10van 10
 • 2 berichten
 • 3 juli 2021 00:12
3 juli 2021 00:12
Dag

Als nieuwe deelnemer viel mij bij deze rubriek vooral op, dat er geen enkele logica in de presentatie zit. Als je een reeks aanklikt, komt die niet op volgorde van nummering in beeld, terwijl de meeste reeksen gewoon genummerd zijn. Etiketten binnen een reeks zijn ook niet met nummer ingevoerd kennelijk, maar met onderwerp. Een vreemde keuze want op die manier krijg je de afbeeldingen nooit op volgorde. En al zou je ze op onderwerp invoeren, dan zouden ze op z'n minst alfabetisch moeten verschijnen, maar ook dat gebeurt niet. De presentatie is dus volstrekt willekeurig en er is (voor mij in elk geval) geen enkele lijn in te ontdekken.
Een voorbeeld: gebouwen-serie van Centra. Die heet niet 'gebouwen' of bij losse etiketten 'taj mahal' of 'amsterdam', maar zoals het paketiket vermeldt 'Bouwen door de eeuwen heen'. Het zou dus logisch zijn om die serie onder die naam op te nemen als reeks. En vervolgens de etiketten 'Bouwen door de eeuwen heen 01', 'Bouwen door de eeuwen heen 02' etc. te noemen. 
Begrijp me goed, ik wil niet gelijk heel kritisch zijn maar ik snap gewoon niets van de keuzes die nu gemaakt zijn. Misschien kan iemand mij dat uitleggen.

 • Catalogus beheerder
 • 429 berichten
 • 3 juli 2021 01:03
25
Reviews
250
Posts
3 juli 2021 01:03
vergetenboek Welkom op de site, vul misschien iets in je profiel in dan weten we met wie we spreken (wil je niet alles invullen dan is dat ok, maar een geslacht en een land lijkt mij het minimum, ook voor verzendkosten wanneer je iets koopt in een shop).
Ik ken niets van lucifermerken, maar ik volg gewoon de redenering uit je vorig bericht.
De catalogus bestaat momenteel uit 92 rubrieken. In elk scherm heb je filters en een zoekfunctie en een sortering om de resultaten te verkleinen tot het gewenste resultaat.
We starten dus met de rubriek Lucifermerken. Met Merken="Centra" en Reeks="Bouwen door de eeuwen heen" kom je hier. Nu zie je bovenaan dat die standaard per "Jaar" gesorteerd staat, wat misschien voor jou niets betekent, maar je kan dit aanpassen naar Titel, Nummer, ...
De kwaliteit van het resultaat hangt natuurlijk af van wat ingevoerd werd, het kan altijd zijn dat er fouten inzitten of velden blanco zijn, dan vind je dus niet wat je zoekt. Je kan wel zelf fouten corrigeren die je tegenkomt.
Als je specifieke vragen hebt, geef dan altijd #itemnummer als je een bericht plaatst op het forum.
Succes.
 • 2 berichten
 • 3 juli 2021 08:14
3 juli 2021 08:14
Dag Jummeke

Dank voor je uitleg. Zo zie je maar dat een nieuwkomer altijd nog veel moet leren. Ik had die sorteerknop inderdaad niet gezien.

En dat ik niets in mijn profiel heb staan is niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik daar nog niet aan toegekomen was. Zal er binnenkort wat meer in zetten.

Dank! 
 • Catalogus beheerder
 • 718 berichten
 • 3 juli 2021 09:45
5K
Added
1K
Prices
25
Info Pages
1K
Reviews
500
Posts
3 juli 2021 09:45
vergetenboek

Beste man of vrouw, Piet, Pol, Marie-José of Esmeralda ...  Vanwege mezelf ook van harte welkom.
Het kan overweldigend zijn als je nieuw op LD verzeild geraakt.  Maar beetje bij beetje leer je er wel mee omgaan.
De sortering heb je al vast.  Zelf ben ik ook eens gaan kijken, en niet alles komt in de goede volgorde binnen een serie bij de lucifermerken.  Dat komt door de invulling van enkele velden.  Iedereen op LD kan toevoegen en wijzigen.  Soms geeft dat een verscheidenheid waardoor iets, sortering bv., in de war loopt.Zonder iets van deze categorie te kennen zie ik bv. dat in het nummer in de reeks warm water zit van verschillende actievelingen.  Als in dat veld niet echt een getal staat (begint met 0 bv.) dan wordt alfabetisch gesorteerd.  0012 komt alfabetisch vóór 01 :)  Alles in 4 posities zetten (0001, 0002, ...) is een mogelijke oplossing.  Maar een echt getal gebruiken in het beste.  Dan hoef je je niet meer af te vragen welk warm water (drie posities? vier posities?) je moet gebruiken.
Je kan in het detail van een item gaan, en daar het ingevulde wijzigen voor het veld 'Nummer in reeks'.  Zo krijg je ze in goede volgorde voor jezelf, maar alle andere gebruikers na jij ook.  Dat is het mooie van LD.Ik stel voor dat je een poging waagt: zet voor een reeks het volgnummer in een correcte getal-notatie (1 en niet 01, 12 en niet 0012).
Na het wijzigen vind je onderaan een knop 'Opslaan'.

Om van een detail terug naar de reeks te gaan (resultaat van een wijziging aanschouwen): klik in het detail op de reeksnaam.
Na een tijd ga je vanzelf andere, performantere, manieren ontdekken vwb aanpassen en navigeren in de catalogus.  Die zijn er, wees gerust :)

Best eerst het handboek eens doorlezen.  Niet veel werk maar zo ken je de belangrijkste afspraken.  Voor Lucifermerken is er geen specifiek handboek, en is de basis het algemeen handboek.  In andere rubrieken is er meestal bijkomend een specifiek handboek (bij Postzegels bv.).
Het meest passende handboek (specifiek of algemeen) in een rubriek vind je gemakkelijkst als je in het detail van een item kiest voor 'Wijzigen item'.  Je komt dan in het wijzigingsscherm waar bovenaan een link staat.Niet bang zijn om te wijzigen, alles wordt bijgehouden in de 'Historiek' zodat je altijd kunt terugvinden wat er oorspronkelijk stond.

Laatste tip: In het hoofdscherm van een rubriek vind je ook wie 'beheerder' is.  Daar kun je ook altijd terecht als je niet zeker bent, of als je specifieke afspraken mbt de invoer wilt wijzigen.  Maar via het forum vind ik het persoonlijk nog altijd de beste manier.  Dan kan iedereen er van meegenieten.

PS: vergeet de tip van Jummeke niet (profiel iets meer invullen).  Het is leuker als je iemand gepast kunt aanspreken.
 • Community manager
 • 1.858 berichten
 • 3 juli 2021 10:26
1K
Added
50K
Prices
250K
Reviews
1K
Posts
3 juli 2021 10:26
Ik stel voor dat je een poging waagt: zet voor een reeks het volgnummer in een correcte getal-notatie (1 en niet 01, 12 en niet 0012).

Er is door invoerders en beheerders veel tijd gestoken om de lucifermerken op een goede wijze te kunnen tonen, dus gaarne pas aanpassingen in de reeksen en nummering maken, na overleg met de beheerder.
Door vergetenboek aangehaalde problemen berusten op het probleem van het nog niet kennen van de sorteermogelijkheden.
 • Catalogus beheerder
 • 718 berichten
 • 3 juli 2021 10:54
5K
Added
1K
Prices
25
Info Pages
1K
Reviews
500
Posts
3 juli 2021 10:54
Ik heb gezocht naar het handboek en niet gevonden.  Ik snap het warm water niet, maar wellicht zit er wel wat denkwerk achter.  Een nummer is toch een getal?  Een getal dat de volgorde bepaalt?   Ik zie enkel dat nummer 19 vóór nummer 1 staat, omdat '0019' alfabetisch voor '02' komt ...

 • Catalogus beheerder
 • 718 berichten
 • 3 juli 2021 10:54
5K
Added
1K
Prices
25
Info Pages
1K
Reviews
500
Posts
3 juli 2021 10:54
ik bedoel een handboek ivm de lucifermerkencatalogus ...
 • Community manager
 • 1.858 berichten
 • 3 juli 2021 11:10
1K
Added
50K
Prices
250K
Reviews
1K
Posts
3 juli 2021 11:10
Raoul62 
Je weet dat er nog maar 5 specifieke handboeken zijn plus een basis handboek voor alle rubrieken. Het gaat om de effort die er jarenlang weloverwogen is ingestoken door deskundige vrijwilligers. Dat daar vanwege een systeemprobleem (dat veld is niet numeriek) een oplossing is bedacht voor de sortering, is prima. Dit wordt trouwens bij meerdere rubrieken zo gedaan.

 • Catalogus beheerder
 • 718 berichten
 • 3 juli 2021 15:27
5K
Added
1K
Prices
25
Info Pages
1K
Reviews
500
Posts
3 juli 2021 15:27
Tammo,
waar kon ik vinden dat het bij deze rubriek een speciaal veld is dat moet rekening houden met (vastgelegde) regels bij het invullen / aanpassen?
Ik zag wel dat er warm water in zat, maar kon het niet vatten.  Vooral niet als er in dezelfde reeks voor de een '02' staat, en voor een ander '0012'.  Er zit dus wel degelijk iets achter, maar wat?

Gelukkig verzamel ik (nog) geen lucifermerken :) ik denk dat ik er al een zootje van gemaakt zou hebben.  Maar het heeft wel mijn aandacht getrokken nu ... In de winkel van de beheerder zie ik dat die eigenlijk niet al te duur zijn (in vergelijking met Postzegels).  Dit onthoud ik voor als de lange winteravonden er weer aan komen.  Als andere leden op LD mij niet voor zijn in die tijd.
Heel lang geleden zijn in Brussel 'Unalit' houtplaten (geperste houtpulp met lijm) uitgevonden om het 'afval' van 'Union Match' (lucifermerk) te recycleren ...  Ik heb iets met hout.

Conclusie voor nieuw lid Daan (goed hoor, je profiel is netjes opgevuld!):  niet aan het veld 'Nummer in reeks' bij Lucifermerken komen, het zou een ramp kunnen betekenen.  Wat ik schreef was gebaseerd op onwetendheid :)  Gelukkig op het forum.  Anders kon niemand mij verbeteren en waren we er mee vertrokken.

Mijn andere tips blijven stand houden: handboek lezen en de beheerder(s) contacteren.  En vooral niet bang zijn iets te doen.  Vele ogen kijken mee en zullen je wel een signaal geven als iets niet klopt.  En ... dat is niet erg als we eens een foutje maken.  Als we er maar uit leren.  Ik leer elke dag bij (doordenkertje lol).
 • Community manager
 • 1.858 berichten
 • 3 juli 2021 18:11
1K
Added
50K
Prices
250K
Reviews
1K
Posts
3 juli 2021 18:11
 waar kon ik vinden dat het bij deze rubriek een speciaal veld is dat moet rekening houden met (vastgelegde) regels bij het invullen / aanpassen? 

Dat kan niemand weten, zolang er geen specifiek handboek is of dat de hulptekst bij dergelijke velden hierop zijn aangepast. Dit geldt overigens voor de meeste rubrieken. Al eerder heb ik al eens gevraagd naar verbeterde teksten voor bij de invoervelden, hierbij nogmaals het verzoek om die teksten te verbeteren. Concept teksten kunnen naar mij worden gestuurd.
10van 10

Uitgelichte veilingkavels

Verenigde Staten. 1/2 Penny 1723 Colonials Hibernia in XF45 NGC Slab - Rare
Sluit over
€ 285,00
Frankrijk - France, 1900 - Yvert
Sluit over
€ 44,00
Märklin H0 - 47047 - Goederenwagenset - Rongenwagen set met houtlading - DB
Sluit over
€ 120,00
Italië, Pauselijke Staat. Bendetto XIV (1740-1758). Scudo da 6 Lire Anno XVII
Sluit over
€ 1.400,00
Frankrijk
Sluit over
€ 40,00
Verenigde Staten. 2 Cents 1864 2C Large Motto, BN
Sluit over
€ 55,00
Byrds, The International Submarine Band, Michael Georgiades Band - Diverse titels - LP's - 1968/1977
Sluit over
€ 10,00
Australië. 15 Dollars 2009 Lunar Year of the Ox - 1/2 Kg
Sluit over
€ 700,00
Finland. 20 Euro 2020 Proof "Väino Linna 100 years"
Sluit over
€ 25,00
Matchbox/lledo/Vanguard - 1:43 - 8x Modellini - Anni '80
Sluit over
€ 15,00
Belgisch-Congo 1887 - Leopold II drie kwart naar rechts : 5F Violet - duurste waarde van de reeks - OBP / COB 11 - GECENTREERD
Sluit over
€ 55,00
Verenigde Staten. Half Dollar 1806 50C O-109 Pointed 6, No Stem
Sluit over
€ 420,00
Italië. Vittorio Emanuele III di Savoia (1900-1946). 2 Lire 1901 "Aquila Sabauda" - Vittorio Emanuele III BB+
Sluit over
€ 420,00
Herpa - 1:87 - 8x race models
Sluit over
€ 35,00
Polen. Silver medal 1929 Warszawa - 'W Dziesiątą Rocznicę Odrodzenia Polski' - bardzo rzadki
Sluit over
€ 47,00
Matchbox - 1:64 - lot de 9 vehicules
Sluit over
€ 83,00
Germania. 5 Mark 2019 GERMANIA - Berlin Wall 1 Oz
Sluit over
€ 55,00
Nederland. Willem III (1849-1890). 10 Gulden 1876
Sluit over
€ 313,00
Omero - Omerou Ilias. Homeri Ilias. Nova Recognitione Castigata - 1551
Sluit over
€ 500,00
Mexico. 1 Onza 1986/2019 Libertad - 33 x 1 Oz
Sluit over
€ 852,00
Verenigde Staten. 2½ Dollars (Quarter Eagle) 1834 (Philadelphia Mint) Classic Head
Sluit over
€ 431,00
Frankrijk 1917 - War orphans - first series - Mint** - Yvert N° 153
Sluit over
€ 93,00
Dinky Toys - 1:43 - 5 militaire modellen
Sluit over
€ 200,00
Fernando Colombo - Historie del signor D. Fernando Colombo - 1685
Sluit over
€ 198,00
Frankrijk - Yvert 14Ai, duidelijke kantlijn te zien, gekeurd Scheller - Yvert 14aI
Sluit over
€ 25,00
Wenceslaus Hollar & Francis Sandford - History of the Kings of England - 1677
Sluit over
€ 500,00
Nederland. Wilhelmina (1890-1948). Gouden Enkele Dukaat 1924
Sluit over
€ 260,00
Roco H0 - 44821/44825/44832/44833 - Passagiersrijtuig - 4 ¨Lokalbahn¨ wagens, 3e klasse en Postrijtuig - DRG
Sluit over
€ 40,00
Natasja 22 - De blauwe sperwer - Luxe uitgave met opdrachttekening in kleur - Oplage: 120 ex. - Hardcover - Eerste druk - (2014)
Sluit over
€ 144,00
België 2018 - Velletje ONGETAND 'De Smurfen worden 60!' F4749/53 ONGETAND
Sluit over
€ 30,00