Snel naar pagina
25van 41
Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 1 oktober 2012 16:48
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
1 oktober 2012 16:48

Een eerste versie van het handboek voor het invoeren van postzegels in de postzegelrubriek is door de beheerders opgeleverd en is vandaag geplaatst op de invoerpagina.

Veel dank aan de beheerders die er aan hebben meegewerkt! Er moesten soms moeilijke keuzes gemaakt worden en niet iedereen keek altijd hetzelfde tegen bepaalde zaken aan. Dat is onvermijdelijk hadden we ook al gemerkt bij het samenstellen van het handboek voor de striprubriek. 

Het is in ieder geval hartstikke mooi dat er nu een startpunt is dat we geleidelijk aan steeds verder kunnen uitbreiden!

Aan de kritische volgers van de postzegelrubriek: probeer opbouwend commentaar te geven als je iets mist. Dat wordt dan vast nog wel toegevoegd. Het betreft hier dus een eerste stap in het komen tot en gedetailleerd vastleggen van alle regels.

En als je zelf op een bepaald punt iets graag anders zou zien, bedenk dan ook dat het onmogelijk is dat iedereen het overal mee eens is en kijk ook naar alles waar je je wel in kunt vinden. Ook tussen de beheerders waren er pittige discussies en waren er soms lastige besluiten nodig. Het is in ieder geval moedig en belangrijk dat die besluiten allemaal genomen zijn.

  • Catalogus beheerder
  • 2.412 berichten
  • 1 oktober 2012 17:35
500
added
500
prices
50
info pages
250
reviews
2.5K
posts
1 oktober 2012 17:35

Eindelijk hopelijk duidelijkheid in de postzegelwereld!

Klein puntje van kritiek is wel de verwarring dat het zegt dat het om versie 2 gaat. Ik ben programmeur en als er slecht een kleine verandering is, zoals de opmaak, dan heb je het hoogstens over versie 1.5 of versie 1.0 en dan is die voor de beheerders 0.5 (of zoiets).

Verder voor de leek een mooie toelichting, hoewel er altijd nog wel dingen te vragen zijn. Maar daarvoor kan men natuurlijk hier zijn vragen stellen.

En jammer dat het een aanvulling is, maar daardoor is hij wel lekker kort (het handboek voor de strips telt 42 pagina's!). Verder weer een gemiste kans om afbeeldingen te gebruiken als extra toelichting of is dat te lastig?

Nu maar hopen dat er meer goed wordt ingevoerd zonder discussies!

  • 76 berichten
  • 1 oktober 2012 19:09
250
added
1K
prices
50
posts
1 oktober 2012 19:09
Ik heb zo'n 2.5 week geleden 3 personen onderstaande bericht van De Filatelistische bond toegestuurd. Graag uw mening waarom dit NIET is meegenomen in art. 10.1.Hieronder de brief die ik mocht ontvangen.  Over het begrip “tab” of aanhangsel in de filatelie het volgende.

Druktechnisch:

Een tab is een strookje papier dat aan een zegel vastzit en tegelijk met die zegel is gedrukt. De tab is gewoonlijk met de zegel verbonden (en tegelijk van die zegel gescheiden) door een tanding.Een tab kan een stuk van de velrand zijn (bijvoorbeeld NVPH nrs. 1842-1851), maar ook een strook papier tussen rijen zegels in  (NVPH nr. 1131 en 2172 t/m 2181). Een bijzondere vorm van de tab is een tussenstuk, dat dus bij twee zegels hoort. Dit kwam veel voor bij de zegels van  de DDR en heet daar “Zierfeld” (voorbeeld Michel 2562-2564). De tab kan zowel links, rechts, boven als onder de zegel zitten. Vooral Israel geeft zegels uit van die laatste groep.

 Inhoudelijk:

De tab heeft iets te maken met datgene wat op de bijbehorende zegel staat. Stukjes velrand met druktechnische gegevens, zoals plaatnummers, noemt men geen tab (maar gewoon “velrand”).Op de tab kan zowel een tekst als een afbeelding staan (of beide). Deze tekst is meestal een toelichting en de afbeelding vaak een verlengstuk van wat op de zegel staat. In de thematische filatelie zijn de teksten of afbeeldingen op tabs heel goed bruikbaar.

 Verzamel technisch:

Een tab zonder zegel heeft geen verzamelwaarde. Een zegel die met tab wordt uitgegeven heeft zonder die tab een (veel) lagere waarde dan met die tab.

 Probleemgeval:

Ook zelfklevende zegels worden wel uitgegeven met een tab, maar deze zegels zijn “gestanst”. De verbinding tussen zegel en tab is dan bij afgeweekte zegels erg kwetsbaar. Toch geldt ook hier dat zegel en tab in een verzameling een eenheid moeten zijn. Lastig voor de verzamelaars van gebruikt Zwitserland waar de “Priority” tab erg gemakkelijk afbreekt (Michel 2027 en 2029).

 Ik hoop met deze informatie uw vraag te hebben beantwoord.

 Met vriendelijke groeten, Sjoerd Bangma, commissaris filatelistische vorming KNBF. 
  • 1 bericht
  • 1 oktober 2012 23:29
1 oktober 2012 23:29

Ik denk dat veel verzamelaars blij zijn met deze uitleg en er van uitgaan dat het ingenomen standpunt zal worden gewijzigd.

  • 251 berichten
  • 1 oktober 2012 23:39
1K
added
50
prices
250
posts
1 oktober 2012 23:39

Het betreffende standpunt over tabs/aanhangsels lijkt mij ook duidelijk, en moeten apart ingevoerd kunnen worden per variant tab, vind ik.

Ik denk dat een groot deel van de verzamelaars toch ook op de tabs/aanhangsels let, en het is dus wel degelijk van belang om deze in de catalogus op te nemen.

Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 2 oktober 2012 00:31
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
2 oktober 2012 00:31

@johan1614, zegels met tab kunnen worden ingevoerd (zie het handboek). Combinaties met de velrand alleen niet (met 1 uitzondering). Daar is voor gekozen om een te grote wildgroei in de catalogus te voorkomen en daar kan ik me wel wat bij voorstellen.

  • 2.571 berichten
  • 2 oktober 2012 02:05
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
2 oktober 2012 02:05

@Rene, ik kan me helemaal niets voorstellen betreft de wildgroei, immers er staan al meer dan 2.000.000 postzegels te koop, dan maken die enkele die er meer op worden gezet niet veel meer uit.

als ik in Nederland kijk naar de velletjes waarin zegels zijn verwerkt met tab's, dan is het volgens mij niet vreemd dat die ook apart worden opgenomen in CW.

ik heb het dan over "Nederlands Olympisch Comité" of Openluchtmuseum  velletje.

de zegels hiervan staan ook apart in de CW katalogus., maar de serie niet.

dus blijkbaar komen de losse zegels uit de velletjes.

Het verwonderd mij dan wel, dat ik vorig week de zegels Bomen in lente/zomer/herfst en winter  2007 uit de velletjes had ingevoerd, en dat die er zo weer afgehaald zijn.

en temeer omdat die ook zegels met een tab uit een velletje zijn.

noem je dit wildgroei of word er met 2 maten gemeten.

  • 1.890 berichten
  • 2 oktober 2012 09:58
1K
added
5K
prices
10
info pages
1K
reviews
1K
posts
2 oktober 2012 09:58

@Rene,

Ik heb het Handboek gelezen en kan me in alles vinden behalve net als Stamp-swap, Johan en Aartingen (en vele andere die nog niet gereageerd hebben) punt 10.1 zegels met tab.

Als je deze regel invoert snap je dan dat 80% van de verzamelaars hun verzameling niet meer volledig kunnen invoeren?? dat kan toch niet de bedoeling zijn??? deze regel kost je onwijsveel verzamelaars, een dooddoener, een nekomdraaier.

Je hebt dezelfde zegel met tab, zonder tab, tab links en lab rechts en zo verzamelen 'wij' ze ook, ze niet kunnen invoeren, of allemaal onder dezelfde met aantekening kan/werkt niet, denk hier alsjeblieft nog eens goed over na, teveel verzamelaars zullen door deze (onzinnige) regel moeten afhaken, sonde toch

Met die wildgroei valt het reuze mee hoor (spookverhalen)

  • 1.276 berichten
  • 2 oktober 2012 12:06
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
2 oktober 2012 12:06

Rene

Ik ben blij dat er nu een handleiding is en heden morgen heb ik weer veel verbeteringen aangebracht.

Maar het is wel jammer dat het zolang heeft geduurd. Ik heb veel onnodig werk verricht en later moest ik weer dingen aanpassen. Dat heeft veel onnodig tijd gekost.

Maar wij moeten niet omkijken. Dus zand erover.

Wat beteft de "tab"".Ik spaar deze ook en ik vind het jammer dat deze stelling wordt ingenomen. Maak CW zo breed mogelijk dat willen de verzamelaars en dat geeft ook een positieve impuls voor CW.

Dit wil ik het in overweging geven.Extra omschrijving bij(notities) werkt niet.

Ik sta achter het verhaal van Sjoerd.

Micho Rooseboom, een verzamelaar

Er is met de handleiding weer een steen gelegd.Nu de volgende steen met de tab's

  • Catalogus beheerder
  • 1.756 berichten
  • 2 oktober 2012 12:19
2.5K
added
5K
prices
10
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 oktober 2012 12:19

Allereerst gefeliciteerd met de boreling. Het is weer een mijlpaal(tje) in de volwassenwording van de catalogus.

Ik heb absoluut geen verstand van postzegels, maar ik ben ooit wel eens bij het opzetten van dit soort handleidingen betrokken geweest.
Vanuit die achtergrond de volgende observaties.


1. Inleiding:
Het handboek is bedoeld als bijbel. Dat moet het tenminste worden en daarom is het qua kwaliteitsbewaking en beheer niet handig als er in een dergelijk document verwezen wordt naar elders (de instructies bij de invoervelden). Alles wat er is aan 'regels' hoort in het handboek te staan. Ik pleit er ernstig voor om alle instructie in het handboek op te nemen en dat als uitgangspunt te nemen. Het voorkomt ook de verwarring die onstaat wanneer het handboek en de instructie bij de invoervelden elkaar tegenspreken (zie afmetingen). Het is nu niet duidelijk welke van de twee in dat geval doorslaggevend is.

2. Titel:

- NAVO, DDR etcetera zijn natuurlijk wel degelijk afkortingen. Ik denk dat dit om onduidelijkheid te voorkomen beter anders geformuleerd kan worden. Afkortingen van namen zijn wel toegestaan, andere niet.
- Ik zou "van Rijn, Rembrandt" vervangen door "Rijn, Rembrandt van"
- Als "Schilder Rembrandt" niet mag is het erg onlogisch om "Koningin Juliana" wel toe te staan. Dat moet dan gewoon "Juliana Lippe Biesterfeld" worden met "vorst/Staatshoofd" of iets dergelijks als thema. Dat zou ook meer in lijn zijn met het veld "Personen Thema".

4. Land/Gebied:

Ik mis de instructies hoe om te gaan met zaken als in bezet gebied uitgegeven postzegels.  Meer algemeen, wanneer valt een postzegel waarom onder welk gebied. Dat zijn nu net de dingen waar je afspraken over moet maken en die dan in invoerinstructies moet verwerken

12. Geografische thema's:

Een thema zegt iets over wat er op de zegel te zien is. Dat heeft dus helemaal niets te maken met waar die zegel vandaan komt. Het lijkt me dan niet logisch om een land als thema niet in te mogen vullen als dat toevallig het land van uitgifte is.

16. Ontwerper:

De zinsnede "ook hier" in "Ook hier geldt dat er geen namen van kinderen in komen die een tekening hebben gemaakt" is op zijn minst verwarrend omdat die kinderen voor zover ik kan nagaan verder nergens in het document of invoerveldinstructie terug te vinden zijn.

17. Drukkerij:

Wat hier ontbreekt is instructie HOE die drukker moet worden ingevoerd. Neem je NV, BV mee? De vestigingsplaats? Het land? Daar moet je regels voor opstellen om te voorkomen dat een en dezelfde drukker honderd keer wordt ingevoerd met kleine verschillen in de schrijfwijze.

25. Afmetingen:

Het handboek en de instructie bij het invoerveld spreken elkaar tegen. Dat is een probleem zolang het handboek als 'aanvulling' op die instructies wordt gezien.

Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 2 oktober 2012 12:31
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
2 oktober 2012 12:31

Heldere feedback, pegag! En van een ervaren Catawiki-handboek-maker en daarom bijzonder welkom. We gaan er mee aan de slag. Erg bedankt!

Nog even voor de zekerheid over de tabs: het is dus niet zo dat tabs niet opgenomen kunnen worden. Er worden nu alleen grenzen gesteld aan de combinaties waarin we ze opnemen. Voor mij lijkt die discussie op een discussie die ook met de striprubriek speelde v.w.b. het opnemen van varianten met stickers, stempels e.d. Daar zijn ook allerlei combinaties in mogelijk en ze worden ook verzameld maar uit oogpunt van beheer(s)baarheid hebben we er voor gekozen ze toch niet op te nemen. Maar er zal zeker nog even over de inhoudelijk feedback op het vlak van de tabs gesproken worden.

  • Catalogus beheerder
  • 499 berichten
  • 2 oktober 2012 13:12
10K
added
100K
prices
10
info pages
500K
reviews
500
posts
2 oktober 2012 13:12

@aartinge

Ik haak hier even op in. De zegels met bomen zie ik gewoon in de catalogus staan, dus ik neem aan dat ze zijn verwijderd omdat ze er al in stonden. Inderdaad worden nu alle verschillende zegels met velrand als tab en de mogelijke combinaties die weer daarmee zijn te maken niet opgenomen als apart item. Dus als voorbeeld hoe het nu eruit ziet, de uitgifte bomen 2007: zegels los, serie(se-tenant) en velletje + dan nog de fdc, mapje, enz. Serie omdat er 5 series in een vel zitten.

 

Bij  Openluchtmuseum (10 verschillende zegels in vel) nemen we op: zegels los en velletje of blok. Serie is eigenlijk dubbel met het velletje, want er zit slechts 1 serie in het vel. Maar hier kan ik me voorstellen wel de serie op te nemen omdat iemand die de 10 zegels los heeft ze zo in een keer kan toevoegen.

  • 2.571 berichten
  • 2 oktober 2012 15:04
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
2 oktober 2012 15:04

@postmaster, de zegels met bomen staan er in, en het velltje ook.

maar wat er niet in staat zijn de zegels uit het velletje, want deze zegels zijn met tab, en die staan er los en als serie niet in.

En natuurlijk komen er dan veel zegels te staan van een item, maar het kan niet zo zijn dat feitelijk h.e.e.a. ontbreekt qua uitgifte.

Wat je ook zelf zegd betreft Openluchtmuseum (10 verschillende zegels in vel) nemen we op: zegels los en velletje of blok. 

Dus ook de zegels ook uit het velletje!,

mijn bomen waren geplaatst per serie uit een velletje, dus in totaal 4 serie's. omdat deze er niet stonden., en dat kan gewoon voorkomen want ze zijn uitgegeven.

maar ze zijn verwijderd.

eveneens als zegels met tab uit een velletje die op de fdc zijn geplakt,die komen ook voor. staan er ook niet op.

4x10 zegels met tab, dat is wildgroei, maar ze zijn wel uitgegeven, en horen ze er gewoon op te staan, net zoals de 10 zegels van Openluchtmuseum  die er dus ook op staan en wat ook als serie zou moeten.

en als je dan gaat kiezen wat er wel en niet op mag staan, dan meet je met 2 maten.

weet je wat ik als wildgroei zie 2567155 en 2567149 blokjes van 4 in CW zetten.

van deze blokjes kun je gewoon 1 zegel kopieren zoals die ook uitgegeven is.

en het blokje bied je aan in je eigen shop.

  • 251 berichten
  • 2 oktober 2012 21:03
1K
added
50
prices
250
posts
2 oktober 2012 21:03

Er is in de postzegel rubiek een "soort" opgenomen die heet ook "zegel met tab".

Hier moeten naar mijn mening gewoon alle zegels met tab in komen die uitgegeven zijn, dus zoals bij de bomen- serie 4x10 dus 40 verschillende tabs.

Deze worden door genoeg mensen op deze manier gespaard, en hoe kun je een zoeklijst bijhouden, of deze zegel in een shop kopen als je niet weet of, en zo ja, welke tab er aan vast zit?

  • 2.571 berichten
  • 2 oktober 2012 22:15
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
2 oktober 2012 22:15

@johan

en hoe kun je een zoeklijst bijhouden, of deze zegel in een shop kopen als je niet weet of, en zo ja, welke tab er aan vast zit? 

de zegels met tab zijn standaard zegels uit een velletje of ze zijn misschien ook nog  los uitgegeven,

dus je kunt zien welke tab er aan vast zit., elke zegel heeft zijn eigen tab.

er is dus niets vreemd aan de uitgegeven zegels.

in die zin kan het ook normaal niet voorkomen dat een zegel ineens een andere tab zou hebben dan uitgegeven is, en zo ook met de zegels uit een velletje.

  • 251 berichten
  • 2 oktober 2012 22:50
1K
added
50
prices
250
posts
2 oktober 2012 22:50

Daar zit dus wel verschil in, want zoals de bomenserie, die heeft aan elke zegel een ander tab.

Dus 10x dezelfde zegel, maar wel 10x verschillend tab.

Ik vind dat deze dan alle 10 in de catalogus moeten komen onder de "soort" "zegel met tab".

Dan kan iedereen ze vinden en toevoegen aan zoeklijst, verzameling enz.

  • 2.571 berichten
  • 3 oktober 2012 00:24
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
3 oktober 2012 00:24

@johan. let op wat je schrijft.

als je niet weet of, en zo ja, welke tab er aan vast zit?  

want zoals de bomenserie, die heeft aan elke zegel een ander tab. dit kun je zien aan het velletje waar deze zegels uitkomen.

ik schrijf ook:

"dus je kunt zien welke tab er aan vast zit., elke zegel heeft zijn eigen tab."

kortom, het zijn feitelijk allemaal andere zegels d.m.v een andere tab.

 

 

 

  • 787 berichten
  • 3 oktober 2012 03:02
3 oktober 2012 03:02

@johan1614 en aartinge

Jullie moeten echt leren tellen! Als je de hoektabs niet meerekent, zijn er veertien tabs met een zegel verbonden. Zou het kunnen dat jullie de verzamelaars willen uitsluiten die elke hoekzegel willen invoeren met de zijtab of de boven- of ondertab, of misschien zelfs elk met twee tabs?

  • 2.571 berichten
  • 3 oktober 2012 10:11
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
3 oktober 2012 10:11

@tapir, dit heeft niets met tellen te maken, het gesprek ging om de zegels met tab's en om de 10 zegels die ik geplaats had, en die er later weer afgehaald waren.

johan kwam met 10 stuks, en postmaster kwam ook met 10 stuks uit een vel.

dat het er meer kunnen zijn, dat is nu niet aan de orde, omdat het gesprek toch om het velletje gaat, en er komen er zelfs wel18 uit.

maar zoals de rest op CW er uit ziet, kunnen ons beter concentreren op gewoon de zegels met tab zoals de meeste 10 er al staan uit een velletje.

en het gaat om het feit dat er niet met 2 maten wordt gemeten om de ene zegel met tab wel toe te laten uit een velletje, en de andere weer niet.

  • 76 berichten
  • 3 oktober 2012 11:35
250
added
1K
prices
50
posts
3 oktober 2012 11:35

Hier een allerlaatste bericht van Stamp-swap met betrekking tot TAB zegels.

Zelfs een  officieel statement van de KNBF heeft de leiding en zijn beheerders niet kunnen overtuigen.

Ik heb zojuist even het aantal TAB zegels, dat voor mij de enige juiste zegels zijn, geteld van de jaren 2007 t/m 2011. In ben ik gekomen tot een totaal van 246 TAB zegels. Deze heb ik allemaal in postfris en gestempelde uitvoering in mijn boeken. Als iemand voorbeelden wil zien en er van wil genieten, stuur me dan je mailadres. Ik maak graag een scan voor u.

Natuurlijk heb ik die Tabzegels moeten kopen, want ik ben met pensioen en zoveel post krijg ik nu ook weer niet. Echter ik heb slechts een paar zegels bij Catawiki kunnen kopen. Het overgrote gedeelte komt dus van andere sites. Gemiddelde inkoopprijs  € 0.25 per stuk. Hoeveel commissie Catawiki is misgelopen van slechts één verzamelaar mag u zelf uitrekenen.

Ik wens U alle veel verzamelplezier toe. groet Pieter 

  • 2.571 berichten
  • 3 oktober 2012 13:35
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
3 oktober 2012 13:35

En dat is wat ontstaat, omdat niet alles geplaats mag worden terwijl de zegels met tab er wel zijn.

246 x0.25= 61.50x 5%=3.07 per klant. 100 klanten = toch 307 euro

  • 251 berichten
  • 4 oktober 2012 00:12
1K
added
50
prices
250
posts
4 oktober 2012 00:12

Tapir,

Mijn ervaring is dat de meeste verzamelaars zegels met tab sparen, als zijnde 10 per vel.

Mensen die kijken naar boven-onder-hoek tab die ben ik persoonlijk nog niet tegengekomen (al zullen ze er ongetwijfeld zijn)

De basis-serie van 10 zou toch opgenomen moeten worden, want zoals ook Stamp-Swamp al schrijft is door een officiele instantie bevestigd dat dit 10 tab-exemplaren zijn.

  • Catalogus manager
  • 8.580 berichten
  • 4 oktober 2012 00:21
10K
added
1K
prices
50
info pages
250K
reviews
5K
posts
4 oktober 2012 00:21

Ik bemoei me niet met de inhoudelijkheid van de discussie, maar mijn haren gaan altijd overeind staan als er iemand schermt met het woord 'officieel'.

De instantie die je aanhaalt is net zo officieel als Catawiki officieel is, hoor. Catawiki bepaalt geheel zelfstandig wat er al of niet wordt toegelaten tot de catalogus.

Ik meld dit alleen even om misverstanden hierover te voorkomen.

  • 2.571 berichten
  • 4 oktober 2012 01:28
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
4 oktober 2012 01:28

@arco, dat ben ik met je eens, echter als catawiki enerzijds 10 zegels met tab  plaatst uit een velletje, zoals postmaster ook schrijft:

Bij Openluchtmuseum (10 verschillende zegels in vel) nemen we op: zegels los en velletje of blok.  

dan is het vreemd dat de zegels als serie uit het velletje van Lente Bomen 2012 er niet in mogen staan., en zo ook de zomer, herfst en de winterbomen.

als ik deze wel los mag zetten, en dan te koop aanbied, dan kan het natuurlijk zijn dat daardoor een complete serie uit elkaar gerukt wordt.

er zit een serie in een velletje met tab, en er is een velletje, en ze kunnen los geplaatst worden.!!!

catawiki beperkt dit tot de laatste 2 vetgedrukte opties die geplaats mogen worden.

er staan ook serie's en losse zegels uit een blok of velletje op cw.(en let wel een zegel uit blok is ook een serie indien er maar 1 zegel inzit)

en daarbij heb ik nog niet gemerkt dat deze wordt verwijderd of gehoord dat deze niet geplaats mag worden omdat dit een serie is uit een velletje of blok.

Het is daarom dan een vreemde regelgeving ofwel standpunt en zelfs tegenstrijdig omdat enerzijds serie's en losse zegels normaal wel geplaats mogen worden en zelfs uit blokken

en dat dan nu ineens een serie wordt verwijderd uit een velletje

 

 

 

 

 

  • Catalogus beheerder
  • 499 berichten
  • 4 oktober 2012 14:38
10K
added
100K
prices
10
info pages
500K
reviews
500
posts
4 oktober 2012 14:38

@aartinge,

Eerlijk gezegd snap ik je redenatie niet helemaal. In het vel Openluchtmuseum zitten 10 verschillende zegels, logisch om die per zegel op te nemen toch? En dan het complete vel, eventueel dan nog een item met de 10 losse zegels als serie (maar die serie mag van mij best worden afgeschaft).

In het velletje bomen zitten 2 verschillende zegels (ieder 5x). Alleen omdat het velrandje verschilt moet dan 10 (of 14x) dezelfde zegel worden opgenomen? Het is al vaker gezegd: niemand verbiedt om deze zaken te verzamelen, maar er zijn grenzen gesteld aan wat aparte catalogusitems worden.

er staan ook serie's en losse zegels uit een blok of velletje op cw.(en let wel een zegel uit blok is ook een serie indien er maar 1 zegel inzit)

Klopt, als deze zegels uniek zijn, of verschillen van de velzegels worden deze apart opgenomen. Series uit blokken zijn in het verleden geplaatst, maar dat moeten inderdaad alleen de losse zegels zijn. Een zegel uit een blok is een zegel, geen serie. Als je dat tegenkomt graag corrigeren.

Snel naar pagina
25van 41