2van 2
  • Catalogus beheerder
  • 248 berichten
  • 23 februari 2021 19:23
500
added
500
prices
10
info pages
10K
reviews
250
posts
23 februari 2021 19:23
Treurt, Belgische verzamelaars, want onze vrienden van Bpost willen over een paar jaar af van postzegels in Belgische frank.  Tot nu toe kunnen wij nog brieven frankeren met (hele) oude zegels in frank, maar daar zou dus binnenkort een einde aan komen.

Zie dit artikel op De Standaard van vandaag: https://www.standaard.be/cnt/dmf20210223_94674161. Zit niet achter de betaalmuur, dus door iedereen te lezen.
Als verzamelaar vind ik dit uiteraard een jammere zaak. Ik heb niet heel veel zegels in frank die ik ook effectief aanspreek om te frankeren, maar de idee dat dit nog kon was charmant. En niets is zo leuk als een bestelling (van LD of een ander platform) te ontvangen met op de enveloppe goeie ouwe Belgische zegels in frankskes.

Wat is nu het beste om te doen? Nog zoveel mogelijk brieven frankeren met dergelijke zegels, of ze net oppotten? Gevolgen voor de waardering van de zegels? Impact op jullie voorraden?

In het artikel wordt ook gesproken over 'een gebrek aan nieuwe postzegelverzamelaars'. Kennen ze LastDodo niet zeker... ;-)
  • Catalogus beheerder
  • 4.048 berichten
  • 24 februari 2021 11:47
10K
added
25K
prices
100
info pages
250K
reviews
2.5K
posts
24 februari 2021 11:47
Soms is 10 jaar achterlopen op Nederland een voordeel.  Wij, Belgen, hebben die oude frank-zegels (vanaf uitgiftejaar 1960) toch wel heel lang kunnen blijven gebruiken.
De toekomstige waarde van die stukjes papier daar vrees ik voor.  Als je kijkt wat de verkoopwaarde nu is van Nederlandse postzegels uit de guldentijd (periode 1960-2000) ... voor 20 euro heb je een bijna  'volledige' verzameling.  Volledige verzamelingen geraakt je minder vlot kwijt: daar zit immers geen uitdaging meer bij ... Wie koopt nu iets 'volledigs' ... louter om het ergens in een hoekje te zetten en te vergeten?

Tot nu was de 'waarde' van de Belgische postzegels uit de periode 1960-2000 kunstmatig hoog gehouden, door de gedachte dat die frankeergeldigheid hebben.  Omgerekend in Euro vond je ze amper voor de helft van die waarde.  Als de frankeerwaarde wegvalt, dan volgt de vrije val.  Gelukkig wordt oud papier nog gratis afgehaald, en gerecycleerd.

Wat het aantal postzegelverzamelaars betreft: die bepalen nog altijd de waarde.  Een spel tussen vraag en aanbod.  Of zoals een intelligent iemand ooit verkondigde: 'De waarde van een postzegel is wat een gek er voor over heeft'.  En elke verzamelaar doet soms wel eens gek.  Je wil immers kost wat kost die ene welbepaalde reeks volledig hebben, toch?
Nu kun je er niet naast kijken: de gemiddelde leeftijd van verzamelaarspubliek is heel hoog, met de navenante uitval als gevolg.  Verzamelingen komen tijdens de 'opruiming' na overlijdens massaal naar boven.  Met meestal geen geïnteresseerde opvolgers die klaar staan, dus wordt de hele handel maar te koop aangeboden.  Dit heeft de prijzen ongezien doen dalen tot ... Corona opdook.  Momenteel is er een kleine heropleving bij mensen die hun budget aan vrije tijd plots zien aanzwellen.  Kwestie van iets om handen te hebben wellicht, waar direct contact niet nodig is.    Schakelplatforms hiervoor, zoals LD, varen er wel bij.  Maar ... dit is slechts een tijdelijk fenomeen.  Binnenkort zakt alles terug in elkaar tot onder het niveau waar we 2 jaar terug op uit gekomen waren.  De massale toevloed naar de vrije markt die gestremd werd door een wereldwijde pandemie zal dan de normale massale toevloed komen versterken.  Dat wordt 'de grote depressie' in de filateliewereld.  Ben ik van overtuigd.

Maar, wij Belgen kunnen alvast nog bijna 2 jaar oude postzegels likken.
2van 2