3van 3
  • 7 berichten
  • 1 januari 2014 14:49
25
prices
1 januari 2014 14:49

Kan mij iemand het verschil uitleggen? Het gaat om de Zwitserse serie 189 191 Michel. De flugpostmarken. 

 

Bedankt Jan 

  • 150 berichten
  • 1 januari 2014 21:10
500
added
50
prices
100
posts
1 januari 2014 21:10

Hallo Jan,

In het Nederlands is dat gestreken papier, vermoed ik.

En dan heb je misschien wat aan deze infomatie:

http://www.papierpraat.nl/woordenboek/gestreken-papier

MVG
Cor

  • 332 berichten
  • 3 januari 2014 13:49
250
posts
3 januari 2014 13:49

Jan,

papier zonder een laagje erbovenop gesmeerd was lange tijd de meest voorkomende papiersoort. Met een laagje kaoline of iets degelijks kon de kwaliteit van de druk enorm verbeterd worden en sprak men van kunstdrukpapier.

Dit kwaltieitsaspect  speelde bij postzegels ook echter daarnaast had de post er belang bij dat  zegels na gebruik niet opnieuw werden ingezet voor frankering.

Door het papier van een laagje - vaak arabische gom - te voorzien voordat het papier  bedrukt werd kon als slimme jongens [in NOI vaak de Chinezen!] probeerden de stempels weg te wassen ook het zegelbeeld mee verdwijnen!  Bingo! Deze afwasbare zegels waren lange tijd de oplossing voor een probleem. 

Een andere manier was om de stempel dieper in de zegels te laten doordringen!!

Kortom, er speelden verschillende motieven om het papier van postzegels te voorzien van een laagje [coating] ...

Bij Zwitserland speelde de kwaliteitseisen slechts een rol voor de bijzondere uitgiften. Voor de langlopende zegels [eerst in boekdruk later in plaatdruk] was dit geen punt. De zegels zijn zonder coating tot een bepaald moment .Wel had men last van omkrullende vellen en om dat tegen te gaan werd de gom direct na het aanbrengen ervan met een speciaal gombrekingspatroon gebroken! Deze Gummiriffelung blijft meestal nog zichtbaar nadat de gom is afgeweekt omdat het patroon erg diep in het papier is doorgedrongen.  

In 1940 werd voor enkele zegels in boekdruk - toen waren zegels in plaatdruk eigenlijk al  de standaard voor langlopend - papier gebruik zonder Gummiriffelung maar met een coating. De hebben dus GEEN gombreking en doen glanzender aan dan de zegels van zo'n 20 jaar daarvoor. Ging het om een partij papier dat gebruikt diende te worden voor bijzondere uitgiften????  

groetjs, Rein

3van 3