6van 6
  • 222 berichten
  • 29 juli 2021 01:50
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
29 juli 2021 01:50
Ik heb deze zegel/variëteit ingevoerd: https://www.lastdodo.nl/nl/items/8395021-kon-wilhelmina-bontkraag-ultramar. In de opmerkingen staat de tekst zoals deze op het NVPH-certificaat staat dat ik bij bewuste zegel heb.

Ik kreeg van iemand de opmerking dat hij niet in de postzegels thuishoort (oneens) en dat het NVPH-nummer niet klopte (het is die van de zegel waarop het stempel zit). 

Kan iemand me bijpraten of mijn invoer juist is, en zo niet: wat dan wel?
  • 933 berichten
  • 29 juli 2021 08:40
5K
added
100
prices
50
info pages
10K
reviews
1K
posts
29 juli 2021 08:40
Daar gaan we weer. Hangt af van de definitie van "postzegel".
Volgens mij is dat een betalingsbewijs voor door de post te leveren (of al geleverde) dienst. Sommigen beschouwen helaas alles met tandjes wat eruitziet als een postzegel en behorende tot de postzegels.
Zegels met ultramar-opdruk hebben die opdruk juist gekregen om ze waardeloos te maken voor enig gebruik om zo'n dienst te betalen. Ze werden wél vervaardigd uit geldige postzegels, maar zijn het dus niet meer na die opdruk. Er is binnen de postzegelrubriek ook een gebruiksmogelijkheid die voor dit doel bruikbaar is, namelijk specimen.
Voer dus voor je voorbeeld in: nominale waarde 1 en soort: specimen, zonder frankeerwaarde. Bij bijzonderheden kan je dan desgewenst vermelden: opdruk op NVPH 77.
Het is dus niet gebruikstype frankeer en géén variëteit.
  • Catalogus beheerder
  • 4.083 berichten
  • 29 juli 2021 10:46
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
29 juli 2021 10:46
Dick,
Wel gevaarlijk, die bewering:
hebben die opdruk juist gekregen om ze waardeloos te maken voor enig gebruik
Wat is er gebeurd met een CTO?  Het blijft de oorspronkelijke zegel, ongeacht op welke manier die gecancelled is.  Met een paraaf, met een rondstempel, met een firmastempel, met een puntstempel.  De zegel blijft de zegel.  Dit is géén opdruk.  Dit is een afstempeling.
Als de afbeelding van een zegel in de catalogus op LD van een CTO exemplaar gemaakt is ... moet die dan 'specimen' krijgen als eigenschap?  Of de afbeelding verwijderen?

Mijn idee hierover (maar dat is geen evangelie uiteraard):

1. Als de postzegel er nog niet in zou zitten, dan kan die toegevoegd worden met het passende NVPH catalogusnummer.  Met eigenschappen 'Frankeer' en 'Zegel'.  Ook al staat er een paarsachtige stempel op.  Later kan nog altijd iemand een 'postfris' exemplaar netjes inscannen en kan die paars afgestempelde afbeelding verwijderd worden (of als 2de afbeelding worden behouden).

2. Zit die er wel al in?  Dan is het item in de rubriek 'Postzegels' een doublure obv NVPH nummer, met de eigenschappen 'Frankeer' en Zegel'.  Is het je eigen exemplaar om het gaatje in je postzegelverzameling op te vullen (in een DAVO boek bv.), dan kun je de afbeelding als 'eigen afbeelding' altijd toevoegen bij een item.  Hebben andere verzamelaars geen last van.

3. Wil je expliciet de zegel als curiosum in je verzameling op LD zien?  Dan is het een item voor de rubriek 'Overig'.  Daar kun je in het veld bijzonderheden het NVPH nummer kwijt van de postzegel die basis was voor de aanmaak van het curiosum item.

  • 222 berichten
  • 29 juli 2021 14:33
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
29 juli 2021 14:33
De zegel is de originele frankeerzegel NVPH 77. Deze stond al in catawiki en daar heb ik hem van gedupliceerd toen ik hem maakte.

Wijzigingen gedaan:
  • Nominale waarde verwijderd
  • Frankeer > Zonder Frankeerwaarde
  • Variëteit > Specimen
  • Catalogusnummers verplaatst naar de opmerkingen

Variëteit was inderdaad niet helemaal accuraat, het is tenslotte gewoon de officiële zegel. Specimen weet ik ook niet geheel zeker omdat ik nog steeds niet helemaal snap waarom dat Ultramar stempel erop staat, maar ik vind het oke.

Volgens mij heb ik de ergste grieven er dan wel uitgehaald en heb ik wel wat ik wil. Verplaatsen naar Overig is hopelijk niet nodig na deze aanpassingen en voor mij in elk geval niet wenselijk. Ik heb meer 'Ultramar' zegels ingevoerd: die zal ik later gelijksoortig aanpassen als bovenstaande een acceptabele uitkomst is.
  • 933 berichten
  • 31 juli 2021 16:19
5K
added
100
prices
50
info pages
10K
reviews
1K
posts
31 juli 2021 16:19
Verklaring stempel "ULTRAMAR":
Sinds 1874 toen de U.P.U. (Universal Postal Union) als organisatie van alle officiële postbedrijven ter wereld werd opgericht, geldt de afspraak dat men in het land van verzending het poststuk frankeert en dat dat dan zonder enig probleem wordt bezorgd bij de geadresseerde in een ander land.
Vóór 1874 ging dat anders. Bij elke grensoverschrijding moest worden betaald aan de volgende postorganisatie, met als gevolg extra administratie en verrekening en vertraging.
De U.P.U. had de afspraak dat alle leden elkaars postzegels erkenden als middel om het porto van een poststuk te betalen. Om te weten welke plaatjes daarvoor geldig waren, was elk lid verplicht om "voorbeeldexemplaren" van elke zegel naar alle andere leden te sturen. Meestal waren dat gewoon zegels uit de eerste oplage, maar er zijn enkele gevallen geweest dat men achteraf een aparte oplage extra moest drukken omdat men vergeten had "voorbeeldexemplaren" te versturen.
Corrupte ambtenaren in een ver buitenland wilden nog weleens deze "voorbeeldzegels" naar een vriendje in een land van oorsprong van de zegels sturen. Immers, in de goede oude tijd kon je bij het postkantoor ongebruikte postzegels weer inwisselen voor geld.
Om dit tegen te gaan en onmogelijk te maken, werden door een postorganisatie de betreffende zegels vaak voorzien van het woord "specimen", meestal als opdruk, soms als perforatie. De Portugese PTT voorzag ze van het stempel  "ULTRAMAR".
Deze opdrukken en perforaties werden ook toegepast bij sommige "hoge waarden" van een uitgifte als die werden geleverd aan de verzamelaars die "compleetheid" nastreefden en niet veel wilden uitgeven. Niets nieuws onder de zon dus :-D
  • 222 berichten
  • 1 augustus 2021 08:29
5K
added
10K
prices
2.5K
reviews
100
posts
1 augustus 2021 08:29
A leuk, die extra achtergrondinfo. Dank! Ik heb intussen de overige Ultramar invoer ook aangepast zoals omschreven.
6van 6