2van 2
  • 2 berichten
  • 28 september 2020 12:14
28 september 2020 12:14
Bij het kopen van albums valt mij op dat er soms hele bladzijden gevuld zijn met een en dezelfde postzegel, al dan niet aan elkaar. Waarom is dat? Vr.gr. Hans
  • 933 berichten
  • 29 september 2020 10:31
5K
added
100
prices
50
info pages
10K
reviews
1K
posts
29 september 2020 10:31

Je vraag is niet helemaal duidelijk, maar met "albums" kan je grofweg drie zaken beschouwen. Er zijn albums met voorgedrukte afbeeldingen (voordrukalbums) met op iedere bladzijde een plaatje in een kader van de zegel die daar in hoort (volgens de fabrikant, die dan meestal een catalogus navolgt).

Somige verzamelaars gebruiken albums waarin zij hun zegels op eigen manier bewaren, in door henzelf bepaalde volgorde. Daar worden dan albums met blanco bladen voor gebruikt (hooguit lichtgekleurde, onopvallende ruitjes als hulpmiddel). Daarin kunnen dus hele rijen schijnbaar dezelfde zegels inzitten. Die blijken dan onderling tóch te verschillen in bijvoorbeeld tandingen, watermerken enz., wat een onervaren verzamelaar dan niet opvalt.

De derde mogelijkheid zijn de zogenaamde stockboeken, voorraadboeken dus. Daar kunnen zegels los opgeborgen worden. Daarin zitten bijna altijd voorraden, dus vaak tientallen exemplaren van dezelfde zegel, hoewel een enkele verzamelaar zijn/haar verzameling ook in zo'n boek opzet.

Waarschijnlijk vind je bij deze 3 voorbeelden wel het antwoord.

 

2van 2