Hoe zijn eigenlijk de regels bij etiketten. Ik merk nogal wat verschillen, waardoor vindbaarheid niet toeneemt.
In hoeverre is het de bedoeling onder ‘titel’ merk/brouwer + biersoort te vermelden.
Onder ‘titel’ staat soms alleen ‘Pils’ of ‘Oud bruin’ of zo. Logischer zou zijn merknaam + soort aanduiding. Dus als titel ‘Lindeboom Pils’ ipv ‘Pils’.
Maar hoe gaat het dan bij bieren met een bijzondere naam. Bijvoorbeeld Offspring van Oersoep. Volgens mijn eigen gedachte hierboven dus ‘Oersoep Offspring’, maar ik heb het als ‘Offspring’ in de catalogus gezet omdat ik iets vergelijkbaars bij andere etiketten zag. En bij sommige bieren wordt het invoeren dan ook wel lastig.
Hebben we daar duidelijke regels voor?
Ook staan dezelfde brouwerijen vaak anders. Zo heb je ‘Heineken’ en ‘Heineken Br Amsterdam’. Ik zou voorstellen in elk geval geen afkortingen te gebruiken omdat ieder dit anders zal doen.
What are the rules for labels actually. I notice quite a few differences, so findability does not increase.
To what extent is the intention to state brand / brewer + beer type under 'title'.
Under 'title' sometimes only 'Pils' or 'Old brown' or something. More logical would be brand name + type designation. So as the title "Lindeboom Pils" instead of "Pils".
But what about beers with a special name. For example Offspring from Primeval Soup. So according to my own thought above "Primeval Soup Offspring", but I put it in the catalog as "Offspring" because I saw something similar with other labels. And with some beers, entering it is also difficult.
Do we have clear rules for this?
The same breweries are also often different. So you have "Heineken" and "Heineken Br Amsterdam". I would suggest in any case not to use abbreviations because everyone will do this differently.
- Catalogue administrator
- 71 messages
- August 20, 2017 17:19
@AJFM: Het klopt dat er nogal wat variatie is in de verzameling bieretiketten. We praten dan ook over ruim 19.500 etiketten en rubrieken die vrij in te vullen zijn in plaats van gelimiteerde keuzes. Hierdoor onstaat al gauw een grote variatie aan noteren van gegevens.
Sinds oktober vorig jaar ben ik de nieuwe beheerder en probeer ik wat meer structuur en eenheid aan te brengen (Het beheer had inmiddels al ruim twee jaar stil gelegen terwijl er actief etiketten werden ingevoerd.)
Dit bijwerken lukt uiteraard wel met de vanaf dat moment ingevoerde etiketten maar er is nog een grote bulk etiketten welke in de loop der tijd moet worden herzien. Dit vraagt zoveel tijd dat ik nog niet eerder aan een soort van werkinstructie ben toegekomen.
Momenteel zijn we al bezig om in ieder geval de inhoudsmaten gelijk te trekken voor alle etiketten maar dit gaat programmatechnisch niet heel eenvoudig. Laat staan dat we de brouwerijgegevens gelijk willen schakelen, al is dhr. siebe-koster al heel behulpzaam met het aanpassen van de brouwerijgegevens van diverse merken bieretiketten.
Waar ik naartoe wil in de catalogus is de volgende werkwijze:
Titel: De naam van het betreffende bier zelf (zonder de brouwerijnaam), dus Offspring
Merk: De naam van de brouwerij, zonder aanduiding van "brouwerij" of vestigingsplaats, dus Oersoep, Heineken, Jopen, Amstel e.d.
Brouwerij: De naam van de brouwerij, zonder aanduiding van "brouwerij" of "bierbrouwerij" maar met vestigingsplaats. Is het woord brouwerij niet op zichzelf staand maar bijvoeglijk naamwoord dan kan dat wel (bijv. Amelander bierbrouwerij). In dat geval wordt de naam ook niet afgekort. Dit is in verband met de selectie op "Brouwerij". Het is aan de beheerder om te bepalen wat in bepaalde gevallen de juiste notitiewijze wordt.
Uiteindelijk zullen alle brouwerijnamen gelijkgeschakeld worden maar het vraagt nog wat tijd tot we daar aan toe zijn.
Land: Het land waar het bier oorspronkelijk vandaan komt. Het komt nog wel eens voor dat een bier in een ander land gebrouwen wordt onder licentie van de brouwerij zelf maar dan is het land van herkomst toch bepalend.
Type: Inmiddels zijn de biertypen herzien en aangevuld met nieuwe rubrieken. Er is nu volop mogelijkheid om de juiste rubriek te vinden. Bovendien staat inmiddels bij alle rubrieken omschreven wat er onder het betreffende biertype wordt verstaan.
De rubriek "Overige" wordt op termijn buiten gebruik gesteld zodra deze is opgeschoond. De rubriek "Speciaalbier" wordt alleen gebruikt voor echte speciaalbieren of wanneer niet duidelijk is in welke andere rubriek hij thuis hoort. Bij twijfel hanteer ikzelf internet, in het bijzonder Ratebeer en Beeradvocate of soortgelijke biersites.
Alcoholpercentage: Het getal met direct daar achter het %-teken en zo nodig een komma ertussen, dus 6,4% of 5%.
Inhoud: De inhoudsmaten worden genoteerd in cl met een spatie tussen het getal en de cl en zonder punt erachter. Dus 30 cl of 25 cl
Voor de grote hoeveelheden (veelal Duitstalige, Tsjechische en Poolse bieren) hanteer ik de (hoofdletter) L achter de hoeveelheid, dus 0,5 L of 1 L ook weer zonder punt.
Vooral de Amerikaanse bieren staan vaak in ml en de Engelse bieren in fluid ounces. Ook deze bieren worden in verband met de selectiecriteria genoteerd in cl
In de rubriek bijzonderheden worden dan bij het Engelse vlaggetje de oorspronkelijke hoeveelheden vermeld in fl. oz. of ml.
Jaar: Het jaar waarin het bier verkregen is.
Afmetingen: De maten in cm, eerst de breedte dan de hoogte van het etiket.
Bijzonderheden: Vrij in te vullen.
De foto's dienen van duidelijk leesbare kwaliteit te zijn en het is de bedoeling dat eerst het voor-etiket wordt ingevoerd, ten tweede het achter-etiket met alle bierinfo en als derde het hals-etiket. Dit is ook van belang voor de Catawiki-app omdat deze alleen de eerste twee foto's opneemt in het bieretiketten-overzicht.
Aan de hand van bovenstaande werkwijze kunnen we tot een meer consistente catalogus komen. Dit is vooral van belang voor de gegevens waarop geselecteerd kan worden (merk, brouwerij, land, type en inhoud) en voor de afbeeldingen. Hoe meer info en duidelijke foto's des te beter is de catalogus van kwaliteit.
Tenslotte kan ik -als beheerder- bij het goedkeuren van de ingevoerde gegevens alsnog de laatste onvolledigheden wijzigen of navraag doen over twijfelgevallen.
Daarnaast zullen in etappes alle variabele namen en hoeveelheden worden gelijkgeschakeld zodat er niet zo een grote brij aan selectiegegevens meer is met betrekking tot hetzelfde onderdeel.
We zijn dus volop in beweging!
@AJFM: It's true that there is quite a bit of variety in the collection of beer labels. We are therefore talking about more than 19,500 labels and sections that can be filled in freely instead of limited choices. This soon creates a large variation in recording data.
I have been the new manager since October last year and I am trying to introduce more structure and unity (The management had been at a standstill for more than two years while labels were being actively introduced.)
This updating is of course possible with the labels entered from that moment on, but there is still a large bulk of labels that will have to be revised over time. This takes so much time that I haven't gotten around to some kind of work instruction before.
We are currently working on at least equalizing the content sizes for all labels, but this is not very easy from a programming point of view. Let alone that we want to synchronize the brewery data, even if Mr. siebe-koster already very helpful with adjusting the brewery data of various brands of beer labels.
What I want to go to in the catalog is the following procedure:
Title : The name of the beer itself (without the brewery name), so Offspring
Brand : The name of the brewery, without indication of "brewery" or location, so Oersoep, Heineken, Jopen, Amstel, etc.
Brewery : The name of the brewery, without indication of "brewery" or "beer brewery" but with location. If the word brewery is not an independent word but an adjective, it can be used (eg Amelander beer brewery). In that case, the name is also not abbreviated. This is related to the selection on "Brewery". It is up to the administrator to determine what will be the correct annotation method in certain cases.
Eventually, all brewery names will be aligned, but it will take some time before we get there.
Country : The country where the beer originally comes from. It sometimes happens that a beer is brewed in another country under license from the brewery itself, but then the country of origin is decisive.
Type : The beer types have now been revised and supplemented with new sections. There is now plenty of opportunity to find the right section. In addition, all sections now contain a description of what is meant by the relevant type of beer.
The "Other" section will eventually be decommissioned as soon as it has been cleaned up. The section "Special beer" is only used for real specialty beers or when it is not clear to which other section it belongs. When in doubt, I use the internet, in particular Ratebeer and Beeradvocate or similar beer sites.
Alcohol percentage : The number with the % sign immediately after it and if necessary a comma in between, so 6.4% or 5%.
Volume : The volume measures are noted in cl with a space between the number and the cl and without a dot after it. So 30 cl or 25 cl
For the large quantities (mostly German, Czech and Polish beers) I use the (capital) L after the quantity, so 0.5 L or 1 L again without a dot.
Especially the American beers are often in ml and the English beers in fluid ounces. These beers are also listed in cl in connection with the selection criteria
In the specials section, the original quantities are stated in fl. oz next to the English flag. or ml.
Year : The year in which the beer was obtained.
Dimensions : The measurements in cm, first the width then the height of the label.
Details : Free to fill in.
The photos must be of clearly legible quality and it is the intention that the front label is entered first, the back label with all beer information second and the neck label third. This is also important for the Catawiki app because it only includes the first two photos in the beer label overview.
Based on the above method, we can arrive at a more consistent catalogue. This is especially important for the data that can be selected (brand, brewery, country, type and content) and for the images. The more information and clear photos, the better the quality of the catalog.
Finally, as an administrator, I can still change the last incompleteness or inquire about doubtful cases when approving the entered data.
In addition, all variable names and quantities will be equalized in stages so that there is no longer such a large mess of selection data regarding the same part.
So we are in full swing!
Dag Ewald
dank voor je uitgebreide antwoord.
En een aantal heldere uitgangspunten; daar is nog een hoop werk voor te verrichten!
ik zal waar ik het zie ook al vast aanpassen.
Voor alle zekerheid nog even de titel: het kan dus zijn dat er ook alleen 'Pils' als titel staat... Komt karig over, maar als het je bedoeling is, is het tenminste eenduidig.
Hello Ewald
Thank you for your comprehensive answer.
And a number of clear starting points; There is still a lot of work to be done for that!
I will also adjust where I see it.
Just to be sure, the title: it may be that there are also only 'Pils' as the title ... Seems scanty, but if you intend, at least it is unambiguous.
- Catalogue administrator
- 71 messages
- August 21, 2017 22:10
Voor wat betreft de Catawiki Verzamel-app is het merk van belang en niet de titel. Er wordt namelijk gesorteerd op merknaam waarna vervolgens de titels van het gekozen merk in beeld komen.
In de catalogus zal normaal gesproken -in het geval van bijvoorbeeld Heineken pilsener- gezocht worden op Heineken danwel Heineken pils. Dan komen alle Heineken pilseners in beeld.
Zoeken op pils of pilsener levert zo'n 4.400 hits op maar het is niet aannemelijk dat er alleen op deze enkele woorden gezocht wordt. Er zal dan al gauw de merknaam bijgevoegd worden als trefwoord.
Wat mij betreft komt dan ook in de titel "Pils" of "Pilsener" te staan als dat zo echt nadrukkelijk op het etiket staat en komt bij merk de brouwerijnaam te staan.
En alvast hartelijk dank voor het meedenken en helpen aanpassen!
As far as the Catawiki Collectors app is concerned, the brand is important, not the title. This is because it is sorted by brand name, after which the titles of the chosen brand are displayed.
In the catalog, in the case of Heineken Pilsner, for example, will normally be searched for Heineken or Heineken Pilsner. Then all Heineken pilsners come into the picture.
Searching for pilsner or pilsner produces about 4,400 hits, but it is unlikely that only these few words are searched for. The brand name will soon be added as a keyword.
As far as I am concerned, the title will also say "Pils" or "Pilsener" if that is so emphatically on the label is and will be placed with brand the brewer's name.
And thank you very much for thinking along and helping to adjust!