**Tafelbier** is een naam voor biersoorten die een laag alcoholgehalte hebben. Je zou ze kunnen omschrijven als light bieren. Tafelbier is in België populairder dan in Nederland. Een zeer bekend Belgisch tafelbiermerk is Piedboeuf. Lees verder
Tafelbier is een naam voor biersoorten die een laag alcoholgehalte hebben (stamwortgehalte tussen de 1 en 2 graden Plato). Je zou ze kunnen omschrijven als light bieren.
Het gaat vaak om bieren van lage gisting. Tafelbier is te maken door bestaande biersoorten aan te lengen met water, maar er zijn ook merken tafelbieren met een geheel eigen smaak.
Vanwege de afwezigheid van schoon drinkwater werd in de middeleeuwen en nog eeuwen daarna bij de maaltijden vaak bier gedronken. Door het brouwproces werden in het water aanwezige ziektekiemen gedood. Dit bier had een laag alcoholgehalte en werd toentertijd ook aan kinderen gegeven.
Tafelbier is in België populairder dan in Nederland. Een zeer bekend Belgisch tafelbiermerk is Piedboeuf.