7van 7
  • 84 berichten
  • 22 september 2016 12:39
500
added
100
prices
50
posts
22 september 2016 12:39

Ik zet vraagtekens bij de vermelding van de cataloguswaarde bij ingevoerde items die nog nieuw in de reguliere handel verkrijgbaar zijn.

De waarde van tweedehands exemplaren van 'lopende' titels zal vrij snel dalen naarmate de verschijningsdatum veroudert, dus tenzij iemand zeer actief is met het bijhouden van deze prijzen, is de ingevoerde cataloguswaarde van dit soort titels snel verouderd. Dit ondermijnt de betrouwbaarheid van catalogus.

Een titel wordt in hogere mate verzamelwaardig zodra deze niet meer nieuw in de reguliere handel verkrijgbaar is. De waarde gaat dan nog wel fluctueren maar na verloop van tijd wordt de titel meer waardevast. Dat is wat mij betreft het juiste moment om de cataloguswaarden in te voeren.

Als ik bovenstaande op de Nintendo-spelcomputers betrek, hebben de titels voor NES tot en met Gamecube een behoorlijk vaste waarde (even los gezien van de inflatie), fluctueert de waarde van de Wii-titels nog en zijn de Wii U-titels nog te nieuw. 

Mijn voorstel is om bij het invoeren van de waarden een melding te laten verschijnen die aanbeveelt om deze gegevens pas vanaf een bepaalde leeftijd van de titel in te voeren.

Misschien is het zelfs mogelijk is om de velden van de cataloguswaarde te blokkeren totdat de titel een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dus zodra het jaartal dat is ingevoerd in het veld 'Jaar' een bepaald aantal jaren is verstreken, wordt de blokkade opgeheven.

  • 1.110 berichten
  • 22 september 2016 16:34
1K
added
5K
prices
10K
reviews
1K
posts
22 september 2016 16:34

Dit kun je natuurlijk op de To Do lijst zetten maar klik eens op to do bij doorzoek het Forum, en als ik het goed begrepen(gelezen) heb is er al een vrij lange tijd geen programeur meer die Arco bij zijn goede werk terzijden staat verbeter me maar Arco sls het niet zo is?

  • Catalogus beheerder
  • 2.407 berichten
  • 22 september 2016 19:31
5K
added
2.5K
prices
25
info pages
100K
reviews
2.5K
posts
22 september 2016 19:31

Gewoon helemaal weghalen zoals ik Rene ooit al eens vroeg.

Een nieuwe pas uitgekomen game kost 55€, na een half jaar is dat 40€, nog een half jaartje 20€. Ik heb het Arco laatst nog gevraagd bij deze game de prijzen te verwijderen. Nieuw kost ie nu nog ongeveer 20€.

En als ex beheerder van videogames heb ik ook regelmatig prijzen verwijderd omdat de stelling tussen ongebruikt en redelijke staat gewoon niet klopt (meestal redelijke staat te hoog). De pest is als beheerder als iemand gelijk een prijs invoerd je dat eerst moet verwijderen en dan pas kan goedkeuren. Het zou nooit mogen dat de invoerder gelijk er een prijs aan kan hangen.

En die todo lijst komt nooit meer af, we zullen het met dit moeten doen.

  • 1.354 berichten
  • 23 september 2016 12:17
2.5K
added
2.5K
prices
50
info pages
10K
reviews
1K
posts
23 september 2016 12:17

Ja die prijzen is een moeilijk punt (voor alle rubrieken trouwens).

Ik heb als ik mij goed herinner ooit eens voorgesteld om een apart veld 'Originele prijs in jaar van eerste uitgifte' in te voeren. Dat zou eigenlijk voor alle rubrieken wel een interessant gegeven zijn.

  • Catalogus beheerder
  • 66 berichten
  • 4 oktober 2016 20:25
10K
added
100K
prices
100K
reviews
50
posts
4 oktober 2016 20:25

Zwendel heeft beslist een punt. Als richtlijn en ook ter informatie is de uitgifteprijs belangrijk. Net als van aandelenprijzen. Catalogusprijzen zijn per definitie richtprijzen, maar hebben wel degelijk een correllatie met de uitgifteprijs. Verzamelaars willen nu eenmaal altijd weten wat hun objecten waard zijn. Catalogusprijzen fluctueren en de hoogte hangt af van vele factoren. Bijvoorbeeld bij de strips zijn er zeldzame exemplaren van vele honderden euro's. Bij een herdruk kan de waarde plotseling decimeren. Zelf voer ik voor diverse rubrieken prijzen in. Houd ook als het even kan de prijzen nauwlettend in de gaten. Bezoek veel snuffel- en rommelmarkten, kringloopwinkels, Used Product- en CEX-winkels en internetveilingen. De kwaliteit van het object en de gewildheid speelt ook een grote rol. Er zijn echt wel mensen bij Catawiki die verstand van prijzen hebben. Er zijn er ook die vreemde prijsbepalingmethoden hanteren. Zo stelt Fazerco de prijs van videogames in redelijke staat, standaard op 0,50 euro, of ze nu net uit, geweldig gewild of inderdaad bagger zijn. Een game in redelijke staat vertoont geen krassen op je beeldscherm en dat geldt eigenlijk voor alle digitale media behalve cd's. Hij doet het perfect of hij doet het niet, in welk laatste geval de game niet als redelijk kan worden gekwalificeerd. Daarom is een prijs van 0,50 euro voor een game die in nieuwstaat 20 euro doet, onzin. En zo is er nog veel meer over prijzen te zeggen.

  • Catalogus beheerder
  • 2.407 berichten
  • 5 oktober 2016 19:27
5K
added
2.5K
prices
25
info pages
100K
reviews
2.5K
posts
5 oktober 2016 19:27

Het gaat om de verzamelwaarde. Dat een redelijke game afspeelt op je console, dat mag ook wel, want anders is het een 'slechte' staat.

Ik als verzamelaar (en de meeste andere verzamelaars ook) wil geen losse disk, of halfvergaan doosje met verscheurde handleiding van de ps2 game. Dus wat is deze waard? Je zou hem hooguit willen van een zeldzame game.

Je zou in redelijke staat eerder games van bijvoorbeeld een gameboy, of game gear kopen. Deze zaten in kartonnen doosjes die veelvuldig zijn weggegooit, dus moeilijker aan te komen.

Nog maar eens de definitie die catawiki gebruikt voor redelijke staat:

Redelijke staat

Alleen de console of het game (cd, dvd, cartridge…) of verpakking zeer sterk beschadigd.

En aan je scans te zien laat jij ze ook liggen ;-)

 

Edit, Ik moet het vragen, 6368487, heb jij daar 20€ voor neergelegd?

  • Catalogus beheerder
  • 240 berichten
  • 8 juni 2017 15:11
25K
added
50K
prices
100
info pages
100K
reviews
100
posts
8 juni 2017 15:11

Zo koop ik altijd bij Cex de 'waardeloze spellen' voor € 0,50 als ze in een hele mooie doos zitten, want een losse doos is duurder. Ik snap ook niet dat spellen in doosje minder waard zijn dan de aanschaf van een doosje ?? De optie originele prijs bij uitgifte lijkt me goede optie om toe te voegen. Soms is een spel heel duur en zie je hem werkelijk overal, soms is een spelletje heel goedkoop maar kom je hem echt nergens tegen. Ook verschilt de waarde per land, FIFA voetbal spelletjes zijn hier hoe ouder hoe goedkoper, in Engeland zie je het totaal omgekeerde, hoe ouder hoe duurder (wat me ook logischer lijkt). Maar per land is er dus een andere gamecultuur. Zelfs in Nederland zie je een andere gamecultuur tussen allochtoon en autochtoon, Het blijft zoals met alles... "Wat de gek er voor geeft!".

7van 7