4van 4
  • 19 berichten
  • 18 oktober 2010 19:09
18 oktober 2010 19:09

Allereerst complimenten voor deze site en de postzegelrubriek. Op een paar punten zie ik nog wat mogelijkheden om dingen nog beter te maken (maar misschien zien anderen dat helemaal anders?):

  • de zoeklijsten zijn erg handig, maar het zou ideaal zijn als je alleen een mailbericht zou krijgen als de zegel in de gewenste conditie (postfris, ongebruikt of gebruikt) te koop komt (zelfde geldt voor het overzicht van je zoeklijst waarin je kunt zien of de zegels te koop staan)
  • het zou handig zijn om bij series de zegels uit de serie weergegeven te zien en bij individuele zegels de varianten op die zegels. Met name dat laatste maakt zoeken een stuk makkelijker en maakt het eenvoudig om snel een overzicht te zien van alle varianten van een zegel (zoals dat in een 'ouderwetse' papieren catalogus ook snel te zien is).
  • de gekozen indeling bij gebruikerstype en soort vind ik niet altijd even consistent en soms is het lastig te bepalen waar een item in zou moeten vallen (ook als je zoekt). Denk bijvoorbeeld aan de soorten "Blokje", "Velletje" en "Blokje/Velletje". Volgens mij ook een reden voor dubbele invoer.

    Bij gebruikstype zou ik niet verwachten: automaat (immers soort, en daar ook al opgenomen), roltanding (soort, of zelfs vallend onder de soort tandingsvariant) en toeslag (toeslag zegels zou ik echt onder frankeerzegels zoeken). Ook bij 'bezetting' vraag ik me of dit niet meer een soort is. 'Pakke-porto' zou ik onder het gebruikstype 'Pakketzegel' plaatsen, eventueel met 'pakke-porto' als soort. Ook bij de 'brandkastzegels' zou je dat kunnen overwegen.

    Bij soort zou het ideaal zijn als een soorten onder 1 hoofdsoort zouden vallen. Denk daarbij aan de postzegelboekjes, met diverse subcategorieën voor automaatboekjes en loketboekjes en evenuteel variëteiten. Bij blokjes en velletjes zou ik kiezen voor één soort. Het verschil is hier simpel weg te onduidelijk. Ook hier zie ik regelmatig dubbele invoer en daarnaast is zoeken er ook niet gemakkelijker op. Ook bij variëteiten is een hoofdsoort met subsoorten misschien beter. Of zelfs alleen de hoofdsoort. Als je een zegel met fosfor balk of juist zonder fosfor op gewoon papier als variëteit of een zegel zonder watermerk zou je zomaar kunnen kiezen voor papiervariëteit.

    In ieder geval lijkt het me nuttig dat elk gebruikstype en soort van een omschrijving is voorzien, zodat voor iedereen helder is wat er onder wordt verstaan. Daar wil ik eventueel wel een voorzet voor doen, als daar behoefte aan is.
     
  • Zegels uit boekjes die aan één of meer kanten ongetand zijn - zou ik als ik geen gebruiker was van de NVPH catalogus - eerder zoeken onder tanding variëteit. In feite geen combinatie en wel een afwijkende tanding...  Misschien ook aan de soort tanding variant koppelen?
     
  • Het zou mooi zijn als het bij series en losse zegels mogelijk zou zijn om met een link te verwijzen naar een artikel met meer informatie over de betreffende zegel of serie.
     
  • Nederlandse zomerzegels uit postzegelboekjes lijken (bewust?) dubbel opgenomen te zijn omdat ze dubbel in de NVPH catalogus staan. Is het niet logischer om de zegels maar één keer op te nemen en in twee categoriën op te nemen? Nu zie je twee keer dezelfde zegel met een verschillende waarde en zie je als je één van de 2 kiest ook maar een deel van het aanbod.

Gewoon wat punten die mij handig lijken. Als meer mensen er zo over denken misschien iets waar iets mee gedaan kan worden?

  • 614 berichten
  • 20 oktober 2010 21:23
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
20 oktober 2010 21:23

@ ralphi

Dank voor je uitgebreide en opbouwende post. Betreffende de ikwaliteit: Dit voorstel ligt er al een tijdje, en loopt eigenlijk over de postzegelrubriek heen. Verschil is dat bij de meeste objecten de kwaliteit 'gradueel' is (goed, minder, slecht) en bij postzegels het om een andere staat gaat (posfris/ongebruikt versus gebruikt)

Betreffende de relatie tussen series en zegels is het nu zo dat we met de nummering al een relatie leggen. een serie 86-0 bestaat uit zegels 86-1, 86-2 enz. Door op details van de zegel op de serienaam te clicken krijg je ook alle zegels van deze serie te zien. Bij het uitbreiden van de zoekmogelijkheden met vrij zoeken zul je ze ook eenvoudiger samen op beeld kunnen krijgen.

In de galerij zie je standaard alleen hoofdnummers. Maar als je 'soort' herbevestigt zie je ook de varieteiten tussen de zegels. (voor zover ze juist genummers zijn). Ik zie dat dit wat duidelijker zou kunnen door in deze lijst de optie 'Alle soorten' te zetten. Ik zal Marco vragen dit te wijzigen. Nu moet je het net maar even weten...

Vroeger bestond er een duidelijk verschil tussen blokken en velletjes. Dit stond zelfs scherp gedefinieerd in de NVPH en op de historische vergissing met de legioen"blokken' na klopte deze ook.

Door bijvoorbeeld velletjes waarbij de zegels een doorlopende voorstelling vormen is dat onderscheid minder duidelijk geworden. Ook door 10 verschillende zegels in 1 velletje te zetten (eigenlijk door gewijzigde distributie waardoor de grote vellen van 50 en 100 vervangen zijn) is het verschil vager geworden. Je zou het ook een blok kunnen noemen- maar het is nooit als zodanig uitgegeven/bedoeld, en waar leg je dan de grens- een vel met 50 verschillende zegels vlaggen USA zou dan logischerwijze ook een blok zijn...

Twijfelgevallen zijn nu dus de velletjes die zodanig van vormgeving zijn dat je ze ook als blok zou kunnen beschouwen. 

Verschillende catalogi gaan er anders mee om (bijv. dierenvelletje Nederland). Deze heb ik blok/velletje gelabeld, om te voorkopen dat verzamelaars ze niet terug vinden waar ze ze verwachten.

Over soorten en gebruikstypen zouden we lang kunnen discussiëren- deels ben ik het met je eens, zo zijn de roltandingszegels eigenlijk gewoon een tandingvariant. Maar ze hebben al 70 jaar een bijzondere status in de Nederlandse catalogi en hun verschijningsvorm hing (net als 1- zijdig ongetande zegels) samen met de distributievorm. Pakke- porto zouden waarschijnlijk inderdaad onder de pakketpostzegels kunnen vallen, dit soort verschillen komen door hij bijeenvoegen van verschillende CD-ROM bestanden.

Punt bij de zomerzegels enz. uit boekjes is inderdaad dat ze tot voor enkele jaren dubbel en onder twee verschillende nummers in de NVPH catalogus voorkwamen en ook zowel in de gewone als in de combinatie- voordrukalbums staan. Als je zo'n collectie compleet hebt wil je 'm met bulkinvoer in 1 keer kunnen invoeren. Dat gaat dus niet meer als je ze niet meer aan 'combinaties' kopelt. Wellicht kunnen we hier in de toekomst een 'alias' van maken, maar dat is aan de programmeurs.

Het verwijzen naar een artikel is al over gesproken, we hebben hier hele goede plannen voor.

 Misschien wil je ook beheerder wordenom de postzegelrubriek verder te verbeteren.

  • 614 berichten
  • 20 oktober 2010 21:51
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
20 oktober 2010 21:51

Ik kom toch nog even terug op de pakke-porto. Er is wel een verschil met pakketpostzegels omdat deze zegels niet door de posterijen, maar door een handelsonderneming werden uitgegeven. Ook zijn ze qua verschijningsvorm anders dan bijv. de Nederlandse pakketpostzegels.

Misschien dat de Scandinavië specialisten hier nog even hun licht over kunnen laten schijnen..

We zullen in de toekomst inderdaad wellicht hoofdsoorten en ondersoorten moeten maken, maar dan wel zodanig dat het ook internationaal goed zoekbaar blijft.

Overigens geldt natuurlijk eenzelfde voor de Nederlandse brandkastzegels, zijn ook niet door de posterijen uitgegeven.

Zeker met de liberalisering in het vizier zullen we in de toekomst naast het 'land' ook de 'uitgever moeten gaan vermelden!

  • 19 berichten
  • 26 oktober 2010 22:02
26 oktober 2010 22:02

Erik,

Bedankt voor je uitgebreide reactie.

Velletjes/blokjes: snap dat het onderscheid lastig is, maar mijn ervaring is nu juist dat ik het nu lastiger terug te vinden, vind... Daarnaast leidt het tot veel dubbele invoer. Open maar eens een scherm met soort "blok" en soort "blok/velletje" van Nederland.
Misschien het overwegen waard om geen aparte rubriek bij invoer "Velletjes/blokjes"  maar wel in de zoekopties opnemen met dan alle blokjes en velletjes.

Bedankt voor de tip voor de variëteiten, bij grotere series vind ik het via het overzicht per serie nog steeds lastig om de varianten van één zegel te vinden. Ook is het lastig herkennen welke variant van een zegel het betreft. Een overzichtje met welke varianten er zijn met een korte omschrijving is dan erg handig... maar kan me voorstellen dat het lastig is om dat in te bouwen.
Misschien dat een soorteermogelijkheid op volgnummer in ieder geval wat helpt.
 

Op zich wil ik wel beheerder worden, maar ik zal maar zo af en toe tijd er aan kunnen besteden. Als dat geen probleem is wil ik best het één en ander doen; maar als niet beheerder kan ik ook al wel wat doen; met name de varianten van zegels kunnen nog wel wat verduidelijking gebruiken. Nu moet je nog vaak de NVPH catalogus erbij pakken om te zien welke variant het betreft...

Groet, Ralph

p.s. gaat er bij "Koningin Beatrix- Type 'Struycken' (200)" trouwens niet iets mis met de prijzen voor postfris (bij jou €0,15)? (voor deze prijs wil ik wel kopen als je er meer hebt dan 5, is weer goedkoop frankeren...)

p.s.2: complimenten voor het feedback systeem

4van 4