2van 2
  • 28 berichten
  • 2 september 2012 08:53
25
posts
2 september 2012 08:53
Beste Pusteblume, 

De "handleiding" voor het invoeren van munten e.d. is als volgt: 


Als je nieuwe munten invoert allereerst heel goed opletten dat je munt echt nog niet in de catalogus staat, goed kijken bij het juiste land en de juiste waarde, want de zoekmachine werkt niet heel erg goed bij munten. 
Hierna kun je het beste de munt kopieren die het meest op jouw munt lijkt. Dan staan een heleboel velden - als het goed is - al ingevuld. 


Niets lijkt op jouw munt? Is het dan geen penning? Geen penningen invoeren bij Munten. Ook naslagen, gevangenisgeld, plantagegeld, medailles, winkelwagenmuntjes, tokens, horen niet in de Munten-rubriek. 


Titel: bestaat uit minstens drie onderdelen: Land, waarde en jaartal. Hier wat voorbeelden:


Verenigde Staten 1 dollar 2007 
België 500 frank 1990 
Australië 50 cents 2000 
Frankrijk 20 cent 2002 
Duitsland 2 euro 2002 F 
Kroatië 10 lipa 2006 


Let op bij de landsnaam dat je met een hoofdletter begint en vergeet eventuele trema's niet. Dus België i.p.v. Belgie en Australië i.p.v. Australie. 
De nominale waarde met kleine letters. Dus dollar i.p.v. Dollar en cent i.p.v. Cent. Dit is taalkundig officieel incorrect, ik weet het, maar het maakt de titel wel leesbaarder. 
Na de waarde volgt in de titel het jaartal zoals die op de munt staat. 
Zoals je ziet in het voorbeeld volgt er bij Duitsland vrijwel altijd de letter (tegenwoordig A, D, F, G of J) die ook op de munt staat. Die letter moet je bij Duitsland ook invoeren bij Muntteken. 




Land is meestal wel duidelijk. Oude provinciale munten hebben als land bijvoorbeeld "Holland" of "Zeeland" of "Gelderland" dus niet "Nederland". VOC munten worden bij "Nederlands-Indië" gerekend, waar ze in circulatie werden gebracht. Ook de oude Duitse staten zien we als land. 


Nominale waarde: Altijd een breuk van de grootste munteenheid. Dus 0,20 euro i.p.v. 20 cent en 0,25 gulden i.p.v. 25 cent. Of 0,10 dollar i.p.v. dime of 10 cents. 


Jaar: verplicht invoeren tenzij je het echt niet kan ontcijferen. Het jaartal zoals het op de munt staat. 


Tijdperk: kun je ook bijna altijd invoeren. Ze beginnen met de landsnaam. 


Serie, Regeringshoofd, Thema's: kijk vooral goed naar soortgelijke munten. 
Bij Regeringshoofd vullen we de regerende vorst in. Alle munten met Elizabeth II hebben bijvoorbeeld serie "Elizabeth II... enz". Begin met typen en de juiste keuze verschijnt vanzelf. Dat voorkomt typefouten. 
Thema's in meervoud (dus Eekhoorns, Uilen, Schepen) tenzij er maar een bestaat (zoals Zon, Zuidpool en bij beroemde personen). 




Foto's: 


Foto 1 = de zijde met het jaartal; Foto 2 is de andere zijde. 
De voorkant en achterkant van een munt staan dus nooit op dezelfde foto! 
Foto 1 en 2 zijn beide verplicht. 
Beide foto's horen van dezelfde munt te zijn. 




Muntmeesterteken: Dit is dus het teken van de muntmeester, niet verwarren met muntteken wat de plaats van aanmunten bepaalt. 
Muntteken: verplicht bij Duitse munten (letter A, D, F, G of J bij recente munten). Bij Nederlandse munten is dit vrijwel altijd Mercuriusstaf. 




Oplage: getal met punten tussen de duizentallen. Dus bijvoorbeeld 10.500.000 of 25.000.000 of 400.000. 




Diameter: waarde in milimeter, zonder mm. Dus 22 of 25,5 . Geen gewicht invoeren hier. 


KM-nummer: Als KM# nn.n dus hoofdletters KM, het hekje, een spatie en het getal. Sommige KM-nummers beginnen met Y# dat mag natuurlijk ook. 




Muntrollen, Muntsets en Coincards mogen ook ingevoerd worden. Zie de betreffende forums voor de (discussie over) regels voor het invoeren daarvan. 


Naslagen, vervalsingen en fantasiemunten horen in de Penningenrubriek: http://www.catawiki.nl/catalogus/176583-penningen-medailles 

Groetjes, pokieBEANTWOORD BERICHTOnderwerp:Bericht:
Stuur mij een kopie:TerugOver Catawiki | Rondleiding | Pers & Buzz | Help | Adverteren | Suggesties | Contact | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden 
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • 4.324 berichten
  • 2 september 2012 19:19
500
added
250
prices
25
info pages
2.5K
posts
2 september 2012 19:19

Warscheinlich gibt es (noch) keine Deutsche Übersetzung.

Auch diese Holländische "Handleiding" habe ich nie zuvor gesehen. Ich bin aber auch kein Münzsammler.

Am besten mal Pokie fragen, der ist Superverwalter von der Kategorie Münzen.

Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
2van 2