22van 22
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.803 berichten
  • 12 februari 2024 14:14
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
12 februari 2024 14:14
In het draadje over exacte kleuren zijn twee concrete voorstellen over basiskleuren naar voren gekomen:


  1. a) Voeg de basiskleuren violet en lila samen tot paars;
    b) Voeg de basiskleuren olijf samen met groen
  2. Sta 4 of 5 basiskleuren toe i.p.v. de huidige beperking tot 2 (+ evt extra voor opdrukken)

Ad 1)  Het veld "basiskleur" is bedoeld om makkelijk zegels te kunnen zoeken. In de West-Europa en de VS (bron van de grote catalogi) herkennen we 11 basiskleuren:
rood, blauw, geel, groen, zwart, wit, paars, roze, oranje, bruin en grijs.

Het lijkt logisch deze aan te vullen met goud en zilver (i.v.m. de gouden en zegels en "lijsten" om zegels die soms in het zilver en soms in het goud zijn) en met "meerkleurig".

Ad 2. Voor zegels zonder opdruk worden nu maximaal twee basiskleuren toegelaten, zijn het er meer dan moet de zegel "meerkleurig" worden genoemd. 
Voor zoeken op kleur zou het handig kunnen zijn om meer kleuren toe te staan. 
  • 640 berichten
  • 12 februari 2024 18:55
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
12 februari 2024 18:55
Helv 
Allow 4 or 5 basic colors instead of the current limitation of 2 (+ possibly extra for prints)

basic: should be exact.

Better check a proposal twice to avoid any errors or loops.
And who will make any improvements, including transferring the no longer existing basic colors violet and lilac to the exact colors?

Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.803 berichten
  • 12 februari 2024 19:30
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
12 februari 2024 19:30
basic: should be exact.
Geen idee wat jij in het Engels te zien krijgt, maar ik heb geschreven wat ik bedoel. 

De achtergrond hiervan is dat sommige zegels duidelijk "discrete" kleuren hebben, bijvoorbeeld rood, geel en blauw, maar binnen de huidige regels meerkleurig genoemd moeten worden. 
Als meer dan twee basiskleuren worden toegelaten is de gedachte dat het zoeken makkelijker wordt. 


And who will make any improvements, including transferring the no longer existing basic colors violet and lilac to the exact colors?
In dit geval kunnen de basiskleuren lila en violet eenvoudig worden samengevoegd tot paar/purple/purper/poupre

De kleur olijf is wat lastiger, maar het voorstel is om deze samen te voegen met groen. 
  • Catalogus beheerder
  • 4.085 berichten
  • 12 februari 2024 20:49
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
12 februari 2024 20:49
#2221857 is wellicht een mooi voorbeeld.  Zonder persoonlijk te gaan.  Puur didactisch.

De regel is nu '2 Basiskleuren'.  Vandaar werden bij dit item, terecht, de 3 aangemerkte kleuren vervangen door 'Meerkleurig'.
Echter, de basis van dit item is een zegel met 2 duidelijk te onderscheiden kleuren (Olijf en Blauw).  Daarbovenop werd een rode opdruk geplaatst.
Daarom durf ik voor te stellen om 3 Basiskleuren toe te laten.  Vooral om bij die items waar dit nodig is om een speciaal kenmerk te kunnen laten opvallen (een kader in goudkleur of zilverkleur, een opdruk in een bepaalde kleur, een achtergrond die in de serie terugkeert maar telkens in een ander kleur).
Een item met 2 basiskleuren, en daarbovenop een rode, groene, blauwe of zwarte opdruk, komt wel meer voor.  Met de kleuren maak je het zoeken (filteren) gemakkelijker.  Met de eigenschap 'Meerkleurig' ben je eigenlijk niks.
Waar het (oorspronkelijk) item meer dan 2 kleuren bevat wordt het dan wel meerkleurig.  Voor zoiets gebruik je andere filtermogelijkheden.
De moederzegel van het didactisch voorbeeld, #729039, kan wel gevonden worden via Basiskleur.  De zelfde zegel, met opdruk, niet.

Je kan het ingewikkeld maken:
Max 2 Basiskleuren, tenzij er een kader, achtergrond of opdruk meespeelt.  Dan mag je uitzonderlijk een derde Basiskleur toevoegen.
Bij Meerkleurig mag een extra basiskleur worden toegevoegd vwb kader, achtergrond of opdruk.
Of eenvoudig eenvoudig houden:
Max 3 Basiskleuren.  Daar boven is het altijd Meerkleurig.
Uitzonderlijk vwb kader, achtergrond of opdruk mag naast Meerkleurig een bijkomende Basiskleur worden toegevoegd.


Bij de ingewikkelde versie zou  discussie kunnen ontstaan wat nu wel of niet als kader of achtergrond wordt beschouwd.  Of waarom er items zijn met drie basiskleuren die worden goedgekeurd, en items met drie basiskleuren waar die worden verwijderd om er Meerkleurig van te maken.  Beter al die onnodige discussies vermijden.  Mijn voorkeur is daarom de eenvoudige versie.

Daarmee nauw samenhangend vind ik het ook belangrijk om duidelijk te maken waar het veld Basiskleur voor dient: filteren en zoeken.  Naar de hoofdzaak in de postzegelcatalogus (vandaar ook nominale waarde enkel bij de hoofdzaak).
De scope bepalen (waar wel, en waar niet invullen).
De bijzaak (FDC, EDB, EDK, Maximumkaart, ...) vind je door de hoofzaak te trechteren (op de bijzaak staat altijd minstens één item uit de hoofdzaak), om van daaruit via Uitgifte te komen tot die FDC, EDB, Maximumkaart of whatever.
Door de scope te beperken (zoals we dat voor dezelfde reden doen met Nominale waarde) verhoog je de effectiviteit.  Je zoekt (filtert) in minder grote groepen, die je vlotter kunt overzien.
Om dezelfde reden hebben we het speciale filter 'Standaard' in de postzegelrubriek: kleinere selecties, overzichtelijk, van waaruit 'de rest' vlot bereikbaar is.

Een veld hoeft niet altijd en overal ingevuld te zijn als het er niet toe doet (en vooral niet als het daardoor voor overbodige ballast zorgt).
Er zijn andere velden waar het er wél toe doet (er zijn bv. nog altijd meer dan 11.000 items die het zonder Uitgifte moeten doen).

Of er nu minder Basiskleuren moeten beschikbaar zijn in de keuzelijst?  Voor mij niet.  De lijst is best overzichtelijk.  Misschien is het met bepaalde beperktere capaciteiten wat moeilijk om een lijst van 16 items te overzien ... het zou kunnen.
Olijf lijkt me geen groen, en ook geen bruin.
Lila lijkt mij eerder lichtpaars.  Lichtrood staat er niet in.  Lila kan dus wel weg, eventueel.
  • Catalogus beheerder
  • 4.085 berichten
  • 12 februari 2024 20:56
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
12 februari 2024 20:56
Violet gebruik ik nooit.  Zal wellicht iets Noord-Nederlands zijn?
Violet ken ik enkel maar van Schone Schijn, maar da's in een andere rubriek.
az60
VIP
  • 1.280 berichten
  • 13 februari 2024 10:51
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
13 februari 2024 10:51
Helv
1.  Ten aanzien van de kleuren lijkt me, vanuit Nederland bezien, het toevoegen van paars in plaats van violet en lila prima. De vraag is echter of dat voor andere talen ook zo geldt. Zo niet, dan niet doen.
Olijf is volgens mij donker geelgroen. Het heeft voor mij ook iets van een bruine tint. Ik zal die kleur ook niet snel gebruiken, maar er zijn een hoop mensen, die dat wel gedaan hebben. Deze kleur zou ik handhaven. Er is namelijk nooit discussie over geweest. Persoonlijk staat het me niet in de weg, maar ik zal het ook niet missen.
Ik zet nog wel een vraagteken bij wit. Ik denk dat heel veel zegels wel een beetje wit hebben. Het heeft volgens mij alleen zin als er kleurvarianten zijn die verschillen in wit tegenover een kleur. Ik weet niet of die er zijn.
2. Ik kies voor de optie van Raoul62:
Max 2 Basiskleuren, tenzij er een kader, achtergrond of opdruk meespeelt.  Dan mag je uitzonderlijk een derde Basiskleur toevoegen.
Bij Meerkleurig mag een extra basiskleur worden toegevoegd vwb kader, achtergrond of opdruk.
Twee basiskleuren lijkt me voldoende om op te zoeken. De extra kleur alleen indien er sprake is van kleurvarianten. Daarmee bedoel ik in dit geval zegels die (vrijwel) identiek zijn en vooral door het genoemde kleurverschil* te onderscheiden zijn. Hieronder dus de door Raoul genoemde situaties.
* Kleurverschil, dus geen nuanceverschil. Dat laatste moet bij de exacte kleur.
  • Catalogus beheerder
  • 554 berichten
  • 13 februari 2024 10:55
2.5K
added
25K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
13 februari 2024 10:55
Helv  
Eens met eerste bericht in dit topic. 

In mijn eigen postzegel database gebruik ik al vanaf het begin 'paars' als basiskleur, met als exact kleur o.a. 'violet' of 'lila'. Hoewel 'olijf' niet persé altijd 'groen' hoef te zijn, is dat wel de eerste associatie die ik maak voor 'olijf'. We gaan er dus vanuit dat de huidige basiskleur 'Olijf' bedoeld is als 'Groenolijf', en niet bijvoorbeeld als ''Bruinolijf'.

Ik vind het van belang dat de basiskleur(en) gevuld wordt/worden, om zegels terug te kunnen vinden via filters. De combinatie van filteren op basiskleur en nominale waarde is een sterke functie om zegels terug te kunnen vinden. 
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.803 berichten
  • 13 februari 2024 21:40
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
13 februari 2024 21:40
Raoul62 om zeker te weten of ik je goed begrijp:
In jouw voorstel krijgt #7068287 (foto hieronder) de basiskleuren: meerkleurig, paars ?




  • Catalogus beheerder
  • 4.085 berichten
  • 13 februari 2024 22:17
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
13 februari 2024 22:17
Ja, dat zou denk ik het meest praktische zijn voor gebruikers die zoeken.

Het item maakt deel uit van een serie, met gelijkaardige items.  Er staat telkens een andere meerkleurige boodschap op, met een (eenkleurige) achtergrond die voor elk item een andere kleur heeft.
Een kader of een achtergrond.  Een telkens terugkerend fenomeen in dezelfde of een andere kleur.  Als een rode draad, maar dan niet altijd rood.

Een voorbeeld van een achtergrond/kader is een bloemreeks uit Tunesië.
Bij de muziekinstrumenten is het nog duidelijker.
Een voorbeeld met een goudkleurig of zliverkleurig kader (met telkens dezelfde afbeeldingen, uit Rwanda, met verschillend uitgiftejaar) had ik al gegeven.
In Marokko vind je ook mooie mogelijke toepassing hiervoor.  Bij de terugkerende muntenseries. (volgende muntenserie)... of de Koningsreeksen.
In de Arabische Midden-Oosten-gebieden (gekend voor de superproductie van postzegels eind jaren zestig, begin jaren zeventig) zijn er veel voorbeelden te vinden van series met foto's van dieren of schilderijen (meerkleurig), die identiek lijken, behalve de rand (geel vs bruin, goud vs zilver, ...).

De moderne zegels zijn bijna allemaal 'Meerkleurig'.  Daar valt niks mee aan te vangen.  Door een opvallende (eenkleurige) achtergrond/kader te mogen toevoegen naast het gaatjesvullende Meerkleurig breidt je de functionaliteit van het filter op Basiskleur uit naar de recentere jaren.  Optimaal benutten.

Maar eigenlijk is dat geen probleem, want het staat al zo in het handboek.

Het probleem zit bij de actuele beperking van 2 kleuren.  Waar heel wat zegels met 2 kleuren terug opduiken met een opdruk (in groen, rood, blauw of zwart).
Een derde kleur => 'Meerkleurig'.  Wat zonde is.
Gewoon 3 kleuren toelaten.
Het is vooral bij de oude meuk dat bij zegels 2 kleuren worden gebruikt, met meer kans dat die zegels gerecycleerd worden met een gekleurde opdruk.  Of verder hergebruikt worden na bv. een staatsgreep of andere lokale politieke ommezwaai (mits opdruk andere landsnaam of andere munt).

  • 10 berichten
  • 13 februari 2024 22:41
13 februari 2024 22:41
Is het raar als ik zeg dat deze subjectieve manier van kleurbepaling niet meer van deze tijd is ?
Kleur kan prima in absolute waarden (nummerieke)  worden bepaald.
Uiteindelijk kan je bepalen uit hoeveel procent de kleuren op een afbeelding bestaan.
De basis kleur is dan ook niet zo moeilijk meer te bepalen.
Natuurlijk moet je wel afspraken maken hoe dit dit uitvoer (apparatuur, calibrate scanner).

Kleuren



In een bitmap kan elke pixel slechts één kleur bevatten.
Een veelgebruikt kleursysteem om kleuren in afbeeldingen vast te leggen is het RGB (Red, Green, Blue) systeem.

Met deze drie hoofdkleuren kan, in verschillende verhoudingen, elk denkbare kleur worden gemaakt. Per hoofdkleur heeft het RGB systeem 8 bits (= 1 byte) ter beschikking.

Een bit heeft de waarde 0 of 1. Zo kunnen per kleur 2 ^ 8 = 256 gradaties van die kleur gemaakt worden.

Omdat de kleur van een pixel is opgebouwd uit rood, groen en blauw wordt het totaal aantal mogelijke kleuren per pixel 256 x 256 x 256 = 16,7 miljoen kleuren.

Dit soort 24 bits (3 x 8) afbeeldingen wordt ook wel true color afbeeldingen genoemd.

Zie hieronder een voorbeeld van een eenvoudige kleuren dominatie bepaling.

https://g.co/gemini/share/427166f8a8a0

PS dit is slechts een voorbeeld, met een niet gecalibreerde scanner, dus val nu niet gelijk over de uitkomst van de kleur analyse.
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.803 berichten
  • 14 februari 2024 00:51
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
14 februari 2024 00:51
Is het raar als ik zeg dat deze subjectieve manier van kleurbepaling niet meer van deze tijd is ?
Nee dat is niet heel raar. 
Natuurlijk moet je wel afspraken maken hoe dit dit uitvoer (apparatuur, calibrate scanner).
Zijn er eenvoudige hulpmiddelen om een willekeurige scanner zo te calibreren dat een specifieke zegel op al deze scanners dezelfde resultaten geeft?

Zelf heb ik wat geexperimenteerd met kleurherkenningsapps die werken met de camera van een mobiele telefoon. Tot nu toe allen toegepast op de SG en Mi kleurenwaaiers (uniforme vlakjes) en niet op echte zegels. Ik heb gemerkt dat ondanks de in gebouwde calibratie de externe verlichting een grote rol bljift spelen. Echter met een sterke daglicht lamp krijg ik voor SG geel duidelijk andere RGB waarden dan voor Mi geel. Als ik die vervolgens weer op een website invoer krijg ik redelijk overtuigende resultaten.
SG Geel = RGB (255, 200, 20)
Mi Geel = RGB (255, 255, 10)

De eerste lijkt op RAL 1018, de tweede op RAL 1026.




Hier blijkt ook meteen de subjectieve waarneming weer uit want als ik naar de SG Waaier kijk bij de kleur geel zou ik die zelf eerder onder de basiskleur oranje plaatsen.

Overigens hangen de kleuren die je hier boven ziet weer af van je scherminstellingen, maar er zal wel een duidelijk verschil zijn.

  • 10 berichten
  • 14 februari 2024 02:32
14 februari 2024 02:32
Ja, er is wel het een en ander voorhanden:

Kijk en lees eens op deze site.

Na de scanner profileren moet het resultaat gelijk zijn (teminste in bits en bytes).
Dan kan de software in iedergeval de kleuren juist bepalen.

Maar wil op het beeldscherm hetzelfde resultaat krijgen, ja dan moet ook het scherm gekalibreerd zijn. Misschien is dit ook wel leuk leesvoer.

Verder doet daarna AI natuurlijk in enkele seconden het meeste werk.
Meet het verschil in dominante kleur en prominente kleuren.
Vergelijkt de kleuren, vindt de afwijkende zegels (en laat ook zien waar de afwijkingen zitten).
Maakt in enkele seconden een digtaal album met ook nog een leuke beschrijving erbij.

Dus ja, het mensenwerk gaat steeds meer verdwijnen, maar er moet wel betrouwbare referentie zijn.
En de gratis AI versies zijn niet de meest betrouwbare bron.
Alleen papier dikte, soort e.d. is nog mensenwerk. :).

Tot slot wij mensen kunnen kleuren niet objectief bepalen, net zo min als temperatuur.
az60
VIP
  • 1.280 berichten
  • 14 februari 2024 21:32
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
14 februari 2024 21:32
Sielpost 
Dank je voor je interessante posts. Het is altijd goed om een aantal vastgeroeste zaken op een andere manier te bekijken. Desondanks wil ik er een paar kanttekeningen bij plaatsen. Ik vrees namelijk dat het voorlopig niet gaat werken. Niet zolang het geen plug-in and play systeem gaat worden en niet als de apperatuur/programmatuur nog (relatief) duur is. Op de eerste plaats hebben we bij de postzegelverzamelaars vooral te maken met de categorieën oud en bejaard. Lang niet iedereen wil of is nog in staat om mee te gaan met recente ontwikkelingen. Dus het zal zeker geen gemeengoed worden, deze techniek. En als het geen gemeengoed wordt, dan blijft de kwaliteit van de scanner en de perceptie van de waarnemer van doorslaggevende aard.
En dan is het de vraag wat deze techniek bijdraagt. In ieder geval nieuwe problemen. Want wat wordt een kleurvariant? Hebben we te maken met een kleurvariant als er één bitje anders wordt? Er zit denk ik al van nature wat afwijkingen in de kleur van alle gedrukte exemplaren van een bepaalde postzegel. Daarnaast wordt er niet door iedereen even zorgvuldig omgesprongen met hun postzegel. Zoals Raoul aangeeft liggen ze bij sommige mensen een lange tijd op de hoedenplank van de auto. Bij een ander liggen ze te verstoffen op een bureau. Er is dus nog steeds ruis. 
Ik zie wel een positieve bijdrage bij het bepalen van de kleurverschillen bij de huidige (erkende) kleurvarianten. Ik zie nu voorbeelden op de site waarbij ik denk: 'jongens, het is dat jullie het zeggen, maar ik zie het verschil niet'. Ik denk dat iemand met de door jou aangedragen techniek veel beter in staat zal zijn om in zijn/haar eigen verzameling te bepalen welke kleurvariant(en) er in die verzameling zit of zitten. En dan kom je weer op de essentie van de elders gevoerde discussie. Wat voor zin heeft het om bij iedere zegel aan te geven wat de exacte kleur is? Dus het is mooi dat men door de aangedragen techniek veel objectiever kan bepalen welke kleur een bepaalde zegel heeft. Maar dat draagt nergens aan bij alhoewel een drietal kleurenfanatici doorracen op een doodlopende weg. Het is en blijft leuk en informatief, maar niet functioneel. Iedere keer geven ze aan dat dingen niet kloppen, omdat de perceptie anders is, omdat de verschillende catalogi de kleuren anders interpreteren, maar ze komen maar niet tot de enige juiste conclusie. De conclusie waar jij ook terecht mee besloot:
mensen kunnen kleuren niet objectief bepalen
  • Catalogus beheerder
  • 1.845 berichten
  • 14 februari 2024 21:48
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
14 februari 2024 21:48
 maar ze komen maar niet tot de enige juiste conclusie.

Dit is jouw conclusie az60 . Hoeft niet de juiste te zijn. Geef het gewoon wat tijd, en kijk gewoon, af en toe, eens naar de andere kant. Wij komen er wel uit met zijn drietal.
az60
VIP
  • 1.280 berichten
  • 14 februari 2024 22:05
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
14 februari 2024 22:05
 Hoeft niet de juiste te zijn.
Dat klopt, maar ik denk van wel. 
Verder merk ik dat de exacte kleuren belangrijk voor je zijn. Dan heb je ook het recht om je daar sterk voor te maken, zoals ik doe voor de thema's/motieven. Bij Helv vind ik dat lastiger. Ik krijg de indruk dat de verzamelaar Helv hier iets meer de doorslag geeft dan de superbeheerder Helv. Als verzamelaar heeft hij dat recht ook. Als superbeheerder zie ik hem liever bezig met relevantere zaken. Maar niet al te veel kritiek. Er is de laatste tijd veel werk verzet. Daar verdient hij (en het team) een pluim voor.
  • 640 berichten
  • 14 februari 2024 22:06
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
14 februari 2024 22:06
 This is your conclusion  . Doesn't have to be the right one. Just give it some time, and just look at the other side every now and then. We'll figure it out with the three of us. 
What a pretension!
We have to look at the other side and we don't understand it at all.
I'm afraid it's more of a new try with no results, like so many lately.
Then you'd better meet somewhere separately so we don't have to swallow your insults and your know-it-all.
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.845 berichten
  • 14 februari 2024 22:08
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
14 februari 2024 22:08
Lekker bezig tapir.
  • 10 berichten
  • 14 februari 2024 23:05
14 februari 2024 23:05
Dankjewel voor je  reactie az60,


Maar iemand moet eens beginnen met een standaard vastteleggen voor het digitaliseren.
Denk hierbij aan ICC (International Color Consortium) workflow.
Als de wijze van digitaliseren vast is gelegd kan daarna ook digitaal gemeten worden zoals centrering, tandingen, afmetingen enz. De norm vastleggen kost alleen tijd.
Uiteindelijk wordt de apparatuur steeds meer betaalbaar.

Maar wil je de jeugd meekrijgen, dan moet er toch echt iets gebeuren (NVPH?).
Anders gaan postzegelverzamelaars denk ik een uitstervend ras worden.
Ik heb ook geen idee hoe de populatie van postzegelverzamelaars er uit ziet (leeftiijd).
Misschien dat iemand uit de grafische industrie dit wil/kan oppaken.

Omdat ik geen verzamelaar ben (en niet gaat worden) kijk ik er heel anders tegenaan.
Liep tegen diverse inconsitente (nummer systematiek)  en andere niet objectieve zaken aan.
En alles handmatig allemaal uit te zoeken zag ik niet zo zitten.

Het heeft me uiteindelijk een week werk gekost om een gehele (!)  NVPH verzamelinging in volgorde van de NVPH catalogus te categoriseren , te digitaliseren en gereed te maken voor herschikken in albums. Nu kan in iedergeval zelfs een leek (de familie) alles herleiden naar de NVPH catalogus.

PS, kleurvariant:
Als alles in getallen vast in gelegd kan je natuurlijk gaan denken in standaarddeviaties.
Niet iedere "afwijking" hoef je te kwalificeren als een variant,
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.803 berichten
  • 15 februari 2024 09:58
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
15 februari 2024 09:58
az60 
Daar verdient hij (en het team) een pluim voor.
Dank je voor dit positieve geluid, zeker ook richting het team. 

verzamelaar Helv hier iets meer de doorslag geeft dan de superbeheerder Helv. 
In dit geval meer de gebiedsbeheerder Helv die steeds moet bepalen of hij de Yvert-kleur of de Michel-kleur moet goedkeuren en dan nog een mismatch ziet/zag met de lokale catalogus. De verzamelaar Helv komt de laatste tijd weinig aan bod.
  • 10 berichten
  • 15 februari 2024 10:26
15 februari 2024 10:26
az60

Ik heb nog even gekeken naar eenvoudige oplossingen voor een kleuren workflow.
Ik denk dat deze oplossing dit verder weinig toelichting nodig heeft.
De meeste (zelfs de wat ouderen) kunnen wel met een mobiel overweg.
Dan heb je in iedergeval een deel van je ICC vastgelegd.

Zou ook fijn zijn voor veiling sites, dan krijg je in iedergeval de juiste kleuren op je scherm te zien.

En als je een indeling wil maken voor kleurvarianten, dan zal je toch eerst een basis zegel(kleur) moeten vastleggen, en dan moeten afspreken welke afwijking (std. deviatie)  je als variant gaat aanmerken.

Een scanner zou op dit moment mijn voorkeur hebben, omdat je dan ook iets met kalibratie voor maatvoeringen kan doen ( tanding maten, afmetingen zegels, centrering ).

Misschien dat er liefhebbers zijn die dit bovenstaande kunnen uitwerken vanuit hun vakgebied?

Kan een leuk hobby project zijn.

Kijk ook eens op deze website.

Flatbed scanner.
IPAD - Mobile scanner

Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.803 berichten
  • 15 februari 2024 11:37
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
15 februari 2024 11:37
Sielpost bedankt voor het meedenken.
De meeste (zelfs de wat ouderen) kunnen wel met een mobiel overweg.
Volgens mij is deze app alleen beschikbaar voor iOS (Apple), wat toch wel een erge beperking is.
 
In het verleden zijn er programma's geweest die tanding probeerden te bepalen uit een scan. Dat werkte niet heel geweldig in mijn ervaring. Met ML kun je misschien een stap maken, maar je hebt al elektronische tandingmeters die sneller werken dan elke zegel apart in scannen.

Je hebt ook handheld spectrocolormeters:
https://www.pantone.com/eu/en/products/graphics/capsure-with-formula-guide
Ook die zijn te duur, zelfs voor de bovengemiddelde verzamelaar.

De enige mogelijke richting lijkt me scanner calibratie van huis-tuin-en-keuken scanners. Of een robuuste app die zowel beschikbaar is voor Android en iOs. Een probleem wat ik nog zie is bij zegels die twee of drie kleuren combineren.
  • 10 berichten
  • 16 februari 2024 22:46
16 februari 2024 22:46
Helv

Waarschijnlijk is deze wel bekend bij jullie, maar mocht het niet zo zijn, bij deze.
Ik heb me verder nog niet ingelezen, maar heeft ook iets van kleurherkenning ingebouwd.
En werkt met even zo vlug bezien in de manual ook met een kleurenkaart.


22van 22