1van 1
  • Catalogus beheerder
  • 1.404 berichten
  • 18 juni 2017 22:11
2.5K
added
500
prices
100
info pages
100K
reviews
1K
posts
18 juni 2017 22:11

Platenhandelaar Henk van Zoelen bezat vanaf 1930 de exclusieve rechten van het Engelse Decca-label.  Hij begon daarvoor in 1934 een eigen perserij in Amsterdam, waarbij Philips bijstond in de fabricage van persmatrijzen. Direct na de oorlog kreeg Philips steeds meer interesse in muziek en nam ze de aandelen van De Hollandsche Decca Distributie van Van Zoelen over. Er werd daarvoor een speciale platentak in het leven geroepen onder de naam N.V. Philips Phonografische Industrie: afgekort PPI. Het hoofdkantoor hiervan zat in Baarn. De Nederlandse tak werd Phonogram genoemd. Vanuit Baarn regelde men de releasenummers van de verschillende labels (Philips, Decca, Fontana en Mercury).

In 1962 ging Philips een samenwerkingsverband aan met Siemens & Halske. Zij waren de eigenaren van Deutsche Gramophon en Polydor. In 1972 leidde dat tot de oprichting van PolyGram, terwijl Phonogram en Polydor in Nederland beide aparte bedrijven bleven. In 1987 kocht Philips Siemens uit en werd zodoende eigenaar van Polygram.

In 1998 werd moedermaatschappij PolyGram overgenomen door Seagram. En dat werd uiteindelijk de Universal Music Group.

Alle singles die op de labels Philips, Decca en Fontana zijn uitgebracht, heb ik in reeksen gezet en aangevuld. Ze zijn te vinden door te zoeken op:

Philips sing
Fontana sing
Decca sing

Je krijgt dan aan de linkerkant een aantal gevonden items te zien, maar als je daar onder op "meer" klikt krijg je de hele lijst. De reeks staat dan meteen gesorteerd op het aantal items. De reeks met de meeste staat bovenaan. Bij een aantal heb ik al achtergrondinformatie toegevoegd. De rest komt nog...

Vertigo heeft hetzelfde gedaan met de EP's. Ook Dick52 heeft de nodige aanpassingen aangebracht.

Verzoek aan invoerders: als je een Philips, Fontana of Decca single toevoegt, voeg dan ook aub de reeks in.

1van 1