6van 6
  • Catalogus beheerder
  • 4.041 berichten
  • 4 maart 2022 08:46
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
4 maart 2022 08:46
Regelmatig vragen 'nieuwe gebruikers' op LD mij via PM wat ze met een verzameling moeten aanvangen die ze verkregen tgv een sterfgeval in de familie.
Na het lezen van deze tekst zou moeten duidelijk zijn dat op de vraag 'wat is het waard' ik geen antwoord kan geven.

Hieronder enkele tips en ideeën.  Andere verzamelaars mogen gerust aanvullen.  Maar niet in discussie gaan.  Iedere vogel zingt zoals 'm gebekt is.  Voorkeuren (smaken en kleuren) verschillen nog wel eens.  Er is geen rechtuit rechtaan antwoord mogelijk.  Alle antwoorden en ideeën zijn correct.  Het is aan de lezer om er dat deel uit te halen dat het best bij hem past.
Ik spreek vnl. vanuit de verzamelhoek Postzegels.  Daar ken ik iets van.  Maar het is wellicht in grote lijnen toepasbaar op eender welk verzamelgebied ... behalve Oldtimers want dat is toch iets aparts ;)

De beste tip is: de verzameling voortzetten.  Als je het leuk vindt uiteraard.  Of iemand in de familie.  Als hobby kun je er veel plezier aan beleven.  En de beste leerschool is dan LastDodo (LD), waar je de 'items' kunt vinden, en aanduiden in je verzameling.
Aanvankelijk zal dat heel traag gaan, maar gaandeweg leer je de materie kennen, en de kneepjes op LD.
Een 'traditie' verder zetten kan veel niet-financiële voordelen opleveren.  Tevredenheid, rust, plezier, ...  En er is uiteraard ook de emotionele waarde.  Het verder doen waar een naast familielid mee bezig was.

Een tweede tip is als je er echt geen band mee hebt (en niemand in de familie) en er echt geen tijd wil in steken.  Dan laat je best een opkoper komen.  Schrik dan niet dat het maar een habbekrats oplevert.  Velen denken dat het schatten zijn, maar op de vrije markt is er overaanbod.  Ziet er allemaal wel mooi uit misschien, maar de gekken die zotte prijzen betalen die zijn ondertussen overleden.  Er wordt niet veel meer verzameld.  Volgens mij is de gemiddelde leeftijd van een verzamelaar ondertussen opgelopen tot 80 jaar.  Ik denk dat verkopers per volle verhuisdoos 20 euro geven.

Een derde tip: doneren aan een verzamelaar (in de buurt).  Gezien de gemiddelde leeftijd van de verzamelaar zijn die meestal niet meer zo mobiel, en is het verzamelen bijna het enige wat ze nog kunnen (of willen).  Zo iemand kun je gelukkig maken.

Een vierde tip: pluis alles uit.  Koop (dure) nieuwe catalogussen met de actuele prijzen (zal je een fortuin kosten ...) en zoek al die dingen er in op.  Het zelf uitzoeken en bepalen van de cataloguswaarde.  Plaats het in een (grote) Excel.  Dan ken je de cataloguswaarde.  De 'verkoopwaarde' van die cataloguswaarde is doorgaans 5 à 10 %.   Kom je op een totale cataloguswaarde van 2.000 euro, dan kan je het verkopen voor 100 à 200 euro.  Als je een koper vindt.  En gezien verzamelaars een uitstervend ras zijn is dat laatste moeilijk.
Voor de vierde tip zal de investering aan catalogussen de mogelijkse verkoopwaarde overschaduwen.  Een redelijk grote verzameling, daar ben je een paar jaar zoet mee om alles op te zoeken om de totale waarde te bepalen.  Na het vastleggen van die waarde kan het dan nog een jaar (of langer) duren vooraleer je een koper vindt.

Dat zijn de tips die ik kan geven.

Er is niemand die op 't zicht kan bepalen wat een verzameling waard is.  Je moet er veel tijd en energie in steken om die waarde te kunnen achterhalen.  Elke zegel moet van voor en langs achter bekeken worden, tanding opgemeten, watermerk zoeken als dat er in zit, ...  Soms ben je dagen bezig met één postzegel.  Die dan een cataloguswaarde van 10 euro blijkt.  Een betere zegel.  Verkoopbaar voor 0,50 euro als je lang genoeg kunt wachten.
Een verzameling die gaandeweg 'gekocht' werd opgebouwd is nooit waard wat het gekost heeft.  Als de totale aanschafprijs (door de jaren heen) 10.000 euro bedraagt, dan kan de cataloguswaarde tegenvallen.  Kan bv. cataloguswaarde 2.000 euro hebben.  Wat je aan 5 à 10 % eventueel kunt verkopen.  Ga er dan ook nooit van uit dat je schatten hebt geërfd.  Schatten zijn zeldzaam, en slechts weinigen hebben ooit een schat gevonden ... laat staan gekregen.

Ben je overtuigd dat het een grote waarde heeft, dan kun je via een veilingsite werken.  Dan moet je alles fotograferen (blad per blad, item per item) en doorsturen.  Meestal vragen die dan om de cataloguswaarde zelf te bepalen (en dan kom je bij tip 4).
Er is bv. een veilingsite die de naam Catawiki heeft.  Geen idee hoe het er daar aan toe gaat, ik ken die veiling en/of site zelf niet.

Vroeger kon je terecht in de plaatselijke filateliewinkel, maar die zijn er bijna niet meer.  Tegen betaling konden die dan een (ruwe) schatting opmaken van de mogelijkse cataloguswaarde.

Als je er veel tijd in steekt kun je item per item aanbieden op LD.  Kun je elk plaatje of zegeltje gaan zoeken en in je shop plaatsen tegen een vaste prijs.
Het totaalpakket fotograferen en op een verkoopsite plaatsen kan ook.  Dat is eigenlijk hetzelfde als een opkoper laten komen (tip 4).  Alleen bereik je dan veel meer opkopers, en krijg je veel meer vragen te beantwoorden.

Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 4 maart 2022 12:52
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
4 maart 2022 12:52
Als je er veel tijd in steekt kun je item per item aanbieden op LD.  Kun je elk plaatje of zegeltje gaan zoeken en in je shop plaatsen tegen een vaste prijs.

Dat is natuurlijk de beste stap Raoul62 als je de verzameling zelf niet wilt voortzetten! :-)
  • Catalogus beheerder
  • 4.041 berichten
  • 4 maart 2022 13:06
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
4 maart 2022 13:06
Hét probleem is vooral dat:
- enerzijds de mensen denken een 'schat' bemachtigd te hebben;
- anderzijds er géén tijd aan willen spenderen, maar er toch veel geld voor willen.
Voor niks gaat de zon op.  En da's ook al.
Soms kan zoiets waardevol zijn, maar dan moet je zelf de moeite doen om het aandachtig te bekijken.  Op een maand kun je dat niet.  En een 'specialist' is ook geen helderziende.
Het is een tegenstrijdige manier van denken.  Ik wil het niet (ik vind het waardeloos), maar een ander moet er veel voor betalen.
Normaal gezien, in het vintage denkpatroon, zou je moeten dankbaar zijn dat je zoiets kunt bemachtigen en verder zetten.  Dan heb je nog iets over van diegene die er niet meer is.  En telkens je er wat tijd aan besteedt, besteedt je tijd aan het herdenken, aan het dankbaar zijn.  Een eerbetoon.  Vintage?  Ja.  Digitaal is het in elk geval niet :)
Rene
TOP
  • LastDodo Team
  • 6.271 berichten
  • 4 maart 2022 17:13
250
added
500
prices
100K
reviews
5K
posts
4 maart 2022 17:13
Hét probleem is vooral dat:
- enerzijds de mensen denken een 'schat' bemachtigd te hebben;
- anderzijds er géén tijd aan willen spenderen, maar er toch veel geld voor willen.

Ja, dat komt inderdaad veel voor Raoul62 
Je beschrijft het allemaal mooi :-)
  • Catalogus beheerder
  • 248 berichten
  • 4 maart 2022 20:34
500
added
500
prices
10
info pages
10K
reviews
250
posts
4 maart 2022 20:34
Raoul62 goed beschreven inderdaad, met handige tips voor wie zich in die situatie bevindt.

Twee opmerkingen/aanvullingen:
- wat je beschrijft geldt bij uitstek voor postzegelverzamelingen. Je postte dit onder  'verzamelen algemeen', dus misschien is het voor andere rubrieken wel helemaal anders. Ik weet er niet veel van, maar bv. voor bepaalde vinylplaten wordt nog wel wat geld geboden. En zijn de verzamelaars misschien niet jong, maar toch gemiddeld jonger dan 80. Idem strips, denk ik.

- meer specifiek mbt postzegels: klopt wat je schrijft over de waarde/prijzen. En goed om weten: deze prijzen gelden dan - hoe laag ze al mogen zijn - enkel nog voor zegels in een goede of postfrisse staat. Eén tandje weg van dat al kleine stukje papier, en het houdt op...


  • 213 berichten
  • 5 maart 2022 13:32
250
added
250
prices
100
posts
5 maart 2022 13:32
Raoul62 ,mooi Raoul , maar ik denk dat verzamelen in je bloed en gene zit.
En natuurlijk zich niet rijk rekenen, wat al veel wordt gedaan.
Verzamelen is zoals het leven , kennis, interesse, en passie.
6van 6