25van 35
Snel naar pagina
21 februari 2021 21:50
Item 
#3757259 staat in 'Fantasieland' met een rare titel :)

Vraag:  Waarom is dit géén gelegenheidsenvelop?  Waarom hoort deze niet thuis in 'Duitsland'?

Dit is een omslag gemaakt voor een tentoonstelling, en daar ook afgestempeld ... typische eigenschappen voor een gelegenheidsenvelop, of niet?  Zo zitten er in elk geval toch wel enkele honderden in een aantal landen als gelegenheidsenvelop (of -kaart).
Eigenlijk is een FDC ook een gelegenheidsenvelop:  speciaal uitgegeven en afgestempeld ter gelegenheid van een nieuwe postzegeluitgifte op de dag van uitgifte.
21 februari 2021 21:52
ai ai ai ... item #7843489 idem dito
Zet even een # voor de nummers, dan kan men ze zo aanklikken.
21 februari 2021 22:28
Danke danke Fazerco, weer iets bijgeleerd :)
En als je er met de middenste 'scroller' van de muis op klikt dan opent het direct netjes in een nieuw tabblad :)
Je vragen moet je stellen aan degene die ze veranderd heeft.

En hij/zij heeft een reputatie om dingen verkeerd te wijzigen, of naar zijn ding te wijzigen.
21 februari 2021 23:25
Je n'ai pas envie d'avoir une discussion en Français dans mes posts.

Het gaat 'm niet om een persoon, maar over een werkwijze.  Ik veronderstel dat de items zo correct staan (zitten er toch al zo'n jaar op die manier in ...).  Maar ik snap het niet, en wil bijleren.  Dus algemeen een vraag hier.  Vooraleer ik er zo'n 300 van België ook zo'n titel geef, en verplaats naar Fantasieland.  Morgen begin ik er aan.

De vraag blijft dus: waar horen dergelijke items thuis?  In Fantasieland, of in het (reële en bestaande) land.  Wat is het criterium voor een 'gelegenheidsenvelop' in het eigen land, of in Fantasieland?  Meer is het niet: een vraag.

En indien naar Fantasieland, eenmaal verplaatst naar Fantasieland, moet die titel dan voor altijd zo blijven om mag die titel dan zo blijven of moet die iets passender terug gemaakt worden?

21 februari 2021 23:53
La circonstance n'a rien à voir avec le thème de la vignette postale.
Volgens kn67100 heeft de gelegenheid (Hannover Messe) niets te maken met het thema van de postzegels. Als hij bedoelt dat dit daardoor dus geen gelegenheidsenvelop mag heten, dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen, maar de (officiële?) definitie op de pagina Soort zegt niets over toepasselijke frankering.

Hij heeft echter niet de Soort gewijzigd, maar het Land/gebied. En in Fantasieland hoort het niet, want het zijn wel degelijk Duitse postzegels (d.w.z. 1 Duitse en 1 Berlijnse), met zo te zien ook een officieel stempel van een tijdelijk postkantoor op het beursterrein.

Een soort of rubriek “marcofilie” bestaat schijnbaar nog niet.

Dit behoort gewoon bij het betreffende land. Zo heb je er ook een heleboel in Nederland voor eerste vluchten van de KLM met alleen een juliana kopje als postzegel. De envelop is dus een gelegenheidsenvelop, geen gelegenheids 'postzegel'
Die wijziging zou m.i. gewoon afgekeurd moeten worden
22 februari 2021 08:22
Nu was ik bijna begonnen met de Belgische 'gelegenheidsenveloppen' te wijzigen naar het voorbeeld van de in de start vermelde items.  Als je iets ziet, dan denk je dat het zo moet.
Omdat ik twijfelde vroeg ik het.  Openbaar, want onderonsjes leren enkel 2 personen iets.  Via het forum kan iedereen er iets van opsteken.
Ik wijzig enkel als ik zeker ben (en dan nog kan ik het verkeerd voor hebben), of omdat de eindverantwoordelijke het zo wil.  Chaos is het laatste wat ik (en wellicht iedereen?) wil.
Nu weet ik dit zeker.  Ik zal dergelijke items terugzetten naar hun origineel als ik ze zie passeren.
Raoul, je zou ook eens wat meer moeten vertrouwen op je eigen kennis en inzicht, in plaats van je in de luren te laten leggen door de onkunde van anderen. Ik neem aan dat je al de nodige jaren ervaring hebt in de postzegelwereld
22 februari 2021 13:05
Tja Morits, anderen hebben ook jaren ervaring.  En als je enkele honderden items in Fantasieland ziet met dergelijke titel, in schreewende hoofdletters dan nog wel:

VERKEERDE RUBRIEK - POSTSTEMPELING / MARCOPHILIE


Allemaal oorspronkelijk Gelegenheidsenveloppes van een welbepaald land ... Als dat jaren kan, dan twijfel je toch aan jezelf?  Wie ben ik om een Franse furie over mij te laten komen.
Ik heb er een 10-tal 'gered', ik hoop dat een 20-tal andere verzamelaars ook de moed vinden (nu) om er elk een 10-tal terug goed te zetten.  
Nu ja, ik heb net ergens bij een fantasielandjes-item in de bijzonderheden 'sfeerbeeld uit de verzameling van YYYYY ...' geplaatst.  Vond ik goed passen bij de afbeelding.  Een verdoken mopje die misschien ook wel 10 jaar kan meegaan.  Wie weet.
@Raoul,

Eerste item is wél een gelegenheidsenveloppe. Het land is onduidelijk, en hangt af van de vraag of postzegels van Berlijn geldig waren in West Duitsland op het moment van afstempeling. Dát weet ik niet; in die tijd waren er nog de aparte verzamelgebieden Bundesrepublik én Berlin. Fantasieland als tijdelijke oplossing voor dat dilemma is dan het logisch gevolg (= laat de beheerders het maar uitzoeken!).
Ook het tweede item is een gelegenheidsenveloppe.
Het probleem wat kn67100 aankaart, is dat het feitelijk om de afstempeling gaat (Frans: marcophilie) en dat dus niets met de gebruikte postzegels heeft te maken. Eigenlijk zou dat in dezelfde categorie moeten vallen als, bijvoorbeeld, de perfins. Verhuizen naar Overig > Voorwerpen > Afstempelingen, maar dát bestaat helaas (nog) niet.
@Moritz:  Je hebt gelijk.  Helaas is mijn trommel met beheerders nog steeds leeg.22 februari 2021 15:23
Mag ik dan concluderen dat:

1. Een gelegenheidsenvelop wordt gemaakt, al dan niet speciaal afgestempeld, ter gelegenheid van een gebeurtenis of event (een beurs, tentoonstelling, eerste vlucht, ...). Dit zijn duidelijk gelegenheidsenveloppen, en die soort is beschikbaar in de postzegelrubriek.  Daarom zijn ze welkom bij 'Postzegels' op LD.
2. Ze horen in het land te staan, en hebben niets van doen met 'Fantasietjesland'.
3.  Als je een item verplaatst naar Fantasieland, dan laat je daardoor al merken dat je denkt dat het de verkeerde rubriek is.  Bijkomend de titel op een dergelijke manier laten 'schreeuwen' is niet normaal (niet toegelaten).
4. De duizenden gelegenheidsenveloppes die wel in een passend land staan mogen blijven. want ze waren  en zijn welkom.
5. Maakwerk (iedereen kan een enveloppe versieren met kleurpotloden, er enkele postzegels op kleven en dan laten afstempelen aan een postloket), hoe onnozel ook (onsamenhangendheid tussen zegels, tekeningske en afstempeling), is filatelie.  Als je er dan nog een duif zijn ... laat op doen, dan heb je duivenpost.

Bij punt 5 de opmerking: de meeste maximumkaarten van Nederland vallen hieronder.  Er is in Nederland een bepaalde drukker nogal heel actief geweest in het maken van duizenden verschillende nevenproducten.  Maar ze worden door filatelisten verzameld als uitbreiding van de postzegels en FDC's.  In de categorie 'Postzegels' zijn ze dan ook op hun plaats.

Blijft de vraag: wat doe je met 'maakwerk' tgv bv. een eigen verjaardag ...  Dit is ook een gebeurtenis.  En het item is dan eerder 'uniek' (enig in zijn soort).
De meeste van je punten ben ik het mee eens. Enige aantekeningen:
Punt 3: hier heeft de veranderaar kennelijk willen aangeven dat het maakwerk is, mogelijk vanwege het gebruik van twee zegels van verschillende verzamelgebieden (was dat door de post toegelaten?).  Dan is het niet helemaal duidelijk tot welk "land" het behoort, en is Fantasieland misschien de enige mogelijkheid om het te laten opvallen.
Schreeuwende hoofdletters zijn niet netjes. Zelf bezondig ik me daar ook aan, maar uitsluitend als ik het woord DOUBLURE gebruik in de hoop dat andere gebruikers niet aan dat zegel gaan hangen.
Bij punt 5 kan je misschien ook denken aan de zogenaamde "plaatfouten", waar ook vaak je duif overgekomen is. Niet-constante plaatfoutjes zijn mijns inziens druktoevalligheden en geen echte plaatfouten. Dan horen ze niet in de catalogus.

Je sfeerbeeld is overigens weg (kortlevend dus) want dat doet teveel denken aan ansichtkaarten, die in een ander verzamelgebied thuishoren.

Zo, laat nu de Franse furie maar losbarsten. Kan toch geen antwoord in die taal geven. Bovendien is 67100 de Franse postcode voor Straatsburg, en daar komt wel meer ellende vandaan :-)

@7451Dick, moeten we kn67100 er niet op wijzen dat hij niet zomaar items met postzegels uit een bestaand land (zoals #7843489 met zegels uit BRD) aan mag passen naar Fantasieland? Dat lijkt me toch sowieso niet de bedoeling? Als hij veel verkeerde wijzigingen heeft gedaan en het daarom veel werk is om al die wijzigingen als beheerder handmatig terug te draaien, dan zou dit ook in 1x gedaan kunnen worden door een developer.
Ik had Arco vorig jaar ook al op hem gewezen, en hij kon hem dus ook al. Hij is in verschillende rubrieken bezig geweest items te veranderen. Wat ik zag was dus niet goed, en afgekeurd door Arco. Er zal ook wel eens wat goeds tussen staan, het is maar wat je wil. En beheerders zijn dungezaaid om in sommige rubrieken, dus geen controle.
@Rene
Wellicht kan voor de beheerders een extra keuzemogelijkheid gemaakt worden. Bijvoorbeeld: "ingevoerde item voldoet niet aan de eisen gesteld in het Handboek Postzegels".
Voorwaarde is dan wél, dat dat handboek er is, én op een toegankelijke plaats. Dus niet als je een item wil toevoegen, maar wél op de startpagina.
Ben nu 5 uur bezig geweest met corrigeren van invoer van 1 bladzijde, inclusief opvoeden van gebruikers. Niet lezen van het handboek blijft de oorzaak van veel (onnodig) werk.

@fazerco

Dat moet al jaren gebeuren. Heb 7 jaar Frans geleerd op school, maar daarna helaas een halve eeuw niet meer gebruikt of geschreven, dus ik bak er niet veel van, vrees ik. En Google Translate o.i.d. vertrouw ik ook niet. Had zojuist nog de Belgische plaats Geel, die prompt Yellow, Jaune en Gelb werd.
Mag ik een kanttekening maken, het doet er niet toe of wij, verzamelaars, Berlijn een apart verzamelgebied vinden, maar of het door West-Duitsland geaccepteerd werd voor frankering.
Ik ben er ook een voorstander van om het handboek op iedere hoofdpagina beschikbaar te maken, dan kan iedere gebruiker daar gebruik van maken, ook al voegt hij/zij niets toe. Staat ook veel vriendelijker.
Wellicht dat iemand eens kontakt kan opnemen met de Duitse posterijen. Misschien kan dat gevraagd worden aan Baronselderie, die spreekt een aardig woordje Duits :-)
Als je onderzoek doet neem je in ieder geval alle twijfel weg.
22 februari 2021 17:48
En wie een foutje denkt te zien kan zo het handboek raadplegen zonder de knop 'Toevoegen' te moeten beroeren.  Er zijn er die schrik hebben van die 'Toevoegen' knop.  De brave verzamelaars die zeker niks verkeerd willen doen ... maar eigenlijk de meest betrouwbare 'correcters' kunnen worden.
Er is nog plaats voor een knop.  Met een opschrift 'Foutje gezien? Lees dit 1st.' gegarandeerd success.
22 februari 2021 17:52
@Dick
Je sfeerbeeld is overigens weg (kortlevend dus)
Al heeft het maar bij één iemand een halve glimlach teweeg gebracht, dan nog was het de moeite van dat 'kort leven' :)

Beide items horen bij Duitsland en zijn resp. gelegenheidsenvelop en -kaart. Zegels van Berlijn mochten in West-Duitsland gebruikt worden, vice versa. De opgeplakte zegels hebben soms wel en soms niet met het thema van de envelop en stempel te maken. Daarom is het onderwerp op de envelop (of kaart) leidend. Deze items zijn in oplage gemaakt en daarom passen ze in de catalogus. Zelf gefabriceerde kleurige enveloppen of kaarten valt onder huisvlijt en past dus niet in de catalogus.
22 februari 2021 18:44
Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die gelegenheidsenveloppen sparen. Het hoort dus bij LastDodo thuis. Het past inderdaad in een categorie filatelie, zeker. Maar in een rubriek postzegels? Absoluut niet. Juist dit soort voorbeelden maakt duidelijk dat dit niet bij een rubriek postzegels hoort. Want bij welk land deel je dit in? En bij welke serie? Want dat zijn ook 2 verschillende. En het is een object bestaande uit meerdere items met een eigen LastDodo nummer. Volgens mij was dit de reden dat Arco alle series-objecten uit de catalogus wou. Want dat was niets meer dan een combinatie van bestaande LastDodo elementen, een samengesteld item.
De essentie is, net als bij de FDC's de afstempeling. Het is een herdenking aan een speciale gebeurtenis op een (mede met postzegels) versierde enveloppe. Alleen op basis van de afstempeling kun je het zien als een op zich zelf staand element. Ik vind het in principe dan ook een terechte gedachte om dit soort enveloppen met afstempeling uit de rubriek postzegels te verwijderen. De manier waarop is minder geslaagd. Ik wacht liever tot de catalogusmanager en de leiding ook inzien dat samengestelde items, zoals gelegenheidsenveloppen, FDC's, velletjes, se-tenants, series en dergelijke, beter niet in de rubriek postzegels thuishoren, maar in een andere, eigen rubriek. Net als de perfins, dus.
25van 35
Snel naar pagina

Uitgelichte veilingkavels

Mozambique 1895 - Mocambique "Anthony from Padua 700 Years " in complete sheets. - Scott/Mundifil 36/44 Mundifil 41/49
Sluit over
€ 130,00
Portugal 1853/1853 - D.Maria. 50 Reis - Mundifil 3
Sluit over
€ 135,00
Italië Republiek 2019 - Maccari souvenir sheet, not folded - Sassone 114 A
Sluit over
€ 83,00
Oostenrijk-Hongarije - militaire post Roemenië 1918 - Unissued series “Emperor Karl I” with overprint “Bani”, set with 12 values - Michel Nr. I - X, XII - XIII
Sluit over
€ 130,00
Spanje 1873 - Carlist post. Numeral 18 from Mundaca - Edifil 156
Sluit over
€ 42,00
Portugal 1853/1853 - D.Maria 100 Reis - Mundifil 4
Sluit over
€ 170,00
Zwitserland 1850 - RAYON II; with two-circle postmark from RHEINECK - Zumstein Nr. 16II
Sluit over
€ 45,00
België 1924 - OBP / COB Bloc 1
Sluit over
€ 55,00
Frankrijk 1936 - 50 francs ultramarine. - Yvert Poste aérienne 15
Sluit over
€ 199,00
Frankrijk 1929 - Philatelic exhibition of Le Havre. - Yvert 257A
Sluit over
€ 120,00
Nederland 1876/1933 - Partijtje vnl. 2e keus zegels
Sluit over
€ 10,00
Frankrijk 1941 - Ader overprint, 4-block corner - Yvert 493 (4x)
Sluit over
€ 30,00
België - Very rare and old letters Belgium
Sluit over
€ 98,00
Oostenrijk - Austria, 1858/59, no 2 I type 1, (so-called "Provisorium"), vertical pair
Sluit over
€ 244,00
Zwitserland 1933/1934 - Two coat-of-arms designs with CURIOSITIES: Shifted red print and “F” instead of first “E” in - Zumstein Nr. 166z.1.09 und Nr. 164.Pf
Sluit over
€ 100,00
China - Volksrepubliek China sinds 1949 1979 - J.41 Riccione Stamp Fair Souvenir Sheet - Michel Block 16
Sluit over
€ 150,00
Vietnam 1964/1976 - Advanced collection.
Sluit over
€ 45,00
China 1951/1981 - Beautiful collection of mint hinged and mint never hinged stamps. Including airmail. On 2 registered
Sluit over
€ 903,00
China - Volksrepubliek China sinds 1949 1963/1973 - Collectable 1963 & 1973 stamp sets and postage
Sluit over
€ 112,00
Verenigde Staten 1970/1990 - Scott
Sluit over
€ 95,00
Duitse Rijk - varied stock card lot with “better items”
Sluit over
€ 51,00
Berlijn 1949 - Berliner Bauten - Michel 42/60
Sluit over
€ 56,00
Chili 1894/2001 - in 2 Stockboeken
Sluit over
€ 25,00
Scandinavië - Partij in diverse stockboeken en een albums met o.a. Noorwegen en Zweden
Sluit over
€ 16,00
Nederlands-Indië 1892 - Prinses Wilhelmina - NVPH 30
Sluit over
€ 400,00
Suriname 1898 - Hulpuitgifte - NVPH 32a
Sluit over
€ 201,00
Nederland 1864/1990 - Zeer gevorderde verzameling in 2 Importa juweel voordrukalbums
Sluit over
€ 700,00
Wereld 1950/2021 - 2 albums spaceship – letters – blocks
Sluit over
€ 50,00
Frankrijk - Ceres, 1849 1850 - 15 centimes green, grid postmark on local letter. Stamp with 4 lovely margins. - Yvert 2
Sluit over
€ 5,00
Frankrijk - France, airmail, No. 15, mint without hinge** deluxe. VF - Signed Calves.
Sluit over
€ 100,00