Snel naar pagina
25van 46
  • 642 berichten
  • 29 december 2023 18:30
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
29 december 2023 18:30
What is the reason for the printing technique "rotary press printing"
to be banished to the bin?
Thousands of stamps have been printed in this way in both the United States and France and are mentioned explicitely as such in different catalogues.
Scott writes about this:
"The Rotary Press stamps are printed from plates that are curved to fit around a cylinder. This curvature poduces stamps that are slightly larger, either horizontally and vertically, than those printed from flat plates."
 It is sour for me that for the second time this week I will be obliged to use the "details box" again.
What's the next stunt? Happy New Year???
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 29 december 2023 19:13
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
29 december 2023 19:13
Ik wil alleen even meegeven dat een diepdruk, een rasterdiepdruk, koperdiepdruk of een staaldiepdruk kan zijn, betreffende postzegels. Een rasterdiepdruk is goed te onderscheiden, een koperdiepdruk en staaldiepdruk zijn moeilijker van elkaar te onderscheiden. Het gaat hier namelijk om, of de plaat van koper was of van staal. In het Duits worden daarom deze laatste twee druktechnieken, Stichtiefdruck genoemd. Vertaling is een ets of steek diepdruk. Helaas wordt vaak de naam staaldiepdruk gebruikt, voor deze beide druktechnieken.

Het is goed dat de rotatiedrukpers weg is, met deze machine kan men namelijk diepdrukken, vlakdrukken en reliefdrukken maken, en is dus niet echt een druktechniek.

#298627

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotatiepers
az60
VIP
  • 1.283 berichten
  • 30 december 2023 04:44
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
30 december 2023 04:44
Charles1971
Rasterdiepdruk kan toegepast worden bij drukken met velinleg en bij druk aan de rol. Soms schakelt een drukker over van velinleg naar druk aan de rol. Ook kan er sprake zijn van het overstappen naar een andere drukker met een moderner 'machinepark' (druk aan de rol). Er bestaan zegels die in eerste instantie met velinleg zijn gedrukt, maar later met druk aan de rol. Dit zien we dan vaker bij langlopende frankeerzegels. Er kunnen dan waarneembare verschillen bestaan tussen deze twee drukken. Dat zijn dus varianten. Platen gebruikt voor velinleg kunnen in principe niet gebruikt worden voor druk aan de rol. In principe moet er een nieuwe mal gemaakt worden, die verschillen kan tonen met de originele mal. Ook zaken als drukrichting kunnen verschillen tussen de 2 gebruikte technieken geven. Voor deze verschillen zijn eigenlijk geen geschikte velden om de variant mee aan te duiden. Het verschil in druktechniek is wat we nodig hebben. Dit geeft het beste weer waar je het verschil kunt verwachten. Nu ik er zo over nadenk, ga ik dus mee met de opmerking (inhoudelijk) van Loriot. De keuzemogelijkheid velinleg/druk aan de rol was functioneel en had beter gehandhaafd kunnen blijven (Helv, sorry). Het maakt ook meteen duidelijk dat druktechniek iets anders is dan drukmethodiek en dat ze dus eigenlijk niet in 1 veld moeten worden ondergebracht. 
Je zou gelijk gehad hebben, Charles, als het punt van de varianten niet bestond. Dan zou de toevoeging van de druktechniek 'Velinleg/Druk aan de rol' niet meer zijn dan leuke en interessante, maar volstrekt overbodige, informatie om je postzegel op naam te brengen.
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 30 december 2023 08:26
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
30 december 2023 08:26
Ik neem aan dat je met  'Velinleg/Druk aan de rol' , Plaatdruk en Rotatiedruk bedoelt az60  ?.
Er kunnen dan waarneembare verschillen bestaan tussen deze twee drukken

Welke waarneembare verschillen zijn er dan az60 ?.

Ik weet bijvoorbeeld van een Berlijnse serie (1956 Berlijnse Stadsgezichten) dat je alleen het drukverschil kunt zien, aan de velrand en de beschrifting hierop. Niet aan de postzegel zelf.

Maar misschien ken jij nog andere voorbeelden, waar het verschil aan de postzegel zelf is te zien ?.
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.828 berichten
  • 30 december 2023 11:27
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
30 december 2023 11:27
This curvature poduces stamps that are slightly larger, either horizontally and vertically, than those printed from flat plates.

In principe moet er een nieuwe mal gemaakt worden, die verschillen kan tonen met de originele mal. 
Indien omschakeling naar een andere druktechnologie leidt tot een iets andere afbeelding dan hebben we een Typevariëteit. Het gebeurt ook vaak genoeg dat bij langlopende series platen verslijten en er nieuwe platen worden gemaakt. In het verre verleden toen platen geheel  handmatig gegraveerd moesten worden gaf dit verschillen. Dit kun je mooi zien bij de Engelse zegels uit 1874. Hier is het plaatnummer opgenomen in de zegel zelf.

In moderne tijden wordt 1 master gebruikt om alle afbeelding op een plaat (of cilinder) mee te maken. 
In dat geval is de kans op plaat- en typevarieteiten een stuk kleiner geworden. Bij moderne zegels kun je dit vaak alleen maar achterhalen door informatie op de velrand (en de beschikking over achtergrond informatie).

Bij omschakeling van plaatdruk naar rotatiedruk wordt meestal ook omgeschakeld van vellen papier naar rollen papier. Deze papiersoorten kunnen best verschillende eigenschappen hebben. Is dan de druktechniek de oorzaak, of het papier, of de combinatie?

De keuzemogelijkheid velinleg/druk aan de rol was functioneel
Met deze informatie werd slechts één scenario afgedekt. Binnen plaatdruk komt vaker voor dat de papier(vezel)orientatie tussen badges veranderde. Gelukkig wordt ook dit verschil ondervangen door "Typevarieteit".



Het maakt ook meteen duidelijk dat druktechniek iets anders is dan drukmethodiek en dat ze dus eigenlijk niet in 1 veld moeten worden ondergebracht. 
Inderdaad zou je als (klassieke) verzamelaar graag onderscheidt willen kunnen maken tussen plaatdruk en rotatiedruk (proces), los van de druktechniek.
Mijn persoonlijke mening is dat het hier om relatief weinig uitgiften gaat waar het echt belangrijk is. Voor het grotere goed (i.e. het overgrote deel van de verzamelaars en de zegels) moeten we het niet te gecompliceerd maken. Ik denk dat we deze informatie inderdaad beter onder "Bijzonderheden" of op de achtergrondpagina van de Uitgifte kunnen vermelden.


"The Rotary Press stamps are printed from plates that are curved to fit around a cylinder. This curvature poduces stamps that are slightly larger, either horizontally and vertically, than those printed from flat plates."
Laten we deze opmerking even omdraaien:  
Er staan 67.230 zegels in catalogus waarbij vermeld is dat ze gedrukt zijn met staaldiepdruk. 
Zijn we het met elkaar eens dat slechts een fractie van dit aantal vervaardigd middels plaatdruk en het overgrote deel middels rotatiedruk?

Ik heb overwogen om staaldiepdruk en rotatiediepdruk samen te voegen en een nieuwe soort te maken voor staaldiepdruk middels plaatdruk (want dat vraagt uiteindelijk minder handelingen), b.v. dit lijstje:
  • Staaldiepdruk [rototatiedruk]
  • Staaldiepdruk [plaatdruk] 
  • Koperdiepdruk [plaatdruk]
  • Rasterdiepdruk [koperdiepdruk]
We blijven dan echter proces en techniek mengen en voor de verzamelaar (en beheerders) van moderne zegels wordt het er niet duidelijker op. 

  • 642 berichten
  • 16 februari 2024 23:04
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
16 februari 2024 23:04
Helv 
Let's turn this comment around:
 There are 67,230 stamps in the catalog stating that they were printed with steel intaglio printing.
 Do we agree that only a fraction of this number is produced using intaglio printing and the vast majority using rotary printing? 
I note that yesterday, in the printing techniques, "Steel engraving [will be merged]" was replaced by "  | Steel engraving", without any mention to the users.
This way you think to be right for the umpteenth time, with again many incorrect informations.
Where do you get the number 67,230 items from? Today there are 63,640 items with the printing technique "Steel engraving" or 3,590 items less! 
And then we have to subtract from 63,640 the number of items that you have now added with the technique "rotation press printing" et al.
You become more and more unreliable every day. In addition, you oblige me to add the technique "rotation gravure" to the details together with others (this applies to a lot of stamps printed in the USA and in France, among others).  
 
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.828 berichten
  • 17 februari 2024 01:07
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 01:07
Loriot staaldiepdruk komt ook voor als "Combinatie van rasterdiepdruk en staaldiepdruk", "Combinatie van offsetdruk en staaldiepdruk" en "Combinatie van boekdruk en staaldiepdruk".

In totaal komt Excel nu uit op 75.494 zegels met diepdruk.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat ik in december een typefout heb gemaakt, maar daar zou iemand me dan anderhalve maand geleden toch wel op hebben aangesproken?

Voor het samenvoegen eergisteren waren er in de categorie "Staaldiepdruk" ongeveer 57.000 zegels. Beide andere categorieen hadden ongeveer 3.000 zegels. Zelfs als ik me vergist heb, maken 10.000 zegels slechts 1% verschil. Dit doet niets af aan de eerder gegeven argumentatie.

Ter herinnering, als een verschil in druktechniek tot een zichtbaar verschil leidt ontstaat er vanzelf een typevarieteit. Nagenoeg alle zegels zijn gemaakt met rotatiedruktechnologieen. Het lijkt me logischer te vermelden als een zegel gedrukt is met platen.

  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 02:22
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 02:22
Helv 
Your explanation is fantastic as always!!!
 There are 67,230 stamps in the catalog stating that they were printed with steel intaglio printing. 
I just read what it says: you don't mention combinations.
Of course, it is always possible that I made a typo in December, but surely someone would have called me out on that a month and a half ago? 
And because your decision has only just been made, is it forbidden to respond?
 Before the merging the day before yesterday, there were approximately 57,000 stamps in the "Steel Intaglio Printing" category. Both other categories had approximately 3,000 stamps. Even if I'm wrong, 10,000 stamps only makes a 1% difference. 
1% of which number???
Why do the catalogs (not Michel) talk about rotary press printing for some stamps and others  flat plate printing? And this is simply pushed aside by you: it's just a detail in you mind.
I almost forgot to thank you for the hours I now have to spend again to state in the field "details" which stamps were printed by the rotary press.
Still not understood that philately consists of details?
N.B. On January 3 I asked you and postmaster a question (see China expeditionary Force (C.E.F.)
I still have no answer at all.
Is there also a period of one and a half months in force?
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 15:34
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 15:34
"The Rotary Press stamps are printed from plates that are curved to fit around a cylinder. This curvature poduces stamps that are slightly larger, either horizontally and vertically, than those printed from flat plates."

Heb je voorbeelden Loriot , van postzegels, met dezelfde uitgiftedatum of dezelfde uitgifte, die een plaatdiepdruk en een rotatiediepdruk hebben ?.
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 16:29
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 16:29
Charles1971 
Example:
The following stamps were issued in the United States in 1938:
the "Presidents" series consisting of 32 stamps:
- partly with rotary press printing (29)
- and partly equipped with flat plate pinting (3)
In that year, 17 other stamps were issued:
- partly with rotary press printing (16)
- partly with flat plate printing (1).
This alternation of rotary press printing and flat plate printing started 1915. 
Scott thinks it's important enough to mention this, so am I.
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 16:58
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 16:58
Dus dan is het geen probleem om te vermelden bij bijzonderheden Loriot  ?. Of denk je dat het echt nodig is, om bij elke rotatiediepdruk, rotatiediepdruk te vermelden ?.
  • 4.325 berichten
  • 17 februari 2024 17:12
500
added
250
prices
25
info pages
2.5K
posts
17 februari 2024 17:12
According to Wikipedia (quoting Scott):
Values from 1⁄2 cent through 50 cents were printed in sheets on a rotary press and perforated 11 x 10 1⁄2, while the two-colored 1, 2 and 5 dollar stamps required flat-plate printing and were perforated 11 on all sides.[5]
So, as I understand it, no values were printed in both techniques. Which makes it impossible to compare the printed results. Or am I wrong?
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 17:29
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 17:29
Charles1971 
Scott thinks it's important enough to mention this, so am I.
Have you really not read this? Back to school with you!
In fact, you had the answer ready before I answered because you think you know everything much better... 
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 17:36
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 17:36
omdat je denkt dat je alles veel beter weet...

Dat denk jij alleen maar Loriot , omdat ik denk, dat jij denkt, dat jij alles veel beter weet.
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 17:48
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 17:48
Charles1971 
Admit it, you already prove you know better than Scott. Those are silly and completely irrelevant for you.
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 17:53
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 17:53
Okee Loriot , harde feiten. Hoe kun je zien bij bijvoorbeeld #1116305 , of het hier gaat om een rotatiedruk of een plaatdruk ?. Zonder geschreven catalogus ?.
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 18:02
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 18:02
Charles1971 
Why not look at the history of this item yourself. Everything then becomes clear.
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 19:33
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 19:33
Eerlijk gezegd Loriot , wordt het niet echt duidelijker. Ook niet wat betreft rotatiedruk en plaatdruk.
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 20:19
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 20:19
Charles1971 
Or the realization that you are less smart than expected.
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 20:37
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 20:37
Of het besef, wie ik ben Loriot ?. Ik weet namelijk wie en wat ik ben, en wat ik weet.
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 20:53
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 20:53
In 2015 wordt staaldiepdruk toegevoegd aan deze postzegel Loriot  #1116305 . Wat is hier verkeerd aan, alleen dat de naam niet klopt ?. Stichtiefdruck is in het Duits geen staaldiepdruk, maar dit terzijde.

Of is het een vertaalprobleem ?.
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 21:13
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 21:13
Charles1971
Still: you don't read well and you don't want to read everything to get it right. And then you implicitly claim that postmaster is already a fool.
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • Catalogus beheerder
  • 1.868 berichten
  • 17 februari 2024 21:28
500
added
1K
prices
5K
reviews
1K
posts
17 februari 2024 21:28
Ik geloof, of beter gezegd, ik weet zeker Loriot dit is jouw gedachtengang. Dit is zeker niet de mijne.

Overigens, het gaat nog steeds over rotatiedruk.
  • 642 berichten
  • 17 februari 2024 21:49
250
added
100
prices
100
info pages
500
posts
17 februari 2024 21:49
Charles1971 
Still not understood, unfortunately...
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
  • 1.817 berichten
  • 17 februari 2024 21:54
2.5K
added
250
prices
10
info pages
1K
posts
17 februari 2024 21:54
Charles1971
De allereerste Amerikaanse postzegel gedrukt met rotatiedruk.
Uitgebracht 30.06.1914
Stanley Gibbons Nr. 459
Ongetand
De meeste zijn naderhand getand door, US Automatic Vending Machine Company



Snel naar pagina
25van 46