5van 5
  • 4 berichten
  • 25 januari 2012 19:56
25 januari 2012 19:56

Iets wat het registreren en sorteren van een persoonlijke verzameling enorm kan versnellen is d.m.v. fotoherkenning. (bv. google goggles e.a.)

Dat je bijvoorbeeld met de app op je smartphone een foto neemt van een postzegel, die zoekt die foto op in de postzegeldatabase (met gekozen opties, bv. land/periode) en herkent automatisch de postzegel en dan kan je deze eenvoudig en snel toevoegen aan je eigen verzameling.

Dit moet mogelijk zijn, alleen is het misschien even zoeken hoe dit te implementeren valt in de app. Het zou alleszinds een enorme vooruitgang betekenen gebruikmakend van voorhanden technologie!

  • Catalogus beheerder
  • 2.412 berichten
  • 8 februari 2012 03:43
500
added
500
prices
50
info pages
250
reviews
2.5K
posts
8 februari 2012 03:43

Dat klinkt inderdaad erg makkelijk, maar in de praktijk is dat juist erg lastig.

Kijk maar in het forum van de postzegels alleen al over de definitie van een postzegel. Als we het daar al niet over eens kunnen zijn, dan wordt herkenning helemaal moeilijk! Er zit op een postzegel ook geen barcode. Bij strips zou het misschien nog kunnen, gezien de barcode, maar die staat ook niet overal op.

Verder is herkenning helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Herkenning in de menselijke geest is niet te programmeren, alleen al om de verschillende variaties.

Maar het idee is wel heel mooi, maar ik denk dat het helaas toekomstmuziek is !

  • 4 berichten
  • 8 februari 2012 13:45
8 februari 2012 13:45

Hey, het hangt er een beetje vanaf hoe je het bekijkt. Mijn bedoeling was dat er gewerkt wordt met een bestaande database van afbeeldingen van postzegels, dus bv. de postzegeldatabase op deze website. Daarmee kan een soort vrijwel unieke code per afbeelding mee gegenereerd worden (wordt zo ook bij muziekherkenning gedaan) en als je dan bv. met je smartphone een foto neemt waar een postzegel op staat dan kunnen de contouren ervan herkend worden met bestaande algoritmes (bv. google goggles is een toepassing die heel wat zaken kan herkennen), net zoals een barcode op een product herkend kan worden, en dan kan er voor de afbeelding binnen de contouren een code gegenereerd worden die dan in de reeds beschikbare database wordt opgezocht ter vergelijking. Het leuke is net dat de afbeelding niet exact hetzelfde moet zijn, er mogen afwijkingen zijn. Als de postzegel dan reeds opgenomen is in de database zal dit een resultaat opleveren. Dit is een zeer snelle manier om bv. het jaartal van een bepaalde postzegel te achterhalen en verdere gegevens als deze zich in de database bevinden.

De technieken bestaan het moet gewoon geïmplementeerd worden, de toekomst is minder ver dan je zou denken : -).

  • 4 berichten
  • 9 oktober 2020 01:59
9 oktober 2020 01:59

Is er al dergelijke app verkrijgbaar? Paar jaar geleden was Michel (van die Duitse catalogussen) met zoiets bezig maar weet niet of ze dit al zijn gaan implementeren in hun abonnementen of virtuele catalogussen op cdrom of stick, zal dit later eens nachecken.

  • 1 bericht
  • 20 mei 2022 06:40
20 mei 2022 06:40
[verwijderd door moderator]
Bericht is in het Engels
Vertaal naar Nederlands
5van 5