2van 2
  • 53 berichten
  • 21 juni 2022 17:19
25K
added
25K
prices
50
posts
21 juni 2022 17:19
Beste verzamelaars,

Hedenochtend bereikte mij het bericht dat Wim Dik, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van PTT/KPN Telecom in de periode 1989-2001, zondag is overleden. Als voorzitter van de raad van bestuur had hij veel bemoeienis bij het beleid rondom telefoonkaarten en telefooncellen. In de periode 2019-2020 heb ik, in het kader van een publicatie over de geschiedenis van de Nederlandse telefoonkaarten, het genoegen gehad om een aantal keer met de heer Dik te mogen spreken over zijn herinneringen aan telefoonkaarten. 

Dik zag de telefoonkaart als een van de belangrijkste producten die PTT Telecom verkocht. Het was volgens Dik het visitekaartje van PTT Telecom. Vandaar de keuze om de verantwoordelijke afdelingen over de ontwerpen (Kunst en Vormgeving) en productie (Card- & Payphone Services) van telefoonkaarten onder zijn directe leiding te zetten. De telefoonkaarten zorgden in de hoogtijdagen voor enorme inkomsten tegenover relatief lage productiekosten. Verzamelaars, die de kaarten tegen meerprijs van PTT Telecom kochten en deze kaarten vaak ongebruikt lieten, maakten de winst alleen maar groter.

Uitvoerig kon Dik vertellen over de publieke presentaties van nieuwe loketkaarten, waar vaak door de PR-afdeling onder leiding van Jacques Bartels, een spektakel van werd gemaakt. Van een boottocht over de Rijn tot een look a like Pamela Anderson (inclusief kunststof borsten) die van het podium viel. Daarnaast herinnerde Dik nog hoe hij zelf het idee van de Snelfoon introduceerde. Uit onderzoeken bleek dat er te weinig telefooncellen op de treinstations stonden. Volgens Dik werd dit probleem niet opgelost door meer telefooncellen te plaatsen, maar door de gesprekstijd per gesprek te beperken. Alzo kwamen er Snelfoons op grote Nederlandse treinstations te staan.

Dik heeft zich altijd verbaasd dat andere telefoonkaartenverzamelaars nooit interesse hebben getoond in zijn verhalen achter de telefoonkaarten. Gelukkig was ik nog op tijd om hem te kunnen spreken en om zijn telefoonkaartenarchief te mogen ontsluiten voor Lastdodo, of zoals hij het zelf zei, 'de bruidsschat in ontvangst te nemen'. Met zijn overlijden verliest de Nederlandse telefoonkaart een van zijn pioniers. Ik wens zijn vrouw Alice, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Met vriendelijke groet,

Sebastiaan
Ussie87
  • Catalogus manager
  • 5.353 berichten
  • 21 juni 2022 18:10
1K
added
100K
prices
25
info pages
500K
reviews
5K
posts
21 juni 2022 18:10
Wim Dik was een gedreven directeur, die niet bang was om op de voorgrond te treden om ergens aandacht voor te vragen. Dit in tegenstelling met de onzichtbare en dus kleurloze top van o.a. KPN. In het huidige bedrijfsleven missen we helaas steeds meer mensen als Wim Dik. Veel sterkte gewenst aan zijn nabestaanden.
2van 2