15van 15
  • Catalogus beheerder
  • 15 berichten
  • 28 juli 2013 10:51
10K
added
50K
prices
100K
reviews
25
posts
28 juli 2013 10:51

Voor zover ik begrijp is het veld Thema in de rubriek Ansichtkaarten ervoor bedoeld om hierin herkenbare thema's op te nemen welke door verzamelaars van ansichtkaarten worden verzameld. Een belangrijk en bloeiend themagebied zijn de zogenaamde freecards. Dit zijn gratis ansichtkaarten die (meestal voor promotionele doeleinden) gratis worden weggegeven, verspreid, etc.

Al sinds 1993 geeft de Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten (en vanaf 2003 de Boomerang Fanclub) jaarlijks een catalogus uit met alle daarin (hopelijk alle...) freecards die in het betreffende jaar in Nederland zijn uitgekomen (Boomerang Advertising Post, Eten bij, Zaterdag, Cityboard, Filmuseum/Eye, etc. etc. zijn uitgevers van freecards in Nederland). Als je alleen al naar Nederland kijkt dan zijn freecards in korte tijd een belangrijk thematisch verzamelgebied binnen ansichtkaarten geworden. Maar het is een internationaal fenomeen geworden: freecards worden ook uitgegeven in Belgie, Frankrijk, Spanje, Italie, UK, USA, Singapore, Vietnam, Australie, Hongarije, etc. etc. etc.

Qua thema is een freecard niet altijd een promotiekaart. Boomerang bijvoorbeeld, een van de belangrijkste freecard uitgevers in de wereld, geeft jaarlijks vele freecards uit, waarbij slechts een deel een promotioneel doel heeft. Vaak heeft de helft van de via een Boomerang rekje in bijvoorbeeld een cafe gedistribueerde kaarten geen adverteerder die een promotioneel doel nastreeft, maar betreft het een kaart die inhaakt op de actualiteit. Bijvoorbeeld catawiki nummer 1058845 die de dood van Herman Brood memoreert. Wel degelijk een freecard, maar zeker geen promokaart.

De afgelopen periode heb ik een groot aantal kaarten van het thema Freecards voorzien, maar werden deze wijzigingen steevast afgekeurd door een medebeheerder. Gezien bovenstaande uitleg denk ik dat een thema Freecards gerechtvaardigd is. Hoe denken anderen daarover?

En wellicht is het een ideetje om de thema's die betrekking hebben op promotiekaarten te schonen. Ik ben namelijk de volgende gerelateerde thema's tegen gekomen:

Boek: Promotiekaart

Concert: Promotiekaart

Promo kaarten

Promotie

Promotie Flevoland

Promotiekaart

Strip: promotiekaart

Provinciale promotie

Promoten Vlaams onderwijs te Brussel

 

Met vriendelijke groet, Eric.

  • Catalogus beheerder
  • 2.192 berichten
  • 28 juli 2013 12:05
100
added
250
prices
100
info pages
50K
reviews
2.5K
posts
28 juli 2013 12:05

Voor mijn gevoel is "freecard" geen thema, tenzij de afbeelding op de kaart betrekking heeft op freecards (zoals 917891). Het is eerder een type kaart. 

Helaas is het nog niet mogelijk om in de rubriek dat onderscheid te maken, zodat je bv. ook niet de wenskaarten (kerst, verjaardag) kunt onderscheiden van de werkelijke plaatsgerelateerde ansichtkaarten en prentbriefkaarten met algemene afbeeldingen.

Het themaveld wordt wel vaker op een oneigenlijke manier gebruikt om bepaalde verzamelgebieden af te bakenen. Degenen die het algemene themaregister gaan samenstellen moeten om te beginnen duidelijk definiëren wat het begrip thema inhoudt.

  • Catalogus beheerder
  • 15 berichten
  • 28 juli 2013 12:22
10K
added
50K
prices
100K
reviews
25
posts
28 juli 2013 12:22

Ik ben het met je eens dat het begrip thema duidelijk moet worden gedefinieerd, maar wellicht kunnen we hier alvast wat voorwerk verrichten en een goede discussie daarover starten.

Volgens Van Dale is een thema: onderwerp waarover men denkt, spreekt of schrijft. Daar heb je dus niet zoveel aan. Wanneer ik kijk naar de door de VDP (Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten, waar ik in het bestuur zit) gehanteerde definitie, dan is alles wat op ansichtkaartengebied verzameld, wat gedocumenteerd en waarover gepubliceerd wordt een thema. Misschien wel de twee belangrijkste thema's binnen onze vereniging zijn topografie en freecards.

Waar volgens mij de wildgroei en verwarring in zit is het niet ondersteunen van gelaagdheid binnen thema's: bijvoorbeeld auto's en dan BMW, en dan model Z8. Daar worden dan nieuwe thema's voor gemaakt die in lange lijsten thema's beginnend met Strips resulteren.

Alsmede het niet samenpakken van ongeveer gelijkwaardige thema's (bv exposities en tentoonstellingen, die meen ik dan weer wel zijn samengevoegd!).

Of het niet samenvoegen van identiek bedoelde thema's: Promotie en Promotiekaart. 

Maar ik hoop dat eenieder het er toch over eens is dat het thema Freecards, een op zichzelf staand thema is!?!

  • Catalogus beheerder
  • 2.192 berichten
  • 28 juli 2013 12:33
100
added
250
prices
100
info pages
50K
reviews
2.5K
posts
28 juli 2013 12:33

Een voorbeeld om mijn punt wat te verduidelijken: het thema Postzegels is volstrekt legitiem. Ook in andere rubrieken wordt het gebruikt, en zelfs in de postzegelrubriek bestaat het. Maar het is een misvatting dat alle postzegels dat thema zouden moeten krijgen.

Je moet een onderscheid maken tussen de vorm en functie van het item enerzijds en wat het item weergeeft anderzijds.

Dat geldt dus ook voor topografie en freecards. In de betekenis die jij er aan toekent zijn dat geen thema's maar kaarttypes.

  • Catalogus beheerder
  • 15 berichten
  • 28 juli 2013 12:40
10K
added
50K
prices
100K
reviews
25
posts
28 juli 2013 12:40

Ik begrijp wat je wilt zeggen stripspeldjes. Als je als thema definieert dat wat er op de kaart te zien is dan is Freecard geen thema, evenmin overigens als Promotiekaart. Binnen de VDP hanteren we overigens een andere definitie van thema, nl. een dwarsdoorsnede uit o.a. verzamelaarsoogpunt.

Maar als je de definitie hanteert van dat wat er op de kaart te zien is heb je direct behoefte aan een additioneel veld, namelijk 'soort ansichtkaart'. En een van de soorten is dan freecard.

Begrijp ik je zo goed?

  • Catalogus beheerder
  • 2.192 berichten
  • 28 juli 2013 12:43
100
added
250
prices
100
info pages
50K
reviews
2.5K
posts
28 juli 2013 12:43

Dat bedoelde ik inderdaad. Ik noemde het "type", jij zegt "soort ansichtkaart".

"Soort" is inderdaad de term die Catawiki overal hanteert.

(Ik blijf trouwens prentbriefkaart een betere benaming vinden dan ansichtkaart.)

In de postzegelrubriek staat overigens "thema" meestal voor "motief", wat ook bij kaarten vaak beter duidelijk maakt wat ermee bedoeld wordt. (Hoewel de termen niet dezelfde betekenis hebben.)

  • Catalogus beheerder
  • 15 berichten
  • 28 juli 2013 12:46
10K
added
50K
prices
100K
reviews
25
posts
28 juli 2013 12:46

We bedoelen hetzelfde! Da's mooi! Ik ben bezig een mail aan Ted te dichten met wensen m.b.t. het verzamelgebied Ansichtkaarten en ik hoop dat hij dit kan meenemen.

En ik ben het helemaal met je eens: prentbriefkaart is een betere benaming (de VDP waar ik in het bestuur zit heet niet voor niets niet VDA...), maar ansichtkaart is nou eenmaal wat beter ingeburgerd op de een of andere manier.

  • 31 berichten
  • 7 maart 2014 21:13
1K
added
50
prices
10
info pages
25
posts
7 maart 2014 21:13

Om in te haken op de discussie over thema's, ik denk dat Catawiki gebruikers en zoekers de weg kwijt gaan raken als we doorgaan zoals nu.

Neem een prentbriefkaart freecard of ansichtkaart met een palmboom. Deze kan nu geplaatst worden onder bomen maar ook onder iets wat iemand heeft aangemaakt als bomen: palm

Helaas komen deze algemene en uitgewerkte thema's steeds vaker voor en dan ook nog in meervoud en enkelvoud

hond

honden

dieren:hond

dieren: honden

een goed voorbeeld wordt hierboven ook gegeven met de promo kaarten.

Ik werk veel met databases en weet dat het daarin mogelijk is om in de database shijnbare doublures te vervangen door 1 van de alternatieven. Als we nu afspraken kunnen vastleggen en de aanpassing kunnen maken is het daarna zaak om allemaal het juiste te blijven kiezen. Is het mogelijk om de wildgroei nu nog te stoppen?

 

  • 31 berichten
  • 7 maart 2014 21:17
1K
added
50
prices
10
info pages
25
posts
7 maart 2014 21:17

Overigens nog een vraag over Catawiki en dan met name de vertalingen. Hoe zit het met thema vertalingen? Als ik een thema dieren: nijlpaarden invoer, wordt dat dan in Catawiki UK in het Engels vertaald? (en frans en duits)? of moet ik voor de internationale verkoop ook de thema's in andere talen toevoegen?

Alvast bedankt voor het meedenken

  • Catalogus beheerder
  • 2.412 berichten
  • 9 maart 2014 23:53
500
added
500
prices
50
info pages
250
reviews
2.5K
posts
9 maart 2014 23:53
Als beheerder van de rubriek Ansichtkaarten vind ik dat alle thema's in het meervoud ingevoerd moeten worden. Een kaart behoort immers tot een verzameling/groep met dezelfde kenmerken (thema) en dat zijn er meer.Over de specificatiethema's heb ik lang moeten nadenken, maar ik denk dat het bijvoorbeeld Dieren moet zijn en dan apart het diersoort. Er zijn immers mensen die alle dieren verzamelen en er zijn mensen die alleen alles van dat ene dier verzamelen.Het themaveld is een open veld, omdat iedereen zijn eigen manier van indeling heeft en omdat we een gebruikersvriendelijke catalogus willen zijn is die mogelijkheid er dus.De thema's Dieren:hond, Dieren:honden, Dier:Hond, Hond en Honden wordt eigenlijk allemaal hetzelfde mee bedoeld en ik denk dat voor de duidelijkheid en bovenstaande reden de enige juiste oplossing is om die kaart met 2 thema's te verbinden: Dieren en Honden. En als het om een specifiek ras gaat ook nog het specifieke ras.Als beheerder zal ik proberen om dat soort thema's te verenigen tot enkele duidelijke thema's, maar dat heeft tijd nodig, dus heb geduld!Het is alleen nog niet onder de beheerders besproken dus wat ik eerder heb verteld is alleen mijn eigen opvatting hierover! Ik hoop uiteraard dat de andere beheerders het hier ook mee eens zijn.Je vraag over de taalkwestie moet ik nog uitzoeken, maar misschien kan een andere beheerder je daarmee helpen.
  • Catalogus beheerder
  • 2.426 berichten
  • 10 maart 2014 11:38
10K
added
10K
prices
25
info pages
500K
reviews
2.5K
posts
10 maart 2014 11:38

Overigens nog een vraag over Catawiki en dan met name de vertalingen. Hoe zit het met thema vertalingen? Als ik een thema dieren: nijlpaarden invoer, wordt dat dan in Catawiki UK in het Engels vertaald? (en frans en duits)? of moet ik voor de internationale verkoop ook de thema's in andere talen toevoegen?

Vertalingen worden - helaas - niet automatisch uitgevoerd, maar is een extra handeling voor de beheerders. Hierdoor komt het in de database voor dan sommige thema's of plaatsnamen, meerdere malen in de catalogus voorkomen.

Voor zover ik begrijp is het veld Thema in de rubriek Ansichtkaarten ervoor bedoeld om hierin herkenbare thema's op te nemen welke door verzamelaars van ansichtkaarten worden verzameld.

Klopt en hierbij gebruiken we de meervoudsvorm, omdat een thema niet specifiek over 1 doorn gaat, maar over meerdere doornen.

Voor mijn gevoel is "freecard" geen thema, tenzij de afbeelding op de kaart betrekking heeft op freecards (zoals 917891). Het is eerder een type kaart. 

Dan zou er een extra veld: Type kaart moeten komen? Welke typen zijn er dan?

 

 

 

  • Catalogus beheerder
  • 1.756 berichten
  • 10 maart 2014 12:06
2.5K
added
5K
prices
10
info pages
25K
reviews
1K
posts
10 maart 2014 12:06

Klopt en hierbij gebruiken we de meervoudsvorm, omdat een thema niet specifiek over 1 doorn gaat, maar over meerdere doornen.

Nog wel, maar dat zou in de zeer nabije toekomst maar zo kunnen veranderen, omdat meervoudvormen van zelfstandige naamwoorden in het Nederlands qua schrijfwijze vaak identiek zijn aan werkwoorden c.q. een activiteit. Een thema als vissen is dus eigenlijk  heel onduidelijk, gaat dat over de inhoud van een aquarium of over met hengels en schepnetjes in de weer zijn?

  • 34 berichten
  • 10 maart 2014 12:33
25
posts
10 maart 2014 12:33

Nog wel, maar dat zou in de zeer nabije toekomst maar zo kunnen veranderen, omdat meervoudvormen van zelfstandige naamwoorden in het Nederlands qua schrijfwijze vaak identiek zijn aan werkwoorden c.q. een activiteit. Een thema als vissen is dus eigenlijk  heel onduidelijk, gaat dat over de inhoud van een aquarium of over met hengels en schepnetjes in de weer zijn?

Voor dit aspect is een boomstructuur of het invoeren van meer thema's de oplossing. Dan krijg je namelijk vanzelf het onderscheid tussen "Dieren: vissen" en "Sport: vissen", waarbij die laatste misschien ook wel "Activiteiten: vissen" kan heten, als er besloten wordt dat vissen geen sport is.

 

  • Catalogus beheerder
  • 2.412 berichten
  • 10 maart 2014 18:54
500
added
500
prices
50
info pages
250
reviews
2.5K
posts
10 maart 2014 18:54
En hoe doe je het dan als je dieren verzameld? Dan kan je dat niet selecteren of bij elke subselectie (bijv. Dieren:Vissen) moet ook het thema Dieren staan.
  • 34 berichten
  • 10 maart 2014 23:52
25
posts
10 maart 2014 23:52

Als de keuze valt op de mogelijkheid om meer dan 1 thema in te voeren, dan zijn "Dieren" en "Vissen" twee aparte thema's die aan het item gehangen zijn. Om alle dieren te zien selecteer je alleen op het thema "Dieren" en maak je geen keuze voor een extra thema. Bij het invoeren van een nieuw item kan dan bij de keuze van een thema met meerdere betekenissen als "Vissen" een keuzelijstje komen voor de juiste selectie, terwijl bij een thema als "Tijgers" automatisch het hoofdthema "Dieren" wordt toegevoegd.

In een boomstructuur kies je het overkoepelende thema "Dieren" en dan zie je alle dieren-items.

15van 15