5van 5
  • 2 berichten
  • 7 april 2015 11:06
7 april 2015 11:06

Beste, 

Ik ben in bezit van een vijftal potvis tanden, onbewerkt en ongepoleist. De tanden zijn afkomstig van de Willem Barentsz II. Aangezien ik geen verzamelaar ben zou ik graag de tanden van de hand willen doen. Weet iemand hoe het zit met het aanbieden van dit soort items? Is hier een ontheffing voor nodig?

Alvast bedankt! 

Chris 

  • 50 berichten
  • 7 april 2015 11:57
1K
added
100
prices
50
posts
7 april 2015 11:57

Mij is destijds (mei 2012) door het Ministerie van EZ (LNV), ten onrechte, verteld dat een CITES-verklaring (15 euro) voldoende zou zijn voor het in bezit hebben en eventueel verkopen van een onbewerkte potvistand.

Toen ik de procedure daarvoor (account maken bij EZ, eigendomsbewijs van de executeur testamentair opvragen en met te dateren fotomateriaal aantonen dat de tand al van voor 1975 (CITES-verdragen!) stamde) doorlopen had, werd de aanvraag plots alsnog geweigerd op grond van de "Habitatregeling" van de Flora en Faunawet, die ze even "vergeten" waren toen ik aanvankelijk mijn vraag stelde als gezagsgetrouwe Nederlander.

Ik kon wel een CITES-verklaring kopen(!) als ik de tand, aantoonbaar en direct daarna, doneerde aan een educatieve of wetenschappelijke instelling met een dergelijke bezitsontheffing op basis van deze Habitatregeling! (Naturalis, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Artis, etc.)

Ik heb het er toen maar op aan laten komen en met angst en beven gewacht op wetshandhaving bij mijn "illegale bezit" en dat ook steeds aan het Ministerie van EZ gemeld als ze mij weer eens opbelden over het openstaande dossier.

Om een publieke (en interne?) rel te voorkomen heeft EZ mij toen, uiteindelijk 20 maanden na mijn eerste vraag, bij wijze van uitzondering als particulier een "bezitsontheffing" verleend voor het "houden van een inheems beschermd dier dat niet gechipt of geringd kon worden".
Deze ontheffing kostte mij ook 15 euro en is slechts 5 jaar geldig en niet overdraagbaar. 

Ik "houd" dus nu een potvis(tand) met de toepasselijke naam Kafka in mijn vijver! 
In "mijn verzameling" staat een scan van de ontheffing bij het item.

(Onbewerkte) potvistanden in bezit hebben en/of verhandelen is volgens de genoemde wetten/regelingen/verdragen in Nederland (en de meeste westerse landen) illegaal en slechts voorbehouden aan genoemde instellingen.

Er bestaat echter nog steeds een grote vraag naar echte potvistanden, dus je ,onschuldige, oproep zal wel de nodige mailtjes tot gevolg hebben!

  • 2 berichten
  • 7 april 2015 13:49
7 april 2015 13:49

Bedankt voor je (uitgebreide) antwoord!  Alhoewel ik uiteraard het eerlijke pad wil bewandelen klinkt het als een hoop gedoe. 

Waar komt de vraag naar potvis tanden vandaan? Verzamelaars?

Ik wacht de nodige mailtjes af en kijk wel wat er gebeurd ;-) 

  • 1 bericht
  • 16 mei 2015 17:13
16 mei 2015 17:13

Ik ben ook in het bezit van een oude onbewerkte potvistand. Voor zover ik weet valt onbewerkt ivoor (waar potvistanden ook onder vallen) niet onder de uitzondering van antieke ivoren objecten van voor 1947 die vrij verhandeld mogen worden. 

  • 1 bericht
  • 25 januari 2017 13:13
25 januari 2017 13:13
GoedendagIk heb ook een onbewerke potvus tand liggenMe pa heeft deze via ze opa gekregen. Die heeft vanaf 1905 in bezit. Van wat ik heb horen zeggen..... heb helaas niks zwart op wit staan.Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik ermee aan moet. Kom op internet ook weinig te weten over exacte prijzen ervan.Als ik dit eventueel wil verkopen. Dan kan dit dus niet via deze site?Of heeft iemand een idee van waarde?Gr jeroen
5van 5