4van 4
AJFM
VIP
  • 32 berichten
  • 20 augustus 2017 11:04
1K
added
500
prices
25
posts
20 augustus 2017 11:04

Hoe zijn eigenlijk de regels bij etiketten. Ik merk nogal wat verschillen, waardoor vindbaarheid niet toeneemt.

In hoeverre is het de bedoeling onder ‘titel’ merk/brouwer + biersoort te vermelden.

Onder ‘titel’ staat soms alleen ‘Pils’ of ‘Oud bruin’ of zo. Logischer zou zijn merknaam + soort aanduiding. Dus als titel ‘Lindeboom Pils’ ipv ‘Pils’.  

Maar hoe gaat het dan bij bieren met een bijzondere naam. Bijvoorbeeld Offspring van Oersoep. Volgens mijn eigen gedachte hierboven dus ‘Oersoep Offspring’, maar ik heb het als ‘Offspring’ in de catalogus gezet omdat ik iets vergelijkbaars bij andere etiketten zag. En bij sommige bieren wordt het invoeren dan ook wel lastig.

Hebben we daar duidelijke regels voor?

Ook staan dezelfde brouwerijen vaak anders. Zo heb je ‘Heineken’ en ‘Heineken Br Amsterdam’. Ik zou voorstellen in elk geval geen afkortingen te gebruiken omdat ieder dit anders zal doen.

  • Catalogus beheerder
  • 71 berichten
  • 20 augustus 2017 17:19
1K
added
100
prices
50
info pages
50K
reviews
50
posts
20 augustus 2017 17:19

@AJFM: Het klopt dat er nogal wat variatie is in de verzameling bieretiketten. We praten dan ook over ruim 19.500 etiketten en rubrieken die vrij in te vullen zijn in plaats van gelimiteerde keuzes. Hierdoor onstaat al gauw een grote variatie aan noteren van gegevens.

Sinds oktober vorig jaar ben ik de nieuwe beheerder en probeer ik wat meer structuur en eenheid aan te brengen (Het beheer had inmiddels al ruim twee jaar stil gelegen terwijl er actief etiketten werden ingevoerd.)

Dit bijwerken lukt uiteraard wel met de vanaf dat moment ingevoerde etiketten maar er is nog een grote bulk etiketten welke in de loop der tijd moet worden herzien. Dit vraagt zoveel tijd dat ik nog niet eerder aan een soort van werkinstructie ben toegekomen.

Momenteel zijn we al bezig om in ieder geval de inhoudsmaten gelijk te trekken voor alle etiketten maar dit gaat programmatechnisch niet heel eenvoudig. Laat staan dat we de brouwerijgegevens gelijk willen schakelen, al is dhr. siebe-koster al heel behulpzaam met het aanpassen van de brouwerijgegevens van diverse merken bieretiketten.

Waar ik naartoe wil in de catalogus is de volgende werkwijze:

Titel: De naam van het betreffende bier zelf (zonder de brouwerijnaam), dus Offspring

Merk: De naam van de brouwerij, zonder aanduiding van "brouwerij" of vestigingsplaats, dus Oersoep, Heineken, Jopen, Amstel e.d.

Brouwerij: De naam van de brouwerij, zonder aanduiding van "brouwerij" of "bierbrouwerij" maar met vestigingsplaats. Is het woord brouwerij niet op zichzelf staand maar bijvoeglijk naamwoord dan kan dat wel (bijv. Amelander bierbrouwerij). In dat geval wordt de naam ook niet afgekort. Dit is in verband met de selectie op "Brouwerij". Het is aan de beheerder om te bepalen wat in bepaalde gevallen de juiste notitiewijze wordt.

Uiteindelijk zullen alle brouwerijnamen gelijkgeschakeld worden maar het vraagt nog wat tijd tot we daar aan toe zijn.

Land: Het land waar het bier oorspronkelijk vandaan komt. Het komt nog wel eens voor dat een bier in een ander land gebrouwen wordt onder licentie van de brouwerij zelf maar dan is het land van herkomst toch bepalend.

Type: Inmiddels zijn de biertypen herzien en aangevuld met nieuwe rubrieken. Er is nu volop mogelijkheid om de juiste rubriek te vinden. Bovendien staat inmiddels bij alle rubrieken omschreven wat er onder het betreffende biertype wordt verstaan.

De rubriek "Overige" wordt op termijn buiten gebruik gesteld zodra deze is opgeschoond. De rubriek "Speciaalbier" wordt alleen gebruikt voor echte speciaalbieren of wanneer niet duidelijk is in welke andere rubriek hij thuis hoort. Bij twijfel hanteer ikzelf internet, in het bijzonder Ratebeer en Beeradvocate of soortgelijke biersites.

Alcoholpercentage: Het getal met direct daar achter het %-teken en zo nodig een komma ertussen, dus 6,4% of 5%.

Inhoud: De inhoudsmaten worden genoteerd in cl met een spatie tussen het getal en de cl en zonder punt erachter. Dus 30 cl of 25 cl

Voor de grote hoeveelheden (veelal Duitstalige, Tsjechische en Poolse bieren) hanteer ik de (hoofdletter) L achter de hoeveelheid, dus 0,5 L of 1 L ook weer zonder punt.

Vooral de Amerikaanse bieren staan vaak in ml en de Engelse bieren in fluid ounces. Ook deze bieren worden in verband met de selectiecriteria genoteerd in cl

In de rubriek bijzonderheden worden dan bij het Engelse vlaggetje de oorspronkelijke hoeveelheden vermeld in fl. oz. of ml.

Jaar: Het jaar waarin het bier verkregen is.

Afmetingen: De maten in cm, eerst de breedte dan de hoogte van het etiket.

Bijzonderheden: Vrij in te vullen.

 

De foto's dienen van duidelijk leesbare kwaliteit te zijn en het is de bedoeling dat eerst het voor-etiket wordt ingevoerd, ten tweede het achter-etiket met alle bierinfo en als derde het hals-etiket. Dit is ook van belang voor de Catawiki-app omdat deze alleen de eerste twee foto's opneemt in het bieretiketten-overzicht.

Aan de hand van bovenstaande werkwijze kunnen we tot een meer consistente catalogus komen. Dit is vooral van belang voor de gegevens waarop geselecteerd kan worden (merk, brouwerij, land, type en inhoud) en voor de afbeeldingen. Hoe meer info en duidelijke foto's des te beter is de catalogus van kwaliteit.

Tenslotte kan ik -als beheerder- bij het goedkeuren van de ingevoerde gegevens alsnog de laatste onvolledigheden wijzigen of navraag doen over twijfelgevallen.

Daarnaast zullen in etappes alle variabele namen en hoeveelheden worden gelijkgeschakeld zodat er niet zo een grote brij aan selectiegegevens meer is met betrekking tot hetzelfde onderdeel.

We zijn dus volop in beweging!

AJFM
VIP
  • 32 berichten
  • 20 augustus 2017 20:19
1K
added
500
prices
25
posts
20 augustus 2017 20:19

Dag Ewald

 

dank voor je uitgebreide antwoord.

En een aantal heldere uitgangspunten; daar is nog een hoop werk voor te verrichten!

ik zal waar ik het zie ook al vast aanpassen.

Voor alle zekerheid nog even de titel: het kan dus zijn dat er ook alleen 'Pils' als titel staat... Komt karig over, maar als het je bedoeling is, is het tenminste eenduidig.

  • Catalogus beheerder
  • 71 berichten
  • 21 augustus 2017 22:10
1K
added
100
prices
50
info pages
50K
reviews
50
posts
21 augustus 2017 22:10

Voor wat betreft de Catawiki Verzamel-app is het merk van belang en niet de titel. Er wordt namelijk gesorteerd op merknaam waarna vervolgens de titels van het gekozen merk in beeld komen.

In de catalogus zal normaal gesproken -in het geval van bijvoorbeeld Heineken pilsener- gezocht worden op Heineken danwel Heineken pils. Dan komen alle Heineken pilseners in beeld.

Zoeken op pils of pilsener levert zo'n 4.400 hits op maar het is niet aannemelijk dat er alleen op deze enkele woorden gezocht wordt. Er zal dan al gauw de merknaam bijgevoegd worden als trefwoord.

Wat mij betreft komt dan ook in de titel "Pils" of "Pilsener" te staan als dat zo echt nadrukkelijk op het etiket staat en komt bij merk de brouwerijnaam te staan.

En alvast hartelijk dank voor het meedenken en helpen aanpassen!

 

 

4van 4