10van 10
  • 40 berichten
  • 15 augustus 2022 11:41
500
added
1K
prices
25
posts
15 augustus 2022 11:41
Hoewel LastDodo er prat op gaat dat een en ander volgens de AVB katalogus op de site te zien is, valt het mij op dat zowel de benamingen van de series als de teksten op de spiegels of vleugels van de bandjes voorzien worden van teksten welke niet in de AVB kataloog te vinden zijn. Als er dan door vermelding aan de beheerder(s) naar wordt verwezen, wordt er niets mee gedaan en wordt toch de afwijkende tekst of benaming gebruikt. Er wordt meer en meer afgeweken van de door de AVB aangereikte leidraad.
Wat nog meer opvalt is de slechte kwaliteit van de afbeeldingen van veel ingevoerde banden. Een slecht fotootje met een houten achtergrond of iets dergelijks wordt steeds meer gemeengoed. Bestaat het handboek niet meer?
  • Catalogus beheerder
  • 4.042 berichten
  • 15 augustus 2022 12:35
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
15 augustus 2022 12:35
 Een slecht fotootje met een houten achtergrond of iets dergelijks 

Bedoel je het bandje dat op 15 augustus 2022 om 10:15 (anderhalf uur voor je post) werd toegevoegd?
Beheerders zijn vrijwilligers, die ook andere bezigheden hebben (full time job, familie, vakantie) en zijn geen machines (slapen ook wel eens, worden ook wel eens ziek, ...).

Op een wiki kun je, ook al ben je geen beheerder, perfect zien wie wat heeft toegevoegd.  Je kan een toevoeger altijd ook zelf ff contacteren en vriendelijk wijzen op het bestaan van het handboek, en op de afspraken inzake afbeeldingen.
Werkt meestal goed bij nieuwe gebruikers, bij wie alles een beetje veel lijkt in het begin.  Niet iedereen is geboren met alle kennis en kunde vwb toevoegen op LD.  Meestal wordt dat gaandeweg geleerd.
Dus zal er altijd wel iets binnenwaaien dat (nog) niet conform de afspraken is.
LD is er voor en door verzamelaars.
Eigenlijk is elke ervaren én verantwoordelijke gebruiker ook een beetje beheerder.  Zo werkt het het best.

Het is goed mogelijk dat een beheerder ook al een bericht heeft gestuurd, met de vraag de afbeelding te maken zoals afgesproken.  De toevoeger (verzamelaar) zit daar ook geen 14/7 op te wachten, die mag ook wat tijd krijgen toch?  Bij onbewust gemaakte foutjes de gebruiker een kans geven het alsnog recht te zetten is de beste leerschool/opvoeding.
Net zo goed kan een ervaren en verantwoordelijke gebruiker die een foutje maakt het ook netjes rechtzetten.  Alle beetjes helpen.


  • Catalogus beheerder
  • 4.042 berichten
  • 15 augustus 2022 12:46
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
15 augustus 2022 12:46
Ondertussen heb ik de gebruiker een berichtje gestuurd, in 't Frans, met de vraag te scannen op witte achtergrond, met aanvulling van een 2de afbeelding (verso).
Voor de rest kan ik niet veel doen, want ik vind geen handboek sigarenbandjes ... Ik kan er dan ook niet naar verwijzen (of nagaan wat de gebruikelijke afspraken zijn).
Met die wetenschap lijkt het me eerder normaal dat iemand op zo'n manier nieuwe items toevoegt.  Niet iedereen is geboren met de kennis van LD in zich ...
  • Catalogus beheerder
  • 2.192 berichten
  • 15 augustus 2022 13:47
100
added
250
prices
100
info pages
50K
reviews
2.5K
posts
15 augustus 2022 13:47
Hoewel LastDodo er prat op gaat dat een en ander volgens de AVB katalogus op de site te zien is
Ik dacht juist dat LastDodo er prat op ging onafhankelijk van alle andere catalogi te zijn?!
Misschien kan beheerder Martinel er meer over zeggen.
Ik verzamel geen sigarenbandjes en ik ken de AVB niet, maar is het niet denkbaar dat de manier waarop LD de informatie vermeldt een verbetering is?

 een houten achtergrond of iets dergelijks 
Sigarenkistje? Zou wel toepasselijk zijn ;-)
  • 40 berichten
  • 15 augustus 2022 14:09
500
added
1K
prices
25
posts
15 augustus 2022 14:09
 Hieronder wat erover in het handboek staat:

Wijzigingen die altijd zijn toegestaan: 
• Bestaande afbeeldingen aanvullen
• Bestaande afbeeldingen vervangen door afbeeldingen van hogere kwaliteit, of van een 
   exemplaar van het object in betere staat.
• Velden invullen die (nog) leeg zijn
• Foutieve informatie verbeteren

Let op: Afbeeldingen, lege velden en het veld bijzonderheden zijn altijd te wijzigen. Maar reeds 
ingevulde velden zijn soms niet rechtstreeks te wijzigen. Dat is het geval als beheerders het item 
‘bevroren’ hebben. Als u denkt dat een geblokkeerd veld onjuiste of onvolledige informatie bevat kunt u contact opnemen met de beheerders van de betreffende rubriek. Zij kunnen de blokkade op het veld opheffen, of eventueel zelf de betreffende wijziging doorvoeren.

Tot zover het handboek. Maar om de beheerder te kunnen overtuigen dat de vermelde info onjuist is, is een ander hoofdstuk. Zijn ZEER moeilijk te overtuigen van de onjuiste info en veranderen dan ook niets van de aangegeven onjuistheden. Erg ontmoedigend.

  • Catalogus beheerder
  • 4.042 berichten
  • 15 augustus 2022 14:32
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
15 augustus 2022 14:32
Mijn kennis van bandjes is niet zo uitgebreid, en vooral gebaseerd op wat Frejo mij een paar jaar terug geleerd heeft.  Ik ben 4 à 5 jaar terug bescheiden begonnen met bandjes naast mijn postzegels.  Leuk in de aanvangsfase (groeide enorm rap) maar ondertussen wegens tijdsgebrek (hoe zou dat komen) doe ik er (voorlopig?)  niet mee verder.

Dit is glad ijs voor mij.  Het ging me vooral over het gevoel dat ik kreeg bij het lezen van de post.  Zal wellicht niet zo bedoeld zijn, maar het voelde een beetje als wapengekletter.  En daarmee alleen geraken we niet vooruit.
Bij Postzegels hebben we een aantal ouwe plichtsbewuste getrouwen, die veel nakijken en die het nodige doen.  Zonder dergelijke gemotiveerde gebruikers is er geen doen aan wegens de exponentiële groei in die rubriek.
Elke verzamelaar in welke rubriek ook waar hij of zij wat meer kennis van heeft kan perfect de kennis en ervaring gebruiken om bij te dragen.  Niet enkel met items, ook met het begeleiden van nieuw bloed.

Met de internationalisering denk ik dat er bij bandjes ook wel een grote groei op gang gekomen is.  Naast Nederland en België zijn er landen waar sigarenbandjes verzamelen nog altijd hoogtij viert, waar het als het ware een wetenschap is.  En dat niet enkel in Spanje.
De bandjes die in die landen verzameld worden zijn veelal van andere merken en producenten, die in onze landen minder in verzamelingen voorkomen.
Er zit maw nog veel werk er aan te komen.  Helpende handen, stille werkers, zullen hard nodig zijn.

Wat ik weet over de afbeeldingen op LD in de bandjesrubriek daar ben ik vrijwel zeker van.  Enkel ... ik vind nergens iets (ook niet op het forum) waarop ik kan terugvallen (waar ik naar kan verwijzen, waar een gebruiker het kan te weten komen).
En de afbeeldingen zijn in deze rubriek het belangrijkste onderdeel om mee te starten.  Zonder afbeelding ... en vooral: afbeeldingen zelf aanpassen of vervangen: daar kruipt wel wat tijd in.

Misschien moet een eerste, beperkte, aanzet gegeven worden voor een handboek sigarenbandjes, waarin dàt belangrijke punt wordt beschreven.  Waar de (bindende) afspraak staat.  Het eerste (beperkte) handboek kan bestaan uit:

1. Basis handboek
(met een link naar het basishandboek dat nu de plaats inneemt van het handboek sigarenbandjes wegens het niet beschikbaar zijn van een specifiek handboek)

2. De afbeeldingen
- witte achtergrond;
- enkel scans (geen foto's);
- goed uitgeknipt (geen overbodige randen);
- 2de afbeelding van de achterkant, ook al staat er niks op.
Wie deze afspraak niet nakomt: items worden verwijderd.

3. under construction
Later volgt meer uitleg over de andere velden.

Hiermee verlies je niks (er wordt nog altijd doorgelinkt naar het basis handboek, wat eigenlijk in elk specifiek handboek zou moeten worden voorzien ...).  Enkel maar winst.
  • 40 berichten
  • 15 augustus 2022 15:26
500
added
1K
prices
25
posts
15 augustus 2022 15:26
Het is van mijn kant zeker geen wapengekletter, meer een soort van frustratie dat een goedwillende en goed geinformeerde verzamelaar, die dagelijks in de catalogi zit te neuzen, als een vervelend persoon wordt behandeld (Heb je hem weer, die betweter). Iemand eens serieus nemen kan geen kwaad. 
In plaats van een bedankje steeds maar in de s..... gedrukt worden is ook niet alles. De meeste info die ik aandraag ter verbetering komt rechtstreeks uit de AVB catalogi.
Morits
POWER
  • Catalogus beheerder
  • 4.226 berichten
  • 15 augustus 2022 16:12
1K
added
10K
prices
25K
reviews
2.5K
posts
15 augustus 2022 16:12
sigarenbandje 
Uit de gebruikte teksten krijg ik voor geen meter de indruk dat wie dan ook in de s_&'*# gedrukt wordt, dus aub deze taal niet gebruiken.
En bedankje? Ik heb al ruim 19000 wijzigingen aangebracht maar nog nooit een bedankje gehad, zit er ook niet op te wachten eigenlijk, het is namelijk een wiki...
  • Catalogus beheerder
  • 259 berichten
  • 15 augustus 2022 17:37
10K
added
50K
prices
250
info pages
25K
reviews
250
posts
15 augustus 2022 17:37
Er worden hier veel punten in 1x aangehaald.

  • AVB serie catalogus (en andere deel catalogi): zijn een zeer belangrijke leidraad, maar er is nooit afgesproken de exacte serie omschrijving over te nemen en/of de volgorde van de series te implementeren. Dit laatste is wel gedaan als er een nummer van de reeks op de banden is voorzien (zoals bijv. bij Willem II of Washington). Bij de opstart van de catalogus in 2011 is contact genomen met de AVB en was men niet onmiddellijk in het project geïnteresseerd.  De laatste seriecatalogus van de AVB dateert van 2013. Er zal ook geen update meer komen.

  • Foto's/scans: beide zijn toegelaten. Objectief gezien geven foto's van banden op een donkere achtergrond, doorgaans een beter/scherper/leesbaarder resultaat. Niet iedereen beschikt over een degelijk scanapparaat. Zeker bij beginnende Lastdodo'ers met interessant materiaal heb ik hieromtrent heel veel geduld mee. Dat er de galerijen er dan (al dan niet tijdelijk) wat minder net uitzien, neem ik er persoonlijk graag bij.

  • 2de afbeelding: is niet (voorlopig) nog altijd verplicht. De reden hiervoor was/is dat veel oudere collecties ingekleefd zijn. 

Waarom je sigarenbandje als betweter voelt weggezet, begrijp ik niet goed.

  • Je voorlaatste persoonlijke bericht 25/7 betrof de reeks Tabaks- en snuifdozen van Rubens. De nummers 1-24 met zwarte vleugels zouden spookitems zijn, ontstaan door een kleurverschuiving van donkergroen naar zwart bij het scannen. Naar aanleiding van je opmerking zijn een aantal verzamelaars aangeschreven die de reeks zouden hebben in hun verzameling. Niemand bleek die effectief te bezitten en de zwarte vleugels zijn opgeruimd. Je blijkt dus netjes gelijk te hebben en gekregen.

  • Je laatste persoonlijke bericht van gisteren. Betrof de reeksen van Parcival zonder merk. Je had een merk Parcival (zonder merk) bij 14 items aangemaakt. Ik heb dit gisterenavond laat teruggedraaid. Bij reeksen zonder merknaam, wordt, als ze kunnen toegewezen aan een bepaald merk, wordt het merk vermeld (Parcival) en wordt er achter de reeksnaam (zonder merk) gezet. Dit wordt al 11 jaar zo gedaan. 
  
  • 90 berichten
  • 30 september 2022 10:46
25
added
50
posts
30 september 2022 10:46
is er een softwareprogje en niet zo moeilijk als adobe waar je eenvouwdig de achtergrond kunt vervangen door een mooie witte achtergrond?
10van 10