We are hiring!

Kraftwerk (101 items)

Standaard | Gerelateerd (0)

Thumb2_e33d7120-aa86-012c-e9d2-0050569439b1

  • Toevoegen Item aan catalogus
  • Bulk_add_button2

Kraftwerk vinyl & cd's (101 geselecteerd van 101)

Kraftwerk is een Duitse band uit Düsseldorf die in 1970 werd opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben en nog steeds actief is. Kraftwerk heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek. Lees verder

1 2 3 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 101 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Kraftwerk is een Duitse band uit Düsseldorf die in 1970 werd opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben en nog steeds actief is. Kraftwerk heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek.

In 1968 ontmoeten toetsenist Ralf Hütter en dwarsfluitist Florian Schneider-Esleben elkaar op een cursus 'muziekimprovisatie' aan het conservatorium waar ze studeren. In 1968 richten de twee met medestudenten Organisation (zur Verwirklichung gemeinsamer musikalischer Konzepte) op, een 'studentenband met open structuren'. Hütter speelt er toetsen, Schneider dwarsfluit. In januari 1969 speelt de uit zes leden bestaande groep, die zich laat beïnvloeden door Pink Floyd en Tangerine Dream in Jazzkeller in Krefeld.

In 1970 brengen ze als Organisation - het album Tone Float bij RCA uit die het album ook internationaal distribueert. Een half jaar later wordt de naam veranderd in Kraftwerk (het Duitse woord voor krachtbron en energiecentrale) en koopt Schneider, die afkomstig is uit een architectenmilieu, zijn eerste synthesizer.

In maart 1970 treden na het vertrek van een aantal bandleden drummer Klaus Dinger en Andreas Hohmann toe. Aanvankelijk geldt Florian Schneider als de onbetwiste leider. De vier nemen in september 1970 bij het platenlabel van Philips hun eerste titelloze album op, waarvan ruim vijftigduizend exemplaren worden verkocht. Het nummer Ruck-zuck dat in progressieve discotheken in Duitsland een culthit wordt, verwerft enige faam als openingstune van het Duitse tv-programma Kennzeichen D.

Zonder Hütter, die zijn architectuurstudie afrondt, maar met Eberhard Kranemann (bas, cello), Michael Rother (gitaar) en Dinger doet Kratftwerk zijn eerste tv-optreden, in het programma "Beat Club".

Drummer Klaus Dinger en toetsenist Michael Rother verlaten de band in 1971 en richten het verwante "Neu!" op. Met de teruggekeerde Hütter neemt Schneider in de nazomer van 1971 in zeven dagen het tweede eveneens titelloze album van Kraftwerk op, waarvan in Duitsland zestigduizend exemplaren worden verkocht. De twee albums zijn, los van de nummers, slechts uit elkaar te houden doordat de ene een rood/witte en de ander een groen/witte verkeerspylon op de cover heeft.

In 1973 maken de twee oorspronkelijke leden met medewerking van kunstenaar Emil Schült de LP Ralf + Florian en vanaf 1974 vormen ze de groep waarmee ze jaren bekend zijn geweest: Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos en Wolfgang Flür. Alle albums worden geproduceerd door Konrad Conny Plank die mede daardoor in de jaren zeventig en tachtig een veelgevraagd producer wordt, onder meer door "Ultravox" en "Eurythmics".

De groep krijgt volgens Hütter weinig bijval in Duitsland, zeker in de begintijd. Desondanks wordt de groep na het verschijnen van Ralf + Florian door het Duitse muziekblad "Sounds" verkozen tot 'meestgeliefde' band en Schneider tot 'ínstrumentalist van het jaar 1973', maar is de groep vooral populair bij de mede-muzikanten.

De eerste albums worden later door de groep veronachtzaamd. Ze worden nooit officieel op CD uitgebracht en zijn uitsluitend als bootleg verkrijgbaar. Evenmin zijn ze online beschikbaar en de nummers zijn sinds 1976 nimmer live gespeeld. Volgens Hütter betreft de periode voor Autobahn 'een vroege ontwikkelingsfase'. "Autobahn is ons eerste conceptalbum".

De doorbraak voor Kraftwerk komt in 1974 met het album Autobahn, waarvan in Duitsland een half miljoen exemplaren worden verkocht. Op het album gebruikt de band voor het eerst een Minimoog, zeker in die tijd een extreem duur apparaat. De 22 minuten durende, gelijknamige openingstrack belandde wereldwijd in de hitparades. Autobahn is het laatste album dat wordt geproduceerd door Plank, daarna nemen de leden van Kraftwerk de productie van hun albums zelf op zich.

Met de opvolger van Autobahn, Radio-Activity/Radio-Aktivität, kan Kraftwerk het succes niet herhalen, behalve in Frankrijk, waar het titelnummer de eerste plek van de hitparade bereikt. Het album is zowel een lofzang op de radio, met onderdelen van radio-uitzendingen als basis voor nummers als Airwaves, als op kernenergie, onder meer door het geluid van een geigerteller te verwerken in de muziek.

The Man-Machine/Mensch Machine uit 1978 bevat de single The Model/Das Model, die uiteindelijk zal uitgroeien tot Kraftwerks grootste hit. Het toonaangevende Britse muziekblad NME noemt het album 'één van de hoogtepunten uit de jaren-zeventig rockmuziek'. Een groot commercieel succes is het album dan niet, alleen in het Verenigd Koninkrijk wordt net de album-toptien bereikt.

In 1981 volgt het album Computer World/Komputerwelt waarin toen nog onbekende ontwikkelingen als internet, online daten (Computerlove) en elektronische muziek (Pocket Calculator) worden bezongen. Computerlove verschijnt als single, maar diens B-zijde, The Model, wordt een hit.

In 1999 brengt Kraftwerk na dertien jaar een nieuw nummer uit, Expo 2000, voor de Wereldtentoonstelling die in de zomer van 2000 in het Duitse Hannover (Expo 2000) werd gehouden. De band krijgt 400.000 Deutschmark (ruim 205.000 euro) betaald voor het gebruik van geluidsfragmenten uit het nummer door de organisatie van de Wereldtentoonstelling. In november 2000 volgt een CD met door anderen bewerkte versies van het nummer. Kraftwerk zelf bewerkt Expo 2000 uiteindelijk tot "Planet of Visions", waarmee regelmatig live wordt opgetreden.

In augustus 2003 brengt Kraftwerk het eerste nieuwe album in 17 jaar uit, Tour de France soundtracks, dat volledig is gewijd aan de obsessie van Ralf Hütter voor wielrennen en de Ronde van Frankrijk. Alhoewel het thema is gebaseerd op hetzelfde uitgangspunt als het nummer Tour de France uit 1983, bestaat het album volledig uit nieuw materiaal. De band doet dat jaar een verrassingsoptreden bij de MTV Europe Music Awards in het Schotse Edinburgh, waarbij het nummer Aero-Dynamik wordt aangekondigd door Kylie Minogue.

Op 21 maart 2008 overlijdt voormalig percussionist Klaus Dinger, vlak voor zijn 62e verjaardag. In januari 2009 maakt Kraftwerk op zijn website officieel bekend dat mede-oprichter Florian Schneider-Esleben na 40 jaar de band verlaat. Schneider trad al sinds 2006 niet meer met de band op, waarbij hij live werd vervangen door Stefan Pfaffe, die op zijn beurt in 2012 wordt vervangen door Falk Grieffenhagen. Hütter, dan nog het enige officiële lid van de band, zegt in een interview met "The Guardian" dat Schneider al jaren niet meer bijdroeg aan de band en claimt hem niet te missen of nog langer te spreken. Een koele afstandelijke houding die aansluit bij de ervaringen van eerder vertrokken kernleden Wolfgang Flür en Karl Bartos.

In oktober 2009 verschijnt The Catalogue/Der Katalog, een boxset met acht CD's. Daarop digitaal geremasterde versies van de acht albums die tussen 1974 en 2003 zijn verschenen. "Electric Café" kreeg daarbij de oorspronkelijke titel, "Techno Pop" weer terug. In 2011 verschijnt in de iTunesstore de "Kling Klang Machine", een app waarmee nonstop muziek kan worden afgespeeld op basis van geluiden en thema's uit Kraftwerks Kling Klangstudio's.

Invoerdatum
04-01-2016 09:11:21
Ingevoerd door
Humphrey56