1van 1
  • 614 berichten
  • 4 februari 2011 20:00
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
4 februari 2011 20:00

Bij het bekijken van het aanbod heb ik helaas weer gezien dat er veel materiaal onder het verkeerde nummer aangeboden wordt. De 1 gulden 1898 van Nederland als 'Kroningsgulden', nummers 30a/33a als 30/33 enz.  Om het voor de stripboekfanaten een beetje beeldend te maken: dat kun vergelijken met het aanbieden van een goedkope herdruk alsof het een zeldzame eerste druk is.

Soms onkunde, soms gemakzucht, soms..........?

Ook zag ik weer zegels postfris 'met een klein plakkertje' of met een hele bak roest.

Postfris=postfris is zoals door de post verkocht.

Ik wil er alles aan doen om de postzegelrubriek op  Catawiki geen vergaarbak van rommel te laten worden. Kopers moeten  erop kunnen vertrouwen dat datgene dat onder postfris staat ook echt postfris is. En na verwachtingsvol het item te hebben open geklapt er niet achter moeten komen dat de zegel de gradatie 'postfris' niet waardig is. 

Daarom twee oproepen aan verkopers:

Plaats geen materiaal als je er geen verstand van hebt of als je verschillen tussen bepaalde zegels niet kent

Plaats geen defecte** of inferieure zegels. Verkoop deze elders (of beter: helemaal niet)

Bij dure zegels is het raadzaam een certificaat Muijs, NVPH of NVPV aan te bieden. De Nederlandse En Face is bijvoorbeeld een serie die heel veel wordt nagegomd. Door de leek nauwelijks te onderscheiden.
U geeft zo de koper de zekerheid origineel postfris te kopen en een koper is best bereid daarnaar te betalen. Bij echt zeldzame buitenlandse zegels hoort een relevant certificaat, zeker als het zegels zijn waarvan veel hedrukken of vervalsingen in omloop zijn.

Catawiki kent een zeer transparant prijssysteem, gesjoemel geeft een verkeerd beeld van 'concurrentie' en mensen die goede spullen aanbieden verdienen een eerlijke prijsvergelijking. Kopers die onder een bepaalde kwaliteit zoeken moeten ook die kwaliteit voorgeschoteld krijgen en niet allerlei mitsen en maren waaruit blijkt dat de zegel weliswaar onder postfris gerangschikt is maar dat bij lange na niet is.

En kopers: Voordeeltjes bestaan, sprookjesprijzen niet. Als u postfris voor 1940 voor 30% of minder van de cataloguswaarde aangeboden ziet moet er een belletje gaan rinkelen. 

** scheur, ontbrekende tand(en), verkleurd, gerepareerd, speldenprik, vouw, roest enz. 

1van 1