Baard en Kale, bedacht door Dineur, groot geworden onder de hoede van Will. Lees verder
De reeks Baard en Kale werd gecreëerd door de Belg Fernand Dineur. In 1938 verscheen de Kale in het eerste nummer van het weekblad Robbedoes. De originele Franstalige naam is “Tif et Tondu”. Tif betekent zoveel als “behaard” en was oorspronkelijk (en nu nog steeds) de benaming van het kale personage. Iets later kwam het personage “Tondu” (geschoren) hem vergezellen. Zijn haar en baard was een wilde bos, door op een eiland schipbreuk te hebben geleden. Blijkbaar was hij kapitein, zo geeft zijn pet aan. Deze omwisseling van namen is nooit in het Nederlands doorgevoerd. Bij Dupuis verscheen maar één album van Dineur’s Baard en Kale (in 1942) maar het werd nooit herdrukt en niet in de reeks opgenomen.
Tientallen jaren is Baard en Kale een vaste waarde in het weekblad Robbedoes. In mei 1948 verschijnen er enkele verhalen in het weekblad Heroic. Uitgeverij Dupuis is hier niet over te spreken en koopt de rechten van de personages op. Will mag de reeks verder zetten. Dineur schrijft nog enkele scenario’s maar stopt na het verhaal "Baard en Kale in Midden-Amerika" (1952).
Will als tekenaar bleek een schot in de roos. De albums die in de reeks zijn opgenomen zijn grotendeels van zijn hand. De vrienden Baard en Kale lossen er alle problemen op in een fantasierijke wereld vol criminaliteit.
Eerst neemt Henri Gillain het scenario voor zijn rekening, daarna Albert Desprechins. In 1954 wordt Maurice Rosy aangesteld om het verhaal te schrijven. Het is Rosy die "Stomp", de vaste antagonist in de stripreeks, verzint. Deze internationale gangster vinden ze steeds terug op hun weg, steevast gekleed in smoking en een middeleeuwse helm.
In 1990 komen Denis Lapière (scenario) en Alain Sikorski (tekenaar) aan het roer te staan. De strip wordt meer een “gewone” detectivestrip. Vijf albums later in 1997 valt het doek.