Het Märzenbier werd gebrouwen aan het eind van de winter en was lang houdbaar. Vroeger mocht in de zomermaanden namelijk geen bier gebrouwen worden. Het Márzenbier kon het tijdens het Oktoberfest geschonken worden. Het Oktoberfest (Duits voor oktoberf Lees verder
Het Märzenbier is een bier van lage gisting en werd gebrouwen aan het eind van de winter en was lang houdbaar. Het bevatte een hoger alcoholpercentage en meer hop. Heel vroeger mocht in de zomermaanden namelijk geen bier gebrouwen worden vanwege brandgevaar. Het bier werd extra koel opgeslagen en was volop beschikbaar in het najaar. Het Márzenbier kon dan ook tijdens het Oktoberfest volop geschonken worden.
Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen.
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. In 2010 werd er ter ere van de 200e verjaardag van het evenement een extra dag toegevoegd en duurde het Oktoberfest tot en met maandag 4 oktober 2010.
Het is wettelijk vastgelegd dat alleen de volgende, in München gebrouwen, bieren mogen worden geschonken tijdens het Oktoberfest:
Inmiddels zijn er naast Duitsland ook diverse andere landen welke de benaming Oktoberfest gebruiken voor hun bieren. Dit mag omdat Oktoberfestbier geen beschermd biertype is. Zo kennen we inmiddels Nederlandse, Engelse, Amerikaanse en Scandinavische Oktoberfestbieren.
Op het officiële Oktoberfest in München-Duitsland worden echter alléén bovengenoemde zes biermerken toegestaan.