Forum (103218 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Modelauto's / autominiaturen algemeen > Sorteermogelijkheden

14 berichten

Blueberry Catalogus beheerder 53 berichten

Kunnen jullie nog even kijken of het mogelijk is om te sorteren op ‘eerste productiejaar auto’

 
Rene LastDodo Team 3,759 berichten

We zijn bezig de sorteer-mogelijkheden grondig aan te pakken. O.a. kunnen sorteren of meerdere velden, per rubriek instelbaar. Nog even geduld dus.

 
Blueberry Catalogus beheerder 53 berichten

Is er inmiddels al zicht op de uitbreiding van de sorteermogelijkheden?
Het valt mij namelijk op dat het bepalen van het productiejaar van de modelauto lastiger aan te geven is dan het productiejaar van de 1:1 auto.

 
Golf-GTI 38 berichten

Je hebt gelijk. Het valt bij sommige fabrikanten slecht te achterhalen in welk jaar een auto is uitgegeven. Ook is het voor degene die het item plaatst vaak lastig, het staat niet onder op de auto of op de doos en in welk jaar heb ik hem ook al weer nieuw gekocht?
Maar bij de 1:1 auto’s kun je dit iets makkelijker terug vinden door het te “google”en (sorry voor de reclame!)of staat het tegewoordig al in de Van Dale als werkwoord?

 
Rene LastDodo Team 3,759 berichten

Nee, we zijn helaas nog niet toegekomen aan betere sorteermogelijkheden.
Maar ik zit nog even te kijken naar de fotogalerij. Bedoel je dat je in plaats van het jaar van de modelauto dan het jaar van de productie van de 1:1 auto in de fotogalerij wilt zien? Ik denk alleen dat het interessanter is voor modelauto verzamelaars om het uitgifte jaar van de modelauto zelf te zien toch? Ook al duurt het misschien nog even voor we ze allemaal hebben.
Of begrijp ik de vraag misschien niet goed?

 
Blueberry Catalogus beheerder 53 berichten

René, het probleem is het volgende : de fabricagejaren van de modelauto’s zijn haast onmogelijk te achterhalen (ikzelf heb al tientallen uren op het internet zitten zoeken). Gevolg is dat nu bijna overal bij het jaartal “onbekend” komt te staan ; en heeft het sorteren op jaartal dus weinig zin…
Sorteer je op fabricagejaar van de 1:1 auto, krijg je bij de diavoorstelling de ontwikkeling / vormgeving van auto’s door de jaren heen te zien. En dat lijkt mij, persoonlijk gesproken, een geweldig perspectief!

 
Golf-GTI 38 berichten

Er valt voor beide argumenten wat te zeggen.
Maak je een fotogalerij op jaar van uitgifte, zie je de ontwikkeling door de jaren heen van bouwkwaliteiten, vormgeving, gebruikte materialen ed. in de modelauto terugkomen. Al mis je nu een hoop jaren van uitgifte van modelauto’s, het begin is er en het word alleen maar beter.
Maar maak je een galerij op jaartal van de 1 op 1 auto zie je juist wat Bleuberry aangeeft de evolutie van de allereerste auto’s tot aan de huidige auto’s.
Zie als voorbeeld een Volkswagen Karmann Ghia van Lego uitgegeven in 1962 of die zelfde auto in een tuning uitvoering van Maisto uit 2008.
In de galerij op volgorde van jaar van uitgifte liggen ze mijlenver uit elkaar en zie je daar de evolutie van de modelauto.
Doe je hetzelfde op volgorde van de 1 op 1 auto kom je ze na elkaar tegen want de auto is in 1955 gebouwd.
Ik denk dat er veel verzamelaars zullen zijn die uit beide opties zouden willen kiezen.
De ene keer om alle uitgiften van een bepaald jaar te bekijken en anderzijds van een bepaald model of type auto uit bijvoorbeeld 1975 te bekijken.

 
Blueberry Catalogus beheerder 53 berichten

Ik denk dat het mogelijk moet zijn om op beide mogelijkheden te sorteren. Je zou bijvoorbeeld het sorteren op nummer kunnen vervangen. Dat voegt n.l. niet echt wat toe…

 
Golf-GTI 38 berichten

De keuze mogelijkheid sorteren op nummer gebruik je eigenlijk alleen als je alle items van dezelfde fabrikant op volgorde wil zetten.
Als er in de toekomst veel items bij gaan komen word deze mogelijkheid mischien ook vaker gebruikt.
Het wil ook niet altijd zeggen dat elke fabrikant een logische volgorde aanhoud, dat het artikelnummer door de jaren heen oploopt, anders heb je aan een sortering op jaar van uitgifte genoeg.

 
ErikBoere 676 berichten

Ik weet dat merken als Matchbox en Wiking steeds weer dezelfde nummers gebruikten…voor totaal verschillende auto’s…

 
Blueberry Catalogus beheerder 53 berichten

Alweer een briljant argument om de sortering op nummer te vervangen. Als René nu nog niet overtuigd is, weet ik het ook niet meer ;-)

 
Rene LastDodo Team 3,759 berichten

Toch zou ik het wel leuk vinden om bijv. alle Dinky Toys op nummer gesorteerd te zien. Probleem daarbij is dat niet alleen nog veel nummers ontbreken maar dat als je sorteert op nummer er nu “alfanumeriek” gesorteerd wordt, d.w.z. bijv. 263, 27, 294 en niet numeriek omdat er ook nummers zijn met een letter-toevoeging en we nog geen apart veld “nr toevoeging” hebben (dat gaan we wel doen maar dan is er ook dataconversie nodig).
Maar goed, het is mij wel duidelijk dat er een wens is om op meer velden te sorteren dan alleen de velden die nu zichtbaar zijn in de fotogalerij (dat was het criterium).
Punt is dat we het eerst zo hadden in alle rubrieken dat je op alle velden kon sorteren. Daar kregen we klachten over omdat mensen dan sorteren op een veld dat niet zichbaar is in de fotogalerij zelf (zoals productiejaar van de 1:1 auto nu niet wordt getoond in de fotogalerij onder de foto’s) en dan zien dat iets 2x voorkomt en dat niet begrijpen. Bijvoorbeeld: als je sorteert op Soort en een modelauto is met 2 soorten ingevoerd (dat kan, je kunt meerdere waarden ingeven) dan zie je deze 2x in de fotogalerij. Oplossing zou misschien kunnen zijn om als je sorteert op velden die niet zichtbaar zijn in de fotogalerij, items altijd maar max. 1 keer te tonen. Dit overleg ik nog even met Marco.

 
Rene LastDodo Team 3,759 berichten

Ik had er niet eerder aan gedacht maar het sorteren op “eerste productiekjaar van de auto” is wel al mogelijk via de Lijst. Ik heb aan de Lijst view nu “jaar orig.” (origineel) toegevoegd. Dit ter onderscheid van jaar waarin het model is uitgebracht.
Als je nu klikt op “jaar orig.” in de lijst dan krijg je de auto’s op volgorde van het productiejaar van de originele auto.

 
Blueberry Catalogus beheerder 53 berichten

OK René, thanx!
Denk je dat zoiets ook mogelijk is voor de fotogalerij en de vitrine?
Dat zou helemaal the icing on the cake zijn…

Reageer op onderwerp