1van 1
  • 1.907 berichten
  • 1 december 2019 18:29
5K
added
10K
prices
25
info pages
25K
reviews
1K
posts
1 december 2019 18:29

Weet iemand of de postwet inmiddels is veranderd ten opzichte van rechten /plichten bij aan/verkoop tussen twee consumenten/particulieren? . Ik doel niet op Catawiki veilingen, daar wordt een particuliere verkoper via de voorwaarden gelijkgeschakeld aan een bedrijf aangaande verzendingsperikelen. Ergo de koper wordt  "volledig" beschermd en het verzendrisico " volledig " bij de verkopende particulier gelegd. 

Dit is wat ik zo ongeveer weet van jaren geleden via onder andere : Nederlandse postwet:

Artikel 7:11 BW beschermt de particulier/consument tov bedrijven ttv verzendingen. Bij verkoop tussen particulieren ( consumenten) onderling geldt artikel 7: 11 BW niet. Je valt dan terug op de hoofdregel uit de wet art 7:9 :De verkoper moet zorgen  dat de gekochte zaak wordt afgeleverd bij de koper. En aflevering betekent hier niet bezorging maar plek waar de overeenkomst wordt uitgevoerd. Volgens art 6:41 BW is die plek de plaats waar het product zich bevindt.   Oftewel de koper moet de producten komen halen . Hij kan ze laten opsturen maar dat is dan op zijn eigen risico.

In de uitvoering is dit een lastige, immers iemand die ver woont van de verkoper  laat vanzelfsprekend verzenden en bij kleinere bedragen wordt 95 % verzonden. Koper en verkoper doen er dan verstandig aan rekening te houden met opties als verzekerde post ,track trace en een degelijke verpakking en alsnog mogelijkheid van afhalen..  Bij verzending zit het risico dan nog in de zorgvuldigheid van het postbedrijf.  Als er toch iets mis gaat ttv de post is de koper afhankelijk van de verkoper, immers die heeft de verkoopovereenkomst  met postbedrijf en is de enige die een schadeclaim kan indienen. En bij schade heb je zoveel mogelijk aan bewijs nodig. Het motto zou dan verstandig zijn: samen optrekken tov postbedrijf.

Ik kom er inmiddels achter dat sommige kopers in shops denken dat ze dezelfde rechten hebben ttv een Catawiki shopaankoop ( en of marktplaats etc) . Volgens mij is dat dus niet zo.

Ik hoop dat iemand iets meer kan vertellen of een verwijzing heeft waar ik iets actueels inzake de postwet kan nalezen.  

1van 1