3van 3
  • 2 berichten
  • 5 mei 2012 00:49
5 mei 2012 00:49

Hai jongens,

Ik ben nieuw, dus vergeef mij bij voorbaat als ik een stomme vraag stel.

Ik heb eindelijk besloten om serieus te gaan verzamelen. Redenen om het niet te doen van financiële aard, maar ik wil dit gewoon graag. Dan maar boterhammen met pindakaas.

Ik vroeg mij af welke beurzen jullie regelmatig bezoeken. Ik ben zeer geinteresseerd in VOC- en romeins tijdperk, evenals oud-hollandse munten uit de periode 1300-1588.

 

  • 64 berichten
  • 5 mei 2012 09:55
2.5K
added
50K
prices
10K
reviews
50
posts
5 mei 2012 09:55

Vragen zijn nooit dom, alleen antwoorden soms.

 

Afgezien van de shops in Catawiki (een bron) zijn beurzen en veilingen een goede plek om munten (zeker van genoemde verzamelgebieden) te verwerven. Een bezoek aan een plaatselijke munthandelaar (als die er nog een is) is ook een goed startpunt. Maar allereerst: koop enkele goede catalogi (of download ze via internet op een e-reader of zo).

Voor klassieke munten zijn dit de catalogi van Cohen (8 delen), Sear (Roman Coins and their values), Seaby (o.a. Roman Silver Coins) en de dikke RIC-boeken (Roman Imperial Coins, 10 delen). De meeste van deze catalogi zijn (soms met wat moeite) gratis ergens op internet te vinden als downloadbestand. De boeken zelf zijn erg duur om aan te schaffen. Hierin vind je heel veel informatie over antieke munten.

Voor de oud-Hollandse munten heb ik niet meteen een goed advies, omdat ik hierin niets doe. een gerenommeerd handelaar (aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Munthandelaren) kan hierin wellicht beter van advies dienen.

Voor veilingen van antieke munten kun je bijvoorbeeld uitstekend terecht bij de Calssical Numismatic Group (www.cng.com), persoonlijk heb ik daar hele goede ervaringen mee. Laat je niet overweldigen door de immense hoeveelheid munten op die veiling (er worden tweewekelijks veilingen met circa 300 tot 500 lots gehouden), het lijkt wel een snoepwinkel, als je op die site rondsurft.

Beurzen zijn vaak ook goede plekken om munten eens goed te bekijken, maar soms zijn de prijzen daar vrij hoog. Ook hier geldt: koop alleen van gerenommeerde handelaren, want een van de nadelen van antieke munten is, dat er relatief veel vervalsingen in omloop zijn, met name van de duurdere munten (zoals tetradrachmes van Attica van Athene). Hoe dan ook, koop nooit in het buitenland in toeristenwinkeltjes antieke munten, deze zijn bijna altijd vals, hoe echt ze er ook uit zien. Laat je niet afschrikken door dit laatste, antieke munten zijn een bijzonder verzamelgebied omdat iedere munt met de hand geslagen is en er dus geen twee identiek zijn. Bovendien heb je voor enkele euro's al een stukje geschiedenis in handen dat tweeduizend jaar oud is. Ga daarvoor maar eens naar een antiekzaak. 

Voorbeelden van beurzen vind je onder meer in het beurzenoverzicht op de Catawiki-site. Onder andere de beurzen in Tilburg, de Holland Coin Fair (begin februari) in Den Haag, de MPO-beurzen (zie www.mpo.nl) zijn enkele voorbeelden van bijeenkomsten waar ook handelaren in antieke en vroeg-hollandse munten staan.

O ja, algemeen advies: als je de keuze hebt tussen een groot aantal munten van gemiddelde kwaliteit of enkele munten van goede kwaliteit, ga dan voor de enlkele munten. Tracht altijd te verzamelen op kwaliteit. De prijzen liggen dan weliswaar hoger, maar de munten zien er zoveel fraaier uit en het oog wil ook wat en dat is in muntenland vaak van ondergeschikt belang, terwijl het eigenlijk het belangrijkste is, waar het om gaat.

Veel succes met het verzamelen!

  • 497 berichten
  • 11 mei 2012 14:24
10K
added
10K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
11 mei 2012 14:24

Dit weekend staat Catawiki op maar liefst twee muntenbeurzen!

Zaterdag 12 mei staan mijn collega's op de Filanumis 2012 Munten- en Postzegelbeurs;

Zondag 13 mei staan beheerder NdV en ikzelf op de Internationale muntenbeurs in Berkel-Enschot.

Dus kom gezellig langs!

Eric

3van 3