2van 2
  • 7 berichten
  • 9 januari 2018 15:53
9 januari 2018 15:53

Beste mede verzamelaar,

Ik dacht dat ik luminescentie van postzegels begreep. Ik snap het verschil tussen fluorescerend en fosforescerend dacht ik(fosforescerend gloeit na, bij doven UV lamp in donkere kamer). Ik houd het even dicht bij huis, en heb een setje Gouda zegels (NVPH nrs 774-776), die geel fluorescerend zijn. Ik heb een aantal Juliana Regina zegels van bv. 1 GLD (NVPH 952b) die fosforescerend zijn. Tot zover dacht ik het te snappen.

Nu onderzoek ik momenteel een setje van de serie cijfer, bv. 5 cent (NVPH 465). Ik heb een foto bijgevoegd, van 3 verschillende reacties onder de UV lamp. Volgens de NVPH catalogus bestaat er een variëteit bij de 5 cent, nr 465b, op fosforescerend papier.

De linker postzegel op de foto licht wit op, de middelste licht niet op, en de rechter licht lichtgeel op, De rechter gloeit na en is dan de variëteit 465b, klopt dat?

Is mijn theorie juist dat de linker postzegel oplicht vanwege de witmakers in het papier? Noem je dat nu wel of niet fluorescentie?, maar is dus geen variëteit, want niet gemeld in de catalogus?

Weet iemand vanaf welk jaar in NL er witmakers in het papier zitten?

Een hoop vragen, maar daar worstel ik nu even mee, en hoop dat iemand mij kan helpen.

Mvg.,

Sandor

P.S. : het is me helaas niet gelukt een foto bij te voegen. Kan blijkbaar niet.

az60
VIP
  • 1.256 berichten
  • 9 januari 2018 20:23
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
9 januari 2018 20:23

Beste svs.

Ik spaar geen Nederland, dus met de specifieke vragen kan ik je niet helpen..

Noem je dat nu wel of niet fluorescentie?

Het oplichten van het papier onder een UV-lamp, als gevolg van witmakers in het papier, is een duidelijk geval van fluorescentie. Deze vorm van fluorescentie wordt echter in veel catalogi niet vermeld. Alleen als de luminescerende stoffen speciaal zijn aangebracht en een rol spelen in het automatiseringsproces van de posterijen, wordt dit in catalogi vermeld. Catawiki heeft het misschien ook ooit zo bedoeld, maar heeft geen definitie in het handboek gegeven. En dus moeten m.i. alle zegels met witmakers (die oplichten onder UV) fluorescerend genoemd worden. Helaas vullen veel mensen bij luminescentie 'geen' in. Een kwestie van overnemen uit bestaande catalogi.

Het toenemende gebruik van witmakers in postzegelpapier, vanaf halverwege de jaren vijftig, begin jaren zestig, kan een hulpmiddel zijn om oude drukken van recentere herdrukken te onderscheiden.  Er is dan sprake van papiervariëteiten. Catawiki erkent deze variëteit wel, veel andere catalogi dus niet of ze gaan niet ver de diepte in.. Meer informatie over luminescentie buiten Catawiki is hier te vinden.

Overigens kan het gebeuren dat de witmakers uit de enveloppe in de postzegel trekken. 

 

2van 2