Boekje, in de filatelie, is een uitgave van een aantal aan elkaar vastzittende frankeerzegels van een zelfde uitgifte (serie).  Soms met een kartonnen 'bescherming' er rond.   Er staan geen ellenlange geschiedkundig verantwoorde toelichtingsteksten bij.
- Het doel was/is iets aan te bieden voor gebruik van de inhoud: de frankeerzegels.
- De prijs is in principe de frankeerprijs van de zegels die er deel van uit maken.
- Ze worden/werden evengoed in de postkantoren aangeboden en verkocht, naast postzegels, vellen en blokken, om post te laten frankeren.
Dat is niet het geval voor prestigeboekjes denk ik.
Boekjes, filatelistisch gezien, worden altijd opgenomen in een zichzelf respecterende catalogus.

'Prestigeboekje' of 'W-enveloppen' zijn commerciële namen uitgevonden in ...
Prestigeboekje is wat mij betreft een mapje.  Zoals je de mapjes hebt van een postzegeluitgifte (serie).  Niet meer en niet minder.
W-enveloppen zijn wat mij betreft FDC.  Omslag, postzegel(s) en afstempeling op de dag van uitgifte van de zegels die er op voorkomen.
De benamingen zijn als het ware 'ondersoort', maar dat veld bestaat niet op LD in de postzegelrubriek.  Dat is imho geen reden om soorten te combineren.

Beide 'ondersoorten' zouden wat mij betreft moeten verdwijnen.  En de items moeten de echte passende 'Soort' krijgen.

In ieder geval: prestigeboekje heeft nu het voordeel een eigen soort te hebben op LD.  Eén soort die de lading dekt.  Geen twee toekennen om het nadeel van een eigen soort af te dekken.  Kiezen is verliezen.
(remember : als verzamelaar en als gebruiker van LD!).

Wordt de soort geschrapt, dan wordt het 'Mapje' , en géén 'Boekje'.

Of de hoofdsoorten moet verdwijnen, en de honderden mogelijke ondersoorten moeten worden opgenomen in hun plaats.  Per land kijken wat de commerce allemaal heeft bedacht als 'ondersoort'.  Voor alle landen, voor alle mogelijke benamingen, voor alle mogelijke maakwerk.  Tracht het je voor te stellen: mission impossible!

  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 19 mei 2022 17:47
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
19 mei 2022 17:47
 En wat te doen met de jaarboeken (zonder en met zegels) zoals #2602413?  

Dit is toch gewoon een boek, dat dus thuishoort in de rubriek Boeken?
Of is dit een postzegel die eruit ziet als een boek?
  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 18:20
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 18:20
Er loopt iets mis met account van Schipper53?  Als ik op de link uit je bericht Collectioneur  klik dan krijg ik account 86203 'Dit account is verwijderd.'.
Gelukkig is Schipper53 er wel nog :)

Ik denk dat schipper53 ook wel bedoelde dat het een boek is en niet een postzegel.
Dit is volgens mij iets voor de rubriek 'Verzamelalbums'.
Zoals #4231547, die wel goed op zijn plaats staat.

  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 18:21
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 18:21
en mijn link leidt ook naar een verkeerde pagina die niet van Henk is
  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 19 mei 2022 18:31
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
19 mei 2022 18:31
Dat is inderdaad vreemd, want de link naar schipper53 zou naar hier moeten gaan.
  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 19 mei 2022 18:44
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
19 mei 2022 18:44
 Dit is volgens mij iets voor de rubriek 'Verzamelalbums'.
Zoals #4231547, die wel goed op zijn plaats staat.

Deze items ken ik niet, dus hierbij een vraag.
Zijn dit boeken (albums) waarin iets kan worden verzameld of zijn het boeken waarin afdrukken staan van postzegels? 

De verkeerde link naar schipper53 is gemeld.
  • Catalogus beheerder
  • 1.350 berichten
  • 19 mei 2022 18:44
500
prices
10
info pages
5K
reviews
1K
posts
19 mei 2022 18:44
Collectioneur Geen paniek en geef het maar door, want het is overal en algemeen.
  • Catalogus beheerder
  • 180 berichten
  • 19 mei 2022 20:01
1K
added
5K
prices
100
info pages
25K
reviews
100
posts
19 mei 2022 20:01
Op dit moment staan die Jaarboeken Nederlandse postzegels (2003 t/m 2021) in zowel de rubriek postzegels als in boeken. De achterliggende reden is wellicht geweest dat deze boeken er zowel met als zonder zegels zijn.
  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 19 mei 2022 20:46
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
19 mei 2022 20:46
 Geen paniek en geef het maar door, want het is overal en algemeen. 

Er is zeker geen paniek, maar dit misfunctioneren van de "@" functie is al gemeld.
  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 20:54
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 20:54
schipper53
En denk je ook dat ze best bij 'Verzamelalbums' staan, en niet bij postzegels?
De zegels die er in moeten staan in de postzegelrubriek.
Daarenboven is het in de postzegelrubriek dan een 'serie' van losse én combinaties (postzegels, boekjes, blokken, velletjes).
En met 'boekjes' bedoel ik wel de filatelistische boekjes, die in postzegelcatalogen worden opgenomen.  Geen boeken noch mappen :)

Een Album om Sigarenbandjes in te steken zoals #2828607 bv zie ik ook niet direct in de rubriek sigarenbandjes opgenomen worden.
Waarom zijn ze dan wel geaccepteerd in de postzegelrubriek ...
Is dit een uitzondering speciaal gemaakt voor de postzegelrubriek (zoals we ook de serie-items als uitzondering hebben)?

Het is een album waarin je postzegels kunt stoppen, tot de verzameling compleet is (voor een bepaald jaar of een bepaald thema).

Collectioneur 
De postzegels die er in moeten zijn uiteraard voorgedrukt op de plaats waar ze moeten komen.  Met een transparante klemstrook om ze netjes en veilig te kunnen opbergen.
Alle voordrukalbums zijn zo gemaakt (DAVO, Shaubeck, Leuchtturm, Safe, ...).

In het voorbeeld hierboven van zo'n verzamelalbum voor sigarenbandjes zijn die sigarenbandjes ook voorgedrukt, om duidelijk te maken welk bandje waar moet komen.

Ik denk bij sticker-verzamelalbums dat dit ook zo is.
  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 19 mei 2022 20:56
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
19 mei 2022 20:56
PS: er bestaan ook dozen waarin je postzegels kunt stoppen.  'k Denk niet dat zo'n doos, als er postzegels in steken, in de postzegelrubriek mag opgenomen worden?  Don't give me ideas ;) je weet dat ik er mijn hand niet voor omdraai.
  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 19 mei 2022 21:07
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
19 mei 2022 21:07
 De postzegels die er in moeten zijn uiteraard voorgedrukt op de plaats waar ze moeten komen.  Met een transparante klemstrook om ze netjes en veilig te kunnen opbergen. 

Dan gaat het duidelijk om een album waarin je iets kunt verzamelen en hoort het thuis bij Verzamelalbums.
  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 20 mei 2022 07:26
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
20 mei 2022 07:26
Mijn reactie inzake de Jaarboeken / Jaarsets was iets te kort door de postzegelbocht. De Jaarboeken worden al sinds jaar en dag bij Postzegels ondergebracht.
  • Catalogus beheerder
  • 4.050 berichten
  • 20 mei 2022 09:20
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
20 mei 2022 09:20
Collectioneur 

1. Heb ik nergens gevonden in het handboek ...  Ik ga mijn lege jaarboeken van bPost eens van onder het stof halen en toevoegen.  Soms krijg ik er zo een, gevuld, voor mijne Nieuwjaar.  De zegels gaan in DAVO.  De boeken op een hoop in de kast.  Blijkt nu dat die boeken ook postzegels zijn.
De soort 'Boekje' bestaat al.

2. Ik mag naar harte-lust in 'Verzamelalbums', 'Boeken', ... items gaan aanmerken als 'VERKEERDE RUBRIEK -> Postzegels' als ze uitgebracht zijn met 'iets' dat tot de postzegelrubriek behoort?  Gelukkig weet ik nog van elke OBP catalogus  (boek) of er al dan niet een N/A velletje bij zat.  En van elke NVPH (boek) of er al dan niet een blauwdruk bij stak bij aankoop.  Misschien zat er bij de Yvert ook af en toe iets dat 'filatelistisch' onder postzegels staat/mag staan ...
Ze kunnen in de postzegelrubriek met soort 'Boekje'.
Ik veronderstel dat de verzamelalbums met sigarenbandjes ook mogen gemerkt worden met 'VERKEERDE RUBRIEK -> Sigarenbandjes'?  En deze met stickers ... of verzamelkaarten ...

3. Er is geen omschrijving, enkel een traditie.  Er staat dan ook nergens dat het een 'boek' moet zijn.  Een postzegeldoos is voor mij evenwaardig (geen discriminatie :)).  Er bestaan veel postzegeldozen, uitgegeven door veel commerciële firma's over de gehele wereld.  Ik denk zelfs ook van Joh. Enschedé.  Luxueus (veel Prestige en blingbling) afgewerkt met daarin bladen met postzegels op, tekst er tussen, en tekeningetjes.  Met ook meestal gelegenheidskaarten, Eerstedag kaarten, FDC, gelegenheidsenveloppes, hele vellen ...  Meestal is het een zootje, maar het verkocht vroeger goed.
Een fotootje van de voorkant van zo'n doos is rap gemaakt.  Het item is ook rap toegevoegd.
Jaar hoeft niet ingevuld te worden (omdat de inhoud soms jaar-overschrijdend is).  Dat is geen probleem.  Enkel ergens aan een bestaande uitgifte hangen dat ze mee gezien worden als iemand iets opvraagt.
Soort 'Doos' bestaat niet, maar 'Overig' zal wel goed zijn.

4. Ook mappen zijn dan even goed.  DAVO Geïllustreerd verzamelen ... die bladen zijn van het zelfde type als de jaarboeken.  Glanzend papier, veel tekst en afbeeldingen, af en toe een kristalletje om een zegel in op te bergen.
De WWF albums met postzegels, FDC's en maximumkaarten.  De albums van de speciale verzamelingen van de Verenigde Naties (Flags of the World, IYOC (int. jaar van de kinderen), ...).
De 'Edel' collecties (wellicht honderden boeken met bladen en hier en daar een postzegel of een filatelistisch maakwerkje er in).
De soort 'mapje' bestaat al.  Handig.

5. De speciale DAVO boeken (dat zijn dan weer echt boeken) à la 'Spaar de bomen' ...
Nog eentje voor de soort 'Boekje'.

Met bovenstaande wil ik enkel aantonen dat het tijd wordt om de kleinschaligheid te ontgroeien, en de dingen te plaatsen waar ze geplaats moeten worden.
Verzamelalbums bij verzamelalbums.  Waarom een extra uitzondering voor de postzegelrubriek (weeral).
Indien niet: zie '2.'  Voor alle rubrieken!

"LD goes international".  Maar buiten Nederland (en België omdat we zo'n goede buren zijn) snapt een gebruiker er soms niet veel van (die kan zijn ogen soms niet geloven).
Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 20 mei 2022 11:02
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
20 mei 2022 11:02

 Geen paniek en geef het maar door, want het is overal en algemeen. 

Er is zeker geen paniek, maar dit misfunctioneren van de "@" functie is al gemeld.

Als het goed is, is dit weer opgelost. Laat ons weten als dat niet zo is.
  • Catalogus beheerder
  • 2.192 berichten
  • 20 mei 2022 13:15
100
added
250
prices
100
info pages
50K
reviews
2.5K
posts
20 mei 2022 13:15
Wat veel spraakverwarring geeft, is het feit dat de rubriek Postzegels vanaf het begin eigenlijk is gebruikt als een themarubriek "Filatelie".

Hetzelfde probleem speelde ook bij "Strips", maar daar kwam men al snel tot de realisatie dat een zuivere indeling op voorwerp het beste is voor de hele catalogus. Er wordt sindsdien gestadig gewerkt aan het afslanken van de rubriek tot alleen stripboeken.
Alle randproducten, zoals posters, exlibrissen en prentenboeken zijn al grotendeels overgezet, alleen de striptijdschriften moeten nog worden verplaatst naar tijdschriften /kranten.

Als besloten wordt dat de rubriek Postzegels ook alleen maar om de postzegels mag gaan, dan wordt hopelijk voor iedereen duidelijk dat Lastdodo veel meer is dan een verzameling losse catalogussen voor het gemak van specialistische verzamelaars.
Op dat moment zal het ook geen probleem zijn om themaverzamelingen (zoals "filatelie") te faciliteren door bv. de gebruikers de mogelijkheid te geven om verschillende (sub-)rubrieken naar eigen inzicht te combineren in een "MijnLD" met een persoonlijke selectie.
Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 20 mei 2022 13:31
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
20 mei 2022 13:31
stripspeldjes ,

Uiteindelijk moeten we daar naartoe maar we moeten gaandeweg wel oplossingen bedenken waardoor we geen informatie verliezen.

Zo is bij Strips bijvoorbeeld nog een probleem dat als je de striptijdschriften overzet naar tijdschriften, je de koppeling met series verliest. Dan kan je bij een bepaalde serie in Strips niet meer ook alle tijdschriften zien waarin de serie voorkomt.

Hetzelfde probleem speelt ook bij bepaalde onderdelen van Postzegels. In een uitgifte kun je nu bijvoorbeeld de FDC zien. Die mogelijk verlies je als je FDC's in een andere rubriek onderbrengt.
Dat zijn wel dingen die we eerst op moeten lossen.

Maar dat neemt niet weg dat we ook nu al geen doublures in de catalogus moeten hebben.
Dus #1747973 moet niet bij postzegels want die staat al in de betreffende reeks bij Strips en past daar beter dan bij Postzegels lijkt me.
Snel naar pagina
25van 77