Snel naar pagina
25van 27
  • 614 berichten
  • 14 mei 2010 01:21
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
14 mei 2010 01:21

Kwaliteit van postzegels is alles bepalend voor de prijs. Ik heb de afgelopen dagen in enkele shops zegels onder ‘postfris’ zien staan waarbij de omschrijving duidelijk maakt dat het hier niet om postfrisse maar om ongebruikte, soms zelfs beschadigde postzegels gaat. (Bijvoorbeeld: “Postfris, maar met een klein plakkertje”)
Postfris is origineel postfris zoals door de posterijen uitgegeven, zonder gombeschadiging, en zeker ook niet nagegomd.
Verkeerde kwaliteit zegels aanbieden geeft een vertekend beeld van de prijzen.
We willen de kwaliteit hoog houden evenals de betrouwbaarheid van de catalogus en shops. Shophouders: Houd u aan de regels.
Deel correct in naar kwaliteit, en bied GEEN beschadigde zegels aan, zefs niet als je het er eerlijk bij zet. Een stripboek met een scheurtje is net wat minder, een zegel met een scheurtje is gewoon kapot en waardeloos.
En een ieder die dit soort zaken ziet vraag ik het mij te melden. erik@catawiki.nl
Catawiki is een serieus platform dat gaat voor kwaliteit, daar worden uiteindelijk zowel kopers en verkopers beter van!
Tip voor shophouders: Geef garantie op de aankoop, maar maak kopietje of scan voor jezelf van dure zegels die je zendt.

  • 58 berichten
  • 14 mei 2010 11:28
5K
added
5K
prices
10K
reviews
50
posts
14 mei 2010 11:28

Ik ben het helemaal eens met je wat betreft het aanbieden onder de juiste kwaliteit. Waar ik echter een andere mening over heb, zijn de beschadigde zegels. Volgens mij vormt dit geen probleem als je dit er eerlijk bijzet (een afbeelding is dan wel zeker handig). Trouwens volgens mij zijn zegels die beschadigd zijn niet waardeloos, er zijn genoeg voorbeelden op internet te vinden waar beschadigde zegels voor een paar honderd euro of meer verkocht worden. Wat is trouwens “beschadigd”, denk eens aan oude zegels, ik denk dat je dan behoorlijk wat kan plaatsen onder beschadigd…

  • 614 berichten
  • 14 mei 2010 20:57
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
14 mei 2010 20:57

Ik ben het met je eens dat er nog wel enige handel is in beschadigde zegels, ook wel ‘fillers’ genoemd. Maar dat betreft dan vooral dure zegels en ze worden tegen een fractie van de cataloguswaarde verhandeld. Maar om ze toe te laten is wat mij betreft uitgesloten, en wel om het punt waar je het met me eens bent: zegels in de verkeerde kwaliteit aanbieden. Als je ze zou toelaten zou je beschadigde zegels onder dezelfde kwaliteit zetten als gave zegels. De prijslijst wordt dan minder transparant, het geeft verwarring en de straks automatisch gegenereerde catalogusprijs is deels gebaseerd op kapotte zegels. Het zou dus alleen maar werken als je een kwaliteit ‘beschadigd’ in voert, en daar ben ik geen voorstander van, het zou Catawiki ook niet serieuzer maken….
Bij de strips is ook discussie en ik heb ook niet de indruk dat men daar zit te wachten op een kwaliteit voor stukgelezen en uit elkaar gevallen stripboeken. En bij postzegels is het zelfs nog wat strikter.

Een beschadiging is in het algemeen wel goed te definiëeren: speldenprik, korte of aangezette tand (natuurlijk met de opmerkingen bij de lijntanding), roest, dunne plek, scheurtje, beeld beschadiging en bij gom aantekening op gom, plakkerspoor, deels ontbrekende gom. Bij klassieke zegels heb je dan nog een subjectieve waardering van zaken als centrering, bij gestempelde zegels van het stempel. Daarom adviseren we klassieke zegels ook met eigen scan aan te bieden. Maar een slechtere centrering of een dik stempel maken een zegel niet beschadigd. Bij de ongetasnde zegel speelt natuurlijk de breedte van de rand en dat is wat ingewikkelder. Een aangesneden zegel (stukje zegelbeeld ontbreekt) is in ieder geval beschadigd.
Kapotte zegels kunnen wat mij betreft beter elders aangeboden worden, liever wat minder verkopen maar een betrouwbare site worden.

  • 58 berichten
  • 14 mei 2010 22:27
5K
added
5K
prices
10K
reviews
50
posts
14 mei 2010 22:27

Ik zie geen probleem met het aanbieden van beschadigde zegels. Als je een aparte kwaliteit “beschadigd” aanmaakt, ga je ervoor zorgen dat mensen die deze zegels willen aanbieden dit dan ook in die rubriek plaatsen en niet zoals nu gebeurt onder een andere kwaliteit. Daarmee is dit probleem ook opgelost en kan de automatische gegenereerde prijs ook niet meer mislopen.

En zoals je zegt, is “beschadigd” ook zeer goed te bepalen (de definitie die je hiernet gaf, kan dan ook meteen als aanwijzing bij deze kwaliteit). Volgens mij zal dit de kwaliteit van de catalogus enkel ten goede komen en ik denk dat er genoeg verzamelaars zijn die met (sommige) beschadigingen kunnen leven.

  • 614 berichten
  • 15 mei 2010 00:33
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
15 mei 2010 00:33

Als je het als een afzonderlijke kwaliteit zou gaan opvoeren vervalt inderdaad een deel van de bezwaren. Betekent dan weer drie extra kwaliteiten, postfris beschadigd, ongebruikt beschadigd en gebruikt beschadigd. Eerlijk gezegd moet ik er nu al een beetje om lachen en ik denk dat niet veel verzamelaarts Catawiki dan nog serieus zullen nemen. want geen enkele catalogus noteert prijzen voor beschadigde zegels.
Maar voor zover ik na kan gaan worden in geen enkele andere rubriek expliciet beschadigde artikelen aangeboden. Er is ook nooit iemand die in mijn winkel om beschadigde postzegels vraagt. Sterker nog, ik wil ze niet verkopen. (ook al zal er best af en toe ééntje doorheen slippen).
We zouden ook de kwaliteit ‘vals’ kunnen aanmaken. Want er zijn ook mensen die de gaten van dure zegels willen vullen met falsificaten. Bekend is bijvoorbeeld de Van der Bijl zegel nummer NVPH 101. Toch denk ik dat we ook dat maar niet moeten doen.

  • 58 berichten
  • 15 mei 2010 10:37
5K
added
5K
prices
10K
reviews
50
posts
15 mei 2010 10:37

De categorie “vals” lijkt me ook geen goed idee.

“Beschadigd” daarentegen lijkt me nog steeds een goed idee. Trouwens als je kijkt naar de andere rubrieken, is de kwaliteit wel volgens “mate van beschadiging” aangegeven en niet dus zoals bij postzegels het geval is. Ik zou ook geen 3 categorieën maken bij beschadigde zegels, gewoon beschadigd lijkt me genoeg. Anders wordt het wel echt wat lachwekkend zoals je zegt.

Verder moet die prijs ook niet vermeld staan waar nu de prijzen staan van de kwaliteit, gewoon de mogelijkheid om dat aan te bieden of om dat aan te duiden in je verzameling zou volgens mij wel handig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld als je een beschadigd exemplaar hebt dit kunnen aanduiden en dan kan je op zoek naar een beter exemplaar hier. Ik heb namelijk wel een aantal items in mijn verzameling die niet perfect zijn (hier en daar ontbreekt een tandje ofzo), maar ik verzamel ze toch (en ik denk dat ik hiermee niet alleen ben).

En is Catawiki niet voor alles wat verzameld wordt? (zie homepage: “een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen.”

Dat niemand speciaal naar je winkel komt om naar beschadigde zegels te vragen, is denk ik, vrij normaal (je verkoopt het nu ook niet en niemand gaat er speciaal achter zoeken, maar als er zijn, denk ik, willen mensen misschien wel liever zo’n beschadigd exemplaar dan geen).

  • 787 berichten
  • 15 mei 2010 14:54
15 mei 2010 14:54

Interessante discussie!
Wat te denken over b.v. volgende eigen afbeeldingen:
- “Kruis van Lotharingen (50c+10c)” (catawiki nr. 286043) gestempeld: hoekje links boven afgerond;
- “Kruis van Lotharingen (25c+15c)” (catawiki nr. 286039) gestempeld: tanding rechts onregelmatig.
Simpelweg niet verkoopbaar? Of toch tegen een verminderde prijs?

  • 614 berichten
  • 15 mei 2010 16:35
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
15 mei 2010 16:35

Even voor de duidelijkheid: het gaat hier om de zegels die je aanclickt onder ‘tapir’
De 50 cent lijkt mij beschadigd.
De 25+15 kan ik niet zo goed beoordelen, lijkt wel dat de tanding door het stempel onregelmatig lijkt.

Mooi beest, zo’n tapir!

  • 787 berichten
  • 15 mei 2010 17:26
15 mei 2010 17:26

Dank je voor de toelichting en het compliment!
Bij het bekijken van het origineel 25+15 is inderdaad de ronding van een tweede stempel (de eerste is links zichtbaar)de oorzaak ervan dat de indruk ontstaat dat de tanding onregelmatig lijkt.
Sorry…
Wat gedaan met nog een voorbeeld van een item door mij ingevoerd:
Koning Leopold III (70c)catawiki nr. 1128199 (keerdruk)
De zegel links is duidelijk beschadigd, de zegel rechts is postfris.
Voor de waardebepaling ervan zou m.i. alleszins de waarde van één postfrisse zegel aangenomen moeten worden en misschien bovenop nog een waarde omdat het om een keerdruk gaat (twee onafscheidelijke zegels waarvan weliswaar één beschadigd is.
Ik zal wel horen wat de uiteindelijke beslissing wordt…

  • 787 berichten
  • 15 mei 2010 17:30
15 mei 2010 17:30

toe te voegen aan mijn vorig bericht:
… van de hele discussie over de kwaliteit

  • 614 berichten
  • 15 mei 2010 20:47
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
15 mei 2010 20:47

Had ik het toch goed gezien! Het nieuwe voorbeeld: de éne zegel is overduidelijk beschadigd, en daardoor is het paartje niet als zodanig aan te bieden. Als ik ’m in mijn verzameling had zou ik ’m houden totdat ik een betere had. En daarna splitsen, dan heb je in ieder geval één goede zegel over :-)
Je kunt ’m wat mij betreft als een losse zegel aanbieden met als bonus de beschadigde zegel als aanhangsel….
Over aanhangsels gesproken: dat wordt nog gecompliceerd, we gaan straks Israel toevoegen en dat moet eigenlijk dubbel, met en zonder (full) tab. Maar België heeft die zondagsaanhangsels en later die lelijke Prior labels. Persoonlijk vind ik een zegel zonder aanhangsel niet berschadigd, maar deze heeft wel een heel andere prijs. Zouden wij dan ook als zodanig op moeten nemen. Soortgelijke propblemen doen zich voor met Nederlandse zegels uit velletjes van 10. Ook deze hebben een meerwaarde met tab.
Tja ik herhaal nog eens dat postzegels toch veel meer complicaties bij catalogiseren geven dan bijvoorbeeld ehhh….strips. Maar dat maakt het ook uitdagend!

  • 58 berichten
  • 16 mei 2010 11:12
5K
added
5K
prices
10K
reviews
50
posts
16 mei 2010 11:12

Uitdagender is het zeker!

Tja wat de tabs betreft, zal je denk ik beide moeten toevoegen of ergens een optie met/zonder tab moeten voorzien, hoe dit dan precies moet weet ik niet… en wordt dan standaard de zegel met tab getoond? Denk dat er dan wel probleem gaat komen dat velen hun zegel verkeerd gaan plaatsen bij die met tab als het zonder is.

Zegels zonder tab zijn volgens mij ook niet beschadigd. Dus moet overal met en zonder tab worden ingevoerd, lijkt me…

Wat de keerdruk van Tapir betreft, is dit voor mij nogsteeds een paartje, maar dan wel onder kwaliteit beschadigd. Zoals Erik zegt, zou ik deze in mijn verzameling houden en als ik een beter exemplaar vind, vervangen. Maar dan kan dit exemplaar wel verkocht nog worden als paar, maar wel beschadigd dan.

  • 614 berichten
  • 16 mei 2010 11:59
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
16 mei 2010 11:59

Hoi Vlendert

Ik vrees inderdaad voor verkeerde plaatsing, en dat zou een compleet verkeerd prijsbeeld opleveren. Ook zou de standaard afbeelding verwarrend werken in de gevallen deze niet wordt vervangen door een eigen scan. Het beste is dan een dubbelnotering voor zowel met als zonder tab, maar dan zodanig dat deze beiden standaard getoond wordt, dan is de kans op verkeerde invoer het kleinst. Je zou de bestaande scans zodanig kunnen bewerken dat je de tab eraf snijdt. Bij Israel ben ik dit in ieder geval ook van plan.
We moeten er eigenlijk niet te lang mee wachten om te voorkomen dat de items nu een ‘gemengd’ aanbod krijgen. Je maakt het voor verzamelaars dan ook meteen mogelijk de zegels goed in te voeren. Als je straks de waarde van je catalogus kunt berekenen gebaseerd op catalogusprijzen moet het eemn beetje kloppen.

  • 614 berichten
  • 24 mei 2010 02:12
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
24 mei 2010 02:12

Ook afgelopen dagen zag ik weer diverse zegels met gebreken aangeboden. Postfris met gombeschadiging is niet postfris. Defecte zegels horen niet op Catawiki. Het aanbod van shophouders die zich niet aan de regels houden gaan we binnenkort ook uit de prijsoverzichten halen. Zie je zoiets meldt het dan.

  • 58 berichten
  • 24 mei 2010 19:59
5K
added
5K
prices
10K
reviews
50
posts
24 mei 2010 19:59

Ik ben het nogsteeds niet met je eens dat beschadigde zegels niet op catawiki thuishoren. Dat ze niet mogen aangeboden onder de perfecte staat (zoals nu alle staten zijn bij Postzegels) vind ik meer dan logisch. Dat ze niet mogen aangeboden worden, vind ik echter niet correct. Ik denk nog altijd dat een aparte categorie “beschadigd” zeker een goed idee is. Om hiervan dan een catalogusprijs te berekenen, is iets te vergaand. Maar het verbieden van deze objecten vind ik ook te vergaand.

Deze categorie zou wel snel ingevoerd moeten worden, want anders komen er problemen met de automatische prijsberekening die eraan komt. Dus best hiervoor al toevoegen. Maar zolang deze categorie er niet is, kan je veel dreigen maar zie ik niet veel echte oplossingen. Mensen afschrikken, is volgens mij niet de juiste manier.

  • 614 berichten
  • 25 mei 2010 10:50
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
25 mei 2010 10:50

Jammer dat we het hierover niet eens worden. Ik zal mijn argumenten nog eens op een rijtje zetten:
1. Defecte postzegels zijn vrijwel altijd waardeloos, als ze worden aangeboden- hoe goedkoop ook- is dat meestal nog veel te duur. Je geeft kopers onterecht de indruk dat ze iets kopen dat toch nog enige waarde hebben. Ik krijg af en toe iemand die mij een collectie aanbiedt die grotendeels uit B-keus materiaal bestaat, goedkoop gekocht en de ontgoocheling bij zo’n verzamelaar als ik zeg dat ik zo’n collectie simpelweg niet koop is dan groot.
2. Ik wil niet dat Catawiki een vergaarbak en dumpplaats van rommel wordt, zoals andere verkoop- sites. Laten we maar gaan voor kwaliteit.
3. Ik bied als professioneel handelaar geen beschadigde zegels aan,hooguit als onderdeel van een collectie of partijtje. Zou ook nog eens forse problemen opleveren omdat je als koper garantie moet geven op verkochte zaken, en hoe kan ik nu garantie geven op een kapotte postzegel- ik zou dan zo-ie-zo eerst de koper een verklaring moeten laten tekenen dat hij weet dat de zegel defect is en derhalve afziet van garantie…
4. Je gaat de kwaliteit ‘beschadigd’ toevoegen alsof dat echt een te catalogiseren kwaliteit is..welke bestaande catalogus doe dat?
5. In andere rubrieken is ‘redelijke staat’ de laagste kwaliteit. Echt beschadigde stripboeken, LP’s met een forse kras, boeken die een weekje in de sloot hebben gelegen en bekers met een grote scherf eraf of een barst erin kunnen terecht niet worden aangeboden. En dan zijn het vaak nog artikelen met een praktisch nut, een stripboek met scheuren erin dat uit de band ligt, is nog steeds goed te lezen. Waarom zouden we – waar we met andere objecten toch een redelijke bodem leggen- voor postzegels voor een lagere kwaliteit bieden terwijl je een beschadigde postzegel in het beste geval alleen maar op een brief kunt plakken?

  • 614 berichten
  • 25 mei 2010 22:01
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
25 mei 2010 22:01

Discussie voortgezet op beheerdersplatform, algemeen.

  • 787 berichten
  • 26 mei 2010 02:58
26 mei 2010 02:58

Akkoord met de argumenten van Erik.
De condities voor “postfris”, “ongebruikt” en “gestempeld” zijn m.i. goed vastgelegd, en hierover kan weinig of geen discussie zijn.
Maar wat is “beschadigd”? Voor de ene zal “beschadigd” misschien “licht beschadigd” betekenen, voor de andere “zwaar beschadigd” en een derde zal het “redelijk zwaar beschadigd” vinden.
Waar trekt men dan de grens en wie gaat die grens bepalen?
Vermits deze term dus zeer subjectief geïnterpreteerd wordt, zal de discussie erover niet objectief kunnen gebeuren…
Zo simpel is het.
Discussie gesloten!

  • 614 berichten
  • 26 mei 2010 10:36
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
26 mei 2010 10:36

Er is toch wel redelijke overeenstemming binnen de handel over wat beschadigd is of niet. Blijven natuurlijk altijd randgevallen, bijv. korte(re) tand. daarbij is mede type tanding bepalend. Licht of zwaar beschadigd is verder allebei bewschadigd…

  • 4 berichten
  • 28 oktober 2010 20:10
28 oktober 2010 20:10

Ik ben blij dat de normen bij catawiki hoog in het vaandel staan. U mag van me weten dat ik door mijn postzegelvereniging zeer teleurgesteld ben. Veel mensen gebruiken inderdaad de onjuiste omschrijvingen. Ik heb de laatste vijf jaar veel postfris gekocht en dan kwam je thuis en dan werd de postzegel onder een grote lamp gehouden en dan moest je helaas constateren dat de zegels waren nagegomd. Blijkbaar zijn er veel verzamelaars die de omschrijving aan hun laars lappen. Ik heb vaak naar het bestuur gereageerd en naar de veilingmeester echter die mensen waren niet te bereiken. Zelfs kocht ik op de vereningingsveiling een stockboek met Zwitserse postzegels. "als postfris" Steeksproofgewijs heb ik de verzameling gecontroleerd. Toen ik thuis kwam waren veel postzegels nagegomd en of men had een beschadiging van een sticker. Na een klacht bij de veilingmeester bleek het de voorzitter van de vereninging zelf te zijn. Ik mocht het boek  hebben. Dit heb ik geweigerd. Ten eerste  wil ik deze zegels niet hebben en ik wilde me niet laten chanteren. Ik zou me monddood laten maken .Helaas heb ik moeten constatren dat er meer mensen binnen het bestuur waren die niet juist handelden. Dit is ook de reden dat ik naar catawiki ben gegaan. Wanneer catawiki zorgvuldig zal handelen, gaat er een grote vetrouwen uit en zal dit zijn vruchten in de toekomst gaan afwerpen. De mensen komen terug en zullen veel postzegel plezier krijgen en hebben, en dat is toch de bedoeling.

Micho

  • 614 berichten
  • 29 oktober 2010 19:45
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
29 oktober 2010 19:45

@Micho

Plezierig te horen dat je het prettig vindt dat we de kwaliteit hoog proberen te houden. Het is natuurlijk ook aan de individuele shophouders deze belofte waar te maken. Ik moet wel opmerken dat het fenomeen 'nagegomd' soms erg lastig is. Ik kreeg vorige week een serie keurig gegomde En Face zegels binnen. Omdat ze erg snel en verticaal krulden vertrouwde ik het niet en heb ze naar een bekende keurmeester gezonden, die mijn vermoeden bevestigde. was een erg goede vervalsing.
Er is ervaring en vergelijkingsmateriaal voor nodig om alles te kunnen beoordelen.

Ook oude blanco FDC's is erg 'tricky'.

Van de professionele handel (PRO) mag je verwachten dat ze het onderscheid kunnen maken. Particuliere aanbieders hebben niet alijd de kennis (kun je ook niet verwachten). Bij de PRO handelaren heb je wettelijk ook altijd teruggaverecht, bij de NVPH handel ook nog eens de internet waarborgregeling.

Kwaliteit heeft wel zijn prijs, maar slechte kwaliteit- hoe goedkoop ook- is altijd duurkoop.

IIk koop ook regelmatig op Catawiki, en gelukkig krijg ik goede zegels of is men bereid een foutje glad te striijken.

 

 

 

  

  • 2 berichten
  • 8 januari 2011 21:30
8 januari 2011 21:30

Voor de beheerder van de Foroyar-eilanden: Breng een beetje (héél veel) orde aan in dit deel van Catawiki! Wat 'n zooi is het daar! Zorg op zijn minst dat zegels die deel uitmaken van een serie bij elkaar worden weergegeven.

Een andere suggestie: Ban deelnemers die duidelijk buitensporig hoge prijzen invoeren / vragen. Voorbeeld: 40 € voor de serie uit 1977: "Faroese Fishing Vessels", terwijl de marktwaarde voor die serie niet hoger dan 3 € is ... Indien dit soort mensen op jullie site actief kunnen zijn dan ben ik snel weg!

Succes!

 

  • 36 berichten
  • 8 januari 2011 22:21
2.5K
added
10K
prices
10K
reviews
25
posts
8 januari 2011 22:21

Breng een beetje (héél veel) orde aan in dit deel van Catawiki! Wat 'n zooi is het daar! Zorg op zijn minst dat zegels die deel uitmaken van een serie bij elkaar worden weergegeven. 

'Aardig' commentaar voor iemand die amper twee weken op catawiki actief is.

  • 4.320 berichten
  • 8 januari 2011 23:22
500
added
250
prices
25
info pages
2.5K
posts
8 januari 2011 23:22

Ik kan niemand vinden die er zoveel voor vraagt...

Vissersschepen

Overigens ben ik van mening dat iedere verkoper zijn eigen prijs mag bepalen, hoe belachelijk die ook is. Geen enkele verzamelaar wordt immers gedwongen van het aanbod gebruik te maken.

  • 58 berichten
  • 9 januari 2011 12:49
5K
added
5K
prices
10K
reviews
50
posts
9 januari 2011 12:49

Ik ben het met Boekenmagazijn eens dat iedereen een item mag aanbieden aan een prijs naar keuze. De koper bepaalt waar hij het dan koopt.

Het gaat hier volgens mij niet om een verkoopprijs maar om de cataloguswaarde. Deze is 40 euro. Dit komt doordat tevoren het om 4 blokken van 4 zegels ging. Dan klopte de waarde wel. Later is de afbeelding vervangen naar de serie van 4 losse zegels. Nu klopt de waarde dus niet meer. Deze aanpassing is nog niet gereviewed door beheerders dus is nog niet definitief.

Ondertussen wordt wel door 1 verkoper (de invoerder van het item) de 4 blokken te koop aangeboden en door de andere verkopers de serie in losse zegels. Dit is niet de bedoeling. Dit zouden 2 aparte items inde catalogus moeten worden.

@RB54: als je verkeerder prijzen ziet in de catalogus kan je steeds een prijssuggestie doorgeven via het item zelf. Dit gaat iets vlotter dan via het forum.

Snel naar pagina
25van 27