15van 15
  • 224 berichten
  • 26 november 2010 17:07
100
posts
26 november 2010 17:07

Er zijn nog een aantal dingen waar ik tegenaan loop.

Ten eerste zie ik bij de tijdperken het tabblad '' staan. Hierin staan een aantal tijdperken in die volgens mij er ergens anders staan, maar dan andersom (op de gebruikelijke manier). Bijvoorbeeld:

Daarnaast blijkt dat als je de munten opzoekt, het tijdperk niet (meer) op die manier wordt weergegeven.

Ten tweede erger ik me een beetje aan de series. Je kunt hier alles invullen wat je wilt. Nieuwe series worden gemaakt. Dit leidt tot een onduidelijk geheel. Bij 'Albert I' staat 'van België' erbij en zelfs zijn regeringsperiode (mooi, als je het mij vraagt). Bij een hele hoop andere regeringsleiders staat dat er niet bij. Dit lijkt mij bijdragen in duidelijkheid over welke Willem, bijvoorbeeld, we het überhaupt hebben. Kan hier niet wat éénduidigheid in komen? Voorstel: [Naam] van [land/gebied] ([periode in functie]). Voor zover dit mogelijk is. Ik bedenk me nu ook dat deze invoer het vertalen ook een stuk makkelijker zou maken.

Ook bij de series, kom ik dubbele invoeren tegen. Dit lijkt mij ook niet bijdragen aan het overzicht. Bijvoorbeeld de series:

Nog een onduidelijkheid bij de series is bij namen van personen. Enkel achternaam of ook voornaam.

Zulke onduidelijkheden kom ik ook tegen bij de muntmeestertekens. Om over de materialen maar te zwijgen, met name de bimetalen.

Bij de munttekens hetzelfde verhaal. Voorstel: [letter of omschrijving] ([Stad, Land]).

En dan nog iets. Was het nu de bedoeling dat er nog penningen bij munten staan? Ik zie er namelijk nog verschillende staan. Daar is toch een aparte rubriek voor? Maar misschien heb ik daar een bericht over gemist.

Ik begrijp het voordeel van de open velden, maar zie toch ook veel nadelen. Zou het niet beter zijn om gesloten velden te gebruiken met een mogelijkheid tot invoeren in open veld? Dit laatste kan dan aangewend worden als je keuze er niet bij staat. Op deze manier hoeft de moderator alleen bij deze open velden extra op te letten of na te zoeken.

Geen kritiek op de moderators, ik begrijp dat het veel werk is, maar ik probeer mee te denken om de werklast te verlichten en om het overzicht te bewaren.

  • 497 berichten
  • 27 november 2010 07:20
10K
added
10K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
27 november 2010 07:20

Ik ben het met je eens dat de benamingen voor series beter kan, maar helaas ontbreekt me de tijd. Als je concreet een lijst kan maken van namen en verbeteringen dan kan ik die op mijn todo-lijstje zetten.

De helft van de 'foutjes' die je aangeeft zijn aliassen. Als iemand Broodkaart invoert, komt het in dezelfde serie als Broodpenning. Dat zijn namelijk dezelfde dingen. Daarom staat het twee keer in het overzicht. Het voordeel is dat beide invoeren werken en dat het toch bij elkaar komt. Dat doe ik bij landen ook heel veel.

De materialen zijn volgens mij redelijk clean, maar ook daarvoor geldt, wat je wil verbeterd hebben, mail me dat dan. Het is altijd heel makkelijk om te vertellen dat er veel dubbel staat, en ik besteed heel veel tijd aan het ontdubbelen juist. Als je dus kan aangeven wat er volgens jou dubbel in staat dan kan ik concreet naar je voorbeelden kijken. Let op dat ook bij materialen aliassen bestaan. Cupronikkel bijvoorbeeld is hetzelfde als koper-nikkel. Dat komt omdat de ene helft de eerste schrijfwijze wil en de andere helft de tweede. Nu werkt het allebei en komt het bijelkaar te staan.

Wat penningen betreft: het is inderdaad niet de bedoeling dat er nog penningen ingevoerd worden bij munten. De penningen die er nu instaan zijn, lang geleden ingevoerd, of heel recent en nog niet door mij weg-gereviewed. De lang geleden ingevoerde penningen heb ik allemaal in een email naar Rene en Marco gestuurd om verplaatst te worden, maar hier zijn ze nog niet aan toegekomen. Afgelopen verzamelaarsjaarbeurs heb ik ze dat nogmaals onder de aandacht gebracht.

  • 64 berichten
  • 30 juni 2011 15:00
2.5K
added
50K
prices
10K
reviews
50
posts
30 juni 2011 15:00

Ten aanzien van series: bij de invoer van munten van de Verenigde Staten probeer ik de beschrijving van series te volgen zoals ze vermeld staan in het Red Book of United States Coins. Een beheerder zou dan vooraf bijvoorbeeld aan de hand van een door een verzamelaar gemailde lijst de series aan kunnen maken t.b.v. invoer via een gesloten veld. Het aantal series wordt (wereldwijd gezien) wel erg groot. Volgens mij zou er een koppeling (lees: invoerfilter) moeten komen om de hoeveelheid te kiezen series tijdens het invoeren van een munt te beperken.

Overigens moet ik zelf nog wel een paar verbeteringen invoeren m.b.t. de centen van de Verenigde Staten met indianenhoofd en bij andere series.

De benaming van de serie met indianenhoofd zou trouwens moeten zijn: "Small cents Indian head type 1859-1909". Nu zijn er drie verschillende beschrijvingen: Indian head, Indian Penny en Indianen, die geen van drie goed zijn ("Indian head" komt nog het dichtst bij).

Een tweede verbetering (heb ik pas op het laatst van invoeren ontdekt) is dat het materiaal niet koper is maar koper-nikkel, in tegenstelling tot de "large cents" van voor 1859, die wel van koper waren.

Ook heb ik bij enkele large cents per ongeluk een verkeerde diameter opgenomen, omdat ik te laat in de gaten had, dat de latere grote centen iets kleiner waren dan de eerdere (27,5 mm i.p.v. 29 mm).  Dit alles ga ik nog verbeteren.

Soms ontstaan foutieve benamingen voor series domweg, omdat je enthousiast begint met het invoeren van een munt en er dan bij het veld "Serie" aangekomen een waarde invoert, die je passend lijkt maar die achteraf toch niet juist is. Voor de opbouw van de database ware het beter vooraf (door de beheerder) een catalogus (bijvoorbeeld de Krause) ter hand te nemen, de series te definieren (sorry, spellingchecker werkt niet in dit veld en ik weet niet hoe ik een trema moet invoeren met mijn Apple, een bekend Belgisch en Australisch probleem ;-)) en vervolgens het geheel als gesloten veld beschikbaar te stellen. Overigens kan dit werk ook door een niet-beheerder gedaan worden en vervolgens als voorstel in het forum gezet worden. Het betreft hier wel monnikenwerk en dat vergt dus tijd.

Voorlopig wil ik de Verenigde Staten wat dat betreft wel op mijn nek nemen en later wellicht ook andere landen op zijn tijd. Is dat een idee?

  • 64 berichten
  • 30 juni 2011 15:23
2.5K
added
50K
prices
10K
reviews
50
posts
30 juni 2011 15:23

Bij selectie van Verenigde Staten; 0,01 dollar komt ook de 20 cent 1875CC te voorschijn. Ra ra, hoe kan dat?

  • 497 berichten
  • 30 juni 2011 15:26
10K
added
10K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
30 juni 2011 15:26

en vervolgens het geheel als gesloten veld beschikbaar te stellen

Het is onmogelijk om van "Series" een gesloten lijst te maken.

Er zijn mensen die munten verzamelen met Olifanten er op, of Bruggen of Uilen. Het Series-veld is bedoeld om de aanwezigheid van afbeeldingen te kunnen vastleggen ook.

Verder is het nu onmogelijk te voorspellen of er in de toekomst munten worden gemaakt met de afbeelding van bijvoorbeeld Steve Jobs of zo.

  • 224 berichten
  • 30 juni 2011 20:48
100
posts
30 juni 2011 20:48

Ik ben het hier (wederom) met Eric eens. Daarnaast wil ik toevoegen dat je meerdere series kunt aangeven, dus zou je zowel "Indianen" als "Small cents Indian head type 1859-1909" aangeven.

Overigens, wordt deze laatste term niet min of meer aangegeven door middel van het KM-nummer? Een zoekfunctie op KM-nummer zou sowieso een mooie toevoeging zijn... We moeten zorgen dat we snel een grotere catalogus krijgen, zodat de munten meer aandacht krijgen!

  • 64 berichten
  • 30 juni 2011 20:55
2.5K
added
50K
prices
10K
reviews
50
posts
30 juni 2011 20:55

Misschien een verkeerd beeld bij mij, maar met alle respect: "olifanten" en "bruggen" lijken me meer thema's dan series.

Een serie munten is volgens mij een eindig aantal uitgiften door een munthuis, betrekking hebbend op een onderwerp (bijvoorbeeld een huwelijk of jubileum) of met een bepaald ontwerp (bijvoorbeeld Dubbeltjes Wilhelmina met opgestoken haar). Sommige series worden overigens jaren na dato pas in catalogi bepaald.

Het is misschien geen goed idee, maar zou een extra veld "Thema" de oplossing kunnen zijn? In dat geval is het veld "Serie" wel te beperken, denk ik. 

Het veld "Thema" zou eventueel door de hele database heen kunnen lopen. Er zijn immers mensen die niet alleen munten met olifanten, maar ook beeldjes, lucifermerken, postzegels en noem maar op, met olifanten verzamelen in 1 verzameling met objecten uit verschillende verzamelgebieden.

Of zien we dan door de bomen het bos niet meer? 

Slaap er eens een nachtje over. Volgens mij kan het zo.

  • 497 berichten
  • 30 juni 2011 23:09
10K
added
10K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
30 juni 2011 23:09

Persoonlijk vind ik het onderscheid tussen Series en Thema's niet zo belangrijk. Het feit dat we hetzelfde veld voor beide soorten gebruiken bijt elkaar niet, en voorkomt een hoop onduidelijkheid.

Als we het zouden splitsen dan zou Series nog steeds geen dichte lijst kunnen worden.

Als we er twee velden van maken dan weet niemand meer waar ze wat moeten invoeren en hebben we weer veel vervuiling. Nu vind ik het al schokkend om te zien hoeveel mensen munttekens bij muntmeesterteken invoeren en andersom.

Zelfs nominale waarde is een vaak niet-begrepen term. Sommigen voeren hier hun vraagprijs in euro's in.

Laten we dus de boel maar niet gecompliceerder maken.

  • 497 berichten
  • 30 juni 2011 23:11
10K
added
10K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
30 juni 2011 23:11
Bij selectie van Verenigde Staten; 0,01 dollar komt ook de 20 cent 1875CC te voorschijn

Dit kon ik niet reproduceren. Was er per ongeluk een verkeerde nominale waarde gekozen bij die ene munt?

  • 1.463 berichten
  • 1 juli 2011 05:30
1K
posts
1 juli 2011 05:30
Persoonlijk vind ik het onderscheid tussen Series en Thema's niet zo belangrijk. Het feit dat we hetzelfde veld voor beide soorten gebruiken bijt elkaar niet, en voorkomt een hoop onduidelijkheid.

Dat kan wel zijn Eric, maar Sjaak heeft helemaal gelijk wanneer hij zegt:

Het veld "Thema" zou eventueel door de hele database heen kunnen lopen. Er zijn immers mensen die niet alleen munten met olifanten, maar ook beeldjes, lucifermerken, postzegels en noem maar op, met olifanten verzamelen in 1 verzameling met objecten uit verschillende verzamelgebieden.

Punt is dat er 100% zeker, op een gegeven moment een centraal thema register komt voor heel Catawiki, waarmee we automatisch thema rubrieken gaan genereren.
En daar moet de munten rubriek dan gewoon aan mee doen, want er zijn zoals Sjaak zegt mensen die alles van olifanten sparen, en die willen alle olifanten bij elkaar zien in hun thema rubriek.
Ook de munten met olifanten.

Je ontkomt er dus niet aan dat de munten rubriek in de toekomst een thema veld zal krijgen.

  • 497 berichten
  • 1 juli 2011 07:28
10K
added
10K
prices
25
info pages
50K
reviews
500
posts
1 juli 2011 07:28

@Arwin: Klopt helemaal en ik zie ook wel wat het verschil is tussen thema en serie, maar *nu* is er geen enkel voordeel in het splitsen van die twee, alleen maar nadelen en onduidelijkheid.

Vooralsnog ben ik de enige actieve beheerder bij Munten en wil ik niet dat het veld er nu komt omdat het anders niet meer bij te houden is.

 

  • Catalogus beheerder
  • 2.914 berichten
  • 1 juli 2011 08:33
2.5K
added
500
prices
50K
reviews
2.5K
posts
1 juli 2011 08:33

Een beetje afwijken als thema ook gaat meedoen in muziek en dan ook nog  per track?

  • 1.463 berichten
  • 1 juli 2011 09:42
1K
posts
1 juli 2011 09:42

Vooralsnog ben ik de enige actieve beheerder bij Munten en wil ik niet dat het veld er nu komt omdat het anders niet meer bij te houden is.

Daar sta je natuurlijk vrij in, jij gaat over de munten.
Als je er maar wel rekening mee houd dat het veld er uiteindelijk wel gaat komen bij de munten, en je dan de thema's en de series/sets handmatig van elkaar moet gaan scheiden.

Je moet natuurlijk zelf bepalen wat je handiger vind.
We wachten ook al jaren op die thema rubrieken, dus wat dat betreft heb je wel gelijk dat je alleen naar "het nu" kijkt.
Kan nog wel jaren overheen gaan.

  • 1.463 berichten
  • 1 juli 2011 09:45
1K
posts
1 juli 2011 09:45

Een beetje afwijken als thema ook gaat meedoen in muziek en dan ook nog  per track?

Het lijkt me sterk dat dit per track gaat.
Maar laten we alsjeblieft geen discussie beginnen over eventuele thema's bij de muziek, op het munten forum.

  • Catalogus beheerder
  • 2.914 berichten
  • 1 juli 2011 18:45
2.5K
added
500
prices
50K
reviews
2.5K
posts
1 juli 2011 18:45

@ Arwin ik gaf ook aan even afwijken,dit moet dan ook Catawiki algemeen gebeuren

15van 15