1van 1
  • 332 berichten
  • 9 november 2013 20:21
250
posts
9 november 2013 20:21

"09-11-2013 01:47:53
Boekenmagazijn

Wat de meeste verzamelaars niet weten is dat er 3 verschillende 39c zegels zijn!

Ik vind er maar twee: 370913 en 855539 (beide uit 2002?).

Die tweede is een tandingvariëteit met blijkbaar "normale perforatie", maar wat voor abnormale perforatie de eerste heeft staat er niet bij vermeld. Is ook niet te zien aan de scans, want die zijn volkomen identiek.

Nu boeien me postzegels verder niet, maar als ik daar beheerder was zou zoiets me wel dwars zitten."

Boekenmagazijn!

De 2 nummers die je noemt verwijzen naar PRECIES hetzelfde zegel! Hoe ga je hiermee om???? Er zijn er genoeg gebruikers die van beide nummers gebruik maken!

Waar kwam deze ongein vandaan???  Dankzij de Collect-A-Rom zijn vanuit de NVPH Speciale Catalogus overgenomen 2037 en 2037A  waarbij A staat voor  de "normale perforatiestans".... En voor de 39c is er GEEN abnormale perforatiestans want als die er in de optiek van de NVPH zou zijn zou dat 2037B worden met een ellipsvormige veiligheids-slit.

De NVPH heeft totaal geen kennis in huis van modern Nederland. Noch van de druktechnieken die voor het maken van postzegels nodig is. De zegels van 39c die zij bedoelen is afkomstig uit een hangblokje met 5 zegels. De zegels zijn ge-SLIT d.w.z.  dat een scherp contour - zeg maar een taartvorm - door het postzegelpapier gaat tot op het dragerpapier maar NIET verder! In het Engels heet dit "kiss die-cut" tegenover "die-cut" waarbinj de taartvorm ook nog eens door het dragerpapier heengaat. En het Nederlands hebben we dan een STANS. De NVPH noemt zoiets "dieper geperforeerd"  en meldt dat dit bestaat voor een aantal waarden doch neemt deze gestanste zegels NIET op hun catalogus.

Er bestaan 3 varianten van de 39c met elk een van elkaar afwijkende tekening. Met verschillende uitgifte datums in 2002, 2003 en 2006. Alleen voor de variant uit 2002 bestaat er een gestanste 39c die in presentatiemapjes en/of jaarsets is verkocht. Met enige goede wil zou je die een "tandingsvarieteit" kunnen noemen.

 

We hebben voor de catalogus 3 varianten waarbij van variant 1 er een gestanste versie bestaat. Bij deze gestanste  verse is gewoon uitgegaan van de bestaande druk voordat er werd ge-slit!  De ongetande [ongeslitte] bedrukte  papierbaan werd versneden tot hangblokjes [met 5 zegels] en deze blokjes werd m.b.v. een stansapparaat. tot losse "zegels" omgetoverd. De losse zegels hebben afhankelijkl van hun plaats in het blok een andere achterzijde!  Er zijn er dus 5 van!!! Afgezien van het theoretisch mogelijk los wurmen van het dragerpapier en alsnog gebruik voor frankering, hebben we maar 5 tandingsvarieteiten!

De geslitte zegels kunnen - indien nodig  - in 18 [3 rijen van 6] verschillende zegels worden onderscheiden. Er zijn enkele ZEER duidelijke "plaatfouten" bekend die de NVPH NIET noemt!

Wat leert ons dit alles??? Dat je een bestaande catalogus niet zonder meer MAG VERTROUWEN! Of dit nu een NVPH, Michel, Stanley Gibbons of Yvert betreft!

Het hanteren van nummers van andere catalogi is volslagen zinloos en werkt fouten in de hand.

Filatelistisch onderzoek is voortdurend in beweging en CataWikiPZ zal de ontwikkelingen moeten volgen om niet te blijven steken in het idee van dat de zon om de aarde  draait. In het verleden - op  toen goed verdedigbare gronden - vastgelegde gegevens cq nummers moeten ONGELDIG verklaard kunnen worden waarbij - helaas - links naar nummers zullen vervallen cq door degenen die er gebruik van was gemaakt zal opnieuw moeten worden bekeken bij welk catalogus-nummer  THANS  hun materiaal hoort!

In het voorbeeld van de 39c zullen die 2 nummers van hierboven moeten worden gefuseerd! Er van uitgaand dat de afbeelding past bij de 2002 variant, zullen de 2003 en de 2006 varianten moeten worden ingevoerd, waarna het heel goed zal kunnen zijn dat gebruikers over zegels beschikken die aan de 2003 of de 2006 variant moeten worden gekoppeld.

 

1van 1