4van 4
 • Catalogus beheerder
 • 92 berichten
 • 15 april 2018 09:42
10K
added
1K
prices
500
reviews
50
posts
15 april 2018 09:42

De invoer van persooonsnamen is soms ingewikkeld en verschillende invoerders gaan daar verschillend mee om. In de hoop zo veel mogelijk tot uniforme invoer te komen deze vraag.

Bij de invoer van personen ga ik zo veel mogelijk uit van de aanwijzingen zoals opgenomen in Catawiki Invoer Vademecum Voor Platen en CD’s. Een dergelijke aanwijzing zou ook heel handig voor video gegevensdragers zijn overigins.

PERSOONSNAMEN Persoonsnamen worden ingevoerd in de volgorde achternaam (met hoofdletter), voornaam (met hoofdletter). Tussenvoegsels (met kleine letters) worden na de voornaam geplaatst. Doopnamen worden niet ingevoerd. Deze kunnen bij de achtergrondpagina’s worden geplaatst. Nijs, Rob de Lennon, John (en niet Lennon, John Winston)

Deze beschrijving dekt helaas niet alle situaties.

- Bij tussenvoegsels wordt in Nederland kleine letters gebruikt. In het buitenland is het echter vaak met een hoofdletter geschreven en hoort het bij de achternaam. 

Voorbeeld: Philippe Le Guay. Hoe voer ik deze nu in?

Le Guay, Philippe of Guay, Philippe Le of zelfs Guay, Philippe le??

Naar mijn idee is alleen de eerste versie juist omdat de schrijfwijze uit het land van afkomst leidend zou moeten zijn en door de hoofdletter dit deel uitmaakt van de achternaam en niet als tussenvoegsel moet worden gezien.

En hoe gaan we om met Chinese en andere niet Europese namen? Vaak is het voor mij niet eens duidelijk wat de voornaam en wat de achternaam is.

Ik ga zo veel mogelik uit van IMDb maar ook daar is niet duidelijk aangegeven wat de voor of wat de achternaam is.

Tot slot nog het probleem van de diakritische tekens (accenten boven of onder een letter) en vreemde buitenlandse letters. Hoe gaan we daar bij voorkeur mee om?

Gr,

Matthijs

 

 • Catalogus beheerder
 • 92 berichten
 • 27 mei 2022 09:46
10K
added
1K
prices
500
reviews
50
posts
27 mei 2022 09:46
Is er al meer duidelijk over hoe de invoer van namen moet gebeuren?
gebruik van alias: Vermelden we de naam zoals vermeld op de cover of houden we ons aan de naam zoals op IMDB? Kunnen de beheerders dan de aliassen koppelen? 
 • Catalogus beheerder
 • 92 berichten
 • 28 mei 2022 12:31
10K
added
1K
prices
500
reviews
50
posts
28 mei 2022 12:31
Kan een beheerder de naam van Jesús Franco (birth name Jesús Franco Manera) aanpassen en de volgende aliassen koppelen: Tío Jess, James P. Johnson, Jesus Manera, Clifford Brown, Dave Tough, Jess Franco en Lulú Laverne. 
Zie IMDB https://www.imdb.com/name/nm0001238/bio?ref_=nm_ov_bio_sm 
 • Catalogus beheerder
 • 92 berichten
 • 20 november 2022 10:06
10K
added
1K
prices
500
reviews
50
posts
20 november 2022 10:06
Beste beheerders, 
Misschien zijn mijn vragen over persoonsnamen lastig, maar ik hoop dat jullie bovenstaande vragen/opmerkingen over het invoeren van persoonsnamen nog eens bespreken en duidelijke keuzes (kunnen/willen) maken en opnemen in het handboek. Is daar kans op? Of is dit onderwerp toch te ingewikkeld? 

Dan blijft het wel dat namen verschillend worden ingebracht en het zoeken daarmee bemoeilijkt. 

Zie bijvoorbeeld Vito, Francesco de / De Vito, Franceso (volgens IMDB De met een hoofdletter) of De Vito, Danny (komma ontbreekt overigens bij de invoer) of Vito, Danny de (volgens IMDB is het overigens Danny DeVito aan elkaar geschreven) en zo zijn er nog vele voorbeelden. 
4van 4