4van 4
  • Catalogus beheerder
  • 4.042 berichten
  • 7 april 2021 10:13
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
7 april 2021 10:13
Hoe de rubriek 'Postzegels' struktureren zoadat iedere verzamelaar, koper en verkoper er vlot zijn weg in vindt, dat is een hele uitdaging.  Ik hou van uitdagingen.  En ik hoor graag wat anderen goed/niet goed vinden aan mijn hersenkronkels.  Zoals ik graag reflecteer over hoe anderen die uitdaging benaderen.
Alles kan altijd anders, geen enkel opzet is 'de ideale wereld'.  Soms is een verandering een verbetering, soms niet.  Een idee hoeft niet daadwerkelijk tot een verandering te leiden.  Het houdt ons wel actief bezig in de bovenkamer, met de materie waarmee we ons ontspannen: postzegels (volgens LD invulling uiteraard).
En het kan ons los maken van vastgeroeste denkpatronen.

Een item in de rubriek 'Postzegels' op LD heeft een aantal properties (eigenschappen, velden).  De belangrijkste 2 NU zijn Soort en Type.
Door het historisch commerciële succes van postzegels in het afzetgebied 'verzamelaars' is er (ik schreef: historisch) een wildgroei aan nevenproducten ontstaan om die verzamelaars nog meer 'af te zetten'.

Mijn wild idee inzake de structuur op LD is, om 2 belangrijke properties toe te voegen.  Met als doel de veelzijdige groep verzamelaars te bekoren met een anders geörienteerde manier van navigatie / selectie.

In grote lijnen nu:
-> Categorie (Postzegels)
   -> Soort (zegel, velletje, poststuk, Ecubrief, ...)
      -> Type (bv. Frankeer, Port, ...)

WildIdee:
-> Categorie (Filatelie)
   -> Verzamelgebied (Postzegels - Zegels Niet-postaal - Merchendising - Maakwerk)
      -> Soort (afhankelijk van Verzamelgebied)
         -> Type (afhankelijk van Verzamelgebied)
            -> Variant (afhankelijk van Verzamelgebied, default = 'Neen')

Verzamelgebied:
1. Postzegels: cfr definitie (Officiële Postdienst, UPU, land en waarde).
De gekende uitzonderingen op de regel (land en waarde op de zegel) zoals voor bv. de UK (of die 2 van Nederland :)) zijn gekend en niet ter discussie.
De commercieel oversized blokken/velletjes (van bv. Frankrijk) die helemaal niet op een omslag passen om iets te versturen, dat weten we, en zijn ook niet ter discussie.

2. Zegels Niet-Postaal: met inbegrip van de revenues, cinderella-pseudofilatelie, de fantasiewereld-pseudofilatelie en de goededoelen-zegels (JULEN, Tuberculosebestrijding, ...)

3. Merchendising-filatelie: alle afgeleide producten die een min of meer rechtstreekse link hebben met de postdiensten (als uitgever of betrokken partij).  Bv. de Blauwdrukken, zwartdrukken, Luxevelletjes.

4. Kartonfilatelie: het echte maakwerk.  De combinatie van items uit gebieden 1, 2 en zelfs 3 met een dragen (papier, karton, plastiek, envelop, kaart), eventueel zelfs gecombineerd met items die niet onder 1-2-3 ressorteren (bv in combinatie met een Ecu-penning, een telefoonkaart, een bankbiljet, ...).

Zoalang er maar een (vermeende) link is met post of postdiensten.
Wie binnen deze rubriek Filatelie verzamelt kan vlot en dynamisch zijn verzamelgebied aan- of afvinken waarbinnen de andere selecties kunnen worden gebruikt.

Je kan nu denken: waarom maak je dan geen 4 rubrieken?
Neen, de items zijn dermate met elkaar verweven, de verzamelingen zodanig verstrengeld ... en de meeste andere properties komen in meerdere verzamelgebieden voor.  Daarnaast de eenheid (uniformiteit) van bv 'Titel' en 'Serie' ... Neen, de 4 horen m.i. wel degelijk samen in één unieke rubriek.

Dit is de basis van mijn idee.  Een betrokken partij kan normaliter zelf wel de paginavullende tekst als uitleg er bij verzinnen.
Denk niet in eerste instantie aan de haalbaarheid, eerder wel aan de muziek die er in zit.
  • Catalogus beheerder
  • 216 berichten
  • 7 april 2021 12:19
2.5K
added
10K
prices
10K
reviews
100
posts
7 april 2021 12:19
Raoul62
Lijkt mij een goed idee om nu moet je zoeken op verschillende Catagorie's.
Leen
  • Catalogus beheerder
  • 216 berichten
  • 7 april 2021 12:25
2.5K
added
10K
prices
10K
reviews
100
posts
7 april 2021 12:25
Misschien voor de beherders ook beter 2klikken en hij staat in een andere "soort" inplaats van kontakt zoeken met Super beheerder en dat die hem moet veranderen
az60
VIP
  • 1.253 berichten
  • 7 april 2021 17:44
1K
added
100
info pages
2.5K
reviews
1K
posts
7 april 2021 17:44
Ik heb ooit voor mezelf een overzicht en indeling gemaakt voor de bestaande velden gebruikstype en soort. Als basis koos ik voor 4 gebruikstypen: Zonder frankeerwaarde - Baarfrankering - Verrekening - Postzegel.

Zonder frankeerwaarde: Blauwdruk/zwartdruk - Boekje - Boekjesvariant - Cinderella - Drukproef - Ecubrief - Eerstedagblad - Eerstedagkaartje - FDC - Gelegenheidsenvelop - Gelegenheidskaart - Geïntegreerd hangboekje - Hangboekje - Jaarset - Julzegel - Kinderbedankkaart - Mapje - Maximumkaart - Overig - Postwaardestuk privé - Prestigeboekje - Pro-Fil blad - Soldatenzegel - Specimen - Spoorwegvignet - Telebrief - Telegram - W-envelop 
Verrekening: Port - Pakket porto - Verplichte toeslag - Verrekening
Bij Baarfrankering kunnen horen: Loketstrook - Pakketzegel - Port betaald - Voorafstempeling
De indeling bij het gebruikstype postzegel is wat meer divers. Er kunnen vanuit verschillende ooghoeken soortgroepen aangemaakt worden:
Manier van verzenden: Brandkast - Expresse - Luchtpost - Spoorweg
Speciale verzender: Dienst - Internering - Militair - Veldpost
Special product: Kranten
Speciale uitgifte: Automaatzegel - Persoonlijke postzegel - Regionaal - Stads- en Streekpost - Swiss Post (en dergelijke)
Verzamelvorm: 2x2 - Blok - Brugpaar -Combinatie - Keerdruk - Luxe velletje - Paar - Se tenant - Serie - Velletje - Zegel met tab - Losse zegel
En de belangrijkste, de variëteiten:  Fosforvariëteit - Kleurvariëteit - Papiervariëteit - Plaatfout - Plaatvariëteit - Rolzegel - Tandingvariëteit - Typevariëteit - Variëteit - Watermerkvariëteit
Tot zo ver mijn aanzet. Volgens mij zijn alle in LastDodo opgenomen gebruikstypen en soorten verwerkt. Verbeteringen zullen er zeker zijn.
In de galerij komen gebruikstype Postzegel en soort Losse zegel, eventueel ook serie. Zelf zou ik het fijn vinden om ook in 1x alle varieteiten te selecteren, zodat je in 1 oogopslag kunt zien welke variëteiten er zijn, wat de verschillen zijn en welke variëteiten al ingevoerd zijn.
4van 4