Forum (101015 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Nieuws > catalogusprijzen (Afgesloten)

109 berichten

Morits 2,888 berichten

Ik wil graag een nieuwe discussie aangaan over de catalogusprijzen en hoe deze bepaald gaan worden.
Zoals jullie weten gaat de catalogusprijs bepaald worden door het middelen van de vraag/verkoopprijzen van de shophouders. Nu is het al heel lang gebruikelijk dat winkels vaak de catalogusprijs aanhouden van Hans Matla (en val me aub niet aan als er een of twee dit niet doen) . Ruilbeursenaren hanteren vaak 50 – 75% van deze prijs (ook hier weer: niet aanvallen als iemand het voor 80% doet). Als nu particulieren een item inbrengen en daar de voor hun gebruikelijke korting op toepassen, dan dreigt op termijn een catalogusprijs van €0,01. Want een koper die ziet dat een verkoper een prijs hanteert die boven de catalogusprijs uitkomt, dan is het meteen heien en zeisen. Dat betekent eigenlijk automatisch dat een verkoper of het nu een winkel of partikulier is zelden of nooit meer onder de catalogusprijs kan aanbieden omdat dan de catalogusprijs omlaag gaat en dat valt dus niet meer te stoppen.
Let wel, ik heb geen kritiek op de methode van prijsbepaling. Ik ben alleen benieuwd waar dit naartoe gaat. Een catalogusprijs is mijns inziens een vast gegeven en al naar gelang een stijgende of dalende vraag zal de verkoopprijs omhoog of omlaag gaan, maar de catalogusprijs verandert niet.

 
bobbedoes 136 berichten

Beste Morits,
een blijvend aangename discussie inderdaad.
Ik ben overigens van mening dat een cataloguswaarde wel moet veranderen.
Volgens mij is het meest transparant als de cataloguswaarde exact gelijk is aan de effectieve verkoopwaarde.

 
Pellucidar 205 berichten

Ik ben het wel eens met Bobbedoes.
Catalogusprijzen zijn onderhevig aan de marktwerking en daardoor variabel.
De markt is altijd in beweging en zal nooit naar rechts of links tuimelen, is natuurlijk evenwicht. De basis van een catalogus is volgens mij eerst de winkelprijs. Het schaars, antiquarisch of gezocht raken van een item doet daarna vanzelf de rest. Kwestie van vraag en aanbod.
Andersom, mede dankzij internet en de vele aanbieders zijn, “moeilijk te vinden” boekjes sterk in prijs gedaald.
Wel leuke discussie idd.

 
AvdP 481 berichten

Mha, ik weet het niet, leuk als een strip/boek/enz. opeens ipv 4000 nu opeens 300 gaat worden in waarde. Das denk ik het enige wat kan gebeuren, of dat mensen de waarde van goed voor nieuw gaan hanteren.
De toekomst wijst het wel uit of het goed gaat of niet.

 
Rene LastDodo Team 3,740 berichten Het is de bedoeling dat de catalogusprijzen een gewogen gemiddelde worden van de daadwerkelijke verkopen (wegen zwaar) in een bepaald item en de prijzen waarvoor dat item wordt aangeboden in shops (wegen minder zwaar dan de prijzen waarvoor het echt verkocht is). Het idee is om op dit gewogen gemiddelde voor de bepaling van de catalogusprijs een opslag te doen van 30%. Hiervoor zien we 2 redenen:
1. Er zijn veel vragen om op basis van de catalogusprijzen de totale waarde van een verzameling te kunnen berekenen ten behoeve van de verzekering. De verzekerde waarde moet dusdanig zijn dat je de objecten daarvoor eenvoudig weer terug kan kopen. Een cataloguswaarde die 30% boven de gemiddelde marktwaarde ligt waarborgt dat over het algemeen.
2. Hetgeen Morits schetst: veel handelaren en verzamelaars zijn inderdaad gewend om bij verkoop met de prijs wat onder de catalogusprijs te gaan zitten (dit is niet alleen bij het verzamelgebied Strips zo maar dit speelt bij de meeste verzamelgebieden: postzegels, munten etc.) Als je de catalogusprijs dan steeds actualiseert dreigt de door Morits geschetste negatieve prijsspiraal.
Overigens ben ik het hier in het geheel niet mee eens:

Een catalogusprijs is mijns inziens een vast gegeven en al naar gelang een stijgende of dalende vraag zal de verkoopprijs omhoog of omlaag gaan, maar de catalogusprijs verandert niet.
Als een catalogusprijs niet mee verandert met de markt dan zegt die op een gegeven moment weinig tot niets meer.

 
Cle-Mens 17 berichten

Een catalogusprijs hoort een redelijk vast gegeven te zijn. Iedere handelaar/verkoper kan dan zijn aanbod al naar gelang de kwaliteit daaraan toetsen en prijzen. Als verkoper kun je op die manier ook gaan concureren met andere aanbieders, b.v.als jij jouw product snel kwijt wilt.
Als de catalogusprijs te veel gaat fluctureren, dan ben je je stabiele prijsbepaling kwijt. Hoe kun je dan nog goed in- en verkopen.
De catalogus prijs mag best jaar na jaar licht worden aangepast, al naar gelang vraag en aanbod. Maar grote fluctuaties maken het hele prijssysteem stuk. Het is niet voor niets een CATALOGUS prijs.

 
Morits 2,888 berichten

Cle-Mens heeft ‘t begrepen, gelukkig!

 
Pellucidar 205 berichten

Helaas jij niet Morits, een gemiddelde van “iets” is ook een leidraad, dat is een vast gegeven :)

 
Pitske 80 berichten

Een algemeen gemiddelde is toch geen goed idee: van alle strips die nog courant nieuw in de handel verkrijgbaar zijn zou de nieuwprijs de catalogusprijs moeten blijven.
Handelaars kunnen korting geven, of van een verzamelaar een partij kopen nog in nieuwstaat, of je kan als verzamelaar zelf bepaalde reeksen liquideren aan goedkope prijzen om er snel vanaf te geraken: dit verandert toch niet de waarde van de strip? Dus ook niet de cataloguswaarde.
Voor oudere strips is vooral de staat van belang: als er nu ook nog een variërende cataloguswaarde komt, kunnen we beter de cataloguswaarde gewoon afschaffen. Iedereen kan tenslotte toch zien aan welke prijs ze worden aangeboden. Wat is dan nog het nut van een cataloguswaarde?

 
bobbedoes 136 berichten

Een cataloguswaarde is inderdaad dan alleen bestemd voor uitverkochte albums.
Per jaar de waarden bekijken kost waarschijnlijk meer dan een half jaar..

 
bobbedoes 136 berichten

Een negatieve spiraal vwb de waarde is mijn inziens alleen mogelijk als alleen Catawiki resultaten als bron worden gebruikt. Als dat het uitgangspunt is val je inderdaad weer terug op een ‘Big Brother’ die verder kijkt dan Catawiki en internet en ook resultaten daarbuiten meeneemt. Dit wordt nog een ingewikkelde kwestie.

 
Cle-Mens 17 berichten

Zoals Pitske al concludeerd. Als de cataloguswaarde van een strip prijs x is, en er worden alleen exemplaren verkocht met een slechtere kwaliteit, dan zou de catalogus prijs gaan dalen. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Zo zal de catalogus prijs over het algemeen een dalend karakter hebben.
En inderdaad, Bobbedoes. Een juiste catalogusprijs kan nooit alleen door catawiki worden bepaald. Hoeft ook niet.
Heel veel verzamelobjecten hebben al catalogus prijzen. postzegels, munten e.d. hebben al door iedereen geacepteerde catalogusprijzen.
Ik verkoop zelf boeken en neem daarbij ook de prijsstelling van Bol.com mee.
Dus ik denk dat er per catagorie gekeken moet worden hoe de catalogusprijs al bestaat of nog moet worden vastgesteld.

 
AvdP 481 berichten

Jongens, de waarde PER STAAT wordt gemiddeld, niet de algehele catalogus prijs.
Het enige probleem kan zijn dat mensen iets als nieuw zien en het voor de prijs van goed neerzetten.

 
Pellucidar 205 berichten

Cle-Mens, wat jij of Pitske stelt kan niet, dan reken je geheel buiten de markt. Catawiki geeft die markt prijstechnisch weer. Niet 12 jaar verouderd, maar elke dag, het hele jaar door accuraat en aangepast aan de markt van vraag en aanbod. Wat vandaag leverbaar is kan morgen uitverkocht zijn. Als er vraag is en weinig aanbod zal zo’n item vrij snel (door winkeliers) in de markt bekend staan als “lastig” (wegens niet leverbaar) en dat zal Catawiki onmiddelijk door haar open source & beheerders systeem opmerken en vastleggen (door aanbieders). Nieuwe leverbare strips zijn al voorzien door uitgevers met een verkoopadviesprijs en daarmee staan ze ook in Catawiki.
Met alle factoren wordt in de 3 staten staffel+prijs in principe al rekening gehouden, ga maar na, vink maar aan: winkelprijs, antiquarisch, 2e hands, inkoop, verkoop, stockstaat,schaarste, overschot, goede, nieuw of redelijke staat, vraag, winkelaanbod, part. aanbod, verzamelaarsaanbod, populair,
onpopulair, prijsvergelijk, alles op een rij op 1 site, 1 catalogus. Ik vergeet vast nog wat.. Voor de meeste verzamelaars en shophouders is dat al bijna genoeg.
Dat winkelprijs in dit alles “de basis” is bewijst vrijwel elke strip. Die eenmalige automatische basis wordt in de loop van de jaren “vanzelf” hoger óf lager, dus variabel, door de allesomvattende marktwerking van vraag en aanbod.

 
Cle-Mens 17 berichten

Pellucidar, Wij zeggen gedeeltelijk hetzelfde. Ik geef aan dat de catalogusprijs veranderd. Ik merk wel dat bijna iedereen het vergelijkt met strips. Dat is op dit moment ook logisch omdat dat op dit moment de grootste catawiki vulling is. Bij postzegels en munten werkt dat anders. Bij boeken ook. Omdat een boek vandaag niet leverbaar is wil niet zeggen dat de catalogusprijs veranderd. Wel de prijs van de aanbieders. Morgen worden er tien exemplaren aangeboden. De catalogusprijs blijft hetzelfde maar de aanbieders reageren op elkaar. Dus de catalogus prijs (soms nieuwprijs) geeft de waarde van het product op lange termijn. Dit heeft gewoon te maken met de hoeveelheid producten van een bepaalde kwaliteit die in omloop is. De catalogusprijs van een munt of postzegel veranderd niet continue. Dus in de prijsstelling moeten we wel naar het gehele asssortiment van Catawiki kijken en niet alleen naar strips.
Het heeft niets met buiten de markt rekenen te maken.
We moeten de Catalogusprijs niet met de waarde voor 1 product vergelijken. Jij ziet de actuele prijs als catalogus waarde.

 
Pellucidar 205 berichten

Sorry Cle-mens, ik had mijn tekst nog wat uitgebreid en verduidelijkt hoop ik.
Ja, ik had het voornamelijk over strips maar marktwerking heb je overal natuurlijk. En om direct op je laatste opmerking in te gaan, ja ik zie gezien de “functie van Catawiki” wat in het geheel nog niet bestond, voor strips in het algemeen, als basis en actuele prijs om de redenen die ik net aanvulde daar boven.

 
Cle-Mens 17 berichten

Je uitbreiding maakt het wel wat duidelijker. Mijn angst is een beetje dat er op te korte termijn te grote schommelingen komen. Ik ben niet tegen het systeem, maar maak me wel zorgen over bovenstaande.

 
Pellucidar 205 berichten

Leg uit.. geef ’s een voorbeeld?

 
Cle-Mens 17 berichten

Kijk naar het eerste bericht over dit onderwerp van Morits. En je hebt gelijk, marktwerking is er altijd. Maar als ik postzegels en munten naar voren haal. De catalogus waarde veranderd nauwelijks. De oplage is bekend, de kwaliteit is bekend. en .. de catalogusprijs is bekend. Handelaren varieeren met die catalogusprijs om vraag en aanbod af te stemmen.
Natuurlijk is dat bij strips bv heel anders.

 
Pellucidar 205 berichten

Die heb ik gelezen, Morits stelt 2 dingen a. dat een catalogusprijs gelijk blijft. Ik zeg, er is eerst een “basis” en die “basis” veranderd wel degelijk mee. Dat is namelijk met alles zo wat ooit als nieuw is verkocht. b. Morits stelt dat de catalogusprijs op den duur naar 0,01 ec kan gaan, dat kan niet, er zijn schommelingen in de waarde zoals hij en jij zelf ook zegt maar die blijven altijd in evenwicht door de markt.
Over munten en postzegels heb ik geen mening. Ik weet alléén dat postzegels 40% minder waard zijn geworden sinds 10 jaar geleden?

 
Morits 2,888 berichten

Er is nog steeds één onderdeel dat is onderbelicht. Als een partikulier een item in de shop heeft en hij durft daarvoor de ‘catalogus’ waarde te vragen (maakt niet uit in welke staat) dan wordt dat niet geaccepteerd. “Je bent toch geen winkel!?”

 
Rene LastDodo Team 3,740 berichten

Er is nog steeds één onderdeel dat is onderbelicht. Als een partikulier een item in de shop heeft en hij durft daarvoor de ‘catalogus’ waarde te vragen (maakt niet uit in welke staat) dan wordt dat niet geaccepteerd. “Je bent toch geen winkel!?”

Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik weet dat er partikulieren zijn die heel veel verkopen. Hoeveel je verkoopt heeft natuurlijk wel een relatie met de prijzen die je vraagt. Dat klopt. Als de catalogusprijzen straks meer geaccepteerd zijn omdat ze objectief zijn geworden (automatisch gekoppeld aan de markt met een prijsopslag i.v.m. de verzekerde waarde), dan is het misschien logischer dat kopers vragen gaan stellen als je boven de cataloguswaarde aanbiedt. Nu zijn de catalogusprijzen nog subjectief en daardoor minder betrouwbaar. Wat nu al wel goed kan in de grotere rubrieken, zoals Strips en Postzegels, is vergelijken met de prijzen van andere aanbieders. Dat werkt heel mooi en maakt de markt veel transparanter.

 
Willem-Naber 434 berichten

Verwijderd

 
Dick52 Catalogus beheerder 2,761 berichten

@ Willem, maar natuurlijk gun je een mede verzamelaar ook een mooi exemplaar.
En zolang je niet met het openbaar vervoer gaat blijf je op die manier mooi in beweging.

 
Rene LastDodo Team 3,740 berichten

Items die ik zelf waardeer op 2-3 euro zet ik rustig voor 5 euro in mijn shop. Ik loop niet voor minder dan 5 euro naar het postkantoor.
Misschien naast een bijdrage in de portokosten ook een bijdrage in je wandelschoenen vragen :-)

 
Willem-Naber 434 berichten

Verwijderd

 
Pitske 80 berichten

@Pellucidar,
Al is niet iedereen het altijd eens over de Matlaprijzen, de Matlacatalogus heeft wel jaren de markt gemaakt, en niet omgekeerd: strips werden en worden nog steeds verhandeld op basis van de Matlaprijs. Dus als jullie de bedoeling hebben bekend te raken bij alle verzamelaars, onderschat dan aub jullie invloed niet. Dan gaat deze site mee bepalen of de markt groeit of in mekaar stort. En geloof me of niet, vele verzamelaars haken af als de waarden wispelturig worden en dalen. Zij kopen tenslotte meer dan een Kiekeboe die stukgelezen mag worden om dan met het oud papier mee te geven.
Als je voortdurend een gemiddelde handhaaft heeft het trouwens geen zin de verkoopadviesprijs van een nieuwe strip in te geven: die is in vele gevallen de week nadien toch al gedaald. Kijk maar na.
Ik begrijp ergens je standpunt, maar spreek dan aub niet meer over een catalogusprijs of cataloguswaarde. Het begrip cataloguswaarde is voor iedere verzamelaar hetzelfde, of hij nu strips of postzegels of munten verzamelt: en houvast dat tijdelijke schommelingen opvangt, en pas na verloop van tijd (in de praktijk vaak jaarlljks) aangepast wordt aan vraag en aanbod.
Het grootste gevaar schuilt erin dat jij jouw “cataloguswaarde” eigenlijk alleen laat afhangen van het aanbod.

 
AvdP 481 berichten

Gewoon een jaartje testen en dan kijken hoe het gaat?

 
Cle-Mens 17 berichten

Ik ben het helemaal met Pitske eens. Misschien een sugestie om het woord catalogusprijs te vervangen voor catawikiprijs. Mocht het in de test fase dan toch niet goed gaan, dan kun je het vervangen door catalogusprijs en een andere koers varen. Ben je ook nog ingedekt.

 
Rene LastDodo Team 3,740 berichten

Het idee is om de catalogusprijzen periodiek te berekenen. Niet om het real-time te doen zodat ze continu fluctueren. Een termijn van een jaar is echt te lang. Zie de stijging van sommige van de laatste Roodbaard delen de laatste maanden of de daling van sommige Kuifje facsimiles omdat er herdrukt wordt e.d.

Reageer op onderwerp