Snel naar pagina
25van 26
  • 195 berichten
  • 7 maart 2023 13:01
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
7 maart 2023 13:01
Als twee dingen worden samengevoegd zie ik dat het item dat ik bezit had, met eigen foto's, virtueel uit mijn verzameling verdwijnt als dat het doublure-item was.

Als ik heel erg oplet dan zou ik kunnen zien dat een of meer van de items in mijn verzameling staan gemarkeerd als doublure voordat het daadwerkelijk verdwijnt. De kans is echter zeer aannemelijk dat ik dat niet zie. het kan bij wijze van spreken jaren duren voordat ik merk dat iets er niet meer is.

Hetzelfde probleem heb ik ook gehad toen iemand een item had gemarkeerd als illegaal of verkeerde groep. Er is dan totaal niet meer te achterhalen wat het was. Frustratie alom omdat ik niks heb om op te acteren.

Verzoeken:
- Automatische melding aan eigenaars van een item dat zal worden samengevoegd/verwijderd met daarin de informatie van het item voordat het werd samengevoegd - scheelt de beheerder verdere acties en stelt de eigenaar in staat te handelen
- Automatische migratie van eigenaarschap inclusief foto's, opmerkingen, aankoopdatum etc. naar het nieuwe item - als de eigenaar het genoeg vindt om het item gemigreerd te zien worden, dan hoeft hij verder niks te doen
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 13:47
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 13:47
portbetaald
1.
1.a. Wie een nieuw item toevoegt en niet goed zocht (doublure) die draagt er de gevolgen van.  Wie overdadig doublures toevoegt, die wordt zelfs (tijdelijk) geblokkeerd vwb verder toevoegen op LD.
1.b. Er zijn een aantal plichtsbewuste gebruikers die elke dag in de nieuwe toevoegingen kijken wat er reeds in zat, en als dubbel moet worden verwijderd.  Veel kans dat er ondertussen iemand het item in verzameling heeft opgenomen is er niet.  De titel is redelijk snel gewijzigd in 'DOUBLURE van ...'.  Wie het daarna nog opneemt in zijn verzameling ...
1.c. Er is een periode geweest dat de nieuwe toevoer niet zo nauwlettend in het oog werd gehouden.  Bestaande items, soms 8 jaar of meer aanwezig, blijken doublures te zijn.  wie zo'n bestaand item in zijn verzameling opneemt, die heeft misschien wat minder goed opgelet.  Maar het gebeurt (ook bij mij).  Dat is dan jammer, maar het was wel een doublure.  Verwerking: zie '2.'

2.
Doublures worden samengevoegd door de hoofdbeheerder.  Dan blijft je keuze in je verzameling (weliswaar hangt het dan aan een ander LD id).
Enkel als een item niet in gebruik is, of alleen in gebruik door de TOEVOEGER zelf, kan een gewone beheerder het item verwijderen.  Dan is het niet samengevoegd.  -> zie 1.a.

3.
Een item dat toegevoegd werd, en niet geldig is volgens het handboek (bv. een serie van Maximumkaarten, een serie van FDC's, een onvolledig vel, een onvolledige serie, ...), wordt volgens dezelfde principes als bij '2.' verwerkt.
Daar het niet om een doublure gaat maar om een ongeldig item wordt het samengevoegd met het item 'DELETE'.
Je kan voor jezelf nagaan hoeveel je het DELETE item in verzameling, zoeklijst of shop hebt staan.
Niet toegelaten items in de catalogus toevoegen: dan heb je het handboek niet goed gelezen.
Niet toegelaten items opnemen in je verzameling: idem.

Wie het item DELETE 50 keer in zijn verzameling heeft staan, die leest best de handleiding 50 keer.

Conclusie:
Enkel als je ZELF de oorzaak van de doublure of ongeldige toevoeging bent, en het item door niemand anders in gebruik is kan het gebeuren dat er iets verdwijnt uit je verzameling.  Meestal is dit zeer snel na het toevoegen.

Van zodra er iemand (anders) aan hangt (verzameling, zoeklijst, shop) wordt een doublure samengevoegd met het oudst aanwezige item.  Een ongeldig item wordt samengevoegd met het item DELETE.
Er gaat niets verloren.

az60
VIP
  • 1.255 berichten
  • 7 maart 2023 15:22
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
7 maart 2023 15:22
portbetaald 
Ik ben het helemaal met je eens.
Ik heb dan ook al regelmatig aangegeven dat LastDodo niet geschikt is om je postzegelverzameling in bij te houden. Zo staan er nu tientallen postzegels in mijn verzameling, die ik niet bezit en staan er tientallen postzegels niet in mijn verzameling die ik wel bezit. En die waren wel degelijk correct ingevoerd. Nee, de oorzaak is het omkatten van zegels. Type A is opeens type B of C geworden. En er zijn vele duizenden items omgekat. Vooral na de kruistocht tegen de basiszegel heeft dit een grote vlucht genomen. 
Het handboek is duidelijk:
 Wijzigingen die nooit zijn toegestaan: 
• Het is nooit toegestaan om wijzigingen aan te brengen waardoor het betreffende item een ander item wordt of waardoor het een andere versie, druk, uitgave of variant van het item wordt. 
Helaas wordt hier door de beheerders, op een enkeling na, nauwelijks aandacht aan besteed. Als hier consequent op gecontroleerd wordt, dan zou er geen probleem zijn. De zegel die je hebt, blijft de zegel die je hebt. En als er dan toch nog eens een item uit de catalogus moet verdwijnen, dan behoor je als verzamelaar van dat te verwijderen item, een berichtje te krijgen.
  • 195 berichten
  • 7 maart 2023 16:37
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
7 maart 2023 16:37
Als ik in de beste bedoeling een item invoer dat later doublure blijkt, dan verwacht ik ook dat bij detectie wordt samengevoegd en niet mijn invoer alleen wordt verwijderd. Ik verwacht dan ook dat wordt samengevoegd, of toch tenminste dat ik op de hoogte word gesteld van wat het wel had moeten zijn zodat ik mijn item aan de juiste kan koppelen met alle metagegevens voor het verzamelitem. Omdat dat laatste ook gewoon veel werk is en bijvoorbeeld opnieuw scannen vergt, is samenvoegen met behoud van metagegevens gewoon "praktischerder". 

Als de samenvoegprocedure veel werk is of onmogelijk voor een beheerder en afkeuren niet, dan moet daar wellicht aan worden gewerkt? Ik voer ook niet bewust doublures in, maar omdat dingen af en toe redelijk onvindbaar zijn ingevoerd, gebeurt het me wel ja, of omdat LD zijn invoerregels verscherpt. Misschien kun je zelfs overwegen om items te laten verwijderen door de invoerder als er geen shop/zoeklijst/verzamelaar aan hangt en dat binnen een dag gebeurt. Dat zou de meeste "oeps" momenten al ondervangen.

Kijk als je drie postzegels in verzameling hebt, dan kun je denken "dat lost zich wel op" maar met duizenden items en de afgelopen 10 weekenden uren scannen en invoeren omdat LD de meeste items gewoon niet heeft, moeten we echt elkaar een beetje helpen. Ik weet dat de beheerder-spoeling wat dun is, maar afkeuren van invoer en verder de invoerder succes wensen, krijg ik niet zo'n warm gevoel bij.
  • 2.571 berichten
  • 7 maart 2023 16:41
10K
added
10K
prices
5K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 16:41
ik heb al eerder gepleit om de doublures in de catalogus op een hoop te gooien, dan kan iedereen daaruit zijn zegel verwijderen en opnieuw plaatsen, en als er dan een doublure leeg is, dan pas verwijderen. dat is ook veel minder werk voor Daan qua verplaatsen.
  • Catalogus beheerder
  • 2.406 berichten
  • 7 maart 2023 17:23
5K
added
2.5K
prices
25
info pages
100K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 17:23
Bevriezen. 
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 17:37
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 17:37
portbetaald
Als je zelf de invoerder bent, en er hangt niemand anders aan, dan kan een gewone beheerder het item verwijderen.  In dat (standaard-)proces is een bericht naar de invoerder voorzien.

Meestal ga ik vooraf eerst een berichtje sturen met 'wat is het verschil?' (soms kijk ook ik er over) en de vraag een seintje te geven als het 'rechtgezet' is. 
Bij gebruikers die slecht invoeren, en waar er veel doublures in blijken te zitten, geef ik enkel nog het bericht dat er een blokkering komt (om zowel de gebruiker als de beheerder te beschermen tegen tijdsverlies).  Dan start er een begeleidingstraject op.  Liever tijd en energie stoppen in het heropvoedingsproces dan telkens achter de feiten te moeten aanhollen.

Enkel in dat laatste geval zijn er items die verdwijnen zonder veel uitleg.  Maar jij behoort niet tot die groep.

Ben je niet de invoerder, dan hang je aan een item van iemand anders.  Dat kan alleen de superbeheerder van de rubriek laten verdwijnen.  Zoals uitgelegd is dit via 'samenvoegen'.

Dat er items 'ongezien' verdwijnen uit je verzameling lijkt me dus niet mogelijk.
In het ene geval is een bericht voorzien, in het ander geval hang je aan het oudste item (of het item DELETE indien het een ongeldig item was).  Dat oudste item wordt veelal verrijkt met gegevens die in de doublure staan (als die niet in dat oudste item aanwezig zijn).

az60 Bij een omgekat item vermindert je verzameling ook niet.  Wel is dat het grote probleem in de postzegelrubriek.  De sporen zijn dan wel terug te vinden in de historiek, maar van de gebruikers die er aan hangen is niet geweten op basis van welke gegevens (voor of na het omkatten) zij het item hebben aangeduid in hun verzameling of wenslijst..
Bij het vaststellen van omkatting duikt er dus een probleem op.  Daar zouden de verzamelaars, aanbieders en zoekers wel een bericht moeten kunnen ontvangen, waarna het item m.i. zou moeten verwijderd worden.  Omkatting kun je niet meer rechttrekken.  Tenzij er bij het reviewen heel kort op de bal wordt gespeeld.  Voor een aantal landen/gebieden is dat het geval ... voor een groot deel niet.   Misschien een idee om de langen/gebieden die wél actueel zijn onderhouden een herkenbare 'groen badge' te geven.  Landen/gebieden met openstaande wijzigingen (die nog niet gereviewd zijn) uit bv. jaar 2011 een 'rode bol'.

Wat er nu met dergelijke items gebeurt is grijze zone.
Maar ik denk niet dat het om duizenden items gaat.  Omkatting duikt af en toe op, maar is toch eerder uitzondering.  Het is een groot probleem, maar eerder beperkt.
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 19:55
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 19:55
Bevriezen. 
Dat wordt moeilijk, want dan kan enkel de superbeheerder 'ontvriezen'.  Die zal een leger secretaressen nodig hebben om alle aanvragen bij te benen ...
Wanneer moet je gaan bevriezen?  Elke keer opnieuw, en daarna weer ontvriezen - aanpassen - bevriezen?
Er zijn zo veel velden die voortdurend in beweging zijn (aangevuld) in de postzegelrubriek voor elk item.
De een vult een cataloguswaarde ongebruikt in, de andere vult aan met een cataloguscode voor Yvert, dan is er iemand die best wel weet wat de tanding is (m.b.v. een digitale tandingmeter), daarna iemand die iets weet over het watermerk, vervolgens wil iemand dat de kleur 'RoodBruin' wordt gewijzigd in 'BruinRood', ...
Er zijn beheerders en gebruikers die zich louter beperken tot 'Nominale waarde', anderen werken systematisch rond 'Titel' (taalkundig aspect), nog anderen zijn vnl bekommerd om 'Thema', ...
Een systeem zoals de prijssuggesties (voor het doorgeven van wijzigingen) zou een oplossing zijn, maar dat systeem heeft al bewezen dat het onwerkbaar is.  In de postzeglrubriek althans.  Dan zouden bepaalde wijzigingen/aanvullingen  pas na 12 jaar in de catalogus terecht komen.
  • Catalogus manager
  • 5.352 berichten
  • 7 maart 2023 20:29
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
7 maart 2023 20:29
 Dat wordt moeilijk, want dan kan enkel de superbeheerder 'ontvriezen'.  Die zal een leger secretaressen nodig hebben om alle aanvragen bij te benen ... 

Volgens mij kunnen beheerders ook een item ontvriezen, dus niet alleen superbeheerders. Is voor mij zelf moeilijk te controleren, maar gaarne een bevestiging of ontkenning dat beheerders het blauwe vinkje bij een "bevroren" item kan weghalen en ook daarna weer kan plaatsen.
Morits
POWER
  • Catalogus beheerder
  • 4.226 berichten
  • 7 maart 2023 20:37
1K
added
10K
prices
25K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 20:37
Collectioneur 
Elke beheerder kan dat...
  • Catalogus manager
  • 5.352 berichten
  • 7 maart 2023 20:55
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
7 maart 2023 20:55
Morits 
Dank voor de bevestiging.
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 20:56
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 20:56
Een (hele) tijd terug had ik voor een item het verkeerde knopje aangeklikt (Review en Bevries ipv Review) alvorens aan te passen.  Postmaster heeft me toen uit de nood moeten helpen.  Misschien was ik toen nog geen beheerder maar deelbeheerder ...
Nu heb ik dat nog eens uitgetest (met een Maximumkaart) en blijkbaar kan ik nu als beheerder daarna toch nog wijzigen.

Benieuwd of Deelbeheerders MennoGo of Gebruikers az60 het item (#9385247) ook nog kunnen wijzigen of niet (gewoon kijken of de invulvelden open staan voor aanpassen, zonder iets aan te passen).

Toch denk ik dat 'bevriezen' niet echt een goede oplossing is.  Dan worden alle aanvragen om een item te wijzigen via persoonlijke berichten naar beheerders doorgestuurd ... Dat wordt een nachtmerrie.
Het gaat niet om enkel tientallen per dag, wel honderden (en meer).  Dan hebben we geen Wiki meer.  En beheerders worden data-typisten.  'k Zie de aanvragen al binnenstromen: 'Voor de zegels van uitgiftes XXXXX, yyyyyyyyy en ZZZZZZZZ mag je als afmeting 33 x 45 mm intypen + bewaren + reviewen'.

En dat vooral omdat in de postzegelrubriek bijna geen enkel veld verplicht in te vullen is.  Daardoor stroomt er veel naaktheid binnen die, in de loop der jaren  volgend op de toevoeging, beetje bij beetje worden aangekleed.  Een naakt item zet je niet in de vrieskou :)

  • Catalogus beheerder
  • 1.791 berichten
  • 7 maart 2023 21:06
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
7 maart 2023 21:06
Als gebruiker, kun je de bevroren velden niet meer wijzigen Raoul62 . Een hele goede zaak deze ontwikkeling.
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 21:14
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 21:14
Charles1971 
En dan word je de eerste om honderden mails met aanvragen tot wijziging door te sturen naar beheerders? :)

  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 21:17
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 21:17
Collectioneur 
Maar ... na deze test ... hoe 'ontvries' ik nu dat item?

  • Catalogus beheerder
  • 248 berichten
  • 7 maart 2023 21:19
500
added
500
prices
10
info pages
10K
reviews
250
posts
7 maart 2023 21:19
Raoul62 als (deel)beheerder kon ik het item wel wijzigen. Ondanks de waarschuwing bovenaan dat ik niet zou kunnen :-). Als het goed is staat er nu in het veld 'afgebeeld op zegel' test.

Ik zie ook geen meerwaarde in de functionaliteit bevriezen.
  • Catalogus beheerder
  • 1.791 berichten
  • 7 maart 2023 21:19
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
7 maart 2023 21:19
Raoul62  toch, als de gegevens kloppen, is het echt niet nodig om wijzigingen aan te vragen.  
  • Catalogus beheerder
  • 2.406 berichten
  • 7 maart 2023 21:20
5K
added
2.5K
prices
25
info pages
100K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 21:20
Bij bevriezen hoef je niet alle velden te bevriezen. Zorg er alleen voor dat de velden die een zegel identificeren bevroren worden. En dan kom jij terug met dat zijn alle velden. Ik denk dat er wel een paar veldjes bevroren kunnen worden zodat de zegel herkenbaar is. En dan blijft er voor gebruikers nog genoeg over om mee te klooien.
  • Catalogus beheerder
  • 2.406 berichten
  • 7 maart 2023 21:21
5K
added
2.5K
prices
25
info pages
100K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 21:21
Maar ... na deze test ... hoe 'ontvries' ik nu dat item

Wijzig item, vinkje uitzetten onderaan.
az60
VIP
  • 1.255 berichten
  • 7 maart 2023 21:48
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
7 maart 2023 21:48
Benieuwd of Deelbeheerders MennoGo of Gebruikers az60 het item (#9385247) ook nog kunnen wijzigen
Item is nog steeds bevroren. Alle lege velden kunnen nog aangepast worden. Dat geldt ook voor de velden maand en dag, ondanks dat daar iets ingevuld is. Thema/motief kan zowel aangevuld worden, als bestaande thema's verwijderd.
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 7 maart 2023 21:51
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 maart 2023 21:51
Ja! Ik heb het vinkje gevonden (zat goed verstopt).
  • 195 berichten
  • 7 maart 2023 22:27
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
7 maart 2023 22:27
De discussie gaat lichtelijk een detail in. Ik zou het in elk geval enorm op prijs stellen om geen items meer te verliezen omdat invoer wordt verwijderd in plaats van samengevoegd met behoud van metadata.

Ik zou het tevens ook enorm op prijs stellen als iedere gebruiker zijn eigen invoer kan weggooien binnen een bepaalde periode zolang er geen shop/eigenaar/zoeklijst aan hangt. Dat maakt het binnen grenzen mogelijk om je eigen fouten te herstellen en scheelt dus iedereen tijd.

Als het in voorkomende gevallen dan toch per se verwijderd moet worden, dan wil ik als invoerder, eigenaar of shophouder wel weten wat het was en niet met een VERWIJDERD bulk item zonder achtergrond worden opgezadeld of een http 404. Als ik niet weet wat het was kan ik gewoon geen goede actie ondernemen.
  • Catalogus manager
  • 5.352 berichten
  • 8 maart 2023 08:08
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
8 maart 2023 08:08
 En dat vooral omdat in de postzegelrubriek bijna geen enkel veld verplicht in te vullen is.  Daardoor stroomt er veel naaktheid binnen die, in de loop der jaren  volgend op de toevoeging, beetje bij beetje worden aangekleed.  Een naakt item zet je niet in de vrieskou :) 
Afgezien van de verplichte afbeelding heeft Postzegels 4 "verplichte" invoervelden. Strips heeft er bijvoorbeeld 3. Verplichte invoer kan alleen bij die velden waarvan (bijna) iedereen kan weten wat er zou moeten worden ingevuld. Niet iedereen bezit bijvoorbeeld een tandingsmeter, dus dit veld kan niet worden verplicht.
Ter info: Per veld kan worden aangegeven of het "verplicht" is en/of het "bevroren" kan worden. Dit staat los van elkaar.

MennoGo 
 als (deel)beheerder kon ik het item wel wijzigen. Ondanks de waarschuwing bovenaan dat ik niet zou kunnen :-). Als het goed is staat er nu in het veld 'afgebeeld op zegel' test.
Zolang er niets is ingevuld, kan een leeg veld altijd worden ingevuld. Daarna is het eventueel bevroren (als de vink is gezet door een beheerder). 

Ik zie ook geen meerwaarde in de functionaliteit bevriezen.  
Meer dan tegenwoordig hadden we in het verleden veel last van mensen die een item bleven wijzigen, ondanks dat een beheerder dit steeds afkeurde. Met het eventueel bevriezen voorkom je dit bij de belangrijkste velden. Maar dit moet terughoudend worden toegepast, want als bijna alle items zijn bevroren is dit demotiverend voor verzamelaars om mee te willen helpen de catalogus iets te verbeteren. Tevens zeg je hiermee dat je weinig vertrouwen hebt in de gewone gebruiker.

portbetaald 
 Als het in voorkomende gevallen dan toch per se verwijderd moet worden, dan wil ik als invoerder, eigenaar of shophouder wel weten wat het was en niet met een VERWIJDERD bulk item zonder achtergrond worden opgezadeld of een http 404. Als ik niet weet wat het was kan ik gewoon geen goede actie ondernemen.  
Indien een item moet worden samengevoegd met een zogenaamd "DELETE" item, moeten de superbeheerders een bericht hiertoe uitsturen naar alle betrokkenen (verzamelaars, shops en zoekers).
  • 195 berichten
  • 25 maart 2023 07:40
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
25 maart 2023 07:40
Volgens mij is deze suggestie nog open. Ik heb gisteren nog een eigen dubbele hersteld door er gewoon een totaal andere zegel van te maken die ik nog moest invoeren. Werkt ook maar levert rare historie. 



Ik zou het tevens ook enorm op prijs stellen als iedere gebruiker zijn eigen invoer kan weggooien binnen een bepaalde periode zolang er geen shop/eigenaar/zoeklijst aan hangt. Dat maakt het binnen grenzen mogelijk om je eigen fouten te herstellen en scheelt dus iedereen tijd.

Dan zal dit bij het item in mijn verzameling dat op delete stond niet zijn gebeurd:


Indien een item moet worden samengevoegd met een zogenaamd "DELETE" item, moeten de superbeheerders een bericht hiertoe uitsturen naar alle betrokkenen (verzamelaars, shops en zoekers).


En volgens mij ben ik niet alleen als je naar de cijfers bij dat item kijkt:
  • Catalogus beheerder
  • 1.349 berichten
  • 25 maart 2023 09:31
500
prices
10
info pages
5K
reviews
1K
posts
25 maart 2023 09:31
Ik heb gisteren nog een eigen dubbele hersteld door er gewoon een totaal andere zegel van te maken die ik nog moest invoeren. Werkt ook maar levert rare historie. 
Het omkatten van items wordt afgeraden. Als je de enige verzamelaar bent geeft dit zoals je zegt een rare historie, als er meerdere verzamelaars zijn is dit not done.
Je volgt de standaardprocedure voor doublure of in geval van ernstige problemen meld je het op het forum of stuur je een pb naar een beheerder.
Snel naar pagina
25van 26