16van 16
9 november 2020 14:30

Een vraagje. Ik zou graag mijn collectie Fighting Fantasy Gamebooks (Steve Jackson & Ian Livingstone) toevoegen aan mijn verzameling hier, maar er staan nu nog maar 8 boekjes van de Engelstalige reeks in de catalogus en sommige met foutieve gegevens (in het bijzonder wat de auteurs en drukken betreft). 

Mijn vraag gaat even over het aangeven van de drukken. Van sommige titels zijn er 8 verschillende drukken bekend (deze zijn te onderscheiden door verschillen op de kaft)  , maar in ieder boekje staat alleen het jaartal van de eerste druk. Nu las ik dat je normaal geen onderscheid mag maken door middel van letters als nummertoevoeging tenzij een boek in hetzelfde jaar is heruitgegeven, maar mag het in dit geval wel omdat het jaar van uitgifte niet te zien is?  Aangezien het om bijna 90 titels gaat die ik wil toevoegen wil ik dit liever even van te voren weten voordat ik alles fout doe. 

Wat betreft de boekjes die al in de catalogus staan, mag ik daar de gegevens aanpassen naar de juiste druk afgaande naar de foto's die bij de boekjes geplaatst zijn?

Degenen die de boekjes hebben toegevoegd hebben hier bij de meeste titels Steve Jackson en Ian Livingstone als auteur gezet. Dit is echter niet juist. Dit waren wel degenen die de reeks gemaakt hebben, maar de titels werden door verschillende auteurs geschreven.  Ik neem aan dat ik die ook gewoon mag aanpassen bij de bestaande boekjes?

 

 

9 november 2020 15:02

Nog even voor de duidelijkheid. De drukken zijn te onderscheiden aan de volgende kenmerken:

-Tekening loopt door op achterkant.

-Rechtsonder op de kaft staat en ster met daarin het nummer van de titel.

-Bovenaan voorkant een groene zigzag band.

-Bovenaan voorkant bronzen draak. Nummer staat op rug en voorkant.

-Bovenaan voorkant bronzen draak. Zonder nummers op kaft.

-Bovenaan voorkant bronzen draak met nummer alleen op de rug.

-Bovenaan voorkant zwarte draak met nummer alleen op de rug.

-Speciale editie met zwarte kaft.

Dit is tevens de volgorde van de drukken. Niet van alle titels zijn alle drukken verschenen.

Dit gaat dan om de eerste reeks uitgegeven door Puffin. Daarna zijn verschillende titels opnieuw uitgegeven in nieuwe reeksen van andere uitgevers. 

Nummertoevoeging a.u.b. niet daarvoor gebruiken. Gewoon de druk bij Bijzonderheden zetten en daar ook aangeven dat jaar niet vermeld is. Uiteraard mag je alle fouten herstellen.

9 november 2020 15:32

Ok, prima.Bedankt.

10 november 2020 13:33

Inmiddels heb ik al mijn exemplaren aan de catalogus toegevoegd. Het enige wat nu ontbreekt zijn de heruitgaven van verhalen uit de originele reeks in latere reeksen, want die heb ik namelijk nooit gekocht.

De boekjes die er al in stonden waren door verschillende mensen ingevoerd en stonden onder verschillende series. Ik heb ze nu allemaal onder de serie Fighting Fantasy Gamebooks neergezet.

Hierdoor zijn de volgende series leeg:

-Fighting fantasy

-Fighting fantasy gamebooks (met kleine letters. Er stonden een aantal boekjes in deze serie en een aantal in de serie die ik nu gebruikt heb en die heb ik nu bij elkaar gezet). 

Misschien kan iemand die verwijderen.

Verder is de volgende boekenreeks leeg aangezien de Nederlandse uitgaven nu allemaal onder Fantasy Aventurenboeken staan zoals de reeks ook heet:

-Fantasy Avonturenboek

Misschien kan ook iemand deze lege reeks verwijderen.

Wat overigens opviel bij de originele Puffin reeks is dat verschillende drukken (met afwijkende kaften) regelmatig gewoon hetzelfde ISBN van de uitgever hebben gekregen. Waarmee de hardnekkige denkfout die veel mensen maken dat een ISBN gekoppeld is aan een uniek boek weer eens bevestigd wordt. Dit is uiteraard wel het idee van een ISBN, maar ik heb zelf meerdere jaren in een boekhandel gewerkt en er zijn meerdere uitgevers die soms nadat een bepaalde titel langere tijd niet meer lever baar is hetzelfde ISBN op nieuw gebruiken voor een andere titel.

10 november 2020 13:37

Ik zie nu overigens dat Jilles bezig is de de boeken op nieuw in te delen. Dat is niet handig want de indeling die ik heb gehanteerd is die van deofficiele collectors  guide. Beetje jammer dit. De term adventure gamebooks staat inderdaad boven een bepaalde druk, maar dat is geen aparte reeks. Niet echt handig als iemand met minder verstand van de serie vervolgens al mijn werk ongedaan gaat maken.

Hetzelfde ISBN kan nooit worden gebruikt voor verschillende boeken; wel voor verschillende drukken van hetzelfde boek.

Dat er nog iets moet veranderen is niet erg, zolang ze maar geordend blijven.

Fighting Fantasy Gamebooks is bijvoorbeeld geen Serie, maar een Reeks. Het zou een serie zijn als elk boek over dezelfde helden gaat, maar dat lijkt me niet.

10 november 2020 14:15

Die veranderingen zorgen er nu voor dat boekjes uit eenzelfde reeks in verschillende reeksen worden gezet dus dat lijkt me dat ze dan niet meer geordend zijn, maar goed dat zal wel.  

Overigens wat betreft je bewering dat hetzelfde ISBN nooit kan worden gebruikt voor verschillende boeken is niet waar. Ik heb dat zelf al een paar keer ondervonden. Anders zou ik dat hier niet gezegd hebben. Sommige uitgevers gebruiken boeken ISBN nummers opnieuw van boeken die al langere tijd niet meer leverbaar zijn. Dat hoort niet volgens de regels, maar het gebeurt wel. Maar ook daarvoor geldt ik deel het alleen maar mee uit jaren lange ervaring uit het boekenvak en als je het niet wilt geloven ook prima. 

 

Je kan Jilles dan het beste even mailen; hij zit zich blijkbaar toch te vervelen op Texel.

10 november 2020 14:34

Wat een reeks en wat een serie bemoei ik me niet mee. Dat heb ik al lang geleden opgegeven. Maar wat het ISBN betreft, dat dat beslist niet uniek is, kan ik alleen maar bevestigen. 

Nooit geweten...

Ezelsbruggetje: Reeks slaat op de buitenkant, Serie op de inhoud.

Voor zover ik het kort gelezen heb is een (wiskundige) serie een sommatie van reeksen...

10 november 2020 15:27

Ik weet hoe LD “reeks” en ‘serie” definieert, maar voor iedere andere Nederlander zijn het volwaardige synoniemen. De bedoeling is wel goed, daar is geen discussie over, maar het primaire doel is toch om “dingen” te kunnen groeperen. In het onderhavige geval zijn er deeltjes uitgegeven door meerdere uitgevers en in meerdere reeksen. Die krijg je alleen bij elkaar door bij “serie” overal ‘Fighting Fantasy Gamebook” in te vullen.

10 november 2020 15:33

Dat laatse dacht ik eigenlijk ook. Een serie kan bestaan uit verschillende reeksen die samen een groter geheel vormen. Maar goed dat zijn van die woordspelletjes waar ik nou niet echt wakker van kan liggen hoor. In dit geval alle ruim honderd boekjes die ik gisteren/vandaag heb ingevoerd behoren tot de  Fighting Fantasy Gamebooks. Hoe je dat dan wilt noemen maakt mij niet uit.

Binnen dit geheel heb je verrschillende reeksen die ik nu had ingevuld als boekenreeksen. Die verschillende reeksen hebben geen officiele benamingen, maar ik had de benamingen overgenomen (gedeeltelijk ook vertaald aangezien dit een Nederlandstalige website is) uit de Fighting Fantasy Collectors Guide van Jamie Fry. Dat is de indeling die over het algemeen door verzamelaars van deze boekjes gehanteerd wordt.

Maar goed als jullie zelf er liever een nieuwe indeling aan willen geven, reeksen willen opsplitsen en mengen zoals er nu gebeurd is en of je het dan serie of reeks noemt of nog iets anders leef je uit. Of het dan nog overzichtelijk blijft voor verzamelaars is natuurlijk een andere vraag. 

 

11 november 2020 12:19

Ik heb het overigens net nog even nagekeken (de aangebrachte veranderingen) en het valt mee. Momenteel staat er maar 1 boekje fout dwz dat staat niet meer bij Puffin  originele reeks terwijl die daar wel bij hoort.  Voor de rest staat alles zoals het nu staat goed qua indeling.

Ik heb contact gehad hier over met degene die dit veranderd heeft en hij zei dat ik het terug mocht zetten, maar ik denk dat ik er verder maar beter van af kan blijven.  

Voor de geinteresseerde het gaat om het boekje "Appointment with F.E.A.R." wat genummerd is als deel 17 in de originele reeks van Puffin.

16van 16

Uitgelichte veilingkavels

Adelaide Procter (ed.) - The Victoria Regia. A Volume of Original Contributions in Poetry and Prose - 1861
Sluit over
€ 150,00
Margaret Atwood - The Handmaid's Tale - 1986
Sluit over
€ 75,00
Annie M.G. Schmidt - 2 foto's - Opening Kinderdagverblijf Petteflet en Nacht van de Poëzie - 1987/1993
Sluit over
€ 2,00
Margaret Atwood - The Testaments (signed by author) - 2019
Sluit over
€ 85,00
John Calvin - A Harmonie Upon the Three Evangelists - 1584
Sluit over
€ 220,00
Anonym - Die Freymäuerey im Fischbein-Rocke - 1775
Sluit over
€ 88,00
Vosmeer - Principes Hollandiae et Zelandiae - 1578
Sluit over
€ 460,00
Hieronymus - Epistolae - 1496
Sluit over
€ 1.500,00
Abate Prevost - Histoire generale des voyages (Tomes I - V) - 1746/1748
Sluit over
€ 345,00
William Shakespeare, Edmund Dulac - Shakespeare's Comedy of The Tempest - 1908
Sluit over
€ 5,00
Kay Nielsen (illustrator) - East of the Sun and West of the Moon - 1923
Sluit over
€ 171,00
Riccardo De Bury - Volevano Vento, Philobiblon. Tavole di Mimmo Paladino - 1996/2006
Sluit over
€ 240,00
Signed; Hunter S. Thompson - Kingdom of Fear - 2003
Sluit over
€ 35,00
Hansi - L'Alsace Heureuse - 1919
Sluit over
€ 30,00
Daniel De Foe - Aventures de Robinson Crusoé - 1837
Sluit over
€ 12,00
Gustave Doré - La légende du juif errant. Compositions et dessins par G. Doré - 1856
Sluit over
€ 420,00
Feu M. Savart - Cours Elémentaire De Fortification - 1828
Sluit over
€ 2,00
Le baron G. de Plancy - Le marquisat de Plancy et ses seigneurs - 1895
Sluit over
€ 1,00
Noel Chomel en Jacques Alexandre de Chalmot - Algemeen huishoudelijk-, natuur- [...] woordenboek - 1778
Sluit over
€ 350,00
Boekenweek; Geschenk 1934 Boekenweek 28 April - 5 Mei - 1934
Sluit over
€ 150,00
Gesigneerd; Tom Lanoye - De Monstertrilogie [Het goddelijk monster, Zwarte tranen, Boze tongen] - 2002
Sluit over
€ 30,00
Jean Linden - Lindenia Iconographie des Orchidées [The Complete Set 17 vols.] - 1885/1901
Sluit over
€ 4.800,00
Manuscript - Tours - Rouen, sheet from a Book of Hours c.a. 1430
Sluit over
€ 59,00
Theodor Heuss - Signierte Briefmarke - 1959
Sluit over
€ 2,00
Martin Michel Charles Gaudin Duke of Gaeta - Autograph; Letter from Paris of the Finance Minister of the First French Empire - 1805
Sluit over
€ 1,00
Leopoldo Augusto de Cueto First Marquis of Valmar - Autograph; Letter Real Academia Espanola and sonnet for the new book of Alberti - 1882
Sluit over
€ 1,00
Albert Einstein, Ph.D. - Relativity. The Special and General Theory - 1921
Sluit over
€ 55,00
Johann Oswald v. Zimmern - Oratio Omnibus Usu Rationis Praeditis Hominibus Necessaria, vel utilissima, praecipuum Opus - 1663
Sluit over
€ 114,00
Lorenzo Pignoria - Vetustissimae tabulae Aeneae sacris Aegyptiorum simulachris coelatae accurata explicatio - 1605
Sluit over
€ 60,00
Sir John Gardner Wilkinson - The Manners and Customs of the Ancient Egyptians. In Three Volumes - 1878
Sluit over
€ 100,00