Snel naar pagina
25van 29
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 1 december 2022 11:14
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
1 december 2022 11:14
Om de vorige discussie over uitgifte niet te verstoren, even een apart draadje over series.

In de ideale wereld bestaat een serie uit de losse zegels van een uitgifte. Papieren catalogi maken niet altijd dezelfde keuze voor zegels in een uitgifte. Daarnaast worden er binnen LD eigen keuze gemaakt. Bij het combineren of splitsen van uitgiften zijn reeds ingebrachte series in een keer niet meer een op een overeenkomende met de zegels in de uitgifte.

Moeten de series die niet kloppen met de "nieuwe" uitgifte vervallen? 
Of is elke combinatie die in een willekeurige andere catalogus wordt gedefinieerd (af te leiden uit de catalogus nummers) een serie?

Als een Michel- of Yvert-serie niet overeenkomt met een LD uitgifte, onder welke uitgifte plaats je deze dan? 
  • 933 berichten
  • 1 december 2022 13:50
5K
added
100
prices
50
info pages
10K
reviews
1K
posts
1 december 2022 13:50
Helv 
Deze discussie is niet zinvol. Zal een tijdje voortdobberen met allerlei argumenten en dan verzanden, nét zoals alle voorgaande discussies over dit onderwerp van de laatste tien jaar.
az60
VIP
  • 1.191 berichten
  • 2 december 2022 05:28
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 05:28
en dan verzanden
Reden des te meer om de discussie opnieuw te voeren. Het is en blijft een (groot) probleem. Beheerders die niet dezelfde maatstaf gebruiken in hun beoordeling. (Willekeur, naar eigen inzicht). Gemotiveerde gebruikers die hun aanpassingen afgekeurd zien worden en voor Jan Doedel bezig zijn geweest. Of als ze wel zijn goedgekeurd, ze door een andere gebruiker weer terug aangepast worden. Daar moet gewoon duidelijkheid in komen.
Helv 
Je voorstel brengt ons weer een beetje terug bij af. Ook dat kan de uitkomst van de discussie zijn. Prima. Maar het lijkt me zinvol om een klein stukje historie te schetsen:
Bij de start werd het woord/begrip 'serie' gebruikt in 2 velden. Allereerst in het veld soort. Hier stonden alleen de reguliere zegels samen afgebeeld. Vaak overeenkomstig de op een FDC geplakte zegels. Daarnaast was er het veld 'serie' of 'serienaam' of zo iets. Dat is het veld dat nu 'uitgifte' heet. Dat was meer dan de soort 'serie'. Behalve de (soort) 'serie' zelf, vond je daar ook de aan deze serie gerelateerde losse zegels, de blokken, velletjes, FDC, maximumkaart, de varianten (vaak) etc. Dezelfde naam 'serie', maar een andere inhoud. 
Door de toenmalige catalogusmanager werd daarom besloten om het veld 'serie' te veranderen in het veld 'reeks'. Hij vond ook dat vergelijkbare zaken binnen de gehele catalogus dezelfde naam moesten hebben. De begrippen serie en reeks werden daarmee gelijkgesteld aan dezelfde begrippen, zoals die bijvoorbeeld bij boeken of stripboeken gebruikt worden. 
Deze verandering is volgens mij in de postzegelafdeling nooit breed gedragen. Enige jaren geleden is dan ook de naam van het veld 'reeks' weer gewijzigd. Dit keer in de veldnaam 'uitgifte'. Volgens mij is hierover op het forum nooit gediscussieerd. Ook is het begrip 'uitgifte' nooit gedefinieerd in het handboek. Met als gevolg dat iedereen hier doet wat hij/zij goeddunkt. Hetgeen begrijpelijk is.
az60
VIP
  • 1.191 berichten
  • 2 december 2022 05:29
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 05:29
Voor mij is een uitgifte dus veel meer dan een serie. Maar overeenkomstig de 'reeks' bij stripboeken en boeken staan hier ook alle herdrukken. Zelfs de herziene herdrukken, zelfs die met gewijzigde covers. Dat wil ik bij de postzegels ook, met als eerder gegeven voorbeeld de springbokken van Zuid-Afrika. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk (op z'n zachtst gezegd) dat een digitale catalogus als LastDodo dit niet efficiënt geregeld heeft. Dit kunnen we als gebruikers en beheerders namelijk zelf doen. Door het veld 'uitgifte' hiervoor te gebruiken. Het gebruikersgemak moet hier de voorrang krijgen. De definitie van het veld 'uitgifte' moet dit mogelijk maken.  
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 2 december 2022 12:10
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 december 2022 12:10
az60 bedankt voor je uitgebreide toelichting. Ik begrijp je wens en vraag omtrent bepaalde functionaliteit en heb ook behoefte aan een zo duidelijk mogelijk definitie.

Echter, zonder a priori LD  kennis is een uitgifte voor mij veel minder omvangrijk. Het is de set zegels die de uitgevende instantie op een bepaalde datum uitgeeft als zijnde bij elkaar horend (en wat bij elkaar hoort bepaald die instantie). Die set wordt vervolgens uitgebreid  met papierwerk (FDC's en maximumkaarten). Voor oude zegels is dit onmogelijk te achterhalen. Voor de moderne tijd wel (voor voormalige Sovjet-Unie landen b.v. na 1992).

Nauwe definitie van uitgite
Afgelopen week heb ik de nauwe omschrijving door gevoerd voor een langlopende Russische serie. Grofstoffelijk was deze al opgesplitst in kleine blokken, maar onder verschillende "namen", verzonnen (niet bestaande) Romeinse cijfers en nog wat verder onvolkomenheden.
Dit leidt tot de volgende uitgiften:
Jaar 1: I t/m XVIII
Jaar 2: I t/m XII
Jaar 3: I t/m III
Jaar 4: I t/m IV

Filatelistisch en historisch is deze indeling geheel juist. Alle zegels kunnen bij elkaar gezet worden door te filteren op de naam van de uitgifte (of titel, ik weet niet hoe LD precies werkt). Alle zegels zijn zichtbaar in het Standaard overzicht.

Series
Hoewel de exacte omschrijving van "serie" moeilijk blijft, is bij een nauwe definitie deze redelijk intuitief en zoiets als alle losse postzegels binnen een uitgifte. De ingevoerde serie is toekomstbestendig.

Ik kan met deze aanpak prima uit de voeten en weet als gebruiker waar ik aan toe ben, mits het startjaar bekend is.

Ruime definitie van uitgifte
Ik weet dat deze nauwe definitie niet wordt onderschreven door Raoul62 en niet de functionaliteit brengt die jij zoekt.

Gaat er echt iets fout als ik bovenstaande combineer tot 1 grote uitgifte? Grotendeels gaat het goed, omdat ik nagenoeg alle velden heb aangevuld, kun je middels filters alles terug vinden. De datum van uitgifte staat er in, dus ook dat kun je achterhalen.

Waar gaat het fout?
Elke zegel in deze reeks (ik noem het maar even zo), werd eerst in bepekte aantallen uitgegeven op gestreken papier. Later werd de zegel massaal op normaal papier uitgebracht. De zegel die het meest voorkomt, is niet zichtbaar in het Standaard overzicht.

Is dit oplosbaar?
Ja, door te negeren dat je in deze aanpak de zegel eigenlijk een varieteit moet noemen, en deze toch de status zegel te geven.

Series
Bij de ruime definitie van uitgifte blijft het aantal items in de uitgifte door de jaren heen groeien. Gevoelsmatig zou ook hier een serie gevormd worden door alle losse zegels. Echter, bij de eerste uitgifte van een paar zegels, kan legitiem al een serie gedefinieerd worden. Bij uitgifte van nieuwe zegels moet deze serie aangepast worden, het originele item wordt illegaal. Dit is een probleem voor gebruikers die deze serie in hun verzameling of shop hebben.

Hier zie ik geen goede oplossing voor, tenzij series alsnog afgeschaft worden.


Conclusie
Ondanks dat de voordelen van alle zegels in een uitgifte grote voordelen biedt, zijn er voor moderne reeksen ook grote nadelen aan, omdat eerder ingevoerde items pas stabiel worden nadat een uitgevende instantie besloten heeft de reeks te be-eindigen. Hier kunnen vele jaren over heen gaan.

Wat het zwaarst moet wegen is een zeer persoonlijke voorkeur. Wiens voorkeur moet leidend zijn? Is hier een weging van te maken?

Is er een technisch alternatief om aan beide wensen te voldoen?

Post scriptum
De meest actieve gebruikers/beheerders op het forum lijken voorstander te zijn van een ruime definitie. Uit de handelingen in de database blijkt echter dat deze mening niet heel uniform gedragen wordt door personen die minder actief zijn op het forum. Vele zien Michel als belangrijkste leidraad. Dat vind ik geen goed uitgangspunt. De keuzes van Michel zijn meestal wel te volgen, maar komen zeker niet altijd overeen met Y&T, SG en Scott en met wat ikzelf logisch zou vinden.

Overigens werkt de definitie van serie niet in mijn specialisatiegebieden, per zegel wordt een aparte FDC uitgebracht.
  • Catalogus beheerder
  • 3.852 berichten
  • 2 december 2022 13:54
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
2 december 2022 13:54
Hoe je het benadert in je eigen persoonlijke verzameling maakt niet uit.
Ik bekijk het vanuit het standpunt gebruiker (verzamelaar of verkoper, maakt hier niet uit).

Hoe kan een gebruiker die ene zegel het best terugvinden.

Anders gezegd: HOE VOORKOM IK DOUBLURES (En hoe vind ik de bestaande doublures).
Nog anders gezegd: hoe verhoog ik de Data Quality van de Postzegelrubriek.

800.000 items overlopen en er schele hoofdpijn aan overhouden?  Of logisch selecteerbare kleinere selecties waarbinnen effectief kan gezocht worden?

Met Land/gebied en jaar kunnen goede selecties gemaakt worden om het zoekveld te verkleinen.
Als alles daarbinnen kris kras door elkaar staat, dan krijg je evenveel hoofdpijn.

Hoe weet je of van een serie van 16 zegels (cfr post van gisteren ivm een serie uit China als voorbeeld) ze er nu allemaal in staan, of niet.
Enkel door alle items die ik vond in dezelfde uitgifte te plaatsen, met elk hun numeriek volgnummer binnen de uitgifte, kon ik vaststellen dat er iets ontbrak.  Aanvankelijk 2 items.  Daarmee kun je al gerichter gaan zoeken.  Uiteindelijk er dan nog een gevonden.  Eindrapport: er ontbrak slechts één zegel in de uitgifte.  Aart heeft beloofd die toe te voegen ;).

Zonder uitgifte heb je daar totaal geen zicht op.  Verspreid over verschillende uitgiftes ook niet.  En zonder numeriek volgnummer (waar de sortering mee overweg kan) is het in zo'n grote uitgifte ook niet gemakkelijk.
Een minder goede zoeker zou al vlug oordelen dat er 7 ontbreken en die vlug toevoegen.  Waardoor je achteraf met 6 doublures opgescheept zit.  Achteraf.  Soms 10 jaar later.

Binnen die post vermeldde ik de uitgifte 'gebouwen', verspreid over 2 jaar en 3 uitgiftes (waarvan merendeel in verkeerd jaar stond).
Enkel door eerst alles in dezelfde uitgifte te plaatsen kon ik vinden dat van de serie van 12 zegels er 11 dubbel in de catalogus zaten, en één zegel van diezelfde uitgifte in een ander jaar was uitgebracht.
Wie nu zo'n zegel zoekt, en een andere van de serie vindt, heeft geen enkel excuus meet als die 'm dubbel toevoegt.  Klik op de 'Uitgifte' en je ziet 'm staan.

Dank zij 'Uitgifte', als je die ruim genoeg laat, worden veel doublures vermeden.   Omdat items dan beter gevonden kunnen worden (en getoond binnen een mooi logisch overzicht).

Als ik een bloemenzegeltje heb van Duitsland met waarde 100, en ik heb geen idee van welk jaar die zegel is: zoeken ... Duitsland is geen klein gebied (in aantal in de postzegelrubriek).  Selecteren op jaar?  Dan moet je het jaar weten.
Nominale waarde?  Tja, waarde 100 blijkt precies wel veel voor te komen.
En dan vind ik een zegeltje dat er ferm op trekt: #4308453
Klik (detail), klik op 'Uitgifte' ... wat een ontgoocheling.  Staat er niet tussen.
Dan maar toevoegen in die uitgifte van dat jaar.
Jaren later wordt die toevoeging dan als DOUBLURE van #7156751  doorgegeven.
Elke zegel zijn eigen uitgifte ...
Dan blijft mijn standpunt: afschaffen dat veld.  Levert géén meerwaarde.
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 2 december 2022 14:21
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 december 2022 14:21
Raoul62 met 100% zekerheid kan ik je melden, dat je niet het standpunt van alle gebruikers (noch van alle beheerders, als dat een andere categorie is) vertegenwoordigd. 

Ik heb een aantal problemen  gesignaleerd bij "jouw" aanpak en zou het waarderen dat je die adresseert. Misschien komen we dan verder. 

Een deel van je argumentering loopt ook spaak, omdat ik begrijp dat uitgifte met name bedoeld was om "papierwerken (FDC, maximumkaart)" bij de juiste zegel te kunnen plaatsen. Dat is een andere doelstelling dan die jij noemt. Wat historisch juist is weet ik niet, maar misschien moeten we eerst terug naar de basis? 

Als alle velden goed zijn ingevuld dan vind ik het overzicht wat jij zoekt met een simpele tekstuele zoekfunctie binnen een beperkt aantal jaren. Dit voorkomt dat de catalogus blijft wijzigen (voor moderne zegels). Dat laatste moet je ook aanspreken (zie het draadje over thema's). 

Op dezelfde manier krijg ik mijn overzicht door te sorteren op emissie-datum en hebben we de gewenste functie dat alles wat maar enigszins bij elkaar hoort bij elkaar staat met een druk op de knop. 
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 2 december 2022 14:22
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 december 2022 14:22
En nu ga ik eens lekker een paar antieke zegels toevoegen.

Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 2 december 2022 14:40
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 december 2022 14:40
Dit onderwerp (kleuren) is verhuisd naar het juist draadje.

az60
VIP
  • 1.191 berichten
  • 2 december 2022 14:49
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 14:49
Dit leidt tot de volgende uitgiften:
Jaar 1: I t/m XVIII
Jaar 2: I t/m XII
Jaar 3: I t/m III
Jaar 4: I t/m IV
 Zou je nog even willen aanduiden om welke LD nummers dit gaat. Dan kan ik jouw visie beter volgen.
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 2 december 2022 15:27
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 december 2022 15:27
az60 het is niet zozeer "mijn" visie, als wel de implementatie van een andere eenduidige interpretatie van uitgifte. Grofstoffelijk bestond de huidige indeling al, maar onder verschillende benamingen en soms een wel erg primaire vorm van Romeinse getallen.

Doe me wel een plezier en laat zolang de discussie loopt niet alles samenvoegen.

https://www.lastdodo.nl/nl/areas/179823-russische-federatie?from=&page=2&q2=Monumenten&to=1995

Ten overvloede, ik ben geen gebiedsbeheerder van deze tijdsperiode (dat houdt op in 1991), maar heb wel toegang tot aanvullende informatie die de meeste gebruikers niet in de kast hebben liggen. 
  • 933 berichten
  • 2 december 2022 15:42
5K
added
100
prices
50
info pages
10K
reviews
1K
posts
2 december 2022 15:42
leeg
  • Catalogus beheerder
  • 1.656 berichten
  • 2 december 2022 17:15
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 17:15
Bij uitgifte vind je alles terug over een postzegel of postzegels die op een datum zijn uitgegeven. Dus FDC, zegel , boekje, plaatvariant, enzovoort. Dit is geweldig, je ziet alles van een uitgifte. Vandaar de naam. 
  • Catalogus beheerder
  • 1.656 berichten
  • 2 december 2022 17:23
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 17:23
Bij een serie zie je alleen de losse zegels die bij elkaar horen, is makkelijk voor de verkoop en de verzamelaar, want je hebt een vast gegeven. Een serie kan nooit niet een uitgifte zijn, een uitgifte heeft veel te veel losse items, is niet te doen voor een verzamelaar.
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 2 december 2022 18:03
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
2 december 2022 18:03
die op een datum zijn uitgegeven.
Bedoel je met "een datum"  op "1" datum. Daar raak je volgens mij de crux van de discussie. 
  • Catalogus beheerder
  • 1.656 berichten
  • 2 december 2022 18:17
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 18:17
Op de datum dat een zegel of zegels zijn uitgegeven. Een andere datum is een andere uitgifte. Als je alle uitgiftes bij elkaar zet, dus die van verschillende datums, wordt het een grote rotzooi. Zelf ervaren.
  • Catalogus beheerder
  • 1.656 berichten
  • 2 december 2022 18:29
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 18:29
Sorry, onoverzichtelijke bende.
  • Catalogus beheerder
  • 1.263 berichten
  • 2 december 2022 18:37
500
prices
10
info pages
5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 18:37
Op de datum dat een zegel of zegels zijn uitgegeven. Een andere datum is een andere uitgifte.
En ook die klopt niet helemaal, want voor langlopende reeksen kan de datum (jaar-maand-dag) verschillend zijn.
  • Catalogus beheerder
  • 3.852 berichten
  • 2 december 2022 18:45
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
2 december 2022 18:45
Dit is geweldig, je ziet alles van een uitgifte. Vandaar de naam. 

Dat vond ik ook.  Een geniaal hulpmiddel.
Door uitgiftes te verkappen in allemaal losse uitgiftes is de genialiteit (het voordeel) zoek.  Misschien moet er daarna een nieuw veld uitgifte komen, om toch maar het overzicht te kunnen krijgen ...  Het warme water heruitvinden?
Of hoe eenvoudige doch deugdelijke dingen tgv overactieve intellectuele belasting teloor kunnen gaan.

Mijn statement #9449119 is iedereen volledig ontgaan.
Je evolueert naar een veld waar een gebruiker nooit meer aan uit geraakt.  Noch bij het toevoegen, noch bij het gebruik van de catalogus.
In tegenstelling wat sommigen denken en beweren wijst het niet op verwarring of onbegrip, maar moet het gezien worden als een stimulans voor het productief verzamelen, en het met elkaar confronteren, van opvattingen.

Uitgifte ... Het is een wezenlijk betwist begrip.  Een begrip (of concept zo je dat wenst) dat onvermijdelijk eindeloze discussies met zich meebrengt over het juiste gebruik en de juiste interpretatie.
  • Catalogus beheerder
  • 1.656 berichten
  • 2 december 2022 19:17
500
added
1K
prices
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 19:17
Langlopende reeksen volgens andere catalogi, user-1713548 . Weet je hoeveel langlopende uitgiftes er zijn, bijvoorbeeld in Duitsland. Ik heb het dan over de recente, bijna elke zegel hoort bij een uitgifte die over meerdere jaren gaat. Het systeem van LastDodo pakt dit niet. Het wordt dan een onoverzichtelijke bende. Ik heb het dan niet alleen over de bloemenserie.
az60
VIP
  • 1.191 berichten
  • 2 december 2022 22:43
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
2 december 2022 22:43
Helv
Ik heb nog 'even' naar de door jou aangehaalde uitgiften gekeken. Dit is wel heel afwijkend ten aanzien van de manier waarop de zegels in LastDodo werden ingevoerd. Dit vind ik heel onoverzichtelijk en het heeft me uren gekost om de boel te ontwarren. Het is misschien ook wel zo onoverzichtelijk dat je ook zelf een paar fouten niet hebt opgemerkt. #1966651 hoort niet in 1992 Monumenten (VII), maar is de zegel van 1992 Monumenten (V). En #2141569 heeft een afwijkende tanding op de afbeelding en is misschien wel een doublure van #2141523. Hopelijk heeft iemand deze zegel met 15 tandjes.
Zegel #2141583 (Nu 1992 Monumenten (XVI) hoort ook bij 1992 Monumenten (XIV). En zo behoren #1966651 en #1966653 (1992 Monumenten (X) bij 1992 Monumenten (V). Verder hoort #1966673 bij
1992 Monumenten (VII), #2141471 en #2141473 (1992 Monumenten (X!!) bij 1992 Monumenten (VIII) behoren.
Als je dit met me eens bent, dan is de volgende logische vraag, hoe het in vredesnaam kan dat (b.v. in het laatste geval) een serie is uitgegeven op 24 juli (#2141467), terwijl enkele zegels daarvan pas zijn uitgegeven op 28 augustus. Dat kan natuurlijk niet. Het maakt nog eens extra duidelijk dat datum van uitgifte en het veld uitgifte 2 verschillende dingen zijn, die niet met elkaar te maken hoeven te hebben. Het is bij de postinstanties meer dan gebruikelijk om een uitgifte geleidelijk aan (op verschillende data) vrij te geven. In dit geval heeft de Russische posterijen waarschijnlijk opdracht gegeven om een serie frankeerzegels met 19 verschillende waarden te drukken. Ontwerp met nominale waarden wordt waarschijnlijk compleet ingeleverd. Misschien waren door veranderende prijzen 2 nieuwe waarden nodig. Hiervoor werd een herdruk  van de eerste 2 zegels in een andere kleur en nominale waarde als extra printopdracht meegegeven. Het drukken vergt enige tijd. Techniek gaat van offset naar rasterdiepdruk, perforatie wordt aangepast bv omdat de oude kam vervangen moest worden of de nieuwe kam economischer was. 
Voor mij is de emissie wel duidelijk. Niet dat ik bewijzen heb, maar er is ook een wet van logica. Voor mij bestaat er in 1992 maar 1 emissie (uitgifte) van 19 verschillende waarden. Deze zijn allemaal gedrukt op gestreken papier. Daarnaast zijn er verschillende herdrukken. Deze zijn allemaal gedrukt op normaal papier. Op deze manier wordt het een mooi overzichtelijk geheel op LastDodo. Naar 1993 heb ik niet gekeken. 
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 3 december 2022 01:45
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
3 december 2022 01:45
az60 Ik herken de vermeende fouten waar jij het over met betrekking tot uitgiften niet. Ik denk dat je je baseert op de plaatjes van de series en niet een relevante catalogus hebt nageplozen. Het zijn de series die niet kloppen bij aanpassingen van uitgiften (op datum).

Je kunt dus niet aan de hand van de serie stellen dat een uitgifte niet klopt. De definitie die Raoul en jij nastreven heeft hetzelfde probleem, namelijk incomplete of illegale series. In mijn geval is het een tikkeltje erger, omdat ik nu gekozen heb om de serie te koppelen aan de eerste postzegel die uitgegeven is. Welke keuze we ook maken, we zitten met series die niet kloppen bij welke keuze voor uitgiften we ook maken, tenzij we consistent de exacte keuzes maken als Michel (en dat was nu net niet de bedoeling).

Als voorbeeld:
 #1966651 hoort niet in 1992 Monumenten (VII), maar is de zegel van 1992 Monumenten (V).
In  1992 Monumenten (V) staat 1 zegel:  #1966643. Deze is uitgegeven op 5 juni 1992. Voor wie het wil nazoeken: het Michel nummer van deze zegel is 231 w. Wie genoeg tijd heeft alle zegels na te lopen zal zien dat er geen andere zegel uit deze reeks met de datum vermeld wordt door Michel.

In 1992 Monumenten (VII) zitten drie zegels. Deze hebben de Michel nummers:  232 w, 238 w en 239 w en zijn volgens Michel alle drie op 10 juli 1992 uitgegeven.  In lijn met de opmerking van Charles1971 vormen deze een uitgifte. Op deze datum zijn er geen andere zegels door de Russische Federatie uitgebracht.

Overigens wordt het zoekwerk een stukje makkelijker gemaakt door een Russische catalogus te gebruiken. Daarin zijn de afzonderlijke uitgiften in langlopende reeksen netjes uitgewerkt. Ik weet dat de huidige LD populatie zeer geïnspireerd is door NVPH en Michel. Beide zijn uitstekende catalogi, maar in het kader van internationalisering mag er wat meer belangstelling komen voor standaardwerken in andere landen. 

Als je dit met me eens bent, dan is de volgende logische vraag, hoe het in vredesnaam kan dat (b.v. in het laatste geval) een serie is uitgegeven op 24 juli (#2141467), terwijl enkele zegels daarvan pas zijn uitgegeven op 28 augustus. Dat kan natuurlijk niet. Het maakt nog eens extra duidelijk dat datum van uitgifte en het veld uitgifte 2 verschillende dingen zijn, die niet met elkaar te maken hoeven te hebben. Het is bij de postinstanties meer dan gebruikelijk om een uitgifte geleidelijk aan (op verschillende data) vrij te geven.
Hopelijk heb ik genoegzaam geinsuneerd dat de vorige uitgiften en huidige series klakkeloos gekopieerd zijn uit de Michel catalogus . We moeten eerst zelf kijken wat we verstaan onder een uitgifte, daarna kunnen we pas een serie definiëren. Wat er al stond kan ik niet zomaar wegmoffelen.

Ik had de series ook kunnen labelen als "DOUBLURE - ongeldig item". Dat was voor de discussie misschien duidelijker geweest, maar niet fair voor de verzamelaars en handelaars die er nu aan gekoppeld zijn. 

In dit geval heeft de Russische posterijen waarschijnlijk opdracht gegeven om een serie frankeerzegels met 19 verschillende waarden te drukken. Ontwerp met nominale waarden wordt waarschijnlijk compleet ingeleverd. Misschien waren door veranderende prijzen 2 nieuwe waarden nodig. Hiervoor werd een herdruk  van de eerste 2 zegels in een andere kleur en nominale waarde als extra printopdracht meegegeven. Het drukken vergt enige tijd. Techniek gaat van offset naar rasterdiepdruk, perforatie wordt aangepast bv omdat de oude kam vervangen moest worden of de nieuwe kam economischer was. 
Bovenstaande is erg hypothetisch, waardoor ik niet weet wat het toevoegt. 
De feitelijke constatering is dat bij elk nieuw zegelbeeld er eerst een beperkte oplage wordt uitgebracht op gestreken papier en op een later moment de zegel opnieuw wordt uitgebracht op normaal papier in zeer grote aantallen. Het klinkt logisch dat ze eerst trots een glanzende zegel presenteren (gestreken papier) en later overgaan tot de orde van de dag en een versie op normaal papier uitbrengen. Er is 1 uitzondering op deze regel namelijk de zegel van 4 Roebel. Deze is eerst in een beperkte oplage uitgebracht op normaal papier (#2060141), en op later tijdstip onbeperkt op gestreken papier (#2059401). Geen idee waarom en het haalt mij eerdere hypothese over een "glanzende zegel" onderuit.

Hetzelfde geldt voor tandingen en drukproces over de zegels heen, lopen deze door de tijd heen ook door elkaar heen. Ook ik kan alleen maar gissen naar de achtergrond hiervan, typisch zou ik zeggen toevallige beschikbaarheid van een specifieke productie-eenheid op moment van bestellen? 
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 3 december 2022 01:55
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
3 december 2022 01:55
Mijn statement #9449119 is iedereen volledig ontgaan.
Nu je er naar vraagt. Ik heb je statement actief genegeerd. Dit had je net zo goed hier met tekst kunnen illustreren. 

De zegels die ik heb aangepakt waren grotendeels al gescatterd met niet altijd even logische namen en ik met bijzonder weinig aanvullende informatie. Integraal is wat er nu staat beter dan wat er stond, behalve die vermaledijde series. 
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 3 december 2022 02:05
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
3 december 2022 02:05
user-1713548 ter illustratie van Charles1971  zijn opmerking is Groot-Brittanie ook mooi om te bekijken:
https://www.lastdodo.nl/nl/areas/100325-groot-brittannie?q2=machin 
Helv
VIP
  • Catalogus beheerder
  • 1.652 berichten
  • 4 december 2022 15:01
1K
added
2.5K
prices
100
info pages
25K
reviews
1K
posts
4 december 2022 15:01
Weliswaar anecdotisch, maar ongetwijfeld niet uniek. Een reeks zegels met bekende personen uit 1948 en met dezelfde afbeeldingen uit 1952, die bij verschillende gebieden behoren:
https://www.lastdodo.nl/nl/areas/660935-1948-persoonlijkheden?cf%5B7839%5D=567271&filters%5B7839%5D=567271&scope=567271
en
https://www.lastdodo.nl/nl/areas/1495211-1952-bekende-personen?cf%5B7839%5D=277395&filters%5B7839%5D=277395&scope=277395



Snel naar pagina
25van 29