Snel naar pagina
25van 182
  • 614 berichten
  • 28 juni 2009 22:10
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
28 juni 2009 22:10

De term ‘persoonlijke zegels’ is verwarrend, omdat hiermee zowel de zegels met de standaard afbeelding van de posterijen wordt aangeduidt (eigenlijk zijn dat reguliere uitgiften, voor een ieder te koop) als zegels die door verzamelaars/gebruikers worden aangemaakt op basis van het frame.
Ik wil dan ook voorstellen de laatste categorie “Gepersonificeerde” zegels te gaan noemen. Zo wordt het onderscheid voor de verzamelaar duidelijker.

  • 14 berichten
  • 30 juni 2009 15:35
30 juni 2009 15:35

Persoonlijke postzegels horen thuis in de filatelistisch categorie Privé uitgave. Iedereen kan zulke zegels laten maken om gelijk welk onderwerp, zelfs familiefoto’s.
Volgens mijn persoonlijk gevoel horen ze niet echt thuis in de publieke sfeer maar meer in de private sfeer. Binnenkort hebben we miljoenen zegels met leuke kinderhoofdjes e.d.
Kan er daarvoor geen aparte verzamelgroep gecreëerd worden weg van de postzegelsgroep? Het zou overzichtelijker worden en minder verwarrend.

  • 614 berichten
  • 2 juli 2009 00:02
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
2 juli 2009 00:02

Ik ben het hiermee wel eens. Binnen de NVPH cataloguscommissie hebben we ook grote moeite met deze zegels. Het probleem ligt vooral ook in de tussenvornen, de in RDD vervaardigde oplages die samen met TNT post in omloop worden gebracht, (ook vaak in de Collect publicaties staan) zoals de 50-er jaren, de vlinders, de persoonlijke boekjes. De ‘privé’ zegels zoals ze door een ieder kunnen worden gemaakt moeten we zeker niet volwaardig opnemen. Aan de andere kant kan zo’n maaksel voor de thematicus wel leuk zijn. Het probleem is dat deze zegels als ‘exclusief’ worden aangeboden terwijl iedereen ze kan (na) maken, althans zolang dezelfde frames beschikbaar zijn.
Het doet me een beetje denken aan de wildgroei die we ook met de telefoonkaarten gezien hebben en iedereen weet hoe dat geeindigd is.
Ik wil in ieder geval een duidelijke scheiding waarbij de persoonlijke postzegels (de invul- varianten) niet bij de normale resultaten zichtbaar zullen zijn. Dus echt als een aparte soort. Wel in de normale lijsten zullen dan de ‘standaard’ persoonlijke zegels valen zoals ze ook in het emissie- programma zijn opgenomen. De gepersonificeerde zegels isoleren kan bijvoorbeeld door naast de zegels (en straks ook series) de ingang gepersonificeerde zegels te maken en ze hierin te verzamelen.

  • 614 berichten
  • 2 juli 2009 00:09
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
2 juli 2009 00:09

..overigens zijn het niet echt ‘privé- uitgaven’ omdat ze wel frankeergeldigheid hebben. Je zou dus kunnen zeggen: TNT geeft het frame uit, dat privé wordt ingevuld. Maar het wordt dus echt verwarrend als de TNT in haar bladen Donald Duck zegels aankondigt op basis van het zegelframe (zoals nu het geval is). Vroeger verschenen nieuwe postzegels gewoon in de Staatscourant- dat was veel duidelijker, nu zijn we over geleverd aan de grillen van de marketingafdeling…

  • 14 berichten
  • 2 juli 2009 16:25
2 juli 2009 16:25

Volgens de Officiële Belgische Postzegelcatalogus wordt hetvolgende gedefiniëerd:
Privé-uitgiften (PR):Alle emissies met echte postzegels die door particuliere organisaties werden overdrukt. Meestal met behoud van hun frankeergeldigheid en verkocht ten bate van liefdadigheidsinstellingen.
Erinnofelie (E) daarentegen behelst zegeluitgiften van niet-officiële organismen en hebben GEEN frankeergeldigheid.

  • 614 berichten
  • 2 juli 2009 18:52
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
2 juli 2009 18:52

De Belgische Privé postzegels zijn niet gelijk de Nederlandse ‘persoonlijke postzegels’. Zo gebeurt de druk (OF in één drukgang, OF een bijdruk met een inktjetprinter en niet een OVERdruk) gewoon door TNT. Ook wordt de nominale waarde niet veranderd of voorzien van toeslag. TNT verkoopt vervolgens ook vele emissies via haar eigen kanalen. Denk bijvoorbeeld aan de Donald Duck zegel, de EK zegels met voetballers, of de serious request kerstzegel.
Met andere woorden: TNT houdt het hele productieproces in handen, de nominale waarde is gelijk, de zegels hebben normale frankeerwaarde, de basis (kader) is als zodanig geintroduceerd en maakt deel uit van het emissie- programma (met vaste afbeelding). In veel gevallen is TNT ook gewoon distributeur.
De Belgische Privé- zegels kunnen wel vergeleken worden met de zegels van de Zaanse stadspost- PTT zegels particulier overdrukt (overigens zeer omstreden maakwerk).
Ook België heeft tegenwoordi gepersonificeerde emissies, bijv Kuifje maar volgens mij vallen die ook bij België niet onder de privé- uitgiften.
Bij een privé- uitgave is de nominale waarde vaak gewijzigd of voorzien van toeslag, in ieder geval wordt aan een bestaande postzegel iets toegevoegd door anderen dan de posterijen.
We zien langzaam aan het beeld ontstaan dat TNT het officieele emissie- prigramma met allerlei persoonlijke postzegels aan het oprekken is. De 50-er jaren, de vlinderserie, de Brinkman- zegels, Donald Duck en Dikkie Dik. Het verschil met zegeks uit het normale programma is vaag. De serious request kerstzegel (semi- uitgifte) lag bij alle loketten. De persoonlijke kerstzegel die in het emissie- priogramma zat was alleen via de Collectclub te koop. DAF van de 50-er jaren tegen nominaal; aan de loketten (gewoon verkocht om brieven meer te frankeren), de rest van de serie met premie op intekening verkocht.
In de NVPH hebben we alleen de eerste zegels van deze serie opgenomen. Ze zaten niet in de jaarsets, komen ook weer niet in de supplementen.
Met bovenstaand zou het een overweging zijn een subrubriek persoonlijke zegels te maken, met daarin weer een onderverdeling in de roto-druk zegels die in grotere oplage zijn gemaakt en mede door TNT zijn verkocht en de inktjet- zegels waarbij de afbeelding puur particulier initiatief is.
Het blijft een materie waarover veel discussie mogelijk is. Maar een onderscheid maakt het voor de gemiddelde verzamelaar makkelijker een lijn te gaan volgen. Wie het leuk vind, verzamelt alles (maar weetdan nooit compleet te raken), wie het niet leuk vindt beperkt zich tot de TNT uitgiften al dan niet met de emissies die niet in het emissie- programma zijn opgenomen en alleen tegen een flinke bonus gekocht kunnen worden.

  • 614 berichten
  • 2 juli 2009 19:10
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
2 juli 2009 19:10

Overigens ga ik dus helemaal met multipla mee om er een aparte rubriek van te maken (alleen zullen het er twee worden) en dit zal binnenkort ook gebeuren. Anders krijgen we een Nederland collectie 2009 met 7.456 verschillende zegels of meer….......

  • 14 berichten
  • 3 juli 2009 16:18
3 juli 2009 16:18

Ik had het niet beter kunnen zeggen. Ik onderschrijf het idee om een aparte verzamelrubriek privézegels in het leven te roepen, naast gewone postzegels of als apart verzamelobject.
We zijn toch al met twee gelijkgezinden.

  • 13 berichten
  • 20 maart 2011 16:01
250
added
500
prices
20 maart 2011 16:01

Ik ben het met bovenstaande volledig eens, deze zegels moeten apart komen te staan buiten de regulaire verzameling. Dan hoef ik deze [ook]  slechte privé foto's niet meer in te zien.

Maar zie tevens ook dat het nog steeds niet is gerealiseerd.

Mvgr Opa Gerrit

  • 614 berichten
  • 22 maart 2011 12:16
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
22 maart 2011 12:16

Ik zal binnenbkort met de deelbeheerder overleggen  hoe we hier berteer vorm aan kunnen geven. Er is echter mij een nieuw feit bekend waardoor ik denk dat we pas later in het jaar met een definitieve opzet kunnen komen. Ik kan hier helaas nog niets over verklappen.

Wat ik wel kan zeggen is dat er een duidelijke schediing moet worden aangebracht:

- De reguliere uitgiften in RDD, die in het emissie- programma weliswaar als persoonlijke zegels worden aangeduidt maar dat helemaal niet zijn. (Van twee van deze zegels zijn zelfs op basis van de rand nooit gepersonificeerde zegels gemaakt)

Ik vind dat we hierbij het woord 'Persoonlijke postzegels' helemaal moeten schrappen om verwarring te voorkomen. (Betreft zegels als de Kuyt zegel die bijv. moet worden omgedoopt in een gelegenheidszegel)

Dit zijn de zegels die ook in het normale nummersysteem vallen.

Dit zijn in feite alle zegels die voor nominaal op postpunten verkrijgbaar zijn geweest.

- De andere in RDD vervaardigde oplages als de TNT series en premiums. Deze moeten een nummrer en subnummer krijgen dat is opgehangen aan de basiszegel. Bij het subnummer een onderverdelinmg naar catagorie (bijv. Premium of Beurszegel)

- De wat ik graag aanduidt 'gepersonificeerde' zegels die door particulieren en bedrijven in vaak hele kleine oplages worden gemaakt. Ook hier een subnummer opgehangen aan het basisnummer, maar dat zal nooit echt chronologisch kunnen zijn.  

Alleen het eerstre soort (dus zeg maar de rand met de standaard afbeelding) moert in de basisselectie komen, de twee  andere groepen moeten wel als groep opgeroepen kunnen worden maar niet default.

Ik wil hier dus gezien enkele ontwikkelingen nog even pas op de plaats maken, maar wel kijken of de persoonlijke zegels soorten 2 en 3 snel af te scheiden zijn.

  • 614 berichten
  • 14 april 2011 09:52
25
added
250
prices
250
reviews
500
posts
14 april 2011 09:52
  • 9 berichten
  • 1 juni 2011 22:13
1K
added
100
prices
1 juni 2011 22:13

Het kan geen kwaad wat meer reacties te verzamelen op dit onderwerp. Ik onderschrijf bovenstande stelling om een aparte verzamelrubriek privézegels in het leven te roepen, naast gewone postzegels of als apart verzamelobject.

Dat maak drie gelijkgezinden.

  • 1.276 berichten
  • 22 januari 2012 18:15
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
22 januari 2012 18:15

Hallo allemaal en leiding

Ik wil de discussie persoonlijke zegels opnieuw op de agenda zetten.

Er zou het een en ander besloten worden en op het einde van het jaar zou er een scheiding plaatsvinden ? Het jaar 2011 is reeds voorbij.

Zover ik het kan overzien is er nog geen optimale oplossing.

Dat de persoonlijke zegels worden uitgezonderd van de gewone data, heb ik alle begrip voor.

Maar ik wil een aanvulling hierop geven.

Ik vind dat de persoonlijke zegels, welke onder de normale data vallen, ook zichtbaar moeten worden bij de speciale persoonlijke zegels . Dit is op dit moment niet het geval.

Technisch is dit wel mogelijk. Er behoeft slecht handmatig een wijziging worden doorgevoerd.

De gebruikerstype: in te vullen met omschrijving "" persoonlijke zegels""

Ik heb dit getest en het werk. Echter dit wordt niet door de beheerders geaccepteerd. Dit kan zijn redenen hebben in verband met de eventuele wijzigingen in de toekomst.

Gaarne wil ik van de leiding op dit forum een antwoord.

Micho Rooseboom

  • 1.276 berichten
  • 1 februari 2012 20:25
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
1 februari 2012 20:25

Het blijft wel erg stil !

Micho

  • 1.276 berichten
  • 10 maart 2012 10:31
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
10 maart 2012 10:31

Het blijft op de agenda staan en het blijft actueel.

Krijgen wij een afsplitsing van "persoonlijke zegels "" en worden de persoonlijke zegels van de reguliere zegels erbij betrokken?.

Micho Rooseboom

  • 1.890 berichten
  • 12 maart 2012 07:24
1K
added
5K
prices
10
info pages
1K
reviews
1K
posts
12 maart 2012 07:24

@Micho,

Je vraag is duidelijk, eerlijk en niet al te moeilijk waarom je na 3 keer vragen geen antwoord krijgt weet ik ook niet,

ps hebben ze bij 'bund' nu ook al persoonlijke zegels ?

  • 1.276 berichten
  • 13 maart 2012 22:45
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
13 maart 2012 22:45

Inmiddels is er bij persoonlijke postzegels een redelijk overzicht ingebracht. Helaas is het nog niet perfekt. Er moet nog meer aan worden gewerkt.

Maar jaar 2012, 2011 en 2010 is al redelijk.

Met vriendelijke groet,

Micho Rooseboom

Harry het overzicht wordt toegezonden. Een bestand in exel.

  • 1.890 berichten
  • 14 maart 2012 07:29
1K
added
5K
prices
10
info pages
1K
reviews
1K
posts
14 maart 2012 07:29

Micho,

Raak je nu zo gefrustreerd dat niemand van de leiding reageerd dat je nu maar met je verzinvriendje 'Harry' communiceerd ???

  • Catalogus beheerder
  • 499 berichten
  • 14 maart 2012 14:26
10K
added
100K
prices
10
info pages
500K
reviews
500
posts
14 maart 2012 14:26

Micho heeft contact met de beheerder Nederland (Harry) over een systeem om de persoonlijke zegels te ordenen. Als de communicatie deels over het forum gaat ziet dat er vreemd uit, maar is dus niks mis met Micho's gesteldheid.

  • 1.890 berichten
  • 14 maart 2012 15:30
1K
added
5K
prices
10
info pages
1K
reviews
1K
posts
14 maart 2012 15:30

@Postmaster,

Ohh gelukkig ik begon me al zorgen te maken, we moeten elkaar uiteindelijk wel een beetje in de gaten houden op het forum ;-)

  • 1.276 berichten
  • 14 maart 2012 22:22
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
14 maart 2012 22:22

Sinbad

Kijk maar eens bij de persoonlijke zegels naar de jaren 2010,2011 em 2012.

Hierin werd een systeem ingebracht en dat kan een goede stap in de goede richting zijn.

Gefrusteerd ?, Nee, Ik heb vandaag in de tuin van mijn dochter gewerkt. Mijn gezicht is ervan verkleurd.Het zonnetje was heerlijk.

Als ik gefrusteerd zou worden van de postzegels dan blijf ik in de tuin werken en dan zie je me niet meer op het forum.

Ik ben blij te zien dat je me in de gaten houdt. Maar dat doet mijn vrouw ook al.

Geef het maar op.

Met vriendelijke groet,

Micho Rooseboom

  • 1.276 berichten
  • 20 maart 2012 22:05
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
20 maart 2012 22:05

Er zijn weer ruim 100 persoonlijke zegels toegevoegd.

  • 251 berichten
  • 20 maart 2012 22:28
1K
added
50
prices
250
posts
20 maart 2012 22:28

Het zoeken naar recente 'gewone" postzegels is geen doen meer met alle persoonlijke ertussen.

Deze moeten echt gescheiden worden van gewone uitgiften, anders is het einde zoek met alle persoonlijke zegels die mensen maken en hier in de catalogus komen.

  • Catalogus beheerder
  • 499 berichten
  • 20 maart 2012 23:03
10K
added
100K
prices
10
info pages
500K
reviews
500
posts
20 maart 2012 23:03

Als je gebruikstype frankeer selecteert zijn de persoonlijke zegels weg.

  • 1.276 berichten
  • 21 maart 2012 09:38
1K
added
5K
prices
25
info pages
1K
posts
21 maart 2012 09:38

Johan

Jij hebt 100 % gelijk. Dit is ook de discussie.

Postmaster geeft ook aan hoe jij de persoonlijke postzegels kunt uitsluiten.

Dus jou probleem is opgelost.

Maar diegene die alle persoonlijke zegels wil zien, krijgt deze niet allemaal te zien en dat is hinderlijk.

Postzegels die via het normale cirquit  ( persoonlijke zegels) zijn uitgegeven komen niet op het overzicht en daar gaat de discussie over.

Dit moet nog worden opgelost.

Micho Rooseboom

Snel naar pagina
25van 182